Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Cum se distruge un Fenomen

Brazilianul Ronaldo are azi 118 kilograme. În 1995 avea 72. Diferenţa de 46 de kilograme se poate regăsi în torentul de medicamente ce s-a abătut asupra organismului său.

Imaginile cu brazilianul Ronaldo supraponderal circulă de ceva vreme. Sînt şocante şi, […]

joi, 27 septembrie 2012, 12:09

Brazilianul Ronaldo are azi 118 kilograme. În 1995 avea 72. Diferenţa de 46 de kilograme se poate regăsi în torentul de medicamente ce s-a abătut asupra organismului său.

Imaginile cu brazilianul Ronaldo supraponderal circulă de ceva vreme. Sînt şocante şi, în concluzie, extrem de apetisante pentru media. Vorbim totuşi de un fotbalist imens, unul dintre cei mai mari din istoria acestui sport. După părerea multora el rămîne singurul posesor al numelui de Ronaldo, celălalt, cel de azi, rămîne încă la stadiul de Cristiano.

Talent uriaş, atacant de geniu, un adevărat fenomen în faţa careurilor. Aşa e apreciat Ronaldo Luis Nazario de Lima de cei care l-au văzut jucînd. Dar şi un jucător pe care accidentările nu l-au ocolit, şi vorbim aici de accidentări extrem de grave, la fel cum lupta sa cu kilogramele în plus a fost, cîteodată, la fel de dură precum cea cu fundaşii adverşi.

Nimic nu e inexplicabil
Pentru orice pe lumea asta există o explicaţie. Chiar şi pentru kilogramele în plus. Astăzi, Ronaldo are 118 kilograme şi încearcă să intre într-un program mediatizat de slăbire. Mediatizat, pentru că e vorba despre un personaj mediatic. Cum a ajuns Ronaldo în situaţia asta? Mulţi se vor grăbi să tragă concluzii pripite, că ar fi prieten bun cu frigiderul, că ar fi foarte deschis la anumite băuturi gazoase, că nu se uită la ce, cînd, unde şi mai ales cît mănîncă. Să nu ne grăbim totuşi.

Tratamentul olandez
Hai să ne întoarcem în timp! 1994. La Eindhoven aterizează un foarte tînăr Ronaldo. 17 ani, 1,83 şi 72 de kilograme. Nimic deosebit. La prima vedere. În cartea sa „Dopage dans le football – le loi du silence”, ziaristul Jean Pierre de Mondenard scrie şi despre Ronaldo.

Mărturia medicului brazilian Omar de Oliveira e în carte: „În Olanda, Ronaldo a intrat pe mîna unei academii de gimnastică, unde i s-a prescris şi un tratament cu suplimenţi alimentari pe bază de creatină”. Să fie vorba doar de creatină? Totuşi nu face parte din categoria substanţelor interzise, iar daunele sale colaterale nu-s recunoscute ca fiind extrem de mari.

Continuă medicul brazilian: „Am discutat cu Ronaldo de multe ori. El se teme că în Olanda a fost supus şi unui regim cu substanţe anabolizante, menite să-i sporească masa musculară. Băiatul lua pastilele fără să ştie despre ce e vorba”.

Durerile care dau dependenţă
Vara lui 1996. Ronaldo se mută în Spania, la Barcelona. Are deja 75 de kilograme. Dar, dincolo de toate, e puternic ca un taur. Căutaţi pe youtube golurile sale din perioada Barcelona şi vă veţi convinge. A fost, după mulţi, cel mai bun sezon din cariera lui „Il Fenomeno”.

Vara lui 1997. Cu mare scandal, Ronaldo ajunge la Inter. Are deja 80 de kilograme. Fără s-o spună public vreodată, preşedintele de atunci al Barcelonei, Josep Lluis Nunez, dă de înţeles că ştia de problemele brazilianului şi de aceea l-a lăsat să plece. Ce fel de probleme? Răspunde doctorul Piero Volpi, pe atunci în stafful medical al Interului, într-un interviu publicat de „L’Equipe” în 2000: „Ronaldo era dependent de Voltaren”.

