Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

De ce pleacă tinerii? De ce să mai stea?!

Din ce în ce mai mulţi copii şi juniori aleg cluburi din străinătate unde să se formeze. În România singurele cluburi care fac performanţă la capitolul ăsta sînt cele de noapte

Sîntem în săptămîna Derbyului României, dar cred că […]

vineri, 2 noiembrie 2012, 10:05

Din ce în ce mai mulţi copii şi juniori aleg cluburi din străinătate unde să se formeze. În România singurele cluburi care fac performanţă la capitolul ăsta sînt cele de noapte

Sîntem în săptămîna Derbyului României, dar cred că merită să zăbovim puţin asupra unui subiect apărut în Gazetă. Scris de Răzvan Luţac, articolul e bine documentat şi prezintă 24 de tineri fotbalişti români care se pregătesc la echipe din ţări cu adevărat civilizate. Aceste 24 de nume sînt doar cîteva. Sînt convins că mai sînt mulţi, la fel cum sînt foarte convins că vor fi din ce în ce mai mulţi cei care vor pleca de acum înainte.  Nu-i iau în calcul pe cei care deja trăiesc în ţările respective.

Născuţi ori plecaţi cu familia pe cînd aveau cîţiva ani. La ei e logic să se îndrepte spre cluburi de acolo. Asta e marea problemă, de fapt. A celor care aleg să plece afară, a părinţilor care aleg să-şi trimită copilul în străinătate, pentru că simt că aici n-au şanse. Situaţia la nivel de copii şi juniori în România e vecină cu dezastrul. În unele locuri. În cele mai multe locuieşte în casă cu dezastrul. Există şi variante în care dezastrul şi-a luat lucrurile şi a plecat, căci şi dezastrul are demnitatea lui. Ce perspective are un copil atunci cînd alege să meargă la un centru de copii şi juniori de la noi?

Să-şi rupă tendoanele şi ligamentele pe terenuri sub orice critică. Să dea peste profesori pe care nu-i interesează ce fac, căci sînt plătiţi cu cîteva milioane pe lună şi în starea lor de frustrare se răzbună pe acei copii pe care ar trebui să-i înveţe cîte ceva. Sau să se trezească marginalizat de vlăstarul cine ştie cărui îmbogăţit ce vrea musai să-şi vadă urmaşul vedetă.
Ultimul aspect e foarte des întîlnit şi e tare ciudat. De ce acceptă un antrenor şpagă e o întrebare la care răspunsul trebuie căutat în altă parte. Acceptă pentru aceleaşi motive pe care le au doctorii, profesorii, poliţiştii. De ce dau părinţii spagă e o întrebare la care nu găsesc un răspuns logic. În special cei al căror copil nu e posesorul unui talent ieşit din comun. De ce să dai şpagă ca să-l expui unor situaţii ridicole mai tîrziu, unor momente jenante?

Afară nu se dă şpagă. Acolo sînt plătite condiţiile. De pregătire, de educaţie. Decît să dai şpagă unui antrenor plictisit de la noi, mai bine cu banii ăia duci copilul la o preselecţie în străinătate. Nu neapărat la FC Barcelona, căci acolo e greu de pătruns în momentul de faţă chiar şi dacă ai talent, căci la ce reclamă a făcut actuala echipă a catalanilor pentru La Masia, Barcelona îşi permite să-i aleagă doar pe cei mai buni dintre cei mai buni. Dar există şi alte locuri unde un părinte va afla dacă al său copil e talentat sau dacă nu cumva e mai bine să-l orienteze spre altceva, există viaţă şi fără fotbal totuşi. Şi unde, dacă într-un final va fi acceptat, va învăţa.

Va învăţa cum să facă o preluare. Cum să facă o alunecare. Cum să tragă la poartă. Cum să nu dea o pasă la propriul portar. Cum să se poarte. Cum să cîştige. Şi cum să piardă. Şi va învăţa, poate cel mai important lucru, că fiecare are o oportunitate, că dacă eşti bun ţi se dă încredere, chiar dacă ai 16 ani sau 17. La noi, tinerii de perspectivă sînt cei de 23 ani.
Să ne pregătim, într-un viitor apropiat, să vedem tineri români jucînd pentru alte echipe naţionale. Noi între timp ne vom pierde vremea certîndu-ne. La televizor.

P.S Există o excepţie. Viitorul lui Gică Hagi. Acolo însă e vorba de pasiunea şi încăpăţînarea unui singur om. Şi de banii lui. E foarte posibil ca Hagi să ne salveze din nou.

Comentarii (52)Adaugă comentariu

kelevra (3 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 11:35

Ar fi interesant daca ati pune articolul si pe net. Nu in ziua publicarii in ziar, inteleg ideea. Dar macar la cateva zile dupa.

GD (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 11:59

Poli Timisoara si Universitatea Craiova au fost singurele cluburi, excluzand Viitorul, unde s-a investit in copii si juniori. Fireste, a trebuit ca ele sa dispara. Si asta trebuia spus, dar, fireste, nu trebuie sa superi pe nimeni.

Gabi (49 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 12:08

Frumos si folositor acest articol, probabil trebuie discutat in direct cu patronii cluburilor, de ce moderatorii nu ridica acest subiect ?

Un manager de la cluburile de fotbal ar trebui sa stie sa imparta banii si la copii, pe care, ulterior ii va recupera chiar.

Adrian Mazilu (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 13:20

dragut material in care sunt multe adevaruri, dar in primul rand cred ca toti cei care pleaca o fac in primul rand pentru bani, apoi pentru performanta, pentru ca deh.. situatia la noi in tara nu e tocmai roz si asta o stie toata lumea, de ce n-ai pleca sa-ti faci un viitor mai bun? tie si urmasilor tai 🙂 e adevarat ca nu toti si reusesc dar merita sa incerci

BOBY (3 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 13:46

Uitati exmplul ATHLETIC BILBAO,copii si juniorii sun o parte foarte importanta al acestui club.Acum pe timp de criza cluburile se bazeaza tot mai mult pe tinerii din papiniera proprie: ATHLETIC,REAL Sociedad,Barca,Celta,Betis,etc. sunt printre primele care dau incredere tinerilor!La noi asa zisii patreoni(a tot cuoscatori in ale fotbalului) nu au timp sa astepte copii si juniorii ,vor rezultate peste noapte!

Murmurel (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 13:58

Decit sa te lupti cu morile de vint in Romania, mai bine pleci si inveti ce inseamna sa fi profesionist, respectul de sine, seriozitate, responsabilitate, etc. Chiar daca nu reusesc dpdv fotbalistic, tinerii plecati pot invata lucruri esentiale pt. viata, la adapost de „VIP”‘s gen Jiji sau Jovani sau fufele care se dau in vint dupa publicitate si notorietate. Cine isi doreste o viata civilizata, decenta, n-are ce cauta in Romania. Antrenorii de copii si tineret sint, in vest, recompensati de club cind cresc un jucator de valoare si nu stau cu mina intinsa la parintii cu dare de mina, sa le bage copilul in echipa, contra cost! Intrebarea nu e „de ce pleaca?” ci „de ce sa nu plece?”!

vlad (51 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 14:00

Nu e doar o problema a juniorilor din fotbal, e un cancer generalizat in tot ce inseamna educatia in Romania, si scolara si sportiva…

Fost (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 14:05

Hai sa va zic eu dece pleaca. Am fost in sistemul asta, il cunosc bine, stiu ce se intampla la copiii si juniori, stiu cum merge treaba cu echipele astea, cu banii,etc. Aici e vorba nu mai de bani de la parinti, nu mai de pile si cunostiinte, nu mai de falsuri. Nu o sa vedeti niciodata la noi in tara un campionat de juniori care se desfasoara in legalitate totala; sa nu mai vorbesc de grupele mai mari de ’94 (de ex.). Sunt , POATE, putine echipe care chiar fac fata aici, care au conditii (teren, vestiar, echipament,apa la fiecare meci, doctor, etc.) si totusi nu se face nimic sa aduca macar jumatate din totalitate lor la acest nivel. Terenurile ca terenurile, in primul rand e vorba de atitudinea cu care trimiti copilul la sportul asta. E vorba ca inainte de banii tai si relatiile tale ca parinti, exista pasiunea lui ca si copil pe care nu poti sa i-o impuii mereu si mereu, la nesfarsit. Oricat de talentat si oricat de multa munca ai depunde, banii te fac sa te simti un pic frustrat pentru ca-ti dai seama ca ai ajuns acolo datorita cuiva. N-am spatiu sa spun cate se intampla la grupele de juniori.. de aceea nu se produce nimic la echipele mare iar cand se produce sunt umflati toti gen.. CRISTIANO RONALDO, MESSI, RONALDINHO, etc. Inafara de Dinamo care a mai produs in ultimii 10 ani jucatori (si poate si Steaua), nimeni nu a reusit sa mai exporteze mai mult de 1 tanar provenit din propria pepiniera..
Revin cu un edit mai tarziu 😀

r (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 14:14

la sportul studentesc se face treaba dar sa vedem cat va tine doar cu banii parintilor nu merge la infinit grupa 2002 sunt tari si mai sunt grupe dar la cat este siman de chitrosnici nici apa nu mai curge incet incet ne ducem la vale

Fost (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 14:17

EDIT:

De ce o tara ca Brazilia, o tara ca Spania produce? DECE? Pentru ca ei stiu sa scoata maximul dintr-un copil, stiu sa-l educe, stiu sa-l puna in valoare. Exista oameni care chiar muncesc ca sa dezvolte infrastructura sportului. La noi nu se poate face nimic cu aceste JIGODII, SCURSURI ALE SOCIETATII. Toata lumea vrea performante peste noapte, toata lumea vrea sa vanda jucatori pe milioane de euro dar nu se gandesc ca din alta parte poate venii un jucator mai slab cotat care stie si poate mai multe decat jucatorul tau de ”export”. Dece marea VEDETA Tanase nu pleaca? Dece MAREA VEDETA Chipciu nu pleaca? Dece MAREA VEDETA Alexe nu pleaca? Pentru ca ei sunt buni doar aici la noi in tara, la echipele lor. In strainatate nu s-ar adapta nici in 100 de ani (vezi cazul Deac, Alexandru Ionita, Torje, Grozav (Standard Liedge; a plecat ca un nimeni si s-a intors la fel de nimeni). Ai nostrii conducatori, antrenori, sefi nu stiu sa lucreze in primul rand la mentalitatea lor de jucatori, nu stiu sa-i motiveze de la meci la meci (chiar si atunci cand joci cu o echipa foarte slab cotata).. Dece copiii lui Barca se produc pe banca rulanta? Ajax, Milan, Chelsea si multe si multe..
Ganditi-va in primul rand ca suntem si vom fii MULT SUB NIVELOR celor mai puternice echipe din europa.
CFR-u ce face? Cumpara, castiga 2-3 campionate pe hotii si blaturi si dupa aceea vinde. ASTA NU E PERFORMANTA !!!! Performanta o numesti atunci cand produci tineri de perspectiva si ajungi sa castigi cupe, campionate, sa-ti faci un nume in Europa, in lume.
Uitati-va la Neymar, e cel mai mediatizat pusti din lume si totusi se dezvolta de la meci la meci.. nu ca ai nostrii (vezi cazul Maxim; a dat un gol la nationala si acum e din ce in ce mai slab); DECE AI NOSTRII COPIII NU STIU SA URMEZE ACESTE EXEMPLE ?!?!

