Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Apusul merită cît apogeul

Poate ar trebui să calibrăm performanţele la vîrstă şi nu la entuziasm. La anii sportivilor, nu doar la senzaţia noastră, pe care ne-o inducem o dată la patru ani şi care durează cît două ţigări

Mai ştiţi cînd s-a retras […]

sâmbătă, 4 august 2012, 7:15

Poate ar trebui să calibrăm performanţele la vîrstă şi nu la entuziasm. La anii sportivilor, nu doar la senzaţia noastră, pe care ne-o inducem o dată la patru ani şi care durează cît două ţigări

Mai ştiţi cînd s-a retras generaţia Hagi? Vă amintiţi cum? Dar, mai ales, ştiţi ce-am înţeles noi atunci şi cum am reacţionat? La Londra, pîlpîim frenetic atunci cînd miroase a medalie, ne zbuciumăm apocaliptic şi scurt cînd ratăm aurul pentru argint sau bronzul pentru nimic. Am rămas la fel, ne cultivăm tiparele. Uităm că sîntem în aceeaşi secătură de ipostază ca la retragerea generaţiei lui Hagi.

Nu mai putem să aşteptăm mult de la Alina Dumitru. Argintul ei, aşezat peste geografia accidentărilor şi la apus de carieră, e destul. E foarte bine. Dezamăgirea dinspre Andrunache şi Susanu repetă zarva clasică: ne-au obişnuit cu aurul, ce dracu’ mai contează că şi ele îmbătrînesc între Olimpiade, cînd nici noi nu recunoaştem că nu mai putem aduce atîtea sacoşe de la piaţă şi că adormim tot mai greu!?

Nu, nu vreau să ridic realitatea ascuţită şi nemulţumitoare la nivelul aşteptărilor visătoare în strai populist. Dar Nicoleta Grasu a aruncat suficiente discuri dincolo de orizontul pronosticurilor, ratarea finalei nu i se poate imputa nervos. Ratările Cameliei Potec vin totuşi după o carieră şi nu la un debut sau în orele rarisime ale apogeului. Pentru Constantina Diţă, maratonul e o obsesie existenţială, din care a scos tot ce se putea şi în care continuă pentru că verbul acesta, al nerenunţării şi al îndîrjirii pe ritm drăcesc, e în tiparul maratoniştilor.

Din spate, ca după generaţia lui Hagi, se aude simfonia hăului, cu rare iluzii pe marginea tunelului. Vin încercări, vin jumătăţi de curaj, vin talente pe un culoar subţire, chiar victorii solitare, dar încă nu există temelia amplă a unor construcţii sportive durabile, cu rezultate topite în aur, argint sau bronz.

Hagi şi ai lui n-au adus în fotbal decît un sfert de mondial, dacă ar fi să contabilizăm în cel mai autentic stil olimpic 2012. Nu e corect, dar aşa sună. Alina, Camelia, Constantina, Nicoleta, Georgeta şi Viorica au împreună o sacoşă din care zornăie triumfător metalele. Au fost cele mai bune din lume.

Performanţele nu au permanent aceeaşi valoare şi pentru noi, şi pentru sportivi. Cînd copiii sînt mici, faptul că învaţă să meargă e o victorie şi pentru noi, şi pentru ei. Apoi, faptul că intră la facultate, victorie comună. Şi cînd se căsătoresc. După un timp însă, faptul că ne sună într-o duminică la prînz e o victorie. Doar pentru noi.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

adi_stelistul (32 comentarii)  •  4 august 2012, 21:12

M-am uitat astazi pe rezultatele Campionatelor Europene de Atletism pentru juniori din ultimii ani si am descoperit niste nume despre care nici n-am stiut. Stiati de exemplu ca am avut un multiplu campion si medaliat la fond (5000 si 10000 metri)? Sau o recordmana mondiala de juniori la obstacole? Plus alte si alte medalii, multe? Unde au disparut oamenii aceia? Ce s-a mai facut cu ei?

Cristi (5 comentarii)  •  4 august 2012, 21:14

felicitari pentru articol! Celor care au fost invinsi nu trebuie sa le fie rusine! Sa se bucure c-au fost acolo si sa fie fericiti ca sunt sanatosi!

adi_stelistul (32 comentarii)  •  4 august 2012, 21:34

Moldova are inca o medalie la haltere prin Anatoli Ciricu. Dupa ce 3 sportivi in fata sa au batut vechiul record olimpic, Ciricu a avut forta sa il bata si el. Acum e pe 3, dar mai are o incercare. Cred ca tine si de caracter si de forta psihica. Ii tin pumnii.

adi_stelistul (32 comentarii)  •  4 august 2012, 21:35

A ramas cu bronzul. Intre timp s-a batut si recordul mondial, vechi de 13 ani. E clar, era prea mult. Intr-un concurs normal lua aurul.

lila (11 comentarii)  •  4 august 2012, 21:51

Din pacate au fost trimisi in tari straine, la noi sportul nu face parte din prioritatile guvernantilor, ca de altfel multe alte zone importante pentru o natie. Locul lor a fost luat de hotie, minciuna, inselatorie, tradare( apropo, vezi cazul de la scrima?!, pe langa vanzarea noastra cu tot cu resurse). Si cand vezi ca nu mergem nici la vot sa-i dam jos te gandesti ca aici a rasturnat dracul carul cu porumbul stricat in loc sa-l dea la porci!

