Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Fără Recursul Etapei

Vă amintiţi serile de vară cu vocea lui Ovidiu Ioaniţoaia calmîndu-l pe Pinalti sau Turcu şi anunţînd, invariabil, „Şi acum să vedem clasamentul”?

Am copilărit cu obişnuinţa că etapa din Liga 1 se încheie abia după Procesul Etapei. În adolescenţă, […]

duminică, 16 iunie 2013, 9:52

Vă amintiţi serile de vară cu vocea lui Ovidiu Ioaniţoaia calmîndu-l pe Pinalti sau Turcu şi anunţînd, invariabil, „Şi acum să vedem clasamentul”?

Am copilărit cu obişnuinţa că etapa din Liga 1 se încheie abia după Procesul Etapei. În adolescenţă, aşteptam Recursul pentru verdicte, polemici şi reacţii. A fost mereu partea firească de prelungire a fotbalului, aşa cum l-aveam, strîmb şi strălucitor, aşa cum l-am învăţat noi, în anii ’90, cu genunchii juliţi pe bitum şi mingi de 35.

Erau lupte de orgolii hugoliene în jurul unui biet fault, se consumau nervi şi se anihilau personaje de parcă într-un Jiul-Ceahlăul stătea soarta întregului univers. Dintr-o curte cu bunici fabuloşi, în faţa unui televizor care accentua canicula, chiar credeam că e aşa.

Nu am legat niciodată Procesul Etapei de presa sportivă. Pentru mine era o componentă organică a etapei şi atît. Am înghiţit şi zeci de emisiuni banale, am fost martor înfocat la alte zeci de momente memorabile pe care, dacă le-aş aminti acum, aerul de pomelnic ar fi şi mai evident. Pentru că da, Procesul Etapei, aşa cum îl ştiu taximetriştii, florarii şi inginerii, chiar dacă devenise Recursul, nu mai există de cîteva luni. N-aţi simţit, nu-i aşa?

O vreme nici nu ştiam că emisiunea se mută de la un post la altul. Conta esenţa, era o vreme mai răbdătoare şi oamenii parcă mai pregătiţi să înţeleagă decît să urle. N-aţi simţit că nu mai există „Procesul” pentru că în grindina ticăloasă de breaking news ne-am schimbat. O hoardă de anonimi a umplut fotbalul, o populaţie cu alcătuire dubioasă în conducerile cluburilor, pe lîngă bănci şi prin vestiare. A ajuns să ne fie dor uneori de nea Puiu de la Oneşti, parcă avea şi vagabonţeala un farmec, nociv, fireşte, dar avea!

S-au schimbat şi jurnaliştii, s-a transformat zguduitor relaţia lor cu fenomenul. Acum se vînd luptele în cuşcă în locul dezbaterii, se cere un melanj de greaţă şi sînge în locul analizei, am învăţat să mîncăm ce ni se dă şi să hăpăim dobitoceşte. Procesul avea echilibru, argumente, personaje şi idei. Uite de-aia n-am simţit că nu mai e!

Noi toţi, cei împătimiţi, devenim fotbalul pe care îl avem. Şi ajungem lumea pe care am lăsat-o să fie.

Nu mi-am pierdut minţile într-atît încît să m-apuce linguşeala faţă de Ovidiu Ioaniţoaia. Aici vorbim de Procesul Etapei, deşi, să fim drepţi, se confundau. De fapt, nici nu cred că o să-i convină prea mult că am scris 🙂 Am norocul că plec în concediu de luni. 🙂

Comentarii (41)Adaugă comentariu

Lucky (2 comentarii)  •  16 iunie 2013, 11:18

Pai, vara nu era niciun Proces al etapei. Din fericire.

A fost o emisiune interesanta in primii 4-5 ani, cand nici nu avea concurenta.

In ultimii 7-8 ani a devenit o emisiune absolut penibila – statica, plicticoasa, lenta, prost dozat numarul invitatilor si timpii de vorbire.

Proasta prestatia moderatorului, care parea ancorat in tvr-ul anilor `80. Practic, dupa 2 ore, nu ramaneai cu nimic – nici can-can, nici comentarii-analize profi, nici critica, nici nimic. O bara-bara care-si pierduse orice logica.

Trebuia sa se incheie de mult timp, era mai mult decat depasita, un anacronsim mai mult decat… cronic.