daniel (4 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 14:42

Sunt vreo 10 ani de cand cluburile de afara iau din romania copii de 14-15 sii formeaza ei, e varsta cand ai nostri se pierd pe drum din cauza sistemului a lipsei de curaj a antrenorilor de la seniori de a i promova faptul ca patronii nau un plan pe termen lung de formare a unei echipe sa dea credit copilor ci asteapta rezultate imediate de la antrenori, multi din cauza lipsei de educatie sportiva a cluburilor se pierd prin discoteci alcoool sau sunt idolenti si se cred deja vedete fara sa joace macar odata cu o echipa din fotbalul mare sasi testeze adevaratele calitati.Ziaristii in loc sa se ocupe de cancanuri ca presa sportiva trebuie sa se ocupe de sport de problemele adevarate ale sportului si sa caute solutii Tarziu domnul ziarist ai remarcat acest lucru se intampla de mult ai nostri sunt foarte talentati dar acea educatie fotbalistica de la 14-15 ani le lipseste multi au plecat pe la 20 si sau intors cu coada intre picioare nu din cauza lipsei de talent ci lipsei de profesionalism si de pregatire BUNA DIMINEATA PRESA …..SPORTIVA E DE MULT NOAPTE

ovidiu-3003 (67 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 14:44

Hagi cel mai mare antrenor roman al tuturor timpurilor

jiji (7 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 15:02

de ce pleaca juniorii de la noi din tara? Pentru ca nu au nici un viitor.,e la fel ca in toate domeniile.Cati juniori de la echipele de fotbal au promovat in liga 1sau macar incercati nu mai vorbim de liga a doua. Cati juniori de la echipele de liga intai sunt trecuti macar pe foaie ,sa se obisniuiasca cu vestiarul echipei mari,cati sunt dusi in cantonamente sa fie incercati de antrenorii echipelor mari. Cate echipe de footbal din romania au fise cu juniorii cu calitatile lor motrice si aaptitudinile pt footbal . Dau un exemplu sabau avea multi accidentati la rapid si nu si-a putut completa lista cu jucatori si la trecut pe ionita accidentat pe foaie ,la el nu eprima data a facut-o si la tg.mures.Apoi la echipele de juniori antrenorii sunt ca vai de ei prost pregatiti,prost remunerati si asa cum spuneati conditiile de ati desfasura activitatea sub orice critica Patronii cluburilor nu sunt interesati sa investeasca in copii pt ca sunt bani ce se recupereaza tarziu sau de loc.Mai bine aduc jucatori de mana a treia din prin niu stim ce campionate Si ne mai miram ca ,nationala e varza ,ca avem un campionat slab, ca nu avem ce sa alegem >Asta e dar nu numai in footbal ,la felo e la handbal,volei ,baschet.Ma intreb cum croatia cu o populatie mai mica ca anoastra are rezultate in multe ramuri a sportului ,la fel serbia,ungaria fac ceva in acest sens

Ramon (10 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 15:17

a doua intrebare din titlu raspunde primei. Raspunsul este valabil in orice domeniu, intrebati in facultati, in licee. Tara asta iti ofera un viitor numai daca esti foarte bun de gura, ai un loc pe la vreun partid, altfel muncesti ca su nu mori. Totusi, te intreb: cati juniori ai Stelei de dupa 1990 (ca sa iau un an de start) a jucat/joaca la Steaua ? Cati jucatori fosti la scoala Gh Popescu joaca azi in echipa nationala si cati joaca in divizia A ? Hagi a luat cativa jucatori refuzati pe la altii si joaca cu ei in divizia A, un fel de Viitorul 1962, dar cati din ei au perspectiva de echipa nationala ? Ia un anuar si vezi cati din nationalele de juniori au mai ajuns sa joace 4 ani in divizia A ? Romanului ii lipseste ambitia, se plafoneaza foarte repede. Candva Steaua ii lua pe Ochirosii si Cristocea ? Cu ce se lauda ei dupa 5 ani ? Din pacate, nici Hagi nu se poate lauda cu cariere gloriase la Real Madrid si Barcelona, de unde a plecat la sfarsitul contractului. Jucatorul roman e unul mofturos si trebuie sa fim multumiti cu o calificare la Euro 2008, ca altceva nu stiu cand mai prindem. Si, in final, cati din jucatorii pomeniti in GSP vor prinde prima divizie din tara care si-au ales-o parintii lor, in timp ce aceasta tara nu ne mai ofera decat viata furata ?

misa (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 15:35

veniti la dinamo sa vedeti cum sunt injurati copii si cat de slabi sunt antrenorii pregatiti.99% dintre cei care pregatesc copii nici macar nu au jucat fotbal,si atunci cum am putea avea pretentia ca acesti copii foarte telentati sa ajunga fotbalisti.la dinamo sef centru bebe alexe-ecaeta este nasul antrenorului de la grupa 97-iar antrenorul de la 97 este nasul antrenorului de la 2002(nasi-fini-cumetri),deci este clar viitorul lui dinamo.

misa (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 15:36

veniti la dinamo sa vedeti cum sunt injurati copii si cat de slabi sunt antrenorii pregatiti.99% dintre cei care pregatesc copii nici macar nu au jucat fotbal,si atunci cum am putea avea pretentia ca acesti copii foarte telentati sa ajunga fotbalisti.la dinamo sef centru bebe alexe-acesta este nasul antrenorului de la grupa 97-iar antrenorul de la 97 este nasul antrenorului de la 2002(nasi-fini-cumetri),deci este clar viitorul lui dinamo.

Anonim (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 15:39

Foarte bun articolul.Cineva trebuie sa le deschida ochii cumva.Romanii sunt foarte talentati problema este ca in Romania nu le da nimeni importanta iar in afara sunt apreciati pentru munca pe care o depun si pentru talentul pe care il au.

P.S. (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 15:43

Parca si cei de la Dinamo, au un centru de copii si juniori destul de modern. Interesant este cum echipele cu astfel de centre au fost scoase din fotbalul mare: Timisoara, Craiova si FC Arges.

serghey (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 15:47

bine zis misa….antrenorii nu au jucat fotbal nici macar la juniori,poate nici macar in curtea scolii(nu erau bagati fiind foarte slabi)))) chiar si atunci cand erau copii),un copil cand se uita la antrenor,ar trebui sa se vada un zeu(gen lupescu,mateut,fl petre,hagi,popescu oameni care au jucat fotbal nu la neica nimeni) si sa fure de la ei ceva,din pacate cine sa-i invete,cand acesti ,,antrenori” habar nu au sa loveasca mingea.domnule badea decat sa faceti selectie la copii mai bine faceti selectie la antrenori,insa cine sa vina la dinamo cand nu sunt platiti oamenii din club de 4-5luni.

Gabi (49 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 16:39

Este buna dezbaterea asta dar destul de anonima, poate se prelungeste si in media tv.
Ce e important a spus foarte bine cel care semneaza FOST, se vede ca a trecut prin fotbal cum trebuie, nu ca acei copii cu parinti darnici.

Sa va mai spun ceva : orice copil talentat, dar marginalizat de cei care dau bani va ajunge de 2 ori mai bun si mai pregatit psihic.
Este un fel de selectie naturala, asa ca ii rog pe cei cu bani sa dea cit mai multi antrenorilor, ca au si ei nevoie, tocmai ei, care au cel mai mare rol in pregatirea copiilor, nu sint platiti cum trebuie.

De ce nu se face un suport legal pentru ca antrenorii care formeaza copii talentati sa primeasca 10 % din primul transfer ?
In modul asta, oriciti bani ar da parintii, tot cine merita ajunge promovat.

Miki Maus (5 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 17:35

E foarte bine că pleacă să se FORMEZE în străinătate. Rău e că alţii sunt educaţi în România, pe banii noştri, din impozitele noastre, şi DUPĂ pleacă să lucreze afară.
Noi plătim studiile medicilor care îi îngrijesc pe americani, ale inginerilor care lucrează pentru britanici, ale dentiştilor care tratează canadieni, ale informaticienilor care programează în Germania etc.

Fotbaliştii formaţi în străinătate s-ar putea să joace până la urmă pentru România. Medicii formaţi în România joacă pentru SUA.
Bună socoteală, când săracul îl ”subvenţionează” pe bogat! Avea dreptate Ceauşescu să-i pună pe emigranţi să-şi achite studiile.

Anonimous (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 18:23

Intradevar,la Sportul Studentesc,grupa 2002 se face treaba buna,profesorul stie ce vrea ,copii sunt buni,dar ca si in articolul de mai sus conditiile lipsesc cu desavarsire(se antreneaza in balti ,noroi,nu au un vestiar unde sa se schimbe,terenul pe care se antreneaza e contracost,cantonamente contracost,echipament platit de parinti,noroc cu un parinte care se ocupa de antrenamentele cu portarii,deoarece asa ceva nu mai exista la club,apa nu, curent nu si multe altele),DAR CAND ECHIPA CASTIGA TROFEE PE BANDA RULANTA, apare siman la TV si spune ca ofera conditii si tot ce trebuie. MINCIUNI.

NicU (19 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 18:36

afara ii alta mentalitate,alta educatie,alta pregatire… la liverpool sunt titulari un jucator de 17 ani si unul de 18 ani,la noi jucatorii tineri de perspectiva sunt cei de 22-23 de ani … diferenta de ani lumina intre romania si tarile civilizate la toate capitolele,nu doar la fotbal

grigs1981 (10 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 19:02

Cauzele plecarii tinerilor fotbalisti si nu numai sunt stiute de toata lumea mai mult sau mai putin in amanunte.Sportul si mai ales fotbalul actual trebuie sa beneficieze de un suport economic managerial aplicat cu proiecte,organizare si desigur,cu oameni priceputi in acest domeniu.Oricati bani ar castiga Federatia,Liga,Cluburile si alte forme de organizare,fara manageri priceputi,vor risipi banii ca si pana acum,fara rezultate.Semnale au fost trase de multi ani,dar nu au fost luate in seama de conducatori arivisti si depasiti de realitate,iar ei au mentinut un sistem care au impiedicat orice progres.Omul sfinteste locul,spune un vechi proverb,la noi oamenii cu idei care sa faca sa progreseze fotbalul nu au aparut si nici nu au cum sub obladuirea conducatorilor”feudali”actuali.

kikirikimiki (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 19:55

@GD: uiti de Sportul Studentesc si FC National (Progresul)
@ Ramon: excelent comentariu!

dan.motru (11 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 20:35

SINGURA CAMPIOANA A IUBIRII
UNICUL NUME AL NEMURIRII,
Focul pasiuni noastre pentru Campioana Unei Mari Iubiri arde cu aceeasi intensitate in contextul dezafilieri abuzive facuta de mafiotii Sandu Mircea si Dragomir.Plinge oltenia cu lacrimi amare aceasta dezafiliere abuziva facuta de excrocii SANDU si DRAGOMIR care constituie o premiera penibila,ridicola fara precedent in alte campionate din lume sau competitii UEFA.
Excluderea Craiovei s-a facut ivocindu-se incalcarea grava a statutului FRF dar nu s-a detaliat si motivat ce anume incalcari sau comis si in ce consta gravitatea acestora.Motivarea prin faptul ca Univ.Craiova ar fi actionat Federatia in instanta nu sta in picioare,clubul se judeca doar cu Victor Piturca.Legea spune ca trebuie garantat dreptul la aparare cu stabilirea cailor de atac impotriva sanctiunilor aplicate.CRAIOVA nu a avut parte de asa ceva.
In 1973 Craiova este numita CAMPIOANA UNEI IUBIRI pentru ca a fost deposedata de primul titlu prin mijloace neortodoxe,trunchiate de catre Dinamo una din cele 2 echipe privilegiate ale sistemului totalitar.Neparticiparea in cupele europene datorita NECOMUNICARII facute de catre conducerea FRF a sistemului totalitar este alta din multe persecutii,abuzuri facute STIINTEI din acea perioada.De-a lungul timpului,STIINTA a captivat prin farmecul ei in afara de olteni,iubitori si suporteri din toata tara si dincolo de granite fiind echipa care a luptat mereu contra sistemului si a reusit,de cele mai multe ori sa-l invinga cu 4 Titluri de Campioana si 6 Cupe ale Rominiei in palmares.
FC Univ.Craiova s-a transformat incet intr-un fenomen social.Destinul e scris in gena echipei.Nici acum nici altadata sistemul nu a ajutat-o pe CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI! Atita timp cit mai bate inima sudului povestea cea mai frumoasa a fotbalului rominesc trebuie sa continuie mai departe.Suntem aceeasi campioni ai unei mari iubiri,bolnavi de febra alb-albastra.Nu ne-am vindecat nici acum,cind ne-au rapit emblema,dar iubirea pentru culorile noastre este mai mare ca suferinta de acum.

De bucurie rar avuram parte
In unele duminici pe la nunti
Suntem olteni pe viata si pe moarte
Suntem olteni,adica suntem munti
Un rost ne-a dat maicuta noastra dulcea
Sa fim dintre romini cei mai fierbinti
Din Dolj si pina-n Olt,si pina-n Vilcea
Si pina-n Gorj si pina-n Mehedinti.

Religia oltenilor este cu STIINTA pina la moarte!

Esenta oltenilor ramine fanatismul in slujba CAMPIOANEI UNEI MARI IUBIRI!

Vremuri grele
Timpuri intunecate
O singura certitudine
Cu STIINTA pina la moarte!

Romin prin Nastere
Oltean Prin Gratia Divina!

