Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Albumul tot mai improbabil

Cîţi dintre „tricolori” şi-ar merita locul pe abţibildurile care ne populau copilăria?

A fost o vreme cînd nu existau cifrele InStat, fotbalul pe calculator şi Piţurcă pe banca României. Iar finalurile de martie nu însemnau o zi de viscol, […]

joi, 28 martie 2013, 10:22

Cîţi dintre „tricolori” şi-ar merita locul pe abţibildurile care ne populau copilăria?

A fost o vreme cînd nu existau cifrele InStat, fotbalul pe calculator şi Piţurcă pe banca României. Iar finalurile de martie nu însemnau o zi de viscol, urmată de una cu soare. Erau alte timpuri, senzaţia e completată de faptul că şi noi eram fie neruşinat de tineri, fie uluitor de copii.

„Naţionala” avea parte atunci de cea mai sinceră, subiectivă şi candidă judecată: pe eroii adevăraţi îi stabileam simplu, purtîndu-le numele în fotbalul de pe maidan. Iar omagiul adus echipei, per ansamblu, avea un singur ritual: colecţionarea abţibildurilor cu jucătorii ei calificaţi la turneele finale. Vi se pare puţin?

Păstram albumele ca pe Biblii, pierdem ore în şir răsfoind paginile cu speranţa că vom astupa chenarele goale, că vom găsi „piesele” lipsă. Alergam prin cartierele vecine pentru „schimb de dubluri”, tremuram dezlipind chipul unui fotbalist rîvnit şi îl aşezam în catalog cu precizia şlefluitorilor de diamante. Hagi „pica” destul de greu în ’94, dădeai zece abţibilduri pentru el, în timp ce Dorinel Munteanu parcă, uite că încep să uit!, ne enerva apărînd în mai toate plicurile. Plicuri pentru care, să fiu drept!, am ciobit cicălitor din pensia bunicilor.

Ce e un abţibild? Imagine în culori imprimată pe un strat subțire de colodiu, care se aplică pe o suprafață netedă, umezindu-se și dezlipindu-se de pe hîrtia pe care a fost lipit. E primul sens din DEX, ce rece sună cînd noi ne perpeleam atît pentru el! „Naţionala” de azi merge spre sensul secund, figurat: nimicuri, fapte mărunte; mici şmecherii.

Locul fotbaliştilor nu e în albumele de atunci, nici în cele de azi. Întîi, concret: nu a ajuns la turnee finale. Apoi, cîţi puşti aţi auzit dorindu-şi să fie Bogdan Stancu, Grozav sau Raţ!? Da, s-au schimbat o sumedenie de lucruri. Dar din 1-8 în două meciuri cu Olanda şi din tăceri încrîncenate nu vă veţi cîştiga niciodată, băieţi, locul în altarul suprem al memoriei de suporter.

Mai e un amănunt, esenţial, din nostalgia copilăriei cu abţibilduri: hîrtiile care rămîneau după dezlipire. Singura parte inutilă din bucata aceea de hîrtie valoroasă ca viaţa. Eu nu le păstram, se strîngeau multe, rămîneau pe jos, prin casă. Bunica mă chema de fiecare dată cînd găsea cîte una: nu ştia dacă e „de aruncat” sau nu.

Deocamdată, băieţi, sînteţi în postura hîrtiilor acelora. Nu ştiu cum şi cînd veţi trece spre verso, în culori, cu nume şi chipul senin, pentru a deveni fixaţi în albumul din suflet. Ne-aţi făcut să nu ştim dacă sînteţi „de aruncat” sau nu.

bogdan-stancu.jpg piturca.jpg tanase.jpg grozav.jpg

Fotomontaj: Dan Bucur

Comentarii (34)Adaugă comentariu

andrei (16 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:06

Bravo!Un super articol!

stalker_rapid (3 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:10

Un articol foarte bun. Vor ramane in istorie cei mai slabi jucatori. Daca e sa ne uitam la meciurile din urma cu 15-16 ani Dorinel Munteanu pare superthenic fata de dodel. Adrian ilie pare ca e dupa alta planeta fata de stancu sau grovaz. Galca care nu-l suportam atunci mi se pare acum cu 10 clase pe bourceanu si pintili.

