Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Balonul de aur şi întrebările de rumeguş

Luni, FIFA premiază cel mai bun fotbalist din 2012. Nimeni n-o să vorbească despre monştrii din fotbalul clonat al federalilor supremi: hidra dopajului, globalizarea cu Bentley-ul în Somalia, harta de răni a pariurilor.

Messi, Ronaldo, Iniesta. Jurnaliştii de la France […]

duminică, 6 ianuarie 2013, 10:27

Luni, FIFA premiază cel mai bun fotbalist din 2012. Nimeni n-o să vorbească despre monştrii din fotbalul clonat al federalilor supremi: hidra dopajului, globalizarea cu Bentley-ul în Somalia, harta de răni a pariurilor.

Messi, Ronaldo, Iniesta. Jurnaliştii de la France Football, selecţionerii şi căpitanii „naţionalelor” lumii au votat deja. Argentinianul pare să se îndrepte spre al patrulea trofeu. Între fotbalul în care plutesc ei, nominalizaţii, şi sportul în care ne încrîncenăm noi e o distanţă tot mai adîncă, un salt de la balet la îmbrînceală.

Dincolo de festivism, de excelenţă, de talente şi trofee, FIFA se promovează drept un corp viu, unitar, proteguitor şi eficient. Organizează şi premiază, coordonează şi dezvoltă. Un corp. În care trăiesc şi viermi, colcăie erori şi vicii. N-ar fi bine ca tocmai luni, la înmînarea Balonului de Aur, cineva de-acolo să ridice măcar sprîncenele, complice, dacă nu poate să răspundă la întrebările noastre de rumeguş?

Cînd vom admite că există aproape sigur o industrie concretă, productivă şi finanţată a dopajului şi în fotbal? Cum să credem că în ciclism se dărîmă statui, iar în atletism explodează vene, dar tocmai la fotbal, la bani mulţi şi acoperire uriaşă, fundaşii centrali intră prin alunecare purtînd nimburi, iar atacanţii marchează fluturînd straie de călugări? Iar dacă ne-am lămurit cu cîteva cazuri evidente, condamnate şi sancţionate public, să ne imaginăm că jucătorii aceia au inventat în cămara bunicilor o substanţă eficace? Nu sînt ei doar exploziile, din eroare sau din interes, ale unui cearceaf negru cu care se acoperă tot mai straşnic fotbalul?

Cînd va înceta FIFA să vîndă imaginea de apostol benevol care propovăduieşte fotbalul din Tahiti pînă la Săruleşti? De ce seamănă atîtea acţiuni cu gesturile febrile ale unui negustor care le dă muşteriilor să guste din şaorma pentru ca apoi să le-o vîndă cu vagonul, cu gust de banane, peşte afumat sau mămăligă, după specificul geografic?

Apoi, cum să celebrăm împreună un fenomen pur cînd tocmai sub veghea neobosită a FIFA a crescut blestemul pariurilor care deturnează meciuri, iar acum FIFA reacţionează monitorizînd, pentru ca în viitor să ne înveţe că n-am văzut bine? Oare există un deşert în care se varsă în van, finalmente, mare parte din încasările acestei mafii? Adică tu îi organizezi să alerge, noi cîştigăm şi apoi tu nu primeşti nimic?

Întrebările de rumeguş. Făcute din ce-a rămas după ce s-au rupt gradenele, scaunele bunicilor de pe stadioane, porţile unde marcau atacanţii cu bască, de dinainte de fierul cuceritor. Nu va răspunde nimeni. Dar sînt de rumeguş: un foc mic, la care să ne încălzim o noapte, tot iese.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

sorin (22 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 10:58

nu inteleg un lucru . ii amesteci pe Messi sau Iniesta in mizeriile astea ? daca da cum ?

gogu patriotu (8 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 11:33

ok,tu vei fi acolo sa pui intrebari ?
si daca da?crezi ca vei primi raspunsuri?se vor face ca nu te aud
good luck

junior (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 11:52

Cum vreti voi (tu) sa raspunda cineva intrebarilor de rumegus asa vrem noi sa nu l mai vedem pe becali in fiecare zi in ziar . Voi o faceti pt bani , ei o fac pentru bani . Pe voi nu va intereseaza ce se cumpara sau cine cumpara ci cat se cumpara . Acum va pasa de sport , intr-un editorial pe saptamana?

