Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

A treia zi după minune

Să ne trăim săptămîna, cu surîs şi înfrigurare: Steaua de acum pare mai complexă decît echipa care elimina Valencia.

Sînt prea puţinele sărbătorile pe care le-am trăit cu naivitate şi la capătul cărora am sfîrşit în amărăciune ca să nu […]

duminică, 10 martie 2013, 9:36

Să ne trăim săptămîna, cu surîs şi înfrigurare: Steaua de acum pare mai complexă decît echipa care elimina Valencia.

Sînt prea puţinele sărbătorile pe care le-am trăit cu naivitate şi la capătul cărora am sfîrşit în amărăciune ca să nu avem vreme acum pentru o fiesta prelungită. Noi, armatorii de prejudecăţi şi pompierii sîrguincioşi din inima Polului Nord. Cînd ne vom convinge că a fost bine şi n-a fost rău, să nu fi trecut deja această săptămînă: ea, alături de speranţa deschiderii ochilor în sport pentru un procent de copii, sînt singurele avantaje care trec dincolo de joi.

Am cîştigat o săptămînă de entuziasm şi de încredere. Că s-a potrivit cu primele zile de primăvară serioasă, că e firea noastră şerpuită spre chefuri lungi şi treziri grele, nu mai contează. Dar, pentru şapte zile, ascunşi sau extrovertiţi, cei mai mulţi ne credem stăpînii lumii cînd ne aducem aminte de o singură noapte. Nu sîntem. Dar ce n-am fi dat să ne simţim aşa mai devreme şi mai des!
Victoriile mari ale Stelei în Europa îşi adjudecă un nou val de fani, aflaţi la vîrste curate. Asta enervează taţii dinamovişti, unchii rapidişti şi vecinii olteni. Dar, într-un pîlc de ani în care indiferenţa şi tehnologia şi-au amestecat rosturile, ar trebui să ne trezim: aş spune că acum doar marile performanţe pot capta copiii spre sport. Doar ele. Că Steaua e cea care a reuşit acest lucru, acum? Felicitări.

Cu artificiile în dinţi şi tobele îmbrăcate în frică, numărăm zilele pînă la retur. Tot astfel ne împărţim în gînd, cu bune şi rele, aşteptările şi credinţele.
Ce sperie: secundele în care „pierdutul” de Torres pleca cu o viteză din altă ligă, senzaţia că lui Obi Mikel nu-i iei mingea decît dacă îl enervezi suficient cît să ţi-o arunce el în cap. Felul în care se fixează în teren şi urcă apoi David Luiz. Imaginea, echivalentă cu o scrîşnire din dinţi, a întîlnirilor cu Ivanovici.

Gata, cam asta e! În rest, numai de bine. Aici să nu enumerăm, să cultivăm. Aş spune doar că victoria cu Chelsea e mai importantă decît cea împotriva Valenciei: Steaua arată în aceste zile că poate să joace aproape orice, înainte de a fi gata să învingă pe aproape oricine, cum declară sufletul înfierbîntat. Echipa lui Reghecampf poate asedia, încercuri, presa, epuiza şi destabiliza psihic şi fizic. Vezi Ajax. Poate pîndi, profita, aluneca, alerga, rezista. Vezi Chelsea. Sînt feluri diferite de a munci: între poeţi şi zidari, băieţii aceştia pot să ridice o casă.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Cosmin (2 comentarii)  •  10 martie 2013, 12:08

Mai oameni buni cu tot respectul, MINUNILE LE FACE DUMNEZEU! cum poti sa numesti minune o victorie a unei echipe de fotbal???? E incredibil! Mai ales ca e vorba de Steaua nu de o echipa de amatori sau ceva de genu’. In Spania si in Anglia castiga si echipe din ligile a 3 a si a 4 a cu Real sau Manchester si nu mai zice nimeni ca sunt MINUNI!

d@nyel (6 comentarii)  •  10 martie 2013, 12:59

frumos articol.