Vyo (3 comentarii)  •  16 iunie 2013, 12:43

Ciumpalacii astia tineri nu ati invatat nimic din tactul si diplomatia lui Ioanitoaia. In frunte cu Grasul restul sunt lipsiti de cultura si de bun simt, care stiu numai sa provoaceu.

Tudor Gl (1 comentarii)  •  16 iunie 2013, 14:16

@licky. Si cu ce era concurenta superioara? Vorbesti ca sa iti dai si tu cu parerea. Cum sa faci emisiune de analuza cand nu ai faze pe care sa le analizezi? Nu sunt generatie cu Ioanitoaia, dar e peste toti moderatorii mai tineri.

pakal (6 comentarii)  •  16 iunie 2013, 14:38

@Lucky
Acelasi lucru se poate spune si despre prestatia editorialistica a impricinatului. Mai citeste cineva ce scrie?
Titlul editorialului de mai sus te poate trimite cu gandul la altceva in prima faza, insa, in realitate, nu e decat o alta limba in dosul sefului. El ar fi un monument al profesionalismului neinteles/neapreciat, pt. ca, vai Doamne, noi toti ceilalti ne-am prostit. Un „geniu” in timpuri gresite.
Banal si penibil.

sorin (1 comentarii)  •  16 iunie 2013, 14:41

retrospectiv,din pacate cam acelasi lucru s-a intamplat cam cu tot ce inseamna televiziune…programe inlocuite cu reality-shows de o calitate ieftina..etc .personal,imi e dor de „Proces” dar nu si de Ioanitoaia,care a pierdut pasul,se pare,cam cu tot ceea ce se intampla in sport…prefer sa raman cu amintirea vocii ragusite a procesului,in speranta ca in viitor vor aparea analisti ,demni de a modera un show pe masura.

termometru (1 comentarii)  •  16 iunie 2013, 14:44

Procesul Etapei a fost o emisiune toxica de la bun inceput. Ca o fi fost interesanta pentru copii de atunci, ok, insa notiunea de analiza este un pic mai abstracta decat poate intelege dl Ioanitoaia. Un prezentator static, deloc interesat de misiunea de ainforma, ci acaparat de obsesia de a fi influent. Influent fata de cine? Fata de Nasul, Mitica, familia fericita a arbitrilor + patronii preferati (doar aceia, repetati la infinit). Buna observatia articolului, cu ea sau fara ea, este acelasi lucru.

betdistrict (3 comentarii)  •  16 iunie 2013, 14:46

asta e o gluma? procesul etapei a fost prima emisiune care a introdus circul in fotbal. de acolo s-a ajuns la becali, de acolo s-a ajuns la ignorarea adevaratelor valori din alte sporturi.

nu orice e vechi e si bun. nostalgii ieftine. scrieti doar de dragul de a scrie. ce e cu articolul asta penibil de lingusitor care, culmea, se vrea a nu fi pe placul domnului ioanitoaia?

betdistrict (3 comentarii)  •  16 iunie 2013, 14:49

defapt procesul etapei a fost o emisiune atat de groteasca, incat chiar si dupa ani de evolutie a presei in ceea ce priveste circul, tot ar fi in top din acest pct de vedere.

Niku (3 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:03

Insusi Ioanitoaia a sesizat ce risca de aceea l-a si evitat pe Gigi Becali in ultimii 5-6 ani. Emisiunea a fost una de pionierat cu bune si cu rele, iar culmea e ca a facut mereu rating. Cand a iesit din grila GSP facea cel mai mare rating al postului.

Niku (3 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:06

Chiar Ioanitoaia si-a dat seama ce risca de acea l-a si evitat pe Gigi Becali in ultimii 5-6 ani. In clipa in care a iesit din grila GSP era emisiunea care facea cel mai mare rating al postului, dar partile s-au certat de la bani.

lord belial (49 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:10

sincer, am urmarit procesul etapei doar cind era pe protv. si pe atunci imi placea. dupa aia, nu am mai urmarit, cam din aceleasi motive amintite de ante postatorii mei.
insa articolul suna a cerere de concediu adresata lui ioanitoaia