stalker_rapid (3 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:10

supertehnic*

mircea (7 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:18

Nici unul nu merita sa faca parte din album sunt la nivelul jucatorilor de divizia c din anii 80 90 Ne plangem ca antrenorul e de vina Dar asta e valoarea lor daca chiriches e asa de nemaipomenit de ce nu a fost tinut in strainatate cand a fost pe nustiu la ce club ,de ce nu avem jucatori care joaca la echipe din tari cu footbal de calitate ati vazut ce a zis Mircea rednic cat va fi el antrenor nu va mai chema jucatori romani la echipa unde antreneaza daca jucatorii sunt super de ce aceasta calamitate Mutu si in treizeci de minute cat a jucat nu a aratat o fitaun sut pe poarta un dribling l-ati vazut pe dodel cum sufla dupa o cursa cot la cot cu fundasul olandez pe cine sa pui in album pe tamas care nu joaca nici la echipa lui de club ,pe adi popa adus din galeria stelei ,pe bourceanu si pintilii care jucau de parca vedeau ursul ,pe chiriches si gardos care parca erau de pe alta lume,si erau impresionati de stadionul pe ccare joaca pe chipciu care nu stie sa paseze,pe motanul care si9 cand joaca zici ca doarme pe torje care inoata prin liga spaniola ,pe marica care joaca diun cand in cand la echipa sa pe cine sa mai amintesc ca sau cam terminat cei care isi zic fotbalisti.Apropo in album se pun fotbalisti nu fotbaliatori

Cristi (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:19

Ei da! Felicitari pentru articol.
Ar fi frumos sa citim mai multe articole scrise in maniera asta!

undo (23 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:22

superb articol, imi amintesc cu drag de perioada cand colectionam…si acum am albumele pastrate

Fotbalul a murit (2 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:43

Atunci fotbalistii jucau pentru a fi remarcati si a putea juca la nationala din mandrie si pentru a vedea ce este dincolo de comunism.
Dupa comunism (anii 90) pentru a prinde un contract in strinatate pentru bani mai multi.
Dupa anii 90 nu mai are nici un sens sa se zbata bani sunt si aici, si vin la nationala pentru ca sunt chemati si trebuie sa se prezinte.

FanFaruL (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:46

Felicitari pentru articol .
CUM SA FACI PERFORMANTA ,DACA TERMINATII ASTIA SE GADESC DOAR LA PANARAME (DE FEMEI SI BANI E VORBA) SI LA PETRECERI DUPA O INFRANGERE CU 4-0
RUSINE

TV (9 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:47

Hartiile acelea care ramaneau le faceam confetii de aruncat pe stadion 🙂 Ce vremuri frumoase, Doamne! Si alea foloseau la ceva..

TV (9 comentarii)  •  28 martie 2013, 13:47

confetti*

xavi06 (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 14:01

cand am citit prima parte a articolului eram cu zambetul pe buze si cu amintirea acelei generatii romanesti exceptionale. Apoi dau cu scroll-ul in jos si zambetul disprare si ii ia locul nostalgia, tristetea acestor vremuri in care nu mai suntem in top la nimic. Macar atunci excelam in sport, in fotbal. Acum…..

vladutzzz89 (16 comentarii)  •  28 martie 2013, 14:04

primul meu album a fost cel din 98…ce fericit am fost cand am terminat echipa Romaniei..ce jucatori…. intre timp am cumparat si euro 1996, echipa Romaniei fiind completa…ce jucatori, Doamne, ce jucatori….si la euro 2008 am completat echipa noastra cu emotie, dar nu se compara cu ce am simtit in 98…! hai Romania!

ABTIBILDUL (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 14:14

Bravo! O pata de luciditate intr-un ocean de cocalareala manelistica. Si profunzime intr-o mare de spoiala sclipitoare.

adi (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 14:26

felicitari pentru articol.superb.imi aduc aminte cu mare placere de acei ani ’90 cand cheltuiam toti banii ca sa completez albumele cu adevaratii fotbalisti.acum nici 50 de bani n-as da pe un plic in care e posibil sa intalnesc abtibilduri cu figurile lui tanase sau grozav.

Cip (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 14:30

daca va uitati atent o sa vedeti ca aproximativ 7 dintre cei 11 jucatori, nu stiu sa EXECUTE UN STOP: de cate ori nu au primit pase lungi si au „executat” un stop de mai alergau 2m dupa minge. Asta zice tot!