Bizarele accidentări
Explicaţii. Creşterea masei musculare s-a produs pe un organism firav, care, în timp, n-a mai putut susţine musculatura. Astfel se explică numeroasele accidentări ale lui Ronaldo. În special ruptura tendonului rotulian, o accidentare destul de rară în lumea sportului. „Un specialist în afecţiunile genunchiului vede astfel de cazuri o dată pe an, de regulă la halterofili”, comenta, în mai 2000 pentru „Le Parisien”, chirurgul Pascal Christel.

Ronaldo a suferit-o de două ori la dreptul şi o dată la stîngul. Niciodată nu s-a mai văzut aşa ceva, caracterul repetitiv al leziunii de la piciorul drept e şi azi fără explicaţii în lumea medicală. De altfel, încă de la Barcelona brazilianul suferea de tendinită cronică. E ceea ce ştia Nunez şi nu a spus niciodată.

Criza necunoscută?
Pe măsură ce treceau lunile, Ronaldo nu mai putea juca dacă nu făcea infiltraţii. Novocaină şi Voltaren. Deja organismul se obişnuise şi nu mai răspundea la tratament. S-a trecut la nivelul următor: cortizon.

Partea şocantă acum vine: infiltraţiile cu cortizon direct în vasele sangvine pot duce, din cauza substanţelor pe care le conţine acest medicament , la pierderea cunoştinţei, stări asemănătoare crizelor de epilepsie. Vă mai amintiţi finala Mondialului din 1998 cînd s-a spus despre Ronaldo că a suferit o criză de epilepsie? Ei bine, iată care poate fi explicaţia acelei crize! Căci de atunci Ronaldo n-a mai trecut prin asemenea momente, ceea ce e cît se poate de straniu pentru un suferind de epilepsie.

Open bar cu anabolizante
Mergem mai departe. Vara lui 2002. Ronaldo semnează cu Real Madrid. Are 87 de kilograme. Deja accidentările fac parte din cariera lui, dar apare un fenomen nou în viaţa „Fenomenului”: tendinţa de îngrăşare. Într-o carte, „La Peur de l’obscurite”, interzisă, în paranteză fie spus, în Italia şi Spania, doctorul Bernardino Santi explica: „un open bar cu anabolizante e mai puţin toxic, pe termen imediat, decît un open bar cu vodca şi whisky. Pe termen lung însă efectul e devastator, iar nota de plată vine după 5, 10, sau 20 de ani, în funcţie de sportiv, şi constă şi în leziuni structurale ale unor organe interne. Tot în paranteză fie spus, doctorul Santi era, la data apariţiei cărţii în Franţa, 2008, şeful antidopingului la Federaţia Braziliană de Fotbal. Era, căci între timp a fost demis.

Ce facem cu tiroida?
Organul intern extrem de puternic afectat la Ronaldo a fost tiroida. Probabil şi cu ceva probleme congenitale, agravate şi de alimentaţia haotică dintr-o copilărie extrem de săracă, Ronaldo s-a văzut pus pe lista celor care suferă de hipotiroidism. Legătura dintre această afecţiune şi tendinţa continuă de îngrăşare din ultimii ani e limpede. La fel cum, extrem de limpede trebuie să fie şi legătura dintre acceastă afecţiune şi inundaţia de medicamente, multe necunoscute, ce a atacat organismul lui Ronaldo în cei 15 ani de carieră la vîrf.

Adevărul e dincolo de noi, nu-i aşa? Se poate, însă un lucru e clar. În spatele bicicletelor inventate de Ronaldo stăteau zeci de seringi uzate. Cu substanţe inventate de alţii.

Ce este hipotiroidismul?
524576-hipotiroidism.jpg
Hipotiroidismul constă în deficienţa hormonilor tiroidieni. Boala apare cînd glanda tiroidă nu produce destui hormoni, al căror rol, printre altele, e să controleze felul în care organismul consumă energia. Deficitul afectează toate sistemele organismului. Riscul de a dezvolta hipotiroidism tinde să crească o dată cu vîrsta. Netratat, la adulţi poate duce la complicaţii multiple, incluzînd pericardita (acumularea de lichid în jurul inimii) şi creşterea colesterolului.

Dramele Fenomenului
Trei accidentări grave, toate la genunchi, i-au afectat cariera lui Ronaldo.