Nascut si crescut antiBUCURESTI!
Acest deznodamint este unul dureros pentru suporterii Craiovei dar vom ramine aceeasi campioni ai unei mari iubiri,pentru ca dragostea pentru Univ.Craiova,istoria,mindria nu ni le pot dezafilia fiindca iubirea pentru Craiova este mostenire genetica la noi,pentru ca vom hrani sufletele copiilor nostri cu povesti a singurei campioane a iubirii-STIINTA! care ramine in continuare icoana noastra.Acest FENOMEN UNIV.CRAIOVA unic in fotbalul rominesc s-a format pentru ca echipele Steaua si Dinamo erau privilegiatele sistemului totalitar si aveau pirghiile abuzurilor si persecutiilor contracandidatei,DETERMININD simbolul SINGURI IMPOTRIVA TUTUROR si mitul de CAMPIOANA A UNEI MARI IUBIRI cu 4 titluri de campioana si 6 cupe ale rominiei.Acest merit de valoare al echipei a generat aceasta pasiune inflacarata unde stadionul fremata de fanatismul nostru,caracteristic genei de oltean ardoare si mindrie mostenita de la Dumnezeu.
Rabdarea noastra este arta de a spera si un imprumut facut fericirii pentru iubirea noastra suprema STIINTA!
Te asteptam farmecul nostru fiidca te pretuim ca pe-o icoana pentru istoria curata si unica cu cele mai multe trofeie in detrimentul privilegiatelor Steaua si Dinamo.
Vrem dreptate pentru cea mai iubita echipa care are palmaresul cel mai curat si autentic in fotbalul rominesc.
UN STRIGAT, O LACRIMA, UN MIT, O IUBIRE INFINITA PENTRU CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI!
Dan Ghita-MOTRU

suciu (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 20:57

ce sa faci in romania la copii si juniorii toti antrnorii sunt pe spaga si daca are putin talent cand e de 18 ani cer bani pe copil de parca ar fi investit in el ceva bine fac ca pleca afara acolo exista o sansa reala pt fiecare

petre stelistu (23 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 22:03

Presa are vina ei. Emisiunile de sport sunt pline cu tarani, ciobeni, mecanici si bisnitari. Ciobanul are linie directa cu voi si sta la taifasuri cu voi chiar daca e in pijamale. Un tanar nu poate invata nimic din presa, asta si fiindca nu sunteti bine pregatiti. Cu ceva ani in urma, a-ti scos un DVD cu Dobrin. Ce am dedus din acel filmulet e ca, Gascanul, a fost un betiv si rata mult.

Genu (9 comentarii)  •  2 noiembrie 2012, 23:44

Din pacate niciun copil plecat pe-acolo nu a facut cariera. Au vazut vestiarele alea galonate si s-au speriat. Florentin Matei si-a gasit masura exacta, fiind refuzat peste tot. Poate ca centrele alea de copii ale Barcei si Realului de prin Ardeal,-de care n-am mai auzit nimic-, sa fie mai norocoase cu pustii nostri. Mentalitatea nenorocita e de vina. Ce modele au copiii acestia? Tot la caracter ne intoarcem. Pana cand?

Ramon (10 comentarii)  •  3 noiembrie 2012, 15:20

presa din ziua de azi are pretentii, numai ca altii trebuie sa asigure conditiile necesare. Daca vom scrie ca Steaua si Dinamo comuniste au oferit conditii mult mai bune de pregatire decat cluburile din provincie, vor fi multi cei care injura. Fiind reprezentantele unor ministere indispensabile oricarui stat, ele au oferit intr-un fel un sprijin al statului celor mai buni jucatori selectati de cele doua echipe, numai Dobrin a refuzat sa semneze pentru ele, iar Gh Popescu si Petschowski au fugit repede inapoi. Astazi, insa, eventualele talente sunt imprastiate prin orasele care ieri au avut si azi nu mai au, exemple: Hunedoara, Resita, Onesti. Apoi romanul are tot mai putina rabdare si este atras repede de Steaua care il poate ”distruge”, fotbalistic vorbind. Un club national de juniori sau tineret este mult mai dificil azi decat in 1981, atractiile spre pierzanie sunt mult mai mari, este nevoie de bani sa tii un sportiv in Bucuresti de la 15 ani pana il ia o echipa de valoare, asta daca mai are ce lua. Dar si Luceafarul a fost despicat prin 1986 in cluburi zonale tot din cauza dificultatilor.
Citeam acum vreo 7 ani formatia aliniata de o echipa belgiana in Cupa UEFA. Inimaginabil, in primul 11 nu era niciun belgian!! Deci importul de straini nu l-am inventat noi, dar este mai eficient decat sa cresti juniori in speranta ca vei avea 2 jucatri de prima divizie din 200 pustani. In aceste conditii nu ne ramane decat sa selectam din cei care joaca si au 20-24 de ani, asta si in conditiile in care, iata, nici macar 18 echipe nu-si permit loturi care sa evolueze decent in prima divizie, 3 nou promovate fiind ca si retrogradate. Desi gura lui a contrariat multi oameni, Becali este in topul celor care au reusit sa-si mentina echipa in varf, alaturi de Paszkani si, mai putin, Porumboiu, Copos fiind tot mai mult doar un nume pentru presa.

Ramon (10 comentarii)  •  3 noiembrie 2012, 15:26

@ petre stelistu: Dobrin a fost un mare talent al acestei tari care s-a autoplafonat, refuzand sa joace intr-o echipa de varf din tara asta. Chiar daca a ajutat echipa sa sa castige 2 titluri, prestatia lui Dobrin nu a fost constanta, el avand multe meciuri memorabile, dar si perioade lungi anoste. Cat despre bautura, au mai apelat si altii la ea, de ex Gerd Muller, care ramane, insa, in topurile Bundesligii si ale campionatlui mondial. Muller a jucat, insa, in echipa de top a Germaniei!

Gabi (49 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 6:36

Spune Ramon ca e mai eficient sa aduci straini decit sa cresti juniori.
O fi, dar mult mai scump.
2 jucatori mediocri ii aduci cu 2 milioane de euro, eu iti spun ca daca bagi doar un sfert din suma, poti sa tii 200 de copii timp de 5 ani.
Problema e la selectie, acolo unde antrenorii decid.
Cind parintii vin cu Porsche la teren si il plimba pe antrenor, copilul sigur e titular, in dauna altuia talentat.
Exemplul cel mai bun il avem la Viitorul, copiii lui Hagi dau acum proba maturitatii, si vin multi din urma, la fel sau mult mai talentati,
Un patron destept se gindeste si la viitor, daca va continua sa cumpere jucatori, dupa citiva ani va vedea ca banii s-au dus si jucatorii au plecat de unde au venit.

Pentru copiii intre 15 si 18 ani exista solutii, una din ele ar fi sa ii lasi sa joace in liga a 3-a sau a 4-a.
Insa, trebuie sa recunoastem cu totii ca sint foarte putini antrenori de copii care se dedica muncii lor.
E nevoie de studii, cursuri, psihologie, toate astea nu le poate face cineva care crede ca se imbogateste, e nevoie de suflet, de dorinta de a ramine cu ceva dupa citiva ani in care ai crescut copii.
Eu sint de parere ca acesti antrenori de copii ar trebui sa fie primii din club care sa primeasca un procent clar pentru orice copil transferat la o echipa de Liga 1, eventual Liga 2.
10 % din prima de transfer ar fi un motiv pentru toti antrenorii sa aiba grija ca selectia sa se faca cum trebuie.
Inca ceva, din ce in ce mai putini copii aleg sportul, asta e vina presei, care influenteaza pe de o parte parintii, pe cealalta copiii, care preferea calculatorul, vazind partea proasta a sportului, asa cum e acum mediatizata de presa.
Numai alcool, droguri, femei, pornografie, asta vede un copil la stirile din sport.
Nici o data nu se transmit la tv meciuri de copii, se prefera o emisiune cu un anonim care a cerut bani, desi cu banii aia, plus publicitatea s-ar putea transmite in fiecare duminica dimineata 2-3 meciuri de copii. Asta tot greseala celor din media este, pentru ca nu stiu sa produca bani.

Ramon (10 comentarii)  •  4 noiembrie 2012, 18:11

Gabi, poti aduce un jucator cu 10.000 sau cu 95 milioane, daca ii ai, ori nici macar guralivul Becali nu arunca cu milioanele. In schimb, iti aduci aminte cand Becali spunea ca a dat afara un antrenor (fosta vedeta stelista, nu-i pomenesc numele) pentru ca era betiv si cerea spaga de la juniori ? Cluburile aloca o anumita suma pentru sectorul de juniori, chestie de management al banilor, dar nu ti-as putea da 3 exemple de antrenori de succes la juniori, unul ar fi Leonte Ianovschi, a stiut sa slefuiasca un Dobrin sau Marin Radu II, dar altii ? Au stat putin, au disparut.
Spui ca un copil care vine cu Porsche la antrenament ocupa locul unuia care este talentat, dar fara masina. Intr-o echipa sunt 11 jucatori, raman 9 posturi (sau 5 daca sunt mai multe Porsche in orasul respectiv). Un adevarat talent va razbate sau se va autoplafona, au fost destui. De la dorinta ta pana la realitate este, totusi, un pas (sau mai multi).
Vorbesti frumos de echipa lui Hagi, dar intrebam mai jos cate vedete au produs scoala N. Dobrin sau Gh. Popescu ? La Constanta vad ca stadionul ramane la fel de gol ca si la Farul (cand erau prin A), deci nexam bani din bilete, nexam sustinere morala, iar cand Hagi va ramane singur, poate va abandona.
Din putinii patroni care au ramas in fotbal, niciunul nu are macar un jucator provenit de la echipa sa de juniori (gresesc ?).
Un jucator de 15 ani nu joaca nicaieri alaturi de jucatorii de 20, mai ales in liga 3 unde iti poti rupe usor picioarele, mai ales daca nu ai experienta.
10 % din prima de transfer care o propui este aproape nimic, daca jucatorul respectiv pleaca pe 10.000 (primul transfer) si nu uita ca la noi au fost transferuri care nici acum nu s-au achitat, Lobont plecat de la Corvinul de exemplu.
Presa nu sustine nici macar alte sporturi, un jucator de prima divizie din polo, handbal sau baschet nu-si vede niciodata numele in ziar, ce sa mai zici de cateva cuvinte incurajatoare.
Altceva as propune, partial exista: crearea de centre de juniori care sa fie finantate din bugetul orasenesc, fireste daca vrea cineva sa doneze este binevenit, din transferuri se pot face incasari suplimentare.
Altfel postarea ta dovedeste mai mult dorinta si teorie, dar foarte putin a existat in practica si decat sa invatam pe altii pe banii lor, mai bine vedem ce s-a realizat in ultimii 20 sau 70 de ani.

Gabi (49 comentarii)  •  5 noiembrie 2012, 9:49

Ramon, cred ca informatiile tale sunt preluate din presa, se vede cum razbate acelasi iz de cancan din unele afirmatii ale tale.
Spui ca Becali a eliminat centrul de copii de la Steaua pentru ca Majaru era betiv si cerea spaga ?
Sa fim seriosi, nu dai afara pe toti doar pentru unul, ceilalti ce vina aveau ?
Asta a fost un pretext si nu din partea lui Becali ci a celui care il informeaza pe Becali.

Inca ceva, spui ca 10 % din 10000 este putin ?
Cum putin, cind un antrenor de copii este platic cu 8 milioane ?
Ar fi 1000 de euro si nu doar un copil confirma, pe serie, ies cam 3-4 copii peste media din fiecare serie (an).

Totusi, iti dau dreptate cind spui ca nici un patron nu are juniori crescuti in propria ograda, dar asta numai pentru ca a dat bani pe altii si vrea sa-i foloseasca.
Nu poti sa tii pe bara unul cu salariu de 20.000 si sa joace un copil cu salariu de 2000, mai bine il tii pe ala, nu ?