seba (66 comentarii)  •  10 martie 2013, 16:18

mi-a placut articolul. si datorita victoriilor stelei din ultia vreme copiii vor prinde pasiune pentru fotbal si sper sa il si practice. in curtea scolii sau la cluburile locale, asta are mai putina importanta.
steaua fara 40.000-50.000 de suporteri in tribune n-ar fi invins nici pe ajax, nici pe chelsea. trebuie sa invatatm din asta si sa mergem la stadion sa ne sustinem echipele favorite. indiferent ca e vorba de steua, dinamo, gloria bistrita, fc arges sau uta arad. la urma urmei, e vorba de a-ti petrece doua ore din week-end intr-un mod placut, in aer liber, alaturi de prieteni sau familie, urmarind un mic spectacol.

ovidiu_3003 (67 comentarii)  •  10 martie 2013, 16:33

Steaua trebuie sa aiba continuitate …

Romeo (5 comentarii)  •  10 martie 2013, 17:26

Cu sportul, am rezolvat problema. Ia Steaua cupa Europa League si toti copiii se apuca de sport. Ceea ce e un lucru foarte bun.
Dar cum sa-i facem pe copii sa citeasca? Sa invete sa scrie corect romaneste. Sa deprinda gust pentru cultura. Asta as vrea eu sa stiu, pentru ca generatia tanara de azi e analfabetizata si imbecilizata, iar viitorul nefotbalistic arata jalnic.

Alex (2 comentarii)  •  10 martie 2013, 17:38

sa fim seriosi .. daca deraiezi de la apartenenta spatiului natal, nu poti brusc sa incepi sa tii cu gloria bistrita. trebuie sa iti placa ce vezi intr’o echipa ca sa devii suporterul ei. unii se nasc, altii devin. nu e nicio rusine, am tinut cu steaua si in 2009, si in 2010, si in 2011 la fel de mult ca in 2006 sau in 2012. rezultatul te atrage, important e sa nu fugi odata ce echipa trece printr’o pasa proasta.
apoi, de ce sa nu recunoastem ca multi au devenit suporteri dinamvosti sau stelisti prin anii 80-90 tot datorita rezultatelor, a jocului, a istoriei. asa se desfasoara fenomenul fotbalistic .. fenomenul sportiv care depaseste frontierele orasului sau tarii in care te’ai nascut sau in care traiesti. de ce sunt atatia suporteri romani care tin cu bayern/united/real/barca/liverpool/arsenal, etc? oare li s’a infiripat din senin o idee? oare sunt toti niste prefacuti? nu. ei sunt rezultatul unor rezultate. unui joc competitiv, placut, spectaculos. un joc pe care acum steaua il practica. evident, trebuie sa pastram proportiile si sa ne uitam cu atentie in propria ograda.
totul este legat de performanta, totul este legat de latura financiara. ca sa ai super-jucatori trebuie sa dai super-salarii. un club ca dortmund care are constant 80.000 de spectatori in tribuna, poate castiga din vanzarile de bilete pana la 3-4 milioane intr-un meci de UCL si pana la 2 milioane intr’un derby cu bayern sa schalke. steaua a reusit sa ia 1 milion pe bilete cand a venit detinatoarea champion’s league. apoi apare diferenta la sponsori. iarasi intervine reputatia competiei in care joci – compara Liga 1 cu 1.Bundesliga, cu Premiere League, cu Serie A, La Liga sau chiar cu Ligue 1. compara numarul de spectatori si de telespectatori, compara puterea financiara a tarii si salariul mediu al unui spectator din Romania cu al unui spectator din Anglia, Franta, Germania. Imediat o sa observi de ce Steaua prefera sa joace cu Mihai Nesu Foundation pe piept in loc de Parizerul Caroli sau mai stiu eu ce si de ce Samsung isi pune numele cu multi bani pe tricoului lui Chelsea, nu al lui Dinamo. Si Orange, care isi pune numele pe tricoul lui Dinamo, da o suma neinsemnata comparativ cu contractele de sponsorizare ce se desfasoara in afara.