Mnezo (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 12:02

Anabolizante, HGH, pro-hormoni, ce mai vrei? Toate astea fac parte dintr-o industrie sportiva in care exista foarte multi bani. Oamenii vor sa vada atleti din ce in ce mai buni, mai competenti, dar nu vor sa vada si latura pastilelor si a injectabilelor. Asa a fost si cu Lance, exact povestea asta. Toate testele pot fi pacalaite, inclusiv cel olimpic. Noi trebuie sa ne obisnuim cu sportivi dopati, asta daca nu ne-am obisnuit inca si sa ne bucuram de sport, n-avem ce face. Iar din partea mea, sa se dopeze, atata timp cat sportul devinde din ce in ce mai rapid si mai frumos de ce sa fiu suparat? Doar cei care vor sa faca totul natural o sa aiba de suferit, sau copii care-si creaza o impresie falsa despre idolii lor, dar aici deja is prea multe de spus. Salut!

Marcel (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 12:32

Poate si FIFA o sa relateze mai larg despre dopaj cand si gsptv o sa transmita meciuri de fotbal adevarat nu de curtea scoli. Si nu cred ca la acest articol se potriveste poza pe care ai postato tu.

edis (22 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 12:32

excelent punctat ai 100 la 100 dreptate ceva este putred in fotbal

Tavi (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 12:42

Din cate stiu au fost niste ziarisi in tecut care chiar au publicat carti despre asa ceva si au fost dati in judecata de FIFA si UEFA pt calomnie. Bineinteles ca jurnalistii au pierdut pentru ca nu se pot pune cu aceste carteluri mafiote de miliarde de Dolari pe nume FIFA/UEFA. Asa ca pana toata aceasta mafie care pe langa dopaj, mai contine si pariuri ilegale sau spalare de bani, care deja se considera stat-in-stat nu va fi anchetata puternic de guverne sau macar de organizatii care sa se poata pune cu ele la tranta, nimic nu se va schiba. Profiturile sunt prea mari, iar banii prea multi pentru a se putea face ceva deocamdata.

Andrei (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 12:43

Bravo ! Un articol excelent. Toti jucatorii de la Barcelona sunt dopati. Uitati-va la Iniesta ca e alb ca varul si alearga 14 km pe meci o data la 3 zile. Pai voi credeti ca Dr. Fuentes doarme?!

AZ (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 12:49

Un semn ca in viitorul apropiat cine doreste poata sa ia ce pastila vrea. Eu sper ca UCI sa o tina tot asa!

Antaeus (3 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 12:53

Articolul asta are vreo legatura cu diferenta de 16 puncte sau simpatia ta pentru cel care traieste blestemul de a se fi nascut in aceiasi perioada cu ala micu` ?

Antaeus (3 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 12:55

aceeasi*

Vlad (5 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 13:03

@ Andrei… ce legatura are culoarea cu alergatul?? si in ce meci a alergat Iniesta 14 km?? in general din cate stiam se invart undeva pe la 11-12. asa in medie. si Iniesta nu e tocmai cel mai mare alergator.

despre articol… nu am inteles ce vrei tu de fapt domnule „jurnalist”. sa ti se raspunda la niste intrebari?? si daca iti zice cineva ca toti fotbalistii sunt dopati, cu ce te ajuta?? daca sunt unii, sunt si altii. nu au cum sa fie aia de la Barca dopati si sa nu fie si cei de la Real, Man Utd, Juve, Milan, Inter etc etc. . trebuie sa te gandesti ca se fac o gramada de transferuri prin Europa. si daca ar fi dopati doar la unele echipe… atunci cineva ar da din gura pana la urma. la cat i’a spurcat Ibra pe aia de la Barca dupa ce a plecat… daca nu era si el dopat ( sau sa nu fi fost nici aia de la Barca), nu zicea ca se dopeaza aia de la Barca??