Asta tine de manageriat, care este facut dupa ureche sau dupa cum se vede la altii.
Dupa cum observi, exemplele personale triumfa in Romania, nu exista un plan, un proiect, toti care fac ceva, fac numai ce au vazut la altii.
Treaba nu e asa, exista planuri de pregatire, FRF chiar vrea sa faca asta, un liceu sportiv in Bucuresti pregateste si el un plan de viitor, semnale exista.
Insa, trebui ca cineva sa-i invete pe patronii din fotbal ca un viitor sanatos se pregateste de la copii.
Ia sa fie legea ca orice echipa de Liga 1 sa aiba un junior sub 18 ani in teren, si 3 sub 23 ani, cum bine era mai demult.
Ia sa se infiinteze din nou campionatul de tineret-sperante, unde toti copiii de 15-17 ani sa joace in deschiderea partidelor de seniori.
Sa fie o competitie interna solida la copii, de unde se poate selectiona tot ce e mai bun.
Dupa cum vad eu, noi traim de 20 de ani fara sa ne gindim ce vom face a doua zi si daca cineva incearca sa ridice problema este imediat redus la tacere de presedintii de club gen MM, care nu vor sa dea bani in directia copiilor.
Rezolvari exista si la nivelul copiiilor, acum sint scoli foarte multe de copii, si talentele sint repartizate, ia sa existe o selectionata a Bucurestiului, asa cum e in provincie, in Brasov de exemplu, toate comunele isi trimit copiii la Brasov, in Bucuresti, fiecare sector are cite 10-20 de scoli din care e si normal sa nu iasa mare lucru.
Cum atrag cluburile copiii ? asta e problema care trebuie sa se puna la marile cluburi.
Exista solutii, orice club mare are 5-6 grupe de copii, dar asta datorita parintilor, care se chinuie sa-i aduca.
Copilul nu este atras, si noi am fost copii dar mergeam singuri la fotbal, pentru ca vroiam sa ii vedem pe idoli, ca vroiam sa purtam tricoul echipei favorite, orice club, Steaua, Sportul, Progresul, Dinamo, Rapid dadeau echipament, teren de joc, cantonamente gratuite, copiii erau recompensati, chiar si o ciocolata cu Rom era cit o medalie, asta atrage copiii.
Antrenori care sa slefuiasca copii, exista mult mai multi, insa, acei copii isi pierd interesul de multe ori din cauza parintilor care ii forteaza de la 6-7 ani, uneori chiar si de la 5 sa cistige tot felul de premii si turnee, in felul asta la 15 ani copilul este suprasaturat.
Ca sa eviti asta, antrenorii trebuie sa vorbeasca cu parintii si chiar sa faca o selectie, sa renunte la unii copii, numai ca taxa lunara pe care o platesc parintii este piinea antrenorilor si atunci el cauta sa aduca cite 20 de copii, la o grupa unde joaca doar 6-7 la meci.
Cum cresti un talent care joaca 7-8 minute pe meci ?
Aici trebuie sa contribuie banii aia de care vorbesti tu ca ii dau cluburile la copii, dar nu e adevarat, nu da clubul bani, parintii platesc multe si atunci apare ideea ca daca a dat bani, copilul trebuie sa joace, etc.

speedy (42 comentarii)  •  6 noiembrie 2012, 12:40

articolul suna foarte bine si ceea ce se spune este, fara indoiala, adevarat. dar pana la a ne intreba de ce nu investesc cluburile in copii, hai sa vedem in general ce se face in tara asta pt copii.

cand eram copil, aveam parcuri in care jucam fotbal. acum parcurile sunt pline de terase, carciumi, chioscuri si locuri de joaca pt copii intre 2 si 5 ani. Nu am nimic cu existenta acestor locuri de joaca, dar exista si copii cu varsta intre 7 si 12 ani, pe care nu-i intereseaza leagane si groapa cu nisip.

cand eram copil, nimeni nu avea nici o teama sa ma lase sa merg singur in parc.
personal, as avea o gramada de temeri in a-mi lasa copiii sa mearga singuri in parc acum

cand eram copil, jucand fotbal in parc, de multe ori am fost „agatat” de scouteri de la diverse echipe, care imi lasau nr de telefon pe un biletel cu rugamintea „sa ma sune tatal tau daca te intereseaza sa faci sport de performanta”
acum trebuie sa te duci cu copilul de mana la club, sa platesti pt tot (echipament, cantonamente, antrenamente lunare) si eventual sa dai si o spaga ca sa fie bagat in echipa

in fine, cand eram copil, daca nu voiam sau nu aveam posibilitatea sa merg in parc, puteam merge oricand in curtea scolii si sa joc fotbal sau baschet, fara ca vreodata paznicii (deh, nu erau bodyguarzi) sa imi interzica accesul – doar eram elev in scoala aia
acum, singura posibilitate pe care o are un copil sa faca sport (atentie, sport, nu miscare) este fie sa se duca la un club, fie ca parintii sa aibe grija sa inchirieze terenuri, etc.

De principiu, nu este gresit, traim intr-o economie de piata si e destul de normal sa platesti…pt orice serviciu.
Numai ca platim si taxe la stat, si cred ca s-ar putea crea astfel de spatii de practicare a sportului gratuite. In ultimul timp, au aparut cateva prin parcuri (Tineretului, Titan, Izvor) – or mai fi si altele si nu le stiu – dar…prea putine.
Problema nu e ca trebuie sa platesti peste tot, ci ca unii parinti nu au timp…sau bani pt asa ceva, si atunci talentul copiilor se iroseste.

Si o sa va dau un exemplu foarte concret: de vreo 4 ani am tot incercat sa imi indrept copiii spre sport…daca nu de performanta, macar sa se poata descurca cat de cat, sa faca ceva pt ei. Cu fiica-mea a fost relativ simplu, intrucat de la bun inceput i-a placut tenisul iar acum pot sa joc macar de 2-3 ori pe luna, daca nu saptamanal. A renuntat la antrenamente, intrucat ii lipsea talentul…si dorinta pt a ajunge sus, dar are placerea de a juca si…jucam cat de des imi permite progrmaul. Cu fiu-meu in schimb a fost o adevarata epopee…tenisul nu i-a placut, am vrut sa-l duc la atletism dar am renuntat pt ca nu am gasit nici un centru relativ aproape de casa, am incercat baschet – la fel si finalmente a ajuns…la fotbal, unde am impresia ca nu invata nimic. dar vom vedea, deocamdata face de numai cateva luni

speedy (42 comentarii)  •  6 noiembrie 2012, 12:51

in completare si oarecum off-topic: cand eram copil jucam tenis „la perete” ore intregi. cu fiica-mea, eu am fost pe post de „perete” o buna bucata de vreme…stie cineva in bucuresti vreo baza unde se mai poate juca tenis „la perete”?

Ramon (37 comentarii)  •  6 noiembrie 2012, 13:47

crezi ca daca Becali avea o trupa de jucatori crescuti la echipa de juniori ar mai fi inchis centrul ? Nu banii de acolo il deranjeaza pe el, dar in discutia aia cu stadionul Ghencea probabil a fost un efect colateral. Iti mai dau exemple: in Steaua de la Sevilla a jucat un singur bucurestea, slefuit pe la Baia Mare: Balan. In Steaua 1989 era un stelist: Petrescu.
din pacate antrenorul-betiv mai apare in postarile de mai jos.
Nu poti pregati un copil de 19 ani intr-o echipa cu pretentii europene, Hagi a facut un stagiu la Sportul si cand Steaua a avut nevoie de el l-a luat, Laca s-a afirmat la Brasov, Belo la Luceafarul.
Citim in ultima vreme de juniori de la Porto care vin sa joace la noi si ii privim ca mari zei. De ce nu-i ia Porto-seniori ? Pentru ca sunt inca cruzi, sau nu conving.
Tot vad in media sute de propuneri ale unor analisti sau ziaristi, de ce foarte putine sunt preluate ? Pentru ca managerul isi alege singur politica, dar in acest timp ziaristul vrea sa fie bagat in seama, inventeaza tot felul de analize, nu intotdeauna proaste.
Scrii ca FRF chiar vrea sa faca asta (planuri de pregatire), dar nici Luceafarul nu a tinut mult, prin 1986 s-a spart in centre judetene, probabil din cauza aprovizionarii defectuoase din acea vreme, a eventualelor probleme de indisciplina (mai iesea tanarul cu o gasculita, ca doar nu statea sa citeasca Morometii). FRF a scapat de o grija, aruncand problema in cateva judete
Legea cu un junior in teren, care trebuia schimbat cu alt junior a existat in divizia B, pe vremea cand fiecare judet era invitat sa aiba echipa in B si atunci chiar se gaseau destui directori care tineau echipe de fotbal, ca nu puteau sa-si ia Maybach (fii sigur ca ar fi ales Mercedesul sau Monte Carlo in loc de a tine o echipa in B). Nu mai stiu daca acum mai este obligatoriu sa tii un junior la liga 2, dar daca presedintii in cauza au convins FRF sa renunte, inseamna ca ei nu au gasit justificarea. Apoi, ai multe echipe care ar transfera jucatori de 19-20 pentru ca sunt ieftini, vezi FC Arges, sau poti trimite la Severin, Iasi, Bistrita care o duc f rau cu banii, altfel ar avea jucatori mai buni, respectiv rezultate. La campionatul de tineret s-a renuntat dupa anul 2000, alta decizie manageriala (in Italia exista campionatul primavera, probabil copiat la noi in 1955 si dupa). Atat timp cat managerul vede ca nu ii ajung banii, nu-l poti convinge sa ii cheltuie pe ce el nu crede ca este util.
In perioada 1968-2000 a existat campionat de tineret, crezi ca degeaba s-a renuntat la el ? De ce in L2 mai exista o singura echipa-secunda daca este atat de util (care de vreo 2 ani incepe foarte prost si nu retrogradeaza pentru ca se gasesc altele mai slabe) ?
Copiii de 15-17 intotdeauna au jucat in campionatele de juniori ale respectivei varste, sunt prea plapanzi sa joace alaturi de unul de 30, care ii poate rupe piciorul si nici conditia fizica sau valoarea nu o are pentru a juca la seniori. Mai joaca cate unul, dare ste vorba de incurajare, doar Dobrin a jucat regulat dupa varsta de 16 (la meciul de debut a jucat 10 minute, in ultima etapa).
Copilul, pana la 18-19 ani, este mai eficient sa-l tii in familie, deci nu sa aduni copii din toata tara in speranta ca vei avea o echipa nationala peste 5 ani. In ziua de azi cheltuielile de intretinere nu sunt de neglijat, nu stiu daca mai exista internate pentru elevi, darmi-te pentru 20 sau 50 de tineri. Familiei ii este greu in ziua de azi sa tina un copil, ce sa mai zicem daca l-ar tine la 200 km de casa.
Fiecare club de L1 (nu stiu daca mai este si la L2) este obligat sa tina echipe de juniori (spunea Jiji ca va tine exact cat il obliga FRF), dar nu-l poti obliga sa plateasca la un anumit standard. Deci daca Jiji care are bani, sau CFR, Vaslui, Rapid nu investesc bani multi in juniori, nu cred ca ai cu cine. Chiar si Stelei i-a trebuit ani multi sa ii multumeasca pe aia de la Sportul care il rodasera pe hagi in prima divizie, desi la Gica multi ar putea avea pretentii: Farul, Luceafarul, Sportul. Mai spuneam de Lobont ca Corvinul s-a ales cu praful de la Ana Electronic, iata exemple pentru care dorinta ta este imposibila, practic. Asta e tara, nu prea ai sanse sa le schimbi mentalitatea celor care mai au bani (dar nici Copos nu se mai lauda, iar pe Borcea l-au convins ca e mai bine sa-si vada de nevasta).
Intotdeauna copilul care a vrut la fotbal a intrat pe poarta clubului, acum foarte multi ani au mai fost si antrenori care au remarcat diversi jucatori in miute, dar sistematizarea si dezvoltarea oraselor a nimicit locurile de joaca, de exemplu pe locul unde jucam la Casa Pionierilor acum se construieste, de vreo 20 de ani, cladirea parchetului si dracu stie de ce au nevoie de o cladire pe nshpe etaje.
Repet, cluburile sunt obligate sa tina echipe de juniori, cate au mai ramas, nu stiu. Vezi cate echipe erau in 1992 in A,B,C, cate au ramas in ziua de azi. Economia capitalista se face in jurul banului, comunismul condus de intelighentia noastra (in care lasai pe ala cu tupeu sa conduca tara) a dat faliment si toti nu mai vor sa dea bani in sport. De altfel lipsa de bani a inceput inca de prin 1990-92, cauta in ziare echipe neplatite la nivel de B, acum aud de acest fenomen in L1.
Atunci cand nu esti in stare sa platesti muncitorii cu mai mult de 200 E pe luna si cei curajosi pleaca in lumea larga, sportul este tot mai mult un lux, iar conducatorii statului nu au vrut, efectiv, sa gaseasca solutii nici pentru sport, nici pentru alte domenii vitale: sanatate, invatamant, bunastare. Tot tipa in presa, ala nu e bun ca a furat (vezi caderea lui Nasty) si vin altii care depasesc orice standarde (hotie sau dispret, alege ce vrei).
Parintii care-si silesc copiii sa invete sa ia trofee sunt, totusi, bunuri ale societatii, majoritatea sunt fie nemultumiti, fie fomisti. Nu stiu daca exista copii de stabi care au ajuns vedete, mai degraba sunt cateva exemple de copii de sportivi care au ajuns mai buni (sau mai slabi) sportivi: Coe, Lucescu, Lupescu, Necula, chiar si arbitrii au avut ce invata de la parintii lor, fosti arbitri.
Pele si Maradona au plecat din familii modeste, la noi copilul de orasean nu are unde sa joace, eventual nici parinti care sa stimuleze antrenorul. Te-as intreba: jucatorii care arunca mii de E pe curvulite de ce nu sustin centrele de juniori prin care au trecut ? De ce Ilie Nastase sau Ion Tiriac nu au umplut tara asta de cluburi si cer la tot felul de firme, pentru ca apoi sa pozeze in marii manageri de turnee ? De ce BCR Open Romania si nu Campionatl national Ion Tiriac ?
La cluburile de juniori cineva tot da bani, mingile costa, de gazon tot se ocupa cineva, deci este platit, antrenorul are un salariu, prost dar tot il are, copilul primeste un stimulent de efort (as vrea sa cred ca o ciocolata de 3 lei nu mai este o mare problema financiara, mai grav este ca tot mai multi prefera prafuri sau tuica de pufoaica decat ciocolata.
Dar daca tu crezi ca va mai apare cineva care sa stimuleze ceva in tara asta, OK, poti sa crezi, de 23 ani observ tot mai mult dispret, smecherie si minciuna, in politica, economie, sport. Tot mai mult cred ca nu avem oameni care sa mai faca ceva util in tara asta, toti vor sa se imbogateasca repede din munca fraierilor care nu au plecat (inca).

