De ce pleacă tinerii? De ce să mai stea?!
Din ce în ce mai mulţi copii şi juniori aleg cluburi din străinătate unde să se formeze. În România singurele cluburi care fac performanţă la capitolul ăsta sînt cele de noapte
Sîntem în săptămîna Derbyului României, dar cred că […]
Din ce în ce mai mulţi copii şi juniori aleg cluburi din străinătate unde să se formeze. În România singurele cluburi care fac performanţă la capitolul ăsta sînt cele de noapte
Sîntem în săptămîna Derbyului României, dar cred că merită să zăbovim puţin asupra unui subiect apărut în Gazetă. Scris de Răzvan Luţac, articolul e bine documentat şi prezintă 24 de tineri fotbalişti români care se pregătesc la echipe din ţări cu adevărat civilizate. Aceste 24 de nume sînt doar cîteva. Sînt convins că mai sînt mulţi, la fel cum sînt foarte convins că vor fi din ce în ce mai mulţi cei care vor pleca de acum înainte. Nu-i iau în calcul pe cei care deja trăiesc în ţările respective.
Născuţi ori plecaţi cu familia pe cînd aveau cîţiva ani. La ei e logic să se îndrepte spre cluburi de acolo. Asta e marea problemă, de fapt. A celor care aleg să plece afară, a părinţilor care aleg să-şi trimită copilul în străinătate, pentru că simt că aici n-au şanse. Situaţia la nivel de copii şi juniori în România e vecină cu dezastrul. În unele locuri. În cele mai multe locuieşte în casă cu dezastrul. Există şi variante în care dezastrul şi-a luat lucrurile şi a plecat, căci şi dezastrul are demnitatea lui. Ce perspective are un copil atunci cînd alege să meargă la un centru de copii şi juniori de la noi?
Să-şi rupă tendoanele şi ligamentele pe terenuri sub orice critică. Să dea peste profesori pe care nu-i interesează ce fac, căci sînt plătiţi cu cîteva milioane pe lună şi în starea lor de frustrare se răzbună pe acei copii pe care ar trebui să-i înveţe cîte ceva. Sau să se trezească marginalizat de vlăstarul cine ştie cărui îmbogăţit ce vrea musai să-şi vadă urmaşul vedetă.
Ultimul aspect e foarte des întîlnit şi e tare ciudat. De ce acceptă un antrenor şpagă e o întrebare la care răspunsul trebuie căutat în altă parte. Acceptă pentru aceleaşi motive pe care le au doctorii, profesorii, poliţiştii. De ce dau părinţii spagă e o întrebare la care nu găsesc un răspuns logic. În special cei al căror copil nu e posesorul unui talent ieşit din comun. De ce să dai şpagă ca să-l expui unor situaţii ridicole mai tîrziu, unor momente jenante?
Afară nu se dă şpagă. Acolo sînt plătite condiţiile. De pregătire, de educaţie. Decît să dai şpagă unui antrenor plictisit de la noi, mai bine cu banii ăia duci copilul la o preselecţie în străinătate. Nu neapărat la FC Barcelona, căci acolo e greu de pătruns în momentul de faţă chiar şi dacă ai talent, căci la ce reclamă a făcut actuala echipă a catalanilor pentru La Masia, Barcelona îşi permite să-i aleagă doar pe cei mai buni dintre cei mai buni. Dar există şi alte locuri unde un părinte va afla dacă al său copil e talentat sau dacă nu cumva e mai bine să-l orienteze spre altceva, există viaţă şi fără fotbal totuşi. Şi unde, dacă într-un final va fi acceptat, va învăţa.
Va învăţa cum să facă o preluare. Cum să facă o alunecare. Cum să tragă la poartă. Cum să nu dea o pasă la propriul portar. Cum să se poarte. Cum să cîştige. Şi cum să piardă. Şi va învăţa, poate cel mai important lucru, că fiecare are o oportunitate, că dacă eşti bun ţi se dă încredere, chiar dacă ai 16 ani sau 17. La noi, tinerii de perspectivă sînt cei de 23 ani.
Să ne pregătim, într-un viitor apropiat, să vedem tineri români jucînd pentru alte echipe naţionale. Noi între timp ne vom pierde vremea certîndu-ne. La televizor.
P.S Există o excepţie. Viitorul lui Gică Hagi. Acolo însă e vorba de pasiunea şi încăpăţînarea unui singur om. Şi de banii lui. E foarte posibil ca Hagi să ne salveze din nou.