zicea cineva mai sus ca daca toti sunt dopati asta e. il sustin 100%. ce ar fi mai bine?? sa se dovedeasca ca toti se dopeaza, sa fie toti fotbalistii suspendati si sa ajunga fotbalul la nivelul ligii 1 de la noi ( unde probabil sunt ca si in alte parti jucatori dopati) si sa strambe toti din nas ca e urat fotbalul ala. sau sa accepti treaba asa cum e?? la urma urmei… daca vine cineva si zice ca toate substantele alea pe care le baga fotbalistii in ei sunt legale… toti astia care va dati corecti- dar totusi sutinti anumite echipe de fotbal, inchizand ochii si mintindu-va singuri, cum ca ai vostri sunt corecti- nu ati mai zice nimic. voi doar aveti o scuza ca sa gasiti diferentele dintre anumite echipe. nu puteti accepta ca unii sunt mai buni si altii mai slabi.

deci… atata timp cat nu va place fotbalul cu dopingul inclus, de ce il mai urmariti??

ovidiu (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 13:06

Nu gasesti „pastile sau hormoni ” potriviti pentru jucatorii romani de fotbal…chiar de i-ai indopa cu d-astea pe Tanase,Cocis and co..tot la fel de execrabil ar juca!!!

fan barca (4 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 13:16

cum sa compari fotbalul cu ciclismul????
la fotbal se alearga 10-11km in 90 min, adica 1km in 9min ( ai timp sa bei si o cafea )…la ciclism se pedaleaza 200km in 5-6ore timp de 3 saptamani ( in marile tururi )…

seba (66 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 13:27

sigur ca exista si in fotbal hidra de care vorbeai. nu cred ca cei din vest sunt intotdeauna mai buni doar pentru ca sunt mai bine organizati, mai inteligenti, mai bogati si stiu cum sa se refaca dupa efort mai bine (desi toate acestea sunt adevarate). probabil nu se insista pe cazuri de dopaj pentru ca in fotbal conditia fizica nu este totul. pe banel nicolita, un fotbalist bunicel in opinia mea, poti sa-l dopezi cat vrei, ca tot va centra de multe ori prin spatele portii 😛

ps: sunt unele cuvinte sau alaturari de cuvinte care atrag interesul oamenilor si, implicit, comementarii. cum ar fi messi, cristianos si dopajul. daca scriai un rand si de murinho se dubla numarul mesajelor 🙂 am vaut asta in articolul scris de cristian geambasu despre cruyff

octavian (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 13:30

Limba de lemn, scris impiedicat, argumentatie penibila. Rumegus parca ai zis, nu-i asa? Un discipol al „stilistului” Geambasu si un angajat al „deontologului” Tolontan, la pravalia „democratului” Voiculescu. Asta da mixtura!

replicant (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 13:36

Exista sau aproape sigur exista? Hotaraste-te pentru inceput si pe urma putem specula. Cand se va desconspira Marea Retea vom putea discuta.

emil (7 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 13:39

Concret : nu spui nimic . „..aproape sigur..” , nu inseamna „concret”.

Alex (12 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 13:50

Vorbesti de funie (dopaj) in casa … Stelei?!?

Dorel, Radu Naum (14 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 14:07

„Sindromul Alien” l-am scris plin de vitamine. Ce-ai consumat tu Gabriel tata? Nici tu nu faci miscare? Obosesti dupa ce minci „bine”? Ai halucinatii?
Eu am scris cu Nea Ghita, la cini savarine, ca mama era ocupata. Tu ce vrei de fapt sa spui. Ca Barca plimba linia? La fel ca mingea?
Vezi inregistrarea Cehia-RO 1-0. „Vitaminizati” cu chilotii la genunchi si muci in nas care doresc doar sa faca stop cu mina, cum era la moda. Iar pe margine noi scuipam icoane, doar, doar.
PS
Scrie tata despre ciclism, ciclotrom, cataclom,… ori dute tata in Mongolia. Minca acolo 3 Kg de bou pe zi ca sa nu ai frisoane.