Gabi (49 comentarii)  •  7 noiembrie 2012, 10:46

Ramon,
Cu tot respectul, dat trebuie sa spun ca ai o gindire care era buna acum 20-25 de ani.
In ziua de azi, cind toti sint mai mult decit manipulati de massmedia cu crime, femei si se induce pe orice cale ideea ca totul merge prost in tara asta, ca sintem prosti, saraci, hoti, ar fi timpul ca cine e inteligent sa observe asta si sa gindeasca altfel, mult mai optimist.
Spui ca avem o tara saraca, dar uiti ca mult mai saraca e Argentina sau Brazilia, dar aia au campionate de juniori si copii super tari, de acolo ies talentele care devin campioni mondiali.
La noi nu exista centralizare si organizare, spui bine ca Lacatus a plecat de la Brasov dar s-a slefuit si a devenit valoare la Steaua, datorita meciurilor din cupele europene, la fel si alti jucatori, au plecat de la echipele lor de categorie inferioara si au stralucit la echipele de top.
Daca ar exista in fiecare judet un sistem competitional cu selectionate ale judetului, cu faza finala pe tara, iti garantez ca ar aparea mult mai multe talente.
Vorbesti de Porto ca nu ia tinerii sa joace, dar nu stii ceea ce si Iordanescu a afirmat recent, tinerii trebuie lasati sa joace in alta parte, nu au loc tinerii la Porto, care are jucatori platiti cu sume uriase, ar fi o pierdere sa nu ii lasi sa joace.
Inca un lucru la care trebuie sa te contrazic : copiii nu au intrat pe poarta clubului, s-au dus antrenorii pe maidane si i-au cautat, sau in scoli, unde se juca miuta.
Numai ca antrenorii aia primeau cite ceva de la clubul unde erau legitimati copiii, acum clubul nu e interesat de talente.
Iti spun si de ce, e vorba de un marketing tiganesc, hai sa ne imbogatim azi, ca miine vedem noi ce o fi.
Gresit, aceasta gindire e paguboasa pe plan indelungat.
UIta-te la Ajax, Milan, Barceloba, au deschis camp-uri in toate tarile din Europa, mai ales in alea sarace, Albania, chiar si Romania are un Milan Camp.
Acolo se doreste ca tinerii sa stea impreuna, asa cum nu crezi tu ca e corect.
La Massia, cred ca stii, exista un program pentru parintii copiilor de acolo, ei sint adusi si angajati, numai sa stea impreuna cu copilul.
Despre exemplele cu Steaua care lua din tara tot, iti pot spune ca asa era sistemul, tinerii care ajungeau la virsta armatei erau cooptati la Steaua, dar un contra exemplu ai la Craiova, care a devenit Maxima cu tinerii locali, la fel si Corvinul, cind i-a organizat Lucescu, chiar si Bacaul era o forta, deci, se poate, numai sa ai un cap istet in postul de manager, nu un lingau si un om pus pe imbogatire tiganeasca.
Un calcul al veniturilor nu se face pe sezon, sau pe an, ci pe cel putin 5 ani, asta ar trebui sa fie cea mai mica perioada pentru un manager de club.
Cu regret trebuie sa semnalez o alta afirmatie gresita a ta, Luceafarul nu s-a spart in centre judetene, a incetat sa existe odata cu eliminarea echipelor de tineret si nu cluburile au dorit asta ci presedintii lor, care spuneau ca nu au bani de drum, bani care existau dar erau folositi in alte scopuri, arbitri, protocoale, etc.

Tot in dezacord cu tine si la introducerea de copii de 15-17 ani contra seniorilor, sint nevoit sa fiu.
Iti aduc aminte ca erau 2 echipe Luceafarul plus Electroaparataj care activau in categoria Onoare, contra echipelor de seniori si desi erau mai puternici, nu au existat evenimente violente…
Un alt fenomen cu care sint de acord este neplata jucatorilor, dar asta e o problema interna, bani au, iti spun eu ca la obtinerea licentei, orice echipa anunta un plafon bugetar, trebuie sa arate contul cu banii necesari activitatii, daca nu sint platiti, ori vor sa termine echipa, ori au cheltuit banii pe prostii.
In orice caz, nu sintem aici sa aratam ca nu se poate, ci sa demonstram ca se poate sa obtii performanta daca cresti copii si juniori in mod judicios si organizat.
Citeva solutii am scris deja, eu cred ca e o problema de marketing, orice echipa de copii din strainate (Ungaria, Rusia, Bulgaria)are un sponsor, fie el bogat sau cofetar din colt.
Acelasi lucru trebuie sa-l faca si ai nostri, sa existe o lege a sponsorizarii care sa fie in beneficul sponsorului, nu al statului.
Stim cu totii ca legi in sport nu prea s-au facut, dar asta tine de vremurile in care traim, sportivii au onoare, nu aleg politica la noi in tara.
Dar exista solutii si in cazul asta, e nevoie de un consens la nivel local, trebuie sa existe un sistem care sa inceapa de la scoala primara unde sa se organizeze selectii la nivelul fiecarui an, formind selectionate care sa participe cu ajutorul sponsorilor (un exemplu bun este Cupa Hagi – Danone) si asta deja se cunoaste in LIga 1, la competitii judetene, nationale si internationale, unde cistigatorii sa fie premiati cum se cuvine, nu cu cupe de tabla sau diplome.
Totul se rezuma la cum atragem banii, solutii exista, doar o gindire optimista nu prea avem, toti se gindesc la pierderi.
Ce poate cistiga un club din copii crescuti cu investitii minime ?
Iti spun eu, luam exemplul Steaua.
Exista 5 grupe de copii, atit cere FRF sau Liga1, desi ar putea exista 17, sau chiar 34, daca faci doua echipe pe an competitional.
Asta inseamna un total de 340 de copii, care vor fi in permanenta ale clubului.
Pentru nevoile lor, echipament, mingi, terenul nu intra in discutie, transportul la fel, parintii isi pot aduce singuri copiii la antrenament, s-ar cheltui cam 10.000 de euro in fiecare an.
Ok, in momentul cind ajunge un copil la virsta de 18 ani, in mod sigur va trebui sa isi gaseasca o echipa (nu vorbesc de talente exceptionale) si in mod sigur, venind de la Steaua orice echipa din Provincie va plati o suma chiar mai mare, si deja ai scos profit, doar dintr-un singur copil, dar sint 400, si multi din ei sint peste medie ca talent.
In al doilea an, deja ai profit numai din juniori si deja centrul de copii se autosustine financiar.

Totul e sa invete managerii de la Steaua, observ ca Hagi deja face asta si o face cum trebuie, asta a invatat ceva din fotbal.
Deja echipa Nationala de juniori 15 ani are 7-8 de la Viitorul, astia sigur se vor vinde fiecare cu cel putin 300.000 euro, bani suficienti sa tina 2-3 ani grupele celelalte la acelasi nivel de performanta.

Catalin_Dan (4 comentarii)  •  8 noiembrie 2012, 7:53

un articol ce ma implica si ma intereseaza ENOEM,in primul rand legat de un comebtariu de mai sus privind grupa 2002 Sportul Studentesc,acolo am avut eu copilul la d.ul STAVRICA IULIAN,un antrenor incredibil de bun,copilul meu prin antrenamentele lucrate cu acest antrenor,in afara faptului ca a castigat trofee pe banda rulanta,a mai avut 2 mari realizari,1-a primit la 8 ani DIPLOMA DE MERIT din partea clubului italian AC MILAN,iar cea mai mare(zic eu)realizare este ca in data de 4 martie 2012(la varsta de 10 ani)a fost chemat de REAL MADRID la o proba unde au participat in jur de 400 de copii,aceasta proba a avut 2 „castigatori”,un pusti care joaca mijlocas central de la BARCELONA si Romanul nostri (IONUT LAURENTIU BADEA)care joaca cu brio 5 posturi,in prezent este monitorizat de REAL si este capitan de echipa la satelitul CD CANILLAS(echipa satelit a lui REAL MADRID),dar exista si o parere de rau,anume:DE CE ACESTE TALENTE ALE NOASTRE(VIITORII FOTBALULUI ROMANESC)nu au parte de articole si interviuri???de exemplu in data de 27 oct 2012 a avut meci de liga contra echipei campioane de anul trecut,unde Romanul Ionut de la 0-2 a intors rezultatul(castigand cu 3-2)cu un joc INCREDIBIL si autor a 2 goluri,va las si un mic clip video de la acel meci,nr 5 este Romanul nostru http://www.youtube.com/watch?v=WhvZqOKPl9M…,sper sa nu ocoliti acest comentariu si poate vom vedea un reportaj si in ziar sau tv