1999
Pe 21 noiembrie, „Grăsuţul” (atunci la Inter) a suferit o ruptură a tendonului rotulian al genunchiului drept într-un meci cu Lecce: a stat 5 luni după operaţie.

2000
Pe 12 aprilie, în chiar primul meci după revenire (turul finalei Cupei Italiei, cu Lazio), genunchiul drept a cedat din nou: aceeaşi accidentare. Tot sezonul 2000-2001 a fost pierdut.

2008
Pe 13 februarie, atacantul lui Milan a ajuns din nou la spital, după jocul cu Livorno. Avea o leziune la tendonul genunchiului stîng. S-a întors pe gazon pe 4 martie 2009, la Corinthians.

524577-ronaldo-kilograme.jpg

Comentarii (35)Adaugă comentariu

lucell (10 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 0:18

e jucatorul meu preferat,il iubesc!

Bogdan (5 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 0:28

Omule, cred ca vorbesti prostii. Daca te uiti atent la constitutia lui Ronaldo, vei observa ca are stomacul imens. Se putea vedea asta inca din anii Inter. La real, cand s-a transferat, in 2002, daca te uiti la tot sezonul 2002-2003, iti vei da seama ca nu avea 90 de kg, cate spui tu. A inceput sa se ingrase in sezonul 2003-2004, dupa care spre finele lui 2005 a revenit la normal.

Cat despre fotbalisti si droguri, orice pseudo-fotbalist de pe lumea asta (nu vb despre cei profesionisti) care a participat intr-un cantonament la munte a luat pastile impreuna cu ‘ceaiul de fructe’. pastile colorate, fara nume. vitamine cica.

Nu e cazul sa strangi articole din l’equipe, as sau marca, asa cum faci de obicei si sa scrii o lectie de moralitate. dezbraca-te si uita-te mai intai in oglinda.

cum se ditruge un fenomen. i-auzi la el. mai tii minte cand messi isi rupea bicepsul femural de doua ori in trei luni in 2007?

Alex (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 0:31

Pacat ca unul dintre cei mai mari atacanti a ajuns asa…si mai grav e ca unii rad de greutatea lui fara sa stie de fapt care e problema lui. Parca zilele trecute am vazut un articol scris de Daniel Scorpie pe tema asta.

mikimaus (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 0:36

wow! Uneori il inteleg…deoarece ma confrunt cu o problema similara, chiar daca nu asa de grava 🙁

P.S. mare fotbalist

Goga Marius (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 0:41

Foarte bun articolul!

blue (4 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 0:50

sa ii vedem si pe cristinica si lionica peste 20 de ani. sportul se joaca, din pacate, in ziua de azi si prin clinici medicale.

Pacat…

Miki Maus (5 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 1:21

În fotbalul de top dopingul e o regulă. Toată lumea vrea viteză, ritm, forţă şi jucători care să-şi dea viaţa pe teren de 2 ori pe săptămână. Când o să se ia măsuri ca în atletism sau haltere, fotbalul o să se întoarcă probabil la nivelul anilor 70.

DAN (5 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 2:38

mare pacat pentru mine a fost cel mai mare atacant din istoria fotbalului doamne ce fotbalist

The Coach (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 3:54

Excelenta analiza.Perdelele din spatele perfomantzei si riscurile ei.
Refacerea dupe efort este o stiintza in sine ,antrenorii fiind limitatzi daca nu apeleaza la doctori si nutritzionisti.
In 10 ani ne uitam si la Usain Bolt altfel…

je (3 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 6:02

Sportul a devenit o reclama a industriei farmaceutice…

sorin (22 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 6:20

Pacat ! Multa sanatate !

aramis (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 7:06

Bravo Andrei, pacat de Ronaldo

Kemal (4 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 7:09

Felicitari , Andrei! Un articol extrem de bine documentat si de mare calitate, despre , poate, cel mai mare atacant din istoria fotbalului mondial. In spatele luminilor reflectoarelor de pe marile stadioane se ascund de multe ori evenimente dramatice. Sper totusi ca Il Fenomeno sa nu mai patimeasca de pe urma acestora, e un caracter deosebit si trebuie sa fie puternic.