Grid (6 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 18:16

Messi, Ronaldo și Iniesta nu au ce căuta în contextul discuției despre dopaj sau aranjamente necurate ale caselor de pariuri. Talentul și o viață sportivă le sunt suficiente, așa cum a fost Hagi al nostru. Nu sunt atleți, înotători sau cicliști care concurează între ei să doboare recorduri stabilite de cronometru. De asemenea, nici boxeri obligați să reziste în ring. De aceea, domnule Berceanu, fii mai clar, despre cine insinuezi în fotbal? Altfel trebuie să înțelegem că cei trei sunt niște impostori!

kpaxcmdr (11 comentarii)  •  6 ianuarie 2013, 19:57

Messi,macar are acoperire ca el este pe medicamente si droguri de mic copil…Faptul ca Spania a crescut extrem de mult in ultimii 20 de ani in toate sporturile da de gindit!

lord belial (32 comentarii)  •  7 ianuarie 2013, 2:37

N-am citit articolul, am intrat sa scriu ca Ronaldo CR7 e cel mai bun fotbalist din lume, in pofida voturilor de miine

Cinezan Vladimir (9 comentarii)  •  7 ianuarie 2013, 6:12

E delicată amararea în zona mișcătoare a anabolizanților, mai ales acum când secolul XXI dă târcoale unui adevăr ascuns sub preșul intereselor de tot felul. Fotbalul intercontinental e o șuetă între sportivii magi, gen Ronaldo, Ibra, Messi sau cohorta braziliană și truditorii de rând care îi susțin și îi scot în evidență. Nu trebuie să ne umplem de gânduri negre în cazul celor pe care talentul îi scoate la rampa clasamentelor de tot felul, ei, poate, n-au nevoie de pumnul de pastile făcătoare de minuni, dar ceilalți, pălmașii, se pot dedulci la borcanul cu miere care să-i mențină virili și plini de sine. Astfel câștigă echipa, câștigă barosanii și chiar spectatorii. E greu de depistat o îmbălare medicamentoasă în sportul rege, acolo unde unii se acoperă pe alții, atât în teren cât și dincolo de „șanțurile cu apă” care îi apără pe jucători de admiratorii sau detractorii din tribune sau de aiurea. De aceea nu s-au dat verdicte ca în cazul altor sporturi individuale, vezi ciclismul sau halterele, ba chiar se trâmbițează că toate controalele, cele efectuate pe șest, n-au dus la nimic compromițător, iar când a fost cazul, comisiile ”și-au făcut datoria”. Se cam trece cu vederea peste o perioadă de glorie a sportului, cea din anii 70 – 80, când nu se mânca usturoi, deși gura mirosea teribil. Cum se explică oare rezultatele fantastice ale sportivilor democrați germani?! Este doar o aruncare a sămânței de scandal, o întrebare „cu rumeguș” pe un răspuns rătăcit printre exclamații indignate, dar cum poate fi privit, din unghiul prea unghi al adevărului, un rezultat ca cel al redegistei Heike Drechsler, acel uluitor 7,44 m. la săritura în lungime femei, obținut în anul 1985, când astăzi abia se mai sare peste șapte metri ?! Și ca „rumegușul” să fie bun pentru o ardere înăbușită a speranțelor puse la fumul îndoielii , ce-ar fi, cu iertăciune, să mai dau două rezultate: recordurile mondiale ale unei Vali Ionescu ( 7,20 m., în anul 1982 ) și ale Anișoarei Cușmir ( 7,43 m., în anul 1983 ). Știu, e talentul, munca… Totuși, astăzi, cu sperietura controlului atârnată – sabie deasupra capului, rezultatele sunt cele care sunt. Și aș mai aminti doar uluitorul timp de 41,37 sec., realizat în anul 1985, de ștafeta feminină de 4 x 100 m. a acelei miraculoase echipe redegiste, rezultat întrecut doar după 27 de ani, în 2012 de sportivele americane ( 40,82 sec. ). M-aș referi și la rezultatele halterofililor bulgari din acea perioadă sau la ale rușilor și… Și ale altora… Să fi trecut epidemia mondială de beamonism?! Poate, dar pe gazonul fotbalistic se pare că nu s-a prea semănat cânepă și chiar dacă s-a mai făcut așa ceva să ne aducem aminte că, până către sfârșitul secolului trecut se mai torcea legal cânepa… Sunt doar îndoieli și iar îndoieli, întrebări care nici nu-și mai au rostul. E bine să ne bucurăm cu ce avem, doar echipa care n-are cu cine juca pe plaiurile mioritice a ieșit neșifonată dintr-un control intenționat făcut să fie neșifonat. De fapt, totul este o găselniță jurnalistică. Oare se mai citesc articolele ?