Ramon (37 comentarii)  •  8 noiembrie 2012, 11:16

Gabi, iti raspund cu acelasi respect cu care ma tratezi si tu, e bine cel putin ca magariile de pe alte forumuri nu au navalit si aici.
Nu poti interzice mass-mediei sa difuzeze crime, chilotei, scandaluri, daca astea aduc rating, nu uita ca la polul opus era televiziunea comunista in care aveai ore in sir cuvantari anoste ale unui om care, oricat de bine intentionat a fost la inceput, a dus tara la faliment si a trebuit sa fie ucis pentru ca altfel nu scapam de el (metehnele setei de putere exista din plin si azi). De altfel, subiectele de atractie sunt peste tot aceleasi, daca ceva inteligent nu mai razbate, este vina celor care nu au putut sa-si demonstreze inteligenta.
Nu am spus ca avem o tara saraca. Diferenta fata de Argentina si Brazilia se vede atat la valoarea din meciurile directe, palmaresele lor, cat si aria de selectie. Paradoxal, fotbalisti de valoare apar din mase imense de cetateni saraci. Atunci cand ai un apartament in care locuiesti, nu mai intri pe poarta unui club sa alergi 5 ani pana ajungi in L1 (daca ai si abilitati sportive).
ARG si BRA au o populatie de cateva ori mai mare ca a noastra, deci un potential uman mai mare (asa cum a avut si URSS candva, care aduna titluri mondiale pe la toate sporturile de mana a doua ale lumii). Jumatate din echipele din prima divizie ARG sunt din capitala, deci exista o concentrare a talentelor. Fa o comparatie a numarului de copii care se duc la fotbal la ei fata de noi, neasteprand 18 ani o diploma de inginer care le aduce 1000 lei pe luna salariu. Din aceasta proportie rasar la ei un Messi sau Maradona, fata de Mutu si Dobrin.
Si iti mai dau un exemplu: in afara garii din Amsterdam sunt mii de biciclete, jafuri calitativ. La noi nu ai loc sa treci cu masina. Diferenta: ei vor sa faca sport, noi vrem masina (si nici aici nu avem performante in F1 sau celelalte formule).
In fiecare judet exista echipe, dar daca nu investesti in ele nu apare nici performanta, ori daca Iasiul, Pitestiul, Sibiul nu pot/nu vor sa gaseasca mai multi bani pentru L1, ce sa mai speri de la nivelul de juniori ? Exemplul meu cu juniorii Porto (sau Barcelona, Real, etc) vroia sa spuna altceva: oricat de mare ar fi numele clubului, asta nu inseamna ca acolo se nasc mari vedete, dar daca ai destul de multi bani si manageri priceputi, aduci acesti jucatori din toata lumea, vezi Ajax (Chivu luat cand avea 18 ani, dupa care au urmat esecuri cu Lobont – 1 meci in 2 campionate la Ajax si Mitea), ca sa nu zic Real sau Chelsea.
Atunci cand nu esti interesat de performanta, ai antrenori betivi sau care cersesc de la parinti, dar cam asta e sistemul in toata tara, probabil ne mai trebuiesc 40 de ani sa eliminam toti dezinteresatii din primarii, etc. sau poate in acesti 40 de ani pleaca toata generatia tanara din tara si ajungem la nivelul sportiv al Maltei (pana si Cipru are rezultate in fotbal).
Daca azi nu faci bani, s-ar putea ca peste 10 ani s anu mai ai posibilitatea, asa ca fa-i daca poti, cam asta e mentalitatea in politica noastra: fura azi ca maine nu mai ai de unde. Daca nu faci azi bani, s-ar putea ca maine sa astepti o pensie de 1000 lei si sa platesti medicamente de 300, ca doctorul trebuie sa-ti dea o reteta.
Probabil Milan sau Ajax isi permit scoli de fotbal, nu stiu daca au si rezultate, sau cat cheltuie, cati ani vor exista aceste scoli – vorbesti de mari cluburi ale Europei. Orasele noastre pline de gropi si caini vagabonzi, dar care fac stadioane la sate, desi in L2 1000 spectatori blatisti este mult, crezi ca isi permit ?
Programe pot exista, dar daca nu ai si bani in spate, nimic nu dainuie (vezi in fotbal Corvinul, Jiul, Resita). Cand au fost bani, au venit si jucatori-antrenori, chiar au aparut cativa juniori: Gabor, Rednic, Andone. Cand s-au terminat banii, adio echipe.
Steaua putea incorpora ce vroia, Dinamo oferea incadrari banoase in militie, OK, de acord, dar si Craiova a avut conducerea locala de partid care a adus ce le-a trebuit: Crisan, Oblemenco (fost si la Rapid), Beldeanu, iar cand Craiova Maxima s-a uzat moral (dupa ratarea finalei din 1983), vedetele au plecat: Balaci, Cami. In pofida gradelor care erau oferite de Steaua, performantele lor au fost modeste 1961-83 in comparatie cu celelalte perioade din istoria lor. Deci Craiova, Pitesti, UTA sau Petrolul 1959 au avut rezultate ca urmare a unui mix de interes partid-jucatori tineri, antrenor priceput. Cand astea au disparut (in special PCR din background), adio performanta. Bacaul a avut un liceu de fotbal, dar luand in considerare ca este un oras mare (deci potential banesc-uman are), performantele sunt destul de modeste.
Luceafarul s-a desfiintat si s-a trambitat aparitia centrelor judetene prin 1986, cauta in presa, iar campionatul de tineret dispare prin 2000, inlocuit de echipele secunde, cvasi-disparute astazi. Asta este degeaba facem planuri de 5 ani daca nu exista structura judeteana (sau patronul) care sa puna banii.
Pentru arbitri se folosesc doua categorii de bani: cei de barem, bani contabilizati, din bugetul clubului si banii negri. Ultimii oricat de multi ar fi ei, nu vr fi niciodata albiti. Ei se primesc din afaceri ilegale (care exista mai peste tot in lume) si se cheltuiesc la fel de ilegal. Imi spunea un presedinte de club ca prin 1980 a dat unui arbitru 5000 lei (salariu de director) in div.B, dar respectivul era platit si mai bine de echipa gazda, care juca intr-un oras necapitala de judet). Erau si atunci si mai ales dupa 1990. Luceafarul 1 si 2 au jucat in div.B si C, fara ca rezultatele lor sa conteze in clasament (cu exceptia primei editii). Caracterul amical a dus la rezultate anormale: cine nu avea chef, pierdea meciul cu juniorii. Nefiind meci de clasament, nu s-au rupt nici picioare (sau nu imi amintesc de asa ceva, Sportul nu avea spatiu sa scrie, sau eu nu am citit asa ceva).
Licenta este obligatorie la div.A, dar asta inseamna ca in lunile de licentiere datoriile clubului trebuie sa fie decente (ceea ce nu a fost pentru Iancu). Daca incepi, insa, campionatul, cu acel buget anuntat in aprilie, nu e exclus ca in martie urmator sa mai ai vreun ban. Primaria Mioveni anunta in primavara ca nu mai intretine echipa, rezultatele fiind proaste (dar erau mai bune decat ale Iasiului sau Severinului de toamna asta). Sau cazul Oltchim, cu rezultate excelente in plan international, dar ramasa fara sustinerea sponsorului din cauza datoriilor acestora. OK, s-a gasit sponsor pentru ca echipa chiar merita tinuta, dar asta nu e valabil la orice echipa de L1 de fotbal.
Exista si legea sponsorizarii si chiar de ani de zile vad ca nu este criticata, dar uiti ca Taricelu chiar a spus (printre alte arogante de care a fost capabil) ca sportul nu este in primele 10 prioritati ale tarii. Degeaba vrem de 20 de ani bugete ca la Real sau Bayern, cam tot atat avem, doar ca la Madrid, Munchen au existat zeci de superperperformante, tarile respective au un standard de viata (ca nu degeaba 5 % din populatia tarii a emigrat in Spania) si sunt bani destui si pentru cluburi. La noi Ste si Din au facut performanta tot cu bani, cei ai MApN sau MAI, ca altfel nu se ducea nimeni sa joace acolo si pana in 1989 au mai ”beneficiat” de inchiderea granitelor. Neputand sa plece pe la Tottenham, West Ham, America Mexico, jucatorii s-au multumit cu primele de la Steaua/Dinamo si au ajuns in semifinale. Odata deschise frontierele, majoritatea echipei nationale a fost facuta din stranieri.
300.000 E pentru fiecare jucator al nationalei de 15 ani ? Sa dea sfantul ca peste 4 ani sa mai avem cluburi care sa dea banii astia, dar jucatorii nu sunt legati de club (vezi ”legea” Bosman), iar eventuala grila daca mai este in vigoare, nu va aduce nici 5000 E. Cred ca aici se rupe sirul bunelor tale intentii, cand nu vei obtine banii pe care-i promiti (300K). Singurul roman care a meritat transferul la varsta de 18 sau 19 a fost Chivu (ceilalti care au jucat la nivel de prime divizii au fost jucatori de natonala de seniori si au plecat consacrati). In schimbul lui, Ajax a mai luat jucatori consacrati: Lobo, Mitea.
Iata nationala U15 de la 22.05.2003: Oghinciuc (de la scoala GP), Negrila (GP), Cristea, B. Craciun, Negura (56 Liuba), Steriu (64 Dan Popescu), Jianu (GP), Florin Neaga, Iancu, Liviu Ganea (GP), Sagau (S. Stanciu). antrenor: Cheran.
Singurul care mai auzim este L Ganea, plus Pantelimon care nu a jucat in acel meci si faca tusa la Manchester. Deci ceea ce iti spuneam: nici macar in nationala de juniori nu gasesti 5 jucatori care sa promoveze in prima divizie.
Viata in tara asta devine tot mai dura, bani pentru investitii pe termen lung vor fi tot mai putini, asa zisele investitii care se tot invoca la adresa guvernantilor in realitate sunt fonduri pentru a fi praduite de oamenii din teritoriu. Grecia, dupa ce a organizat olimpiada in 2004 este de ani de zile cu structura bugetara brambura, bancile au dat bani pentru noile stadioane, dar statul nu mai este capabil sa returneze acesti bani si psihologia umana este cam la fel in Romania: luati in numele statului, vedem ce va fi. La fel a facut si Ceausescu, s-a imprumutat si s-a trezit ca trebuie sa dea si inapoi, iar investitiile lui nu au folosit nimanui. Atunci am suferit toti pentru ca ne era frica sa fugim din tara, daca situatia s-ar repeta la parametrii asemanatori, ar pleca jumatate din populatia activa.

Ramon (37 comentarii)  •  8 noiembrie 2012, 11:26

Catalin: comunismul ne-a agasat atat de mult cu exemplele, cu simbolutile nationale, incat tot acest gen de manifestari ne provoaca repulsie. Ii doresc succes copilului tau, dar mai jos am dat formatia echipei nationale de juniori U15 din 2003 si constat ca din cei 14 unul singur a ajuns la nivel de L1. Am mereu in minte un talent in nationala U18 caruia ii placea sa se afiseze cu lanturi de aur atunci cand stateam iarna in case cu 13 grade temperatura si apoi a ajuns o mare deziluzie, dupa destramarea Victoriei, unde ajunsese. Ca sa reusesti iti trebuie ambitie pe o perioada lunga, de la 15 la 35 de ani, talent si munca, sansa in viata. Au fost vedete care s-au plafonat pe la 24-30 de ani si multe chixuri care le-am servit echipelor europene. Viata nu este numai roz, la 14-16 ani anturajul te fura si daca nu ai ambitie te poate distruge.

Gabi (49 comentarii)  •  8 noiembrie 2012, 13:02

Ramon,
Imi face deosebita placere sa observ ca exista si persoane care stiu sa dezvolte niste idei, nu sintem chiar invadati de cei monosilabici, care nu fac propozitii decit de maxim 3 cuvinte si alea de maxim 4 litere.
Sa nu uiti un lucru in legatura cu ratingul asta, care face pe multi sa creada ca e profitabil…
In primul, emisiunile de genul asta nu aveau nici un pic de rating cind au aparut, adu-ti aminte cum sunau oamenii scandalizati sa condamne violurile de babe…
Dar, continuindu-se linia, oamenii s-au obisnuit, iti garantez ca daca de la ora 17 s-ar difuza concerte de muzica clasica, tot acelasi rating ar fi la audienta.
Asta pentru oamenii, cind ajung acasa de la servici, pornesc tv-ul si pe urma se apuca de ale lor, merg la baie, se spala, fac mincare, orice altceva decit sa stea lipiti de ecran cum gresit se intelege, ca oamenii cer genul asta…
Nu cere nimeni, doar niste idioti de ziaristi, care cred ca stiu ei totul in lumea asta, dar de fapt copiaza de la altii.
Din acest motiv, tot ce vezi la Protv, o sa vezi si la Antena 1 sa dau doar 2 exemple… la aceeasi secunda si in aceeasi ordine… stiri, meteo, sport…
Acum, revenind la subiectul nostru, observ cu amaraciune, ca desi spui cam aceleasi lucruri pe care si eu le-as spune, gindim aproape la fel, constat ca din frazele tale reiese doar o idee :
am fost prosti, am facut greseli, n-am ajuns valori, totul cu „nu” in fata.
Observ asta si la comentatorii de fotbal, care fac frazele de genul „… nu sutul este atu-ul lui…” sau „… nu de infringere avem nevoie…” pentru propozitii simple care ar putea suna ” avem nevoie de victorie”…

Asta e, sintem invadati de negativism, dar eu, ca un bun observator, am invatat ca istoria se repeta, nu mereu cu acelasi interval, dar sigur vor reveni si optimismul si sperantele.
E ca la fotbal, acum e la moda jucatorul mic, iute, cu viteza, dar se uita ca inaintea lor au fost la putere cei puternici, cu forta si gabarit mari.
Cel mai bun exemplu, chiar aseara la Celtic – Barca, am vazut o lectie de forta impotriva celor mai buni din lume. Nu a fost accident, cine nu observa la timp tendintele, dar pentru asta trebuie sa stie istoria, are numai de pierdut.

Fac o paranteza, sa nu uit, am vazut si eu la Sportul un jucator foarte bun, dar la grupa 2003, e mic si blond, stingaci. NUmai ca orice copil care ajunge la Sportul, are mari probleme cind doreste sa plece. Au fost copii pentru care se cereau bani dac vroiau sa plece, pe motiv ca au fost scolarizati, dar la 10 ani, ce scoala si ce cheltuieli faci, cind copilul e adus de parinte la teren, echipamentul si mingile sint platite de parinti, la fel si taxele pentru arbitru de la meciuri.