Viggen (1 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:18

Procesul/Recursul Etapei a fost una din etapele becalizarii fotbalului romanesc. Dupa cum observa un comentator mai sus groteasca, se analizau la nesfarsit un fault sau un ofsaid fara sa se observe ca tocmai asta denota impotenta campionatului. Cu invitati care-si aruncau zeflemele ieftine si legaturi telefonice cu acuzatii de blat, aranjamente samd. Realitatea jurnalismului sportiv din Romania isi trage seva din succesul acestei jalnice emisiuni!

tigri (2 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:20

Cu bune (pentru unii), sau cu rele (pentru majoritatea), mie imi vine in minte o comparatie: Procesul/Recursul etapei cu Ioanitoaia, a fost precum sezonul de F1 cu Miky „Prietenul lui Schumacher” Alexandrescu. Ca a fost bine sau rau, e fix la aprecierea fiecaruia. Acum insa, putem face o comparatie: a evoluat calitatea realizatorilor, analistilor sportivi? Personal, eu cred ca in al doilea caz (F1) da, pot urmari o cursa de F1 cu placere. In ceea ce priveste fotbalul, mai avem de asteptat. Poate, sa fie de vina si „materialul” pe care-l avem la dispozitie? 🙂

doze (12 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:30

ioane fa un zoom

jan (16 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:35

timpurile se schimba mereu.

Vasca (2 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:39

Alo, unii dintre voi o sa-l puteti judeca pe Dl. Ioanitoaia cand veti afla ce inseamna exact cuvantul grotesc. Pt ca Procesul a fost cum vreti voi, niste tipi f culti in cap, numai grotesc nu. Rugamintea ar fi intai sa faceti voi ceva si apoi sa le puneti note altora. Ca de caterinca de prost gust e lumea satula.

gore (6 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:41

Un fel de a multumi sefului pt aprobarea concediului.
Distractie placuta,lingaule!

Gore, Filantropica (57 comentarii)  •  16 iunie 2013, 15:42

daca nici acum,la 25 de ani de la revolutie, nu ne detasam de comunisti, spagari, partinitori, cenzuristi, circari mocca (aka Ovi) …atunci cand?

Liviu (2 comentarii)  •  16 iunie 2013, 16:09

Emisiunea cu pricina (Procesul etapei), a intrat in vietile noastre o data cu aparitia primului post privat „adevarat” de televiziune si anume Pro TV; Pana la momentul ala , etapa de fotbal era „disecata” doar prin ziare sau la TVR unde nu erau doar reportaje nu si o detbatere cu invitati. Modelul acestei etape era o emisiune de la televiziunile italiene de-ale lui Berlusconi. Tin minte ca si eu ma uitam , intr-o camera de camin studentesc din Regie, impreuna cu colegii de camera. La inceput era interesant. Dupa vreo 2-3 ani, ma mai uitam doar daca erau printre invitati ceva personaje mai „picante” gen Seche, Gigi, Gino, Dinu C., poetul A.Paunescu, Calinescu , Lucescu (cand l-a alergat pe Craciunescu prin studiou)…, sau altii care faceau show-uri si nu te plictiseai. Sunt sigur ca se va relua intr-o forma sau alta… Dezbaterea fotbalistica nu va pieri ca industria si agricultura … Macar la asta suntem buni, la „dezbateri” despre politica sau/si fotbal ….

Valer (1 comentarii)  •  16 iunie 2013, 16:10

@Gore, Filantropica. Ia spune boule cand i-ai dat tu ultima oara spaga lui Ioanitoaia si cand te-a cenzurat pe tine Ioanitoaia si de ce? Ce-ti mai place sa mananci, pofta buna!

afc13 (1 comentarii)  •  16 iunie 2013, 16:12

Evident ca nu-i convine nimic la comunistul de Ioanitoaia, sterge toate commenturile care sunt contra lui, chiar daca sunt civilizate, dar acum trebuie si le sa se retraga sau macar sa schimbe placa pt ca ”suportul” s-a scos din circuit… vreo 3 ani.