CIABATTA (5 comentarii)  •  4 august 2012, 21:55

Sunt multe explicatii pt declinul Romaniei.

Eu sunt sigur ca daca ROMANIA nu-si avorta peste 17 milioane de copii de la revolutie am fi avut mult mai multe medalii!!! 🙁

Fara decretei nici generatia lui Hagi nu ar fi existat!

lulutzu (3 comentarii)  •  4 august 2012, 22:46

voi ati fost si sunteti campionii nostri! Capul sus! noi am crezut in voi mereu! o vom face in continuare!

Grid (6 comentarii)  •  5 august 2012, 0:02

Un articol neaşteptat de corect, de matur şi de bine scis din partea unui tânăr ziarist tânăr. Cei mai mulţi dintre junii lui confraţi trăiesc din falsuri fabricate şi din cancanuri penibile. Ca şi politicienii pe care îi linguşesc.
În altă ordine de idei, felicitări şi pentru sportivii medaliaţi, care au învins în virtutea talentului şi nicidecum pentru că federaţiile sporturilor pe care le reprezintă i-ar fi ajutat cu ceva. Inclusiv cele conduse de mari sportive ajunse, doamne dumnezeule, atât de repede! nişte funcţionare ţâfnoase şi acre.

Nicolae Petre Mihai (31 comentarii)  •  5 august 2012, 9:19

Un articol superb si trist in acelasi timp, mai ales finalul atat de crunt. Domnule Berceanu, scrii din ce in ce mai bine si mai frumos. Sanatate sa ai si inspiratie. Rar mi-a fost dat sa citesc niste articole cu atata placere.

lucia (1 comentarii)  •  5 august 2012, 17:31

Pt: adi_stelistul
Catalina Oprea (record la 3000 obstacole la juniori) a avut niste probleme de sanatate, la un moment dat am inteles ca ar reveni, dar, deocamdata nu. Oricum, in acel concurs, Ancuta Bobocel a fost a doua desi avea doar 15 ani (adversarele erau mai mari); ea inca concureaza.

Liana (2 comentarii)  •  7 august 2012, 8:15

Urbanizarea si idiosincrazia conducatorilor loturilor nationale.Se stie ,”modelul gandirii romanesti ,ca, totdeauna „rezervele” au potential 75% ,ceea ce este fals!Nu poti avea „replica ” la caderea canotajului,s-a vazut pe apa energia tinerilor ,hotararea si concentrarea pe linia de sosire de la cap la cap intr-o cursa stas.Secretiile glandelor suprarenale scad o data cu varsta .Acum ,ca de obicei urmeaza sedinta,analiza…penalizari si reprosuri…asta e modelul!Eu zic asa,vechii cautatori de talente,ca de exemplu maestrul Marasescu ,la atletism si maestrii Belu si Bitang la gimnastica sa „sfatuiasca ” generatia urmatorilor antrenori .Esecul este al selectionerilor nu al candidatilor la loturi -al sportivilor-,putem vedea si la sporturile de echipa,volei,baschet,handbal ,fotbal.Este inadmisibil sa faci un lot olimpic pe pile pe „istoric” !Competitivitatea nu este un concept maleabil , „ea”este sau nu!

suporteru’ (6 comentarii)  •  7 august 2012, 8:52

Felicitari pentru performantele realizate de sportivii romani ! Dar, ca in orice alt domeniu de activitate, este bine sa stii cand trebuie sa te retragi si sa lasi locul celor tineri !In cazul sportivelor de la canotaj, atletism si nu numai, a fost vorba mai mult de orgoliu personal .
Cred ca era mai bine sa participe sportive tinere, care, probabil ar fi obtinut cam aceleasi rezultate, dar ar fi castigat experienta pentru urmatoarea olimpiada . Asa, s-a pierdut un ciclu olimpic . La canotaj cred ca este vorba si de liposa de pricepere a doamnei Lipa in conducerea federatiei . Nu este obligatoriu ca un fost mare sportiv sa fie la fel de mare antrenor sau conducator de federatie/club . Plus „spalatul rufelor” in public ! Ar fi bine sa lase pe altcineva ! Oricat potential ai avea, nu poti fin, in acelasi timp, si presedinte al clubului Dinamo, presedinte al Federatiei de canotaj si chestor pe deasupra !

speedy (42 comentarii)  •  8 august 2012, 16:10

e corect articolul, in linii mari. dar oful meu este altul. de ce articole de acest gen nu se scriu niciodata inainte de olimpiada…sau de competitie in general? de ce