Revenind, pot sa-ti atrag atentia asupra unui lucru : toate echipele, toti jucatorii care au depasit media in Romania, au facut-o pentru ca au avut parte de meciuri in cupele europene, de intilniri tari, fie ele si pierdute, dar asa s-au format.
Un exemplu care te va face sa iti aduci aminte de mine, urmareste traseul echipei Molde, cu care joaca Steaua diseara. Astia, la Bucuresti au adus niste copii de 15-17 ani, care erau mai mult decit profesionisti, organizati, stiau si ce ghete sa isi puna, isi puneau fiecare capacele de la incalzire, nu asteptau sclavi, cum fac ai nostri plini de fumuri… Asta e educatie. Si faptul ca pustii astia au jucat un meci de Cupe cu o echipa bunicica, ii va face sa creasca enorm valoric, si fac pariu de acum ca Molde se va lupta de la egal cu Barca, Real, Bayer in 3-4 ani si Norvegia va ajunge in semifinale la Euro sau Mondiale.

Inca ceva : la echipa aia din 2003 era si Iancu, nu e ala de la Viitorul ?
Restul jucatorilor care s-au pierdut, pentru ca x patron a platit bani pe un strain si ala trebuie sa joace, desi o face mai prost ca unul tinar.

Eu am spus, daca tot ne uitam la straini ce pret au la benzina, si aliniem si noi, de ce nu ne uitam si la ce organizare au ?
Exista programe care aduc specialisti sa prezinte cursuri, Apolzan Dan e unul care stie multe, dar nu poate sa treaca peste Sandu sau Dragomir.
Sa asteptam sa treaca astia, ca nu cred ca mai dureaza 3 ani si sa incepem cu oameni buni si la altceva, nu numai la balarii la tv.
Exista multi tineri, desi fara experienta, care cu sfaturilor unor foste glorii sa faca o infrastructura solida, sa pornim si noi cu dreptul in lupta asta.

Inca ceva, desi ARG si BRA au populatie mai mare, numarul de fotbalisti este si mai mare, pentru ca la ei sint incurajati inca din scoala, la noi ii incurajeaza sa toceasca, au teme enorm de multe, nu mai au timp sa se joace copiii nostri.
Si cum bine spui, ajung ingineri, incapabili si aia, avem deja dovezi destule, dar si bolnavi, ca sint pline spitalele cu ei, fara sport…
Imi pare rau, dar pina nu apare iar competitia, care exista in toate, tot felul de jocuri, TONAMAP, sau leapsa, nu vom avansa.
Acum daca cumva ai o parere contrara, sar toti pe tine, sa te culci…
Si e lucru stiut, din doua contraziceri iese un lucru bun, daca o fac doi oameni educati.

Stimati responsabili, educati copiii in spiritul competitiei, nu confundati parerile contrare cu cearta, nu mai interziceti profesorilor sa tipe la elevi sau chiar sa-i urecheze, ca merita.

Ramon (37 comentarii)  •  8 noiembrie 2012, 16:02

cei care stiu sa dezvolte niste idei nu au loc de un Ciuvica, Badea sau Barbu, ala de la 0TV.
TV urile sunt invadate de cei care le stiu pe toate si care, atunci cand discutia devine cat de cat logica, taie microfonul si ne dau cate un accident sau arestare care-mi fac greata. Dar daca as sta sa vad un film, nu as mai putea lucra, asa ca ascult canalele astea de stiri asteptand sa mai apare cate o idee logica in oceanul de doi bani varsat pe TV urile noastre.
Oamenii scandalizati de violurile televizate dovedesc inca odata ca prostiile alea aveau rating, altfel ori adormeau, ori schimbau canalul (recomandare calduroasa de la M Badea si folosesc telecomanda de fiecare data cand il vad, el le stie pe toate, dar nu vreau sa invat de la el). Nu-mi place, insa, ca sunt intrerupti oameni care chiar stiu ceva, fata de noianul de ministri care au aratat ca nu stiu nimic.
Ceea ce tu scrii citesc de multi ani, toti vor ca presedintele sa le rezolve pe toate, Mircea si Mitica in cazul asta si cu cat timpul trece si cei doi nu pleaca, sunt tot mai inversunati impotriva lor. Putini vor sa inteleaga ca ei sunt de alesi si nu pot sa dea cu barda in presedintii de cluburi ca sa faca pe placul nush carui ziarista care le stie pe toate si in fotbal. Daca evoluezi intr-o tara corupta, un fotbal corupt in 1941, 1954, 1974, in 1984-89 ca si dupa 1990, nu poti intra in teren si opri meciul. Au fost arbitri suspendati, arestati, presedinte de club arestat, dar in majoritatea cazurilor nu sunt probe. Poti produce un penalty daca esti platit de cei interesati, dar la fel de bine poti gresi omeneste (ca jucator sau ca arbitru). Vei spune ca Mitica trebuie sa stie ce echipe corup, dar aceleasi echipe sunt cele care fac ceva in Europa.
In 1990 am sperat ca vom construi o societate mai buna si acum vedem ca cei care aveau inainte au acum de 10.000 ori mai mult, ca se ajuta intre ei si isi impart tara, ca daca inainte cautai o ruda care sa-ti puna o pila acum scoti sute de euro si studentul chiar ii da direct profesorului. Totul a explodat si copilul spune: ma duc acolo, ca imi iau masina si casa intr-un an, aici nu am nici de o cafea. Ce poti sa-i spui ? Ca tu nu ai furat cat aia de la putere, ca nu ti-a placut sa-ti faci relatii, sa-i lingusesti pe cei puternici ?
Mai pierde si Barcelona, dar la ei conteaza cate trofee obtin la sfarsit de sezon, nu ca au pierdut un meci in grupe. Si daca rateaza liga campionilor sau a Spaniei, incearca asta anul urmator. Marea lor surpriza a fost in 1986, dar mai pierd si cei mari, important este sa gasesti tactica si sa ai noroc. Duckadam nu a fost un portar mare, dar a prins o seara de exceptie care noua ne-a adus un trofeul unic in istoria noastra fotbalistica.
Copilul este o investitie a parintilor, la fel am fost si noi, dar depinde si de adaptarea lui, la fotbal sau scoala, sau la dezbracat (pentru sexul frumos). Daca il vezi ca nu intelege la scoala, incerci cu sportul, sau invers. Pana sa ajungi in cupele europene, a trebuit sa fii vazut de echipele care au ajuns acolo, problema de valoare si de sansa in viata.
Cristian Aurelian Iancu (CSS Sf Pantelimon atunci) din nationala U15 din 2003 nu este cel de la Viitorul, asta e Gabriel Cristian Iancu, nascut 1994.
Restul jucatorilor nu s-au pierdut pentru ca Paszkani sau Copo sau Iancu au adus jucatori de afara, ar fi avut loc la o echipa mai mica, Sportul St cred ca nu a folosit anul trecut niciun strain, dar nici nu a reusit sa ramana in L1. Este o pierdere obisnuita de la 15 la 19 ani, de aceea ti-am si dat o formatie, iti pot da cate vrei, de la 15 ani doar 2-3 ajung in prima divizie, cu cat te apropii de 19 cei ajunsi in L1 sunt mai multi.
Pretul benzinei in UE este dat de nivelul accizei si de pretul titeiului. Inteleg ca la 1 ianuar iar creste acciza. Problema nu este la pretul benzinei, carnii ci la nivelul salariilor. Atat timp cat esti platit de 4-8 ori mai prost ca in UE, singurii favorizati sunt patronii, care nu sunt obligati sa dea 1000 E unui muncitor, ci 200. Daca nu vor mai gasi muncitori care sa presteze pentru 200 vor trebui sa dea mai mult, ceea ce se intampla in 2008, dar a venit criza si patronii sunt iar la putere. Hai sa comparam nr spectatori la CFR si la Galata. Incasarile de bani din bilete au fost esentiale pana au aparut sponsorii (la noi a fost cam invers, fotbalistii fiind practic sponsorizati din 1948, in timp ce englezii traiau din bilete vandute si transferuri.
OK, asteptam sa plece Mitica si Mircea, dar crezi ca Gh Popescu poate naste jucatori ? Revenim la acea echipa din 2003, in care scoala lui avea un sfert din jucatori si la finalitateȘ unul singur a ajuns in L1, care era la clubul lui de juniori. Si sa nu uitam ca si clubul lui a avut probleme financiare, pentru ca atunci cand omiti sa platesti darile, inseamna ca dai mai putin ori la invatamant, ori la cultura, ori la doctori. Sigur, nu a devalizat el economia Romaniei (si nici Diaconu), dar legea trebuie sa fie valabila si pentru ei.
Temele enorm de multe sunt pentru a le dezvolta aptitudini, dar vezi ca la bac s-a ajuns la 50 % promovati, iar 90 % din absolventii de facultate cred ca in 5 ani nu-si mai practica meseria in care s-au pregatit. Totul inseamna fonduri irosite.
Nici cu TOMANAP nu progresam, mai degraba uita-te cat sah (nu) mai exista in cotidienele noastre. La 10 ani citeam de Fisher, la 17 stiam de Kasparov si Karpov, cei de acum stiu sa sara in stadion sa bata un stelist, sa urle demisia, iar daca nu demit ei, vine patronul si-l da afara ca vine Dinu Gheorghe inapoi. Probabil ca economia noastra trebuie oprita si a doua zi pornesc cei care fac paine, apoi cei care produc carne, cei care transporta mancarea, cei care fac speculatii profitabile pe Forex si abia la sfarsit facem un parlament si un guvern si trimitem acolo pe cei care au stiut sa organizeze treaba, nu cei care ne-au pandit sau au inselat statul. Dar totul este o aberatie, asa ceva nu se poate face, totul evolueaza in plus sau minus din ziua de azi, sau din 1989, bine sau rau asa este peste tot. Intai apare banu, apoi il cheltuim.
Sunt copii care rezista la bataia profesorilor, dar si copii care sunt distrusi psihic. Vezi un grad de timiditate crescut la cei plecati din orfelinate, ca sa nu mai zic ca ei nu au nicio sansa in viata. Nu as putea spune ca bataia de la profesori a folosit la ceva, scriu doar ca prin 1972 invatatoarea mea a spart o tabla (de sticla) cu capul unei colege slaba la invatatura. Nu stiu daca invatatoarea a patit ceva, a doua zi tot ea ne invata si a mai continuat vreo 30 de ani, pana s-a pensionat si nici nu s-a oprit din bataile la palma cu o tija de lemn, de un metru, deh materialele didactice erau bune si la bataie). Bataia a trecut, dar tin minte si acum ca am fost dat afara dupa cutremurul din 1977, cand profesoara vroia sa ne povesteasca cum se produc cutremurele. Daca gasesti cu ce sa-ti atragi elevul, nu trebuie sa-l bati. Dar am deviat de la subiect. Ca sa propui o infrastructura in sport (fotbal in particular), trebuie sa ai si bani la dispozitie, bani albi, nu negri, dupa cum scriam. Sa vedem cati bani vor mai fi, Mitica spunea azi ca la anul nu se vor strange 20 de echipe care sa inceapa liga 2. Sumbru, dar asta e. Acum 22 de ani erau 54 echipe in B si 192 in C si nu aveam 93 de canale TV, nici internet.

Ramon (37 comentarii)  •  8 noiembrie 2012, 17:49

BTW, Molde la Bucuresti a avut in echipa o rezerva de 17 ani, 2 jucatori de 18, 2 de 19, unul de 20, restul peste 20 de ani. Avand in vedere ca titularii au fost menajati pentru campionat, acestia vor avea o frumoasa amintire, jucand contra unei echipe care a cucerit candva CCE. Nu stiu cat de profesionista este Molde, conditiile dure de clima nepermitand un profesionism puternic la sporturile in aer liber, astfel incat joaca cu juniori in Cupa UEFA, iar 0-2 a fost un scor decent. La noi calificarea in turul urmator este un obiectiv national, la ei a juca in grupe este o simpla realizare. Sa nu uitam ca a iesi din grupe inseamna in ultimii ani a fi in primele 48 din Europa, Steaua avand inainte 9 meciuri pana la castigarea Cupei, destul de greu de razbatut. Pana prin sferturi nu e o catastrofa pentru echipele cu nume daca parasesc competitia, lipsa noastra de performante pe plan european (sportiv, economic) excitand ziaristii sa transforme meciurile din grupe in evenimente nationale. Iesirea din tara pentru norvegieni, danezi, nu mai vorbesc de scotieni, belgieni, era un lucru obisnuit inca de acum 30-50 de ani, numai la noi erai considerat un privilegiat daca vizitai cateva tari ca jucator, daca spatiul Shengen era o obisnuinta pentru vest Europeni din 1990, noi inca trebuie sa dovedim ca ”suntem civilizati” si meritam sa nu fim controlati la granita.