La cat mai multe articole de acest gen, a fost o placere sa-l citesc!

tanga (10 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 7:10

Pentru mine, Ronaldo e cel mai mare jucator din toate timpurile. De departe. E ceva clar la mijloc. Articolul tau e strucurat foarte frumos si are noima si poate chiar asta e adevarul. In fine, sunt fan Inter din 1990 si m-am bucurat enorm cand l-am cumparat de la Barcelona. La ambele accidentari am plans, dar am ajuns sa-l urasc cand a plecat la Real ca nesimtitu, dupa ce toata echipa a stat la fundul lui sa-si revina mai repede. Iar cand a semnat cu Milan.. dupa ce s-a accidentat scandam cu galeria: „sari cu noi, ronaldo sari cu noi” si „genunchiul lu` ronaldo nu mai eeee”. Inca mai fredonez asta cand aud numele de ronaldo. Chiar daca am ajuns sa-l urasc, ramane pentru mine cel mai bun din lume din toate timpurile

Cosmonel (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 7:58

si totusi ramane un Fenomen ! Cel mai bun numar 9 din istorie..dupa parerea mea ! intotdeauna m-a uimit…

GRD (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 8:25

Imi cer scuze ca sunt off-topic. D-nule Niculescu, sunteti un om de fotbal care este respectat de multa luma in Constanta pentru toate emisiunile pe care le faceti, insa va stricati imaginea asociindu-va cu „cel mai bun manager” din fotbalul romanesc MM, care nu stie pe ce lume se afla.Nu inteleg cum puteti sa invitati un paralel cu fotbalul. Sunt multe de zis despre acest individ, insa e de prisos.Scapati de el ca va stricati imaginea.O zi buna !

cristi (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 8:37

bai nene ce aberatii sunt scrise aici te doare capul.uitati-va la tinerii nostri antrenori de fotbal:olaroiu ,sumudica ,lacatus.toti s-au ingrasat dupa ce s-au lasat de performanta.

gs(p) (14 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 9:06

Salut, Andrei!
Te-aș întreba dacă tu consideri că fără acele medicații din perioada de început a dințosului, el mai avea șanse să devină acel Fenomen. Vreau să spun fix acel Fenomen, nu o replică tinzînd către… Evident că nu ai cum să știi despre ce nu s-a întîmplat, dar din feeling, experiență…
Mulțumesc.

Florin (3 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 9:12

Poate sa faca si 150 kg, pt mine, care l-am urmarit si admirat toata cariera lui a fost cel mai bun atacant.

snp (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 10:36

aah se poate? puteti dn-ule niculescu sa scrieti si articole serioase? stiam eu.. Sfat: scrieti articole de genul asta, pt ca fotbal stiti. Fiti impartial in primera division, pastrati aceeasi tonalitate pe parcursul comentariilor, si va rog va rog nu-i mai confundati pe arbeloa cu di maria sau xavi alonso, cu atat mai putin pe xavi cu fabregas. doar alergand iti dai seama care-i care.

ex-pitesteanul (66 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 10:53

am revazut de curand filmul cu ronaldinho, la sonrisa del futbol. spre sfarsit, ronaldinho vorbeste un pic despre ronaldo cu admiratie, prietenie. nu stiu spaniola si nici portugheza, dar am inteles asta: „Ronaldo e Ronaldo”. Intotdeauna ma impresioneaza cand vad imagini cu el cand juca in brazilia, la psv, barcelona sau inter. tehnica, viteza, sut cu ambele picioar, geniu, fair paly, fara fite.

cosminb84 (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 12:30

Ronaldo va ramane mereu Ronaldo.in mare masura sunt deacord cu ceea ce este scris in articol.masa lui musculara i-a fost crescuta fortat,iar sistemul osos nu a putut suporta.pacat,IL FENOMENO a fost un mare atacant,dar organismul nu l-a ajutat.el trebuie sa fie un exemplu pentru tineri din ziua de azi care vor sa isi creasca masa musculara in timp scurt.pe moment nu o sa simta efecte secundare,dar in timp efectele vor fi devastatoare…spre deosebire de Ronaldo Frank Lampard nu a suferit niciodata de vreo problema musculara sau vreo afectiune conexa…deci sa poate sa faci performanta si fara sa iei anabolizante,oricum s-ar numi acestea….