V (7 comentarii)  •  16 iunie 2013, 16:28

Eu imi amintesc de emisiunea lu Ioanitoaia in care ii avea invitati pe toti boschetarii, Vasile Turcu, Victor becali, si inca cativa, si mai trebuia sa vina mare Mitica Dragomir, a venit si el, si l-au intrebat daca a vazut meciul, a zis ca a vazut, ca are tv si in masina,la care Mitica a raspuns, am detoate, minte n-am, apoi fecali l-a intrebat, cum nu aveti minte, si i-a zis ca suntem in direct, apoi mitica a zs „Si daca suntem in direct, mi se rupe [email protected]” :))

ss (1 comentarii)  •  16 iunie 2013, 16:42

sa mor ,de nu ma plictisit prea rau ,balavrageala asta de 2 bani .Si nu vb de alte emisiunii……pffffffff…..

lutu (5 comentarii)  •  16 iunie 2013, 17:41

Dupa cativa ani interesanti a fost emisiunea care a adus conceptul de emisiune de sport fara sport! Pentru ca se certase cu Mitica, ProTVul nu a mai avut dreptul la imagini video, asa ca in emisune se discutau discutii si se prezentau cateva poze din ProSport. A fost pur si simplu emisiunea cu si pentru „nea” mircea lucescu. Cand a revenit la rapid in 97-98, campionatul era cel mai corect cand conducea rapidul si unul din cele mai trucate cand trecea Steaua pe locul 1.

Andrei Cristian (13 comentarii)  •  16 iunie 2013, 17:44

Emisiunea asta, in toate formele ei si sub toate denumirile ei, a fost una dintre cele mai tembele idei pe care le-am putut imprumuta din „Vest”. O dovada in plus asupra faptului ca noi asta am inteles din democratie, pe langa Coca Cola, Dallas, slobozenie a limbii si frecatul mentei.

Ca orice act de pionierat in Romania, pot sa apreciez curajul de a realiza o astfel de emisiune. Si nu am de gand sa neg ca a fost interesanta si captivanta. La inceput, cand 90% dintre „microbisti” nu prea aveau habar de ce se intampla dincolo de granitele noastre dpdv fotbalistic, cand tot ce stiai despre „Vestul fotbalistic” erau rezultatele afisate in geam/la LotoProno. Foarte putini stiau, si inca stiu, ce diferenta IMENSA exista intre fotbalul nostru si fotbalul altora. Asa ca ne amuzam cu nea Ioanitoaia la TV, la fel cum baietii de generala se amuza pleznind fetele peste fund sau sani.

Si la fel ca in exemplul precedent, o data ce atingi o anumita varsta si un anumit nivel de bun-simt, incepi sa te rusinezi si sa te opresti de la asa ceva. Insa mereu o sa fie cineva care o sa traga fetele de par, deci mereu o sa fie cineva care o sa aiba nevoie sa-l vada pe Borcea, Turcu, verii Becali, Meme, Jabba Iancu, Porumboiu, Mitica de la Brutarie, Craciunescu etc. pe sticla, zicand nimic despre nimic, TOTUL moderat de catre stimabilul Ioanitoaia.

Din emisiunea asta tind sa cred ca intreaga media „sportiva” romaneasca a ramas cu o singura povata: tolereaza orice si spune lucrurile cat mai insipid posibil ca sa ii ai in platou si saptamana urmatoare. Eu, personal, am dezvoltat o conditionare pavloviana de la Procesul/Recursul Etapei – de fiecare data cand cineva o ia pe aratura cu „pe de o parte, X are dreptate; pe de alta parte, si Y are dreptate; parerea mea este ca toata lumea are dreptate”, eu zic ca vor sa-l impersoneze pe Ioanitoaia.

cop (2 comentarii)  •  16 iunie 2013, 19:31

articol foarte bun!

V (7 comentarii)  •  16 iunie 2013, 19:33

care mi-a sters comentariul e un retardat.

GOLOMBIOSCHI ILIE (26 comentarii)  •  16 iunie 2013, 19:33

Punctul critic pe care Procesul Etapei, respectiv, Recursul Etapei , nu a putut sa il depaseasca nu a fost nici macar lipsa suportului video cu meciurile etapei ci ziua si ora de difuzare, prost gandite si care au scos emisiunea din sfera de interes si de accesibilitate pentru publicul larg interesat de fotbal ce a migrat spre alte emisiuni mai convenabile. Un format de 2 ore, de la ora 21, duminica seara, o data pe saptamana, indiferent de programul de meciuri din etapa, ar putea fi o solutie viabila si aplicabila in viitor.

dumbrava (1 comentarii)  •  16 iunie 2013, 21:16

Nu fiti fraieri ca Ioanitoaia nu cenzureaza pe nimeni. De unii gen afc13 il doare direct in cot. Ioanitoaia are lucruri mai importante de facut decat sa citeasca niste pusti tembeli.

