Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Tăcerea care face bine

Pînă la urmă, cel mai mare avantaj al României la Budapesta va fi lipsa spectatorilor. Și nu pentru că ar fi susținut Ungaria.

Sîntem artizanii și spectatorii zgomotului. Asta ne ține în viață, chiar dacă nu ne face bine. De […]

duminică, 17 martie 2013, 9:55

Pînă la urmă, cel mai mare avantaj al României la Budapesta va fi lipsa spectatorilor. Și nu pentru că ar fi susținut Ungaria.

Sîntem artizanii și spectatorii zgomotului. Asta ne ține în viață, chiar dacă nu ne face bine. De multe ori pare că doar asta ne ține în viață. De cele mai multe ori, asta nici nu pare viață. Cu cine ținem? Cu zgomotul.

În „Dosarul Transferurilor”, o instanță achită, o alta condamnă, ultima amînă cu bătăi scurte și iuți de aripă. Fotbalul la tribunal e o pasăre colibri la intersecția anotimpurilor: vibrație, agitație, îmbrînceli, șuierat de fond, bîzîit anost. Nimic decisiv, sigur, eliberator și clar. Steaua a învins Chelsea? Un cor ne trebuie, nu o liniște cuviincioasă și constructivă! Nu aplauze în analize, ci ură smălțuită în voci.

Dinamo începe să sune bine? Să urle cineva că nu e nimic ok, să ne aruncăm felurile de a fi speciali peste începutul de șansă. De la înfrîngerea „naționalei” cu Olanda și pînă acum, cînd bat la ușă alte meciuri din preliminariile CM 2014, n-am știut decît zgomot: ba că Pițurcă are contractul nu-știu-cum, ba eternele cîrcoteli la selecție. Cînd e păgubos un jucător, cînd e stăpîn de infern selecționerul. Dar ta-re! Să se audă, să astupăm carențele, să acoperim cu ceva zdrăngănitor slăbiciunile și nu cumva să cultivăm artificiile cu talent. Ta-re!

Ungaria nu e tocmai un colos, cînd auzi de Szalai, Pinter sau Liptak nu te ia tremuratul. Iar dacă ești obiectiv și amesteci piscul de formă al Stelei cu pumnul de valoare al stranierilor noștri îți mai crește inima. Dar, în contextul acestei simfonii nocive, aș spune că marele avantaj al României la Budapesta rămîne faptul că se joacă fără spectatori.

Avem nevoie de o oră și jumătate de liniște în care să putem să legăm iarba, mingea și plasa porții. Fără pariuri, fără nași și fini, dincolo de suspiciuni și de greutatea prejudecăților, mai presus de acest uriaș concert sîcîitor cu care ne decorăm sufrageriile, birourile, viețile și concediile. Din înfrîngerea Stelei la Londra și din forma lui Keșeru se poate alcătui rețeta pentru 90 de secunde în care să nu-l auzim nici măcar pe Pițurcă: dar din care să plecăm spre Rio, poate cel mai pestriț, zgomotos și paradoxal pol al universului nostru de azbest.

Din tăcerea de la Budapesta putem scoate mult. Cineva să dea muzica mai încet, oriunde ar fi!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

MARGELATU (18 comentarii)  •  17 martie 2013, 15:06

Hmm…prefer sa tac la articolul asta! 🙂

machiavelli (5 comentarii)  •  17 martie 2013, 16:07

lui lali nu-i face bine ::))

simex (1 comentarii)  •  17 martie 2013, 16:25

reteta pentru 90 de minute nu de secunde!Ai scris si tu sa nu fie ziarul gol!!!

helsinki (3 comentarii)  •  17 martie 2013, 17:08

acest artikol l-ai scris ca sa fie la numar,mai bine scriai un artikol pe care sa ridici/sustii moralul echipei nu despre capra vecinului mai slaba!CAND o sa intelegeti ca de ex.in sport trebuie sa te bazezi pe tine ca sportiv si dupä sa studiezi slabiciunile adversarului!!!,din pacate mentalitatea e in genä/oase la unii si nu o poate schimba decat pamantul!

ovidiu_3003 (67 comentarii)  •  17 martie 2013, 18:29

Noi nu putem sa plecam spre Brazilia …La Rio mergem la Olimpiada …

Alex One (27 comentarii)  •  18 martie 2013, 0:14

Bun articolul. Se mai poate adauga si faptul ca lipsa spectatorilor ne avantajeaza si pe noi, dar in alt sens. Sigur ai nostri ar fi reactionat la scandarile binecunoscute ale ungurilor „Tiganii..” cu vestita urare „Afara..” asa ca sigur ne lipeam la o sanctiune model din partea FIFA. Ma gandesc ce se va intampla la meciul retur, daca nu inventeaza ceva Mircea Sandu sa se joace tot fara spectatori. Acelasi M.S,prietenul lui Michel, care reprosa faptul ca nu s-a oprit meciul Steaua -Rapid din toamna pentru scandari rasiste, cu consecinta dorita si urmarita meci pierdut Steaua ca echipa organizatoare. Abia astept sa-l vad ce va solicita la Romania-Ungaria ! Evacuarea a cincizeci de mii de spectatori ,oprirea meciului sau poate isi da demisia.