Catalin_Dan (4 comentarii)  •  8 noiembrie 2012, 23:41

Sunt de acord cu ce spuneti d.voastra d.le RAMON,este si purul adevar,dar ati omis ceva…anume,in lista d.voastra dupa cate am citit sunt numai jucatori formati atat mental cat si fotbalistic in romania,apoi spuneti ca in 3-4 ani molde si norvegia va fii puternica,deci concluzia…?CONCLUZIA este ca mentalitatea de fotbalist de afara este T O T A L L L L L DIFERITA FATA DE ROMANIA,aici nu se poarta gel in par,iphone ultimul tip,lanturi peste tot,etc.,ASTA ESTE DIFERENTA,iar un parinte care,cu ajutorul unor oameni de fotbal(care cunosc talentele,la asta ma refer)il sustin in acest sport si face o gramada de sacrificii sa il tina la un club mare,nu cred ca ar oferi ocazia pustiului sa bea macar o bere,sunt sigur de asta,pt ca vad ce este (probabil) la cel mai puternic club (REAL MADRID),oricum imi pare bine ca am intradevar cu cine discuta pe baza unui subiect foarte interesant

Catalin_Dan (4 comentarii)  •  9 noiembrie 2012, 0:00

am revenit cu un subiect,cred eu interesant…
-DE CE IMPRESARII ROMANI NU INVESTESC IN COPII?aici ma refer la copii de la 10 ani in sus
cand intreb asta vin cu un argument cum ar fii:
LIONEL MESSI la 9 ani a fost adus la BARCELONA unde imediat un impresar la sustinut atat financiar cat si moral,putin din toate si a ajuns BALONUL DE AUR,
-acum domnilor sa analizam un pic marii fotbalisti:
-PELE,GARINCHA,MESSI,CRISTIANO RONALDO si lista e lunga,oare au fost pusti de bani gata????
va spun ca NU,de aceea au „anulat” copilaria si au ajuns MARI,FOARTE MARI FOTBALISTI,marele PELE juca,cu portocale pe picior(in picioarele goale)si muncea la 9-10 ani sa castige o paine,MESSI era atat de bolnav din cauza conditiilor de acasa incat a venit la tratament cu bani imprumutati din banca de mama lui,CRISTIANO RONALDO locuia in rulota si muncea la 10 ani cu taicasu in gradinarit sa castige bani pt mancare,deci,cine a ajuns BALONUL DE AUR?????am luat legatura cu,cativa impresari din Romania(nu dau nume)la care stiti ce mi.au spus?
-E MIC La 10 ANI,TINEM LEGATURA PE VIITOR
normal,pe viitor au de castigat sume colosale din chinuita copilarie care au avut.o
DE ACEEA NE PLEACA TALENTELE(parerea mea)

Ramon (37 comentarii)  •  9 noiembrie 2012, 18:28

d-le Catalin
nu rezolvam nimic daca ne punem aceste de ce uri. Daca are talent, munceste (sportiv vorbind) si are si sansa, va ajunge, cat d emare nu va pot spune. Scram mai jos ca parintii investesc in copii, fiecare cat poate, cat il lasa sufletul. Nu uitati, insa, ca o investitie poate fi si profitabila, dar si falimentara. De aceea zic, cum va este norocul.
Dvs ne dati exemple marii jucatori. Nu ni-i dati si pe milioanele de ratati din lumea intreaga, 1957-2012 (adica de la Pele incoace). Un antrenor la nivel de juniori trebuie sa stie sa ii dirijeze psihic, nu as zice ca e o mare problema daca mai bea si o bere, desi la 10 ani este mic pentru asta.
De ce impresarii romani nu investesc in copii ? Va scriam mai jos: rata pierderilor la 15 ani este de 90 %, la 10 ani cred ca este 98 %. Inteleg ca va deranjeaza ca trebuie sa-l tineti afara, dar poate e mai bine sa invete o alta limba la 10 ani decat la 18. Daca nu are viitor in fotbal, poate va avea un salariu bun in alt domeniu. Romania se afla in faza capitalismului salbatic si avem destul de putini manageri priceputi si cu bani. Probabil mai trebuie sa treaca 50 de ani, daca in 2060 vom mai vorbi de romani in Romania. Dar peste 4 milioane de romani au parasit tara in 23 de ani si nu toti sunt talente, toti au plecat dupa o viata mai buna si farte putini s-au mai intors. Tara asta nu le mai ofera mare lucru si de fapt este o presiune nevazuta pe a pleca. Pe de alta parte, este si faptul ca sportul trebuie intretinut, el produce numai la nivel de cupe europene. Cu o populatie care in numar mare nu stie de ce sa se apuce, cu o industrie construita falimentar, acum in mare parte inchisa, cu refuzul de a ne exploata resursele (polonezii ne exporta pamant de flori, noi nu ne vindem tara, nici macar gazele naturale care inca nu le-am produs (vezi scandalul d eieri cu OMV), bani pentru sport, arta, film sunt din ce in ce mai putini si banul este in orice. Daca vrei o fata frumoasa nu o cuceresti cu 50 lei, un copil nu-l tii in facultate cu 1000 lei pe luna, o locuinta nu ti-o faci cu salariul minim. Cine vrea sa aibe in viitor, trebuie sa se miste, inca se poate si aici, dar daca asteptam de la altii nu avem sanse. In cele din urma, tara asta a produs prea putine lucruri utile si noi avem pretentii prea mari.

Gabi (49 comentarii)  •  10 noiembrie 2012, 7:52

Catalin,
Sa nu exageram, povestea cu cei proveniti din familii sarace este pentru emisiunile de la ora 17, nu e o reteta in fotbal.
Oricit de bune exemple ai avea, Pele (in Brazilia, pe vremea aia, nimeni nu era bogat, daca era bogat, nu juca fotbal), as veni cu o lista si mai lunga de fotbalisti proveniti din familii bogate.
Marica al nostru e un exemplu, Vialli e singe albastru, print, parca, Ray Parlour e fiul unui Lord, Figo, a mers numai la scoli private, stie 7 limbi, etc.
Dar nu asta e important, ci iubirea fata de fotbal.
Ca si copil sarac, nu prea ai altceva sa te joci, orice sport implica echipament, accesorii, nu o sa vezi un copil sarac jucind tenis de cimp, de exemplu, cind un antrenor costa zeci de euro pe sedinta…

Un exemplu mai mult decit graitor, Misu Klein a trecut la fotbal la 19 ani, el era patinator in Hunedoara, deci poti sa fii bun daca iubesti sportul si fara sa fii sarac.

Spui de Pele ca juca cu portocale ? pai, pe vremea aia si o minge era greu de procurat, da-i oricarui copil o portocala sa se joace si daca se tine de fotbal din dragoste, iti garantez ca ajunge mare jucator. I-a folosit lui Pele treaba asta.

Parerea mea : un copil nu are nevoie sa fie cel mai bun din lume la 10 ani, el trebuie sa creasca sanatos si cu dragoste si placere pentru ce face.
Un impresar stie ca nu are ce sa faca cu un copil la 10 ani, cind la 15 ani se satura de fotbal… daca parintii il chinui pentru citiva banuri oferiti de impresari.
Lasati copiii sa se joace, nu mai implicati banii sau punctele, medaliile in jocul pina la 15-16 ani.

Eu nu ascund, am un copil care joaca fotbal, si eu am jucat tot din copilarie, dar e o diferenta mare intre ce gindeam eu ca si copil si ce gindeste copilul meu azi.
Pai ma surprinde mereu cind imi spune ca el vrea sa joace fotbal toata viata pentru ca e un sport frunos care il ajuta sa creasca frumos si sa fie sanatos.
Am colegi cu copii care se gindesc sa fie Ronaldo sau Messi si sa cistige bani si sa isi cumpere vile si masini scumpe.
Faceti dvs. diferenta.

Pentru mine, cea mai mare bucurie este cind il vad cum, la 10 ani, ia decizii importante singur, fara sa ii spun eu, sau sa discut despre asta.

In concluzie, Catalin, ideea e buna, impresarii sa se ocupe de copii, dar nu la modul individual, cum e la seniori.
Ei sa asigure o baza solida, cu tot ce trebuie dpdv logistic, sportiv, administrativ.
In mod sigur, cind ai o baza solida, nu exista sa nu ai performanta si rezultate in viitor.
Exemple exista, noi mereu cind facem ceva, vrem sa existe si la altii exemple, nu avem deloc initiativa, din acest motiv stagnam.

Ramon (10 comentarii)  •  11 noiembrie 2012, 10:10

Gabi
majoritatea brazilienilor (generatia lui Pele), argentinienilor, acum africanilor provin din familii sarace, poate si pentru ca saracii in lumea asta sunt mult mai multi decat bogatii. Printre ei s-au strecurat si odrasle mai bogate, nimeni nu le interzice. Ma intrebam, acum dupa aparitia ADN ului, daca actualii regi din dinastii care au dainuit sute de ani daca sunt urmasii directi ai celor din 1300 sau 1700, infidelitatile unor regine exista in romane si chiar la noi se vorbeste ca doar Carol II este cu siguranta al lui Ferdiannd, nu si ceilalti 5 frati/surori ai lui.
In fotbal sau tenis pe locul 1 este abilitatea, apoi munca. Spunea Tiriac ca el juca ore in sir ca sa invete o lovitura pe care Nastase o facea natural. Sigur, in fotbal este mult mai mult loc pentru cei muncitori si nu foarte abili. De acord, un antrenor costa in tenis, sport care a fost multi ani distractia celor din inalta societate, dar Nastase nu a inceput cu mari antrenori, daca putem spune ca in acest sport noi am avut, vreodata, un antrenor de valoare. Apoi Nastase a ajuns sus la o varsta inaintata pentru ce a urmat, in 1971 avea 25 de ani si niciun mare turneu castigat, Borg la 25 avea tot ce se poate castiga.
Sunt meserii care se pot invata la 20 ani si altele care se incep la 6. Daca regret ceva este ca nu am avut un PC si internet de la 8 ani si nu pentru a ma juca, dar astea au fost vremurile. Un jucator poate incepe fotbalul la 14, iar daca nu este abil, se pate plafona la 22. Totusi, la 22 poate castiga mult mai bine decat in alte meserii, deci merita efortul. De aici dorinta exagerata a parintilor care-si duc copiii la sport, dar si acestea au varstele lor. Nadia aparea pe coperta Almanahului Sportul 1974, deci la 12 ani era mare, iar in 1975 castiga primul concurs international serios. In schimb, in fotbal vedetele s-au remarcat dupa 16, doar Dobrin a aparut mai repede.

Gabi (49 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 11:52

Ramon,
Perfect de acord cu ce spui, aceeasi gindire o am si eu.
Insa, trebuie sa fii de acord si tu cu mine ca nu exista o formula sau o reteta pentru a deveni mare in sport.
Exemple avem, Nastase, Dobrin, si in afara exista destule, dar nimeni, niciodata nu va putea repeta ce a facut altul.
Timpurile in care a crescut Maradona nu mai exista, el a mers la fotbal pentru ca nu avea calculator acasa.
Astazi e nevoie de mult mai mult pentru un copil, sa aiba ambitie sa renunte la ceva ce fac toti colegii lui, sa faca un sport cu antrenamente grele, sa nu renunte, sa nu aleaga ce e usor.
Eu am mai concluzionat si cu alta ocazie, pentru a face performanta astazi, e nevoie de ceva mai mult decit dorinta parintilor si a copiilor.
E nevoie de o atractie in rindul elevilor, care sa-i distraga de la jocurile pe calculator, asta se poate face numai de catre scoala, dar scoala mai mult ii chinuie cu nenumaratele teme care nu pot fi rezolvate nici in tot timpul liber.
De ce nu facem si noi un sistem in care parintii care nu vor sport sa aiba o programa cu maxim 2-3 ore pe saptamina, iar cei care vor pentru copiii lor sa creasca sanatos, sa aiba cel putin 5-6 ore pe saptamina, dar cu activitati bine puse la punct, nu cu mersul piticului.
Pentru asta e nevoie ca profesorii de sport sa fie de specialitate si sa organizeze competitii interscolare.

Tinerii nostri sportivi pleaca in Vest pentru ca acolo li se pretuieste talentul, la noi, daca ai talent, si ai si un coleg cu parinti cu dare de mina, esti pe margine.
Dar motivul principal pentru care pleaca tinerii este situatia precara si viitorul nesigur de aici.

Sa avem rabdare sau sa plecam si noi, cine raspunde la intrebarea asta ?

Comentează