Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

De ce pleacă tinerii? De ce să mai stea?!

Din ce în ce mai mulţi copii şi juniori aleg cluburi din străinătate unde să se formeze. În România singurele cluburi care fac performanţă la capitolul ăsta sînt cele de noapte

Sîntem în săptămîna Derbyului României, dar cred că […]

vineri, 2 noiembrie 2012, 10:05

Din ce în ce mai mulţi copii şi juniori aleg cluburi din străinătate unde să se formeze. În România singurele cluburi care fac performanţă la capitolul ăsta sînt cele de noapte

Sîntem în săptămîna Derbyului României, dar cred că merită să zăbovim puţin asupra unui subiect apărut în Gazetă. Scris de Răzvan Luţac, articolul e bine documentat şi prezintă 24 de tineri fotbalişti români care se pregătesc la echipe din ţări cu adevărat civilizate. Aceste 24 de nume sînt doar cîteva. Sînt convins că mai sînt mulţi, la fel cum sînt foarte convins că vor fi din ce în ce mai mulţi cei care vor pleca de acum înainte.  Nu-i iau în calcul pe cei care deja trăiesc în ţările respective.

Născuţi ori plecaţi cu familia pe cînd aveau cîţiva ani. La ei e logic să se îndrepte spre cluburi de acolo. Asta e marea problemă, de fapt. A celor care aleg să plece afară, a părinţilor care aleg să-şi trimită copilul în străinătate, pentru că simt că aici n-au şanse. Situaţia la nivel de copii şi juniori în România e vecină cu dezastrul. În unele locuri. În cele mai multe locuieşte în casă cu dezastrul. Există şi variante în care dezastrul şi-a luat lucrurile şi a plecat, căci şi dezastrul are demnitatea lui. Ce perspective are un copil atunci cînd alege să meargă la un centru de copii şi juniori de la noi?

Să-şi rupă tendoanele şi ligamentele pe terenuri sub orice critică. Să dea peste profesori pe care nu-i interesează ce fac, căci sînt plătiţi cu cîteva milioane pe lună şi în starea lor de frustrare se răzbună pe acei copii pe care ar trebui să-i înveţe cîte ceva. Sau să se trezească marginalizat de vlăstarul cine ştie cărui îmbogăţit ce vrea musai să-şi vadă urmaşul vedetă.
Ultimul aspect e foarte des întîlnit şi e tare ciudat. De ce acceptă un antrenor şpagă e o întrebare la care răspunsul trebuie căutat în altă parte. Acceptă pentru aceleaşi motive pe care le au doctorii, profesorii, poliţiştii. De ce dau părinţii spagă e o întrebare la care nu găsesc un răspuns logic. În special cei al căror copil nu e posesorul unui talent ieşit din comun. De ce să dai şpagă ca să-l expui unor situaţii ridicole mai tîrziu, unor momente jenante?

Afară nu se dă şpagă. Acolo sînt plătite condiţiile. De pregătire, de educaţie. Decît să dai şpagă unui antrenor plictisit de la noi, mai bine cu banii ăia duci copilul la o preselecţie în străinătate. Nu neapărat la FC Barcelona, căci acolo e greu de pătruns în momentul de faţă chiar şi dacă ai talent, căci la ce reclamă a făcut actuala echipă a catalanilor pentru La Masia, Barcelona îşi permite să-i aleagă doar pe cei mai buni dintre cei mai buni. Dar există şi alte locuri unde un părinte va afla dacă al său copil e talentat sau dacă nu cumva e mai bine să-l orienteze spre altceva, există viaţă şi fără fotbal totuşi. Şi unde, dacă într-un final va fi acceptat, va învăţa.

Va învăţa cum să facă o preluare. Cum să facă o alunecare. Cum să tragă la poartă. Cum să nu dea o pasă la propriul portar. Cum să se poarte. Cum să cîştige. Şi cum să piardă. Şi va învăţa, poate cel mai important lucru, că fiecare are o oportunitate, că dacă eşti bun ţi se dă încredere, chiar dacă ai 16 ani sau 17. La noi, tinerii de perspectivă sînt cei de 23 ani.
Să ne pregătim, într-un viitor apropiat, să vedem tineri români jucînd pentru alte echipe naţionale. Noi între timp ne vom pierde vremea certîndu-ne. La televizor.

P.S Există o excepţie. Viitorul lui Gică Hagi. Acolo însă e vorba de pasiunea şi încăpăţînarea unui singur om. Şi de banii lui. E foarte posibil ca Hagi să ne salveze din nou.