Jandarmeirinha (10 comentarii)  •  18 martie 2013, 2:09

Care Rio, monșer?
Dacă ajungem în baraj, acolo ne așteaptă, o Portugalie, Spanie/Franță, Anglie sau, în cel mai fericit caz, o Croație! Despre ce vorbești?

kriticon (161 comentarii)  •  18 martie 2013, 11:27

Imi pare rau ca se joaca fara public,ar mai fi avut astfel inca odata ungurii ocazia sa arate ce popor civilizat sunt.O insula anacronica de ev mediu timpuriu intr-o Europa a mileniului trei.Nu ca si peisaj ci ca si mentalitati.

yogi (1 comentarii)  •  18 martie 2013, 12:23

trebuie sa avem mare grija! Pupatul asta in fund,de sorginte ceausista,ne poate face rau. Si aici ma refer la ridicatul in slavi al Stelei. Perfect de acord,au realizat o mare performanta dar si pe un fond de brambureala a lui Chelsea.Declaratiile lui Gigi,fac mai mult rau in loc sa ajute echipa. Iarasi a inceput sa-si vanda jucatorii,pe la Barcelona,Chelsea,etc. Am impresia ca este presat de lipsa banilor.Am urmarit meciul de ieri al lui Chelsea. MBa nu este titular,este in perioada de proba si va zbura daca nu confirma… Torres este super-fotbalist si nimeni nu a vrut sa-si aminteasca de raidurile devastatoare din careul Stelei. Pai,lui Chiriches,trebuia sa-i dai o fotografie de a lui Torres,ca sa stie cum arata,ca in timpul meciului,nu s-au prea intalnit.
Si totusi Steaua si aici ma refer la Bourceanu,Pintilii,Tanase si chiar si Latovlevici uneori,au incercat sa joace dur,la intimidare pana s-au enervat cei de la Chelsea si au inceput sa traga pe jos cu ei. Si i-au linistit!
Am vazut si Steaua aseara cu Vaslui. Poate ca vizita la muntele Athos,a facut ca Steaua sa nu fie egalata!
Toti sunt avantati,plin de ei(poarta manusi mai nou,ca asa le-a recomandat preparatorul fizic probabil-penibila chestie si tricourile cu numere bicolore-am luat-o razna rau de tot?!) si uita sa se retraga in aparare.
Nea’Piti,ai grija cum faci echipa,sa nu ne manance ungurii,cu fulgi cu tot. Ar fi cea mai mare rusine! Ungurii vor fi foarte motivati sa ne traga o mama de bataie!!

Theodor Doru Popa (1 comentarii)  •  18 martie 2013, 14:19

„Universul tau de azbest” are 90 de secunde ???
M-ai dat gata domnule ziarist. Si asta nu-i singura „balba”.
Ai mai scris „… nu mergem noi la Rio [de Janeiro} dar Campionatul Mondial de Fotbal se joaca in mai multe orase din Braziia, nu numai la Rio de Janeiro. Ai confundat probabil campionatul mondial de foatbal cu olimpiada.

kriticon (161 comentarii)  •  18 martie 2013, 16:54

DA!Subscriu in totalitate la ce a scris Yogi,Piturca ar trebui sa aiba grija la infatuarea stelistilor,li s-a cam suit la cap ca ar fi mari vedete…Ar trebui sa se mai uite odata la meciul cu Chelsea si apoi la cel cu Vasluiul,dar obiectiv.Si sa nu uite ca ungurii nu sunt deloc o echipa slaba,i-au batut pe turci cu 3-1.pe noi oricum au boala si vor trage tare,au si ei sansa lor.Va fi greu.

Claudiu (2 comentarii)  •  19 martie 2013, 8:55

@kriticon cred ca ar trebui sa te mai inforezi,din nefericire Romania are o imagine mult mai proasta si este vazuta ca si o tara primitiva.Ungaria este o tara mai avansata din toate punctele de vedere,chiar daca suntem romani trebuie sa acceptam realitatea,iar cu privire al articolul subsemnatului cred ca bate campii Romania deocamdata nu are valoare pentru a se califica la un mondial se va califica doara daca va juca cu Luxembourg la baraj

vasco (161 comentarii)  •  19 martie 2013, 15:00

„Fac ” si eu o intrebare,oarecum offtopic,desi e vb.tot despre unguri:cum de nu-i mai auzim piuitul lui”albu(feher)sibiu”? Cred ca e pentru ca nu mai scrie nimeni nimic despre echipa aceea…cum ii zice …aaa kvsc.Pe unde mai e?Lupta pentru evitarea retrogradarii?A facut parca „nimic la nimic” cu insolventa Rapid.Hm!!!Sic transit gloria mundi!”Am auzit ca pregatesc sezonul viitor….Ha!!!