Cat despre nationala anilor 90… daca despre ei se zicea ca sunt „Generatia de Aur”, am ajuns la concluzia ca noi (suporterii), putem fi denumiti „Generatia YouTube” > numai din amintirile din 94-98 chiar si 2000 mai traim!

Horia (4 comentarii)  •  28 martie 2013, 14:42

Felicitari, Gabi, pentru aceste randuri pline de adevar si de tristete. Cand eram mic, ma bateam la propriu cu un vecin pe numele lui Hagi atunci cand jucam fotbal in parcarea din fata blocului.
Nu imi imaginez, asa cum ai indus-o si tu, un copil din ziua de azi care sa tipe la golul marcat intr-o parcare oarecare ” GOOOOOOL TANASE!!! „.

MARIAN (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 14:48

Vorbea cineva ca cei care vin la nationala vin de parca ar face cuiva o favoare dar noi nu stim sa ne aparam copiii care mai au un gram de patriotism(cazul bentita tricolora), ce stie dodel de patriotism? Problema pleaca de jos si sus la varf pute(federatie,liga)!HAI ROMANIA!

vlad (4 comentarii)  •  28 martie 2013, 15:14

parca ai scris din amintirile mele. eu eram numarul 2, Dan Petrescu!

ionut (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 15:30

Doar Mutu

Ciprian (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 15:48

Daca ne gandim la ce echipe jucau stranierii din anii ’90 si unde joaca cei de acum, nu prea mai e nimic de zis…
Hagi – Real Madrid + Barcelona
Gica Popescu – capitan la Barcelona
Raducioiu – AC Milan
Adi Ilie – Sevilla
Sabau – Philips Eindhoven
Munteanu – FC Koln
Ilie Dumitrescu – Tottenham
Dan Petrescu – Chelsea
Cei de acum: Ajaccio, Sahtior, Granada, Stuttgart, West Bromwich Albion…

alex (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 15:59

Offf, am avut sute de dubluri si tot nu l-am gasit pe Ilie Dumitrescu in ’94!!
Cand intram in poarta eram mereu Zubizareta, :).
Pe atunci renuntam la dulciuri si guma Turbo rugandu-ma de parinti si bunici sa imi cumpere plicuri iar acum ma tenteaza mai mult sa schimb canalul. Prea multi nervi pentru unul ce ne trateaza cu nesimtire si altii care nu joaca nimic.

BlogSportiv (3 comentarii)  •  28 martie 2013, 16:26

Offf, mi-aţi trezit multe amintiri frumoase… Splendid articolul! Sincere felicitări!

Catalin (4 comentarii)  •  28 martie 2013, 16:33

Uite ca sa poate si altfel:P,nimic de Steaua in articol.
Mi-a placut mult ce ai scris si din pacate ai foarte mare dreptate,nici jucatori nu avem dar parca si Pitzi e prea de tot cu orgoliul lui prostesc. Eu nu am apucat abţibildurile din 94,am altele de mai curand da nu cu Romania din pacate,dar asa cum ai zis si daca s-ar face nu prea ar avea mare valoare si/sau cautare pt ca in afara de lipsa crunta de valoare nu sunt nici macar oameni si ne sfideaza de cate ori au ocazia.

adriani (6 comentarii)  •  28 martie 2013, 17:21

Foarte trist insa adevarat.
Felicitari pentru articol.

gheps (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 17:39

Chipurile actualilor fotbalisti le-aș pune hartia igienica, Cate fata in sus, si asa pe tot sulul, pe toate pachete.

Mihai (2 comentarii)  •  28 martie 2013, 17:52

Ultima data cand am tinut un astfel de album in mana a fost in 2008, albumul de la Euro, dar deja aparusera jocurile de fotbal pe calculator si era Piturca antrenor, parca nu mai era sentimentul ala …

kriticon (161 comentarii)  •  28 martie 2013, 18:09

Da,adevarat,vremurile s-au schimbat,fotbalul nu poate iesi de sub vremuri.Exact ce facem in restul societatii facem si in fotbal.Nu putem tine pasul cu adevarata competitie pentru ca suntem campioni la furatul propriei caciuli.Si zicem ca suntem smecheri!Dar,apropos de abtibilduri,eu cred ca si daca am avea jucatori demni de a fi colectionati,parca nici nu mai e cine sa colectioneze..adolescentii si tinerii de azi au alte preocupari,printre altele si cea de la liceul din Craiova,plus cluburi,facebook,etc.etc.Deh,alte vremuri…

YTZ (3 comentarii)  •  28 martie 2013, 18:54

Gabriel Berceanu întreabă: „Cîţi dintre “tricolori” şi-ar merita locul pe abţibildurile copilăriei?” — Cand ai ghilimele cuprinse intre alte ghilimele aka citat in citat ! se foloseste urmatoarea formula ” <> ” ,in concluzie titlul este:
Gabriel Berceanu întreabă: „Cîţi dintre <> şi-ar merita locul pe abţibildurile copilăriei?” . Articol reusit de altfel !