Calu (21 comentarii)  •  17 iunie 2013, 13:27

Mi-aduc eu bine aminte, sau la Proces era nelipsit Ion Becali? Intre doi scuipati catre vreun ins civilizat, mai trecea si pe la PE sa promoveze niste jucatori. Plus penibilul de Craciunescu, cel care avea functie oficiala in Federatie si dupa aia balacarea arbitrii care nu erau in clica lui.

Bradut (4 comentarii)  •  17 iunie 2013, 22:11

Excelent articolul, Gabriel. Nu citi comentariile.

Burlaku’ (1 comentarii)  •  17 iunie 2013, 22:20

Emisiunea asta a adus enorme deservicii fotbalului si bunului simt. Prea putini oameni de valoare erau invitati, prea putine informatii interesante, prea putine date tehnice, in general era o birfa de doi lei cu intrebari pe masura: a fost off-side? A fost penalty (din pacate Penalty si altii de teapa lui tot apareau prin studio)?
Aveau dreptate cei care spuneau ca inainte de ’90 Ovidiu Ioanitoaia avea o cu totul alta prestanta. Si, cand ma gindesc ca in 1994 aveam o nationala pe care am iubit-o enorm si care se putea bate de la egal la egal cu oricine, parca ma apuca si mai rau lehamitea!

Francisc (1 comentarii)  •  18 iunie 2013, 14:41

Lucky, sa mori tu ca ai vazut vreo emisiune in ultimii 2-3 ani? Daca vedeai nu puteai debita atatea prostii ca numarul invitatilor, timpii de vorbire si alte nerozii.

Marian (1 comentarii)  •  18 iunie 2013, 23:50

Bai baieti, nu aveti alta treaba decat sa dati comentarii imbecile? Ai citit articolul, ti-a placut bine, nu ti-a placut din nou bine. Asa cum fotbalul de astazi e retardat, nici suporterii nu-s de alta natura.

Vesnica Pomenire (3 comentarii)  •  19 iunie 2013, 22:07

GSP TV, sau moartea pasiunii.

vasco (161 comentarii)  •  21 iunie 2013, 11:18

Fotbalul romanesc merita alte”procese”.Unul ar fi de reformare,din interior,dar slabe sperante,altul e cel care se pare ca a inceput,desi nu poti sti niciodata,cel de pe la DNA.Avem societatea si fotbalul pe care le facem,pe care le meritam.

caplacap (1 comentarii)  •  21 iunie 2013, 20:40

mai scandalos e recursul campionatului! La mult timp dupa ultima etapa din Liga 2, in seria 1 inca se mai joaca o restanta (Sportul-Rapid Suceava), cu miza la retrogradarea echipei din Suceava – daca bate, scapa si retrogradeaza Chindia! Desi, conform regulamentelor, dupa ultima etapa nu se mai joaca nici un meci si sezonul e incheiat! Adica, liber la aranjamente!

ovidiu_3003 (67 comentarii)  •  22 iunie 2013, 6:13

Ce sa faci si tu ? Decat sa scri despre blaturile din fotbal mai bine un articol laudativ pentru o emisiune mediocra …

Solozabal (12 comentarii)  •  26 iunie 2013, 15:32

A fost prima emisiune care a promovat învrăjbirea suporterilor, pe temeiul fazelor litigioase ș.a.m.d. Emisiunea asta se potae lăuda că a pavat drumul, metaforic vorbind, acelui animal jegos care răspunde la numele de George Becali. Și cu asta punct. Odihnească-se în pace, și în veci să nu mai revină pe ecranele TV!

danms (6 comentarii)  •  28 iunie 2013, 12:28

Concediu plăcut !!!
P.S. : să revii când te-oi suna eu !!!

Alex (27 comentarii)  •  29 iunie 2013, 8:38

D-l Berceanu, dupa opiniile majoritatii comentatorilor referitoare la calitatea Recursului si a moderatorului se pare ca ai fost inspirat sa pleci in concediu. Sa vedem daca te mai intorci ?

Comentează