Comentarii (52)Adaugă comentariu

Ramon (10 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 14:29

Gabi
la fel ca in farmacie, reteta marelui sportiv contine o parte munca, o parte talent, o parte sansa (ce ar fi fost Bill Gates daca ar fi trait in 1930 ?), dar nu stim concentratia optima din fiecare.
Si PC ul asta e o nebunie care trece, important este ce ramane dupa. Daca Maradona nu a avut PC, poate a avut magnetofon sau pickup (atractiile adolescentei mele), numai ca el este printre cei foarte putini care au avut mare talent, la fel ca Dobrin, ultimul fiind un idol aici pentru ca a reusit sa dea peste nas tuturor celor mari, fie ca au fost italieni, portughezi sau dinamovisti, Diego a fost mare pentru ca a luat un titlu mondial pentru tara sa si a fost bine indrumat la vremea sa (in timp ce Gicu a fost indrumat sa stea acasa, tigarile distrugandu-i viata).
Noi am vrea ca odrasla sa fie cea mai buna la mate, la fotbal, la sah, toate odata si in plus daca se poate. Nu intelegem ca toate nu sunt posibile, sau daca sunt, nu sunt toate pentru noi sau copilul nostru, ca acele vedete de care vorbim au rasarit din mii, poate sute de mii de tineri care au incercat si s-au lasat la 18 ani sau la 21, sau au fost anosti pana la 35.
Din sutele de mii rasar echipe nationale la fotbal, handbal, tenismeni, etc, dar nu-i obligatoriu ca cei mai buni sa fie romani, nici sa ia 10 ca Nadia, nici sa fie copiii nostri.
Am avut si noi teme, ceea ce mi se pare o mare pierdere este ca nu ne-au folosit decat sa luam proximul examen si acum nu ne mai foloseste la nimic daca am fost de premiul I sau III (care era o mare mahnire pentru parinti).
Vad ca te alaturi celor care cred ca totul trebuie facut intr-un fel. Eu zic ca-i eronat: acum 23 de ani ne-am cucerit libertatea de a gandi cum credem noi ca e bine, nu sa asteptam ca altii (de la putere) sa ne scoata din criza sau sa rezolve ei toate problemele pe care nici Merkel nu le rezolva, sa fim toti culti, sa ne placa Shakespeare si nu Daniela Crudu. Fiecare e liber sa faca ce vrea, este educat de parintii sai si nu de un anumit ministru (Funeriu sau Marga, sau Androneasca), pentru unii este important sa castige olimpiada la mate, altii prefera constructiile in Italia, nu toti trebuie sa joace fotbal sau sah.
Pentru mine 2 ore de sport pe saptamana la scoala au fost prea multe, desi imi placea fotbalul, nu si handbalul (proful meu avea aceasta placere, ca si alergarile). Din cauza afectiunii cardiace nu era indicat sa fac efort, deci si aici fiecare copil este diferit.
Presupun ca profii de sport din scoli au IEFS ul, Funeriu vorbea de profesori calificati (deci si absolventi de IEFS), daca or fi si fara studii in domeniu nu putem noi rezolva problema.
Apoi daca Maradona a crescut sanatos, a avut si placerea prafului interzis, fara urmari fatale, deocamdata.
Nu numai sportivii nostri pleaca in vest, gazeta facea un articol despre romani care jucau in echipe modeste din vest pentru ca parintii lor plecasera acolo la munca. Dar acum 25 de ani ni se spunea (la Europa Libera)de drepturile omului, adica ceea ce conationalii nostri au obtinut: dreptul de a munci sau face sport acolo unde i-a dus firul vietii si nu spun ca este mai bine acolo sau aici.
Acum, aici, noi culegem roadele a 50 de ani de societate care s-a dezvoltat in izolare, amestecata cu obiceiurile balcano-otomane in ultimii 23 de ani. Eu zic ca traim mai bine decat bunicii nostri (care mancau, isi faceau casa si copii, dar cam atat).
Iarasi, nu putem pleca toti sau nu putem ramane toti, fiecare isi alege calea lui in viata, este sansa fiecaruia daca peste 20 de ani ii va fi mai bine sau mai rau. Era un banc: ce este mai bine: sa ma casatoresc sau nu. Raspnsul: ori una, ori alta, peste 20 de ani tot vei regreta. Cam la fel si cu viata: ori te multumesti aici cu ce ai, ori o iei de la 0 in alta parte, cine-ti poate spune ce va fi peste 30 de ani ? Deci fiecare alege pentru el, isi sfatuieste copiii, dar trebuie sa-si asume alegerea. Daca a gresit, viata merge inainte.

GOLOMBIOSCHI ILIE (26 comentarii)  •  18 decembrie 2012, 19:35

O solutie salvatoare, obligarea cluburilor prin regulament de a avea in teren pe tot parcursul meciurilor la toate diviziile(inclusiv divizia A) a minim 2 juniori sub 18 ani la 1 ianuarie al anului cand incepe anul competitional respectiv.

Comentează