Punand cap la cap toate astea, trebuie sa recunoastem inca o data ca Steaua a reusit sezonul acesta o performanta mult peste posibiltatile Ligii 1. Cat de departe va merge? Ramane sa vedem acest lucru – in schimb un lucru este cert. Ca sa nu mai urmeze iarasi un declin precum cel de dupa 2006, este nevoie de un management inteligent. Unul pe care nu sunt sigur ca GiGi si MeMe il pot asigura. Trebuie vanduti jucatorii importanti pentru ca le va lipsi motivatia. Vor constientiza si ei ca ceea ce au realizat sezonul acesta este probabil maximul pe care il pot atinge din Romania in acest moment. Banii trebuie reinvestiti in tineri de valoare, care sa ajute echipa si sa ridice iarasi nivelul echipei. Intr’o tara in care economia este aceea care este, asta pare singura solutie pentru performante fotbalistice notabile. Sa ajungem sa crestem si sa vindem jucatori precum croatii, sa ne dezvoltam tineretul, sa credem in el si sa’l educam inca de la varste fragede. Si asta este un apel catre toate cluburile din Liga 1. Doar asa poate creste valoarea ligii, prestigiul competitiei interne. Asa se vor putea atrage sponsori mai importanti, asa vor fi mai multe echipe romanesti in Europa, asa vor intra mai multi bani in competitia interna si va deveni mai valoroasa. Problema din fotbal nu este doar a conducatorilor. Este mentalitatea romanului. El, cel care prefera sa castige azi 1 leu decat maine 100. Planul trebuie sa fie unul realist si pe termen lung, si aici avem si contraexemple care sa imi poata sustine afirmatiile: avem „surate” ale Stelei aflate in insolventa pentru ca oamenii din conducere nu au inteles principiile unei societati sanatoase.
Pana una alta, Steaua a reusit prin norocul celui mai controversat patron de la noi sa atinga o reteta de succes – si aici o sa imi pastrez parerea, nu din logica si din stiinta, ci mai degraba dintr’un nationalism debordant si greu de inteles. Si pentru ceea ce reuseste, indiferent de patron, manager si alte persoane pitoresti din conducere, merita sprijinul si aportul pe care fanii il aduc.
Dincolo, ma uit la CFR si cu un ochi rad. Nu pot sa plang cu celalalt pentru ca nu’mi sta in fire, desi pentru fotbalul romanesc recentul declin al acestei echipe fanion din ultimii ani nu poate fi neaparat de bun augur. Acolo s’a investit cu logica, cu cap. Au respectat principii bune, dar au riscat. Acolo vad o echipa fara motivatie, de la iesirea din cea mai importanta competitie inter-cluburi vad sub tricourile visinii „romanesti” niste mercenari apatrizi. Era un risc – si riscul a fost pedepsit de o tara. Ca sa faci ceva bun in Romania poate e nevoie sa incerci sa cresti si jucatori romani. Nu doar propria avere si reputatie. Si totul s’a prabusit pentru ca acel club nu are identitate. Pentru ca au drept capitan un portughez anonim in tara sa si pentru ca idolul lui este probabil Pepe, de la Real. Pentru ca simbolul unui club este un rupator de oase. Si pentru ca la ultimul meci jucat de ei acasa – stadionul era 90% gol. Asta spune totul despre un esec de marca. Cand nu cladesti pe un pilon solid, risti ca toata constructia sa ti se prabuseasca din interior. Astept o reactie de orgoliu al managementului de acolo, dar momentan ma bucur ca tot mai multi sunt suporterii unei echipe care da in nationala Romaniei atatia jucatori.
HAI STEAUA! HAI ROMANIA! Calificare pentru amandoua … nu ne ramane decat sa visam si sa speram.