YTZ (3 comentarii)  •  28 martie 2013, 18:55

” < > ” nu stiu de ce autocorectul mi-a sters o parte din mesaj ?!!

YTZ (3 comentarii)  •  28 martie 2013, 18:57

incredibil ! Site-ul vostru nu imi permite sa scriu: „ghilimele < fara spatiu fara spatiu> ghilimele”

florin (1 comentarii)  •  29 martie 2013, 1:16

Rautaciosilor,……
Eu voi pastra pozele cu ei toti.
Acesti oameni merita tratati ca atare,
ei vor fi mereu in albumul meu……de POKEMONI

motanul incaltat (173 comentarii)  •  29 martie 2013, 4:38

Articolul e ok—dar ai dat-o in bara cu finalul :nu e nici o dilema,stim sigur—-sunt de aruncat.Nu au ce face—sau Maxim are-sa plece cit mai de departe de aceasta nationala de 2 bani …sau 2 lei vechi. Daca o va face are inca sanse sa devina fotbalist….

Ramon (37 comentarii)  •  29 martie 2013, 8:38

Gabi, cifrele InStat nu au existat, dar albume gen Panini au aparut de prin 1966 in Italia (am astfel de reviste, deci exista), iar anuare statistice apar in Anglia din 1900 (toamna!). Almanacco ilustrato del calcio a ajuns la editia 71, football anual in UK are peste 100 editii, la noi anuarul FRF este abia la editia 11. Acolo unde fotbalul a avut spectatori s-a dezvoltat toata industria media aferenta. Stii gidurile de sezon cu echipele de prima divizie ? Apar peste tot in Europa, chiar si in Cipru si Luxemburg. Stii unde nu apar, nu-i asa ? Acolo unde singura ocupatie a ziaristilor este sa asmuta injuraturiloe pe sportivi, aceia neplatiti de Siman sau trimisi la plimbare dupa falimentele lui Iancu sau Mititei. Fa o comparatie cu cat a crescut media de spectatori in prima divizie in Anglia si cat a scazut in Romania, in ultimii 25 de ani. Sau intreaba-l pe domn director cate gazete se vindeau in 1990 si cat vindeti acum. Totul a fost posibil cultivand media distrugatoare de la noi. Nu-i de mirare ca ne-a batut Olanda. La ei am vazut ghid de sezon la liga a 3-a (amatori). Intreaba-l pe Gafiuc cat de greu e sa strangi 18 fotografii de echipe la noi. E mai usor sa ii plangem pe taximetristi. Ocupati-va d eei, in 20 de ani fotbal nu vom mai avea, taximetristi da. Atunci schimbati numele in Gazeta taximetristului smecher!

Ramon (37 comentarii)  •  29 martie 2013, 13:32

si inca ceva, albume Panini nu exista in toate tarile cu fotbal mare. Se editeaza la camp mondiale, europene (le gasesti si pe piata noastra), cupele europene si in camp italian.
Si daca nu stii, campionatul nostru a avut O SINGURA DATA album de abtibilduri (mai bine spune-le stickere, ca tot importam cuvinte engleze si al nou e greu de pronuntat). Acel album s-a numit Marele Fotbal si a existat in 1995. Deci nu plange, la care se editeaz ala noi, nu ai nicio sansa sa vezi vreun Grozav sau Nila. Noi doar stim sa injuram justitia, smecherii, patroneii, toata lumea. Crezi ca mai apucam sa vedem si fotbal de inalta performanta ? Ajung banii de la guvern ca sa produci 3 jucatori pentru nationala 2018 (adica chemi la selectie vreo 1000 pustani, ii inveti fotbal 5 ani si speri ca 3 vor ajunge in nationala) ?

Comentează