andrei (3 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 12:42

Niculescule, spune-i lui Ilie Dumitrescu ca cel de la real madrid e xabi alonso si cel de la barca e xavi hernandez. In rest, numai bine.

gabipetre (32 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 12:50

E mare Ronaldo! 🙂

Mititelu Simona (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 13:44

oooo sa ii vedem si pe ai nostri

costin (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 16:11

Interesant articolul…rezuma-te doar la bloguri…nu mai comenta meciuri in direct(vezi liverpool-City nu stiai care portare joaca la city si care la liverpool…si cel putin 2 meciuri care le-ai facut praf)…sa nu mai zic de discutia in care cereai nr de tel al lui D.Silva. (o fi gluma sau nu…nu era emisiune gen capatos sau Dan Negru)…

adryyan (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 19:37

cel mai bun atacat dupa mine , pt mine e cel mai bun , multa sanatate pt fenomeno

ddt (2 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 19:50

nu cred ca se vor lua masuri antidoping in fotbal, cele de acum sint o gluma. nici in ciclism si nici in sporturile americane basket, fotbal american si basebal dar si hockey nu au fost posibile. sint prea multi bani la mijloc, turul frantei e gluma pe linga ele. problema ramine, ca si rezolvarea deschisa.

tepes (2 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 22:09

Multumesc pentru ca ati postat flecareala mea la articolul cu Tito, nu ma asteptam. Respectele mele, domnule Niculescu!

bogdan (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 22:17

Sper sa citesc mai multe articole de acest gen. Stiu ca o stire cu GIGI e mai citita dar publicul se mai si educa…

mad_musu (20 comentarii)  •  28 septembrie 2012, 10:23

tare articol
felicitari – e unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit in ultimul timp
nu cred k seringile stau in spatele bicicletelor lui Ronaldo – cred k acolo chiar sunt ore de munca si mult talent
ORICUM SI ORICE AR FI – ai mare dreptate in ceea ce priveste numele RONALDO –
ar fi trebuit sa il inregistreze

merace (12 comentarii)  •  28 septembrie 2012, 22:16

in loc de barfe, mai bine presa ar observa ca FRF si LPF sunt niste oportunisti, din moment ce in situl FRF http://www.frf.ro, clasamentul Ligii 1 e inghetat pe la etapa 4-5, iar in situl LPF http://www.lpf.ro clasamentul Ligii 1 inca ii arata pe Otelul ca avand 2p penalizare! Asta e dovada profesionalismului forurilor care conduc fotbalul romanesc! Asta vede Europa cand cauta date oficiale despre Liga 1, la FRF si LPF!

Marius (1 comentarii)  •  28 septembrie 2012, 23:15

Felicitari pentru articol in primul rand. Nu stiu cat de exacte sunt informatiile pe care le-ai prezentat si daca intradevar asa a decurs cariera lui Ronaldo, insa pentru mine ramane jucatorul meu favorit din toate timpurile, chiar daca l-am prins putin la Inter ( datorita faptului ca Ronaldo juca pentru ei m-am indragostit si de echipa ). In concluzie ii doresc multa sanatate si sa slabeasca cat mai mult sa il vad si meciuri demonstrative ca sunt sigur ca talentul nu si l-a pierdut. Fortzza Il Fenomeno!

radu (1 comentarii)  •  29 septembrie 2012, 18:12

felicitari pentru articol !

Romeo (10 comentarii)  •  30 septembrie 2012, 9:03

ne plangem de multa vreme de prabusirea sportului romanesc, chiar si a fotbalului, invadat de jucatori ieftini de pe alte meleaguri, dar oare cat interes mai au cele doua cotidiene de ligile inferioare sau de celelalte sporturi ? Cum poate spune peste 30 de ani un baschetbalist sau handbalist sau rugbist ca a practicat sportul, daca ceea ce GSP a publicat sunt kilele lui Ronaldo ? Ce satisfactie poate avea un sportiv la 20 de ani, daca cei care mai dau 2 bani pe un ziar urmaresc chiloteii lui Venus Williams ? Cine le mai face educatie, daca numai tentatia explodeaza in media ? Ne plangem ca FRF sau LPF nu creaza sportivi, dar presa ii distruge si pe cei putini care mai practica sportul.

Comentează