Sorin (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2013, 23:39

@Cinezan Vladimir: Daca iei la rand toate recordurile mondiale de atletism, o sa observi ca au rezistat foarte multe zeci de ani si ce ai amintit tu este doar o infima parte.
Daca vei face un rationament logic, ai sa deduci ca mare parte din recorduri (saritura in inaltime sau in lungime, aruncarea sulitei, o buna parte din alergarea pe distante medii, etc) au rezistat datorita faptului ca astfel de reusite se bazeaza pe talent nativ al sportivilor. Asa ceva ce nu se poate antrena precum sprintul pur (exemplu la 100m, unde s-au batut recorduri la 2-3 ani si uneori anual sau de 2 ori pe an – stafeta feminina de care spui tu este exceptia si nu confirmarea existentei dopajului).

Think… then talk 😉

Stefan2 (40 comentarii)  •  8 ianuarie 2013, 10:03

Raspunsuri nu se vor gasi,atita timp cit si presa este la fel de gaunoasa.

alex (14 comentarii)  •  8 ianuarie 2013, 10:14

„mare” jurnalist acest Berceanu. Din peste 35 de comentarii cate erau ieri la aceeasi ora (10:15) acum au ramas doar 24 .:)) Stiu ca nu o sa publici comentariul asta „maestre”, desi nu contine injurii sau cuvinte jignitoare, ca de altfel si comentariul meu precedent pe care nu ai avut bunul simt sa-l afisezi ca de, voua va pasa se parerile oamenilor, la fel cum va pasa de sport. Pana una alta „dopatul” de Messi a castigat al 4lea balon de aur si la fel cum ziceam si ieri, dopeaza-i pe Tanase, Surdu sau Cocis la fel ca pe Messi, sa vedem daca joaca la fel.

danro (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2013, 11:23

Domnule Cinezan, sunt de acord cu supozitiile domniei-voastre. .. Iar substantele dopante.., nu apar in lista interziselor decat dupa ceva timp de la data creerii lor. … De regula, dupa ce apar „noutati”.In anii 80 am fost sportiv. Am vazut fisa Anisoarei la CMS : testosteron. Antrenorul lotului din care faceam parte, a facut in control in vestiarele individuale : 8 dovediti. :)) Iar scandalul a fost pe sticla mea de cognac:) … Personal, am fost impresionat de Mihaela Loghin.. Parca a fost sotia sau prietena lui Dragomir Cioroslan, probabil „pionierul” anabolizantelor de la noi.

deco (3 comentarii)  •  8 ianuarie 2013, 15:21

am postat acum 2 zile probabil unul dintre cele mai inspirate, chiar daca acide, comentarii la un blog gsp, nu ai avut curajul sa il publici….rusinica

Comentează