vasco (161 comentarii)  •  19 martie 2013, 20:03

„Fac” totusi o revenire.Ar fi cazul totusi ca „albu” si ceilalti aparatori ai cfr sa ia atitudine,sunt unele acuze grave de blat la meciul cu „U”, asta ca asta dar „miticul”Bolonyi chiar a intrecut masura,critica cfr ca nu e echipa romaneasca…Auzi tu,asa ceva….!!!???Si lauda Steaua!!!???Strigator la cer!

vasco (161 comentarii)  •  19 martie 2013, 20:14

Claudiu,citeste,daca poti,atent si obiectiv ce am scris.E vorba de mentalitati demne de evul mediu timpuriu,intoleranta si sovinism care nu le-a facut cinste nici acum 60-70 de ani,acum nici atita.Despre asta era vorba.In ce priveste”peisajul”,nu ma refeream la pusta maghiara,care e anosta ca si orice cimpie ci la sosele si autostrazi in special.Daca citesti refrirea la fotbal vei vedea ca tocmai ca atrag atentia ca sunt tari,mai ales acasa si ca au sansa lor.Unde vezi ceva din care sa intelegi ca i-as subestima?
Na,ca pina la urma ti-am descifrat eu!Asa ca nua fost prea greu?
De fapt ce te-a deranjat?Ai cumva o matusa unguroaica?As intelege,dar…nu prea,pentru ca degeaba spui ca Ungaria e o tara mai avansata „din toate punctele de vedere”.E cu mult mai saraca decit noi,la multe capitole,dar nu face obiectul acestei discutii.Salutare! si nu o lua personal,am vrut doar sa clarific.Nu am nimc cu ei,ca de altfel nici cu altii,doar ca nu-mi place intoleranta.

dan.motru (11 comentarii)  •  21 martie 2013, 12:41

O legendă, o echipă, două culori, alb şi albastru… Au făcut să vibreze o lume întreagă, uimită de curajul oltenilor care s-au luat la trântă cu Europa. Este povestea „frumoşilor nebuni” ai Craiovei şi a echipei căreia inegalabilul Ioan Chirilă i-a spus Maxima. Aşa i-a rămas numele şi aşa s-a scris istoria plină de farmec şi forţă.16 martie 2013. În urmă cu 30 de ani, Universitatea Craiova reuşea cea mai mare performanţă din fotbalul românesc de la acea vreme, calificarea în semifinalele Cupei UEFA. Peste 40.000 de oameni în tribune, peste 40.000 de inimi alb-albastre. Astăzi, în locul în care odată se scria istorie, au rămas doar amintiri frumoase şi regrete. Stadionul „Ion Oblemenco” este doar umbra gloriei de altădată.

Craiova devenită Maxima vs Craiova izgonită de pe scena fotbalului românesc. O grea încercare le-a demonstrat tuturor, chiar şi celor care nu credeau, că o iubire alb-albastră nu moare niciodată. Chiar şi acum, când prea puţini întrevăd soluţii pentru ca echipa de suflet a oltenilor să renască, oamenii acestor locuri nu şi-au permis să uite.

„Toată lumea era mândră de tot ceea ce realiza Craiova. Aveam simpatizanţi în toată ţara şi la meciurile, care erau meciurile internaţionale, vedeai maşini venite din absolut toate judeţele ţării pentru evenimentul respectiv. Într-adevăr, o mândrie, care tot timpul s-a păstrat”, spune Sorin Cârţu, component Craiova Maxima.

„Acum 30 de ani eram pe Ion Oblemenco, acum suntem pe Extensiv, unde asistam la un joc de Divizia C, singura echipa rămasă în Craiova de fotbal. Asta este. Probabil, promisiunile oamenilor care vor sa faca ceva în acest oras se vor realiza pâna la urmă și sperăm sa ne întâlnim pe Ion Oblemenco”, a explicat Costică Donose, component Craiova Maxima.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

O echipa fantastică, născută din sufletul oltenilor. Un public frenetic, cum nu se mai văzuse, până atunci, pe stadioanele din țară, a vibrat la unison, ani la rând, pentru Campioana unei mari iubiri, așa cum i-a spus poetul Adrian Paunescu.

Craiova înseamnă Universitatea, un brand care astăzi, dupa dezafilierea clubului, trăiește doar din amintiri. Un stadion în paragină, o imagine dureroasă pentru cei care, înflăcărați, își susțineau echipa din tribune.

„Pentru mine, a reprezentat totul. Atât pe plan fotbalistic, cât şi pe plan profesional. La Craiova am jucat de copil, tot în Craiova sunt şi acuma şi probabil că aici voi rămâne până la sfârşit”, a spus Costică Donose, component Craiova Maxima.

Povestea continuă astăzi în Sala Polivalentă, renăscută din cenușă dupa 18 ani de la incendiul din 1994. Oltenii și-au demonstrat atașamentul față de sport, chiar dacă Universitatea nu mai există. Peste 4.000 de suporteri au fost prezenți la primul meci de baschet în noua sală.

În lipsa fotbalului, sporturile de sală din Craiova se bucură de mare popularitate, în același spirit alb-albastru.

Nu a existat fenomen mai puternic şi mai plin de forţă care să definească „seminţia” celor care strigau cu sufletul: „Suntem olteni pe viaţă şi moarte!”.

Comentează