dili (4 comentarii)  •  10 martie 2013, 18:38

mai, jurnalistilor, cand a batut cfr la manchester, nu i-ati mai ridicat atata in slavi, abia daca ati scris 2 articole despre ei. dar cand e vorba de steoaia, nu va simtiti bine daca nu dati 200 de limbute in anusul dlui cioban analfabet si a turmei lui glorioase

Sorin (2 comentarii)  •  10 martie 2013, 20:10

@Gabriel Berceanu dar si @Alex, ma bucur ca tot mai des putem citi articole si comentarii ca ale voastre. Ziaristii dar si noi suporterii incepem sa realizam „ce trebuie” ca sa avem succes si sa scoatem capul in Europa cu echipele romanesti de club. Incet, incet o sa fim preocupati sa mergem pe stadioane si sa ne sustin echipele cum trebuie si o sa alocam mai putin timp ca sa ne injuram intre noi, in functie de culorile pe care le sustinem.
Un singur lucru vreau sa completez la ce zicea Alex. Succesul Stelei se explica nu prin norocul patronului sau contributia acestuia, ci prin pedigree-ul Stelei, care este per se motorul performantei.
Una este sa ai in spate o istorie a performantei si alta este sa construiesti de la 0.

Toni (49 comentarii)  •  10 martie 2013, 23:51

Da, perfect de acord cu seba, copiii sa invete sa iubeasca si sa practice fotbalul, ca acum stau numai cu casti si merg cu role sau board-uri.
Avem nevoie de rezultate mari.

Nicusor (27 comentarii)  •  11 martie 2013, 1:12

Frumos articol. Iar chestia cu tatii, unchii si vecinii chiar e adevarata si doare cumplit. Si nu numai pe dinamovisti, a caror unica ratiune de a exista este sa injure Steaua daca ei au ajuns rusinea Romaniei, dar si pe unii din colegii si colegele dumneavoatra de redactie. Intr-adevar rezultatele Stelei provoaca multa ura,invidie si rautate. Asta e, oameni mici, sa-i ignoram.

IULIAN (1 comentarii)  •  11 martie 2013, 15:04

Se scrie mult de Steaua deoarece are cei mai multi fani, deoarece joaca cel mai bun fotbal din Romania acum…..dar si din istorie, si sper sa fie tot asa si de acum inainte. Nu conteaza ca acum e acolo Becali…maine altcineva…. poimaine altul…la fel si cu jucatorii …. Speranta de ceva bun e la STEAUA.

serghei (32 comentarii)  •  11 martie 2013, 15:16

Pentru Manchester, meciul cu CFR n-a avut nicio miza. E o tampenie sa compari un meci fara miza cu o dubla mansa eliminatorie din fazele avansate ale unei competitii europene.

Steaua – Chelsea 1-0, nu se compara cu Manchester – CFR 0-1. Unul a fost meci serios, celelalt a fost un joc la misto – pentru Man. Utd., evident. Poate cu CFR Cluj – Chelsea 0-0 da, se poate face o paralela cat de cat.

Pentru @dili, desi ma-ndoiesc ca o sa bage ceva la cap.

speedy (42 comentarii)  •  11 martie 2013, 17:08

Romeo> un bun inceput ar fi sa-si vada parintii citind, cred eu. Ai mei citesc. Si sunt convins ca la fel fac foarte multi – numeric vorbind. Procentual insa la numarul populatiei, sunt sigur ca ai dreptate. O avea legatura cu faptul ca majoritatea parintilor se uita la telenovele, emisiuni de divertisment de 2 lei, emisiuni de scandal si cancan? Copiii fac in mare masura ceea ce vad in casa. Si de-abia dupa o anumita varsta incep sa faca ce fac ceilalti copii din anturaj. Important e cum sunt condusi pana la acea varsta.

colonelu Voiculescu (3 comentarii)  •  11 martie 2013, 22:56

Vad ca se insista ca se scrie prea mult despre Steaua . Dar despre cine sa se scrie ?
CFR Cluj care nu mai bate pe nimeni ?
Astra care nu intereseaza pe nimeni ?
Rapid care s-ar putea sa nu mai fie ?
Dinamo la care vin 300 de spectatori ?
Altii la care nu vin nici atata ?

Miki (21 comentarii)  •  12 martie 2013, 22:02

Nene Berceanu, dar pe ce lume trăiești mata! Când toată presa bolșevică atacă și șicanează Steaua, când toți corifeii acestei prese (b) așteaptă o înfrângere la scor a steliștilor cum așteptau leproșii din Cana Galilee pe Isus să-i mântuie, dumneata scrii cu bucurie sinceră despre această echipă??? Ce te-a apucat, vrei să te dea afară?
Oricum, respectele mele, oriunde te-ai afla!

vasco (161 comentarii)  •  15 martie 2013, 9:50

Acum,dupa meciul de la Londra,pot sa spun ca,parafrazind titlul,ce a facut Steaua e chiar o minune,daca ne gindim din ce fotbal provine,ce „finantator” are,care sunt conditiile de la club,fata de orice altceva de afara.Baietii sunt dornici de afirmare,antrenorul la fel,toti vor afara,contracte bune.E normal,dar normal ar fi ca si la noi sa fie climat normal pentru performanta,pentru cistiguri bune pentru cei care o fac si nu „insolvente” ca gasenite smecheresti pentru evazionisti ajunsi scapatati.Acest lucru nu va fi posibil fara o justitie normala,corecta.Dar cine s-o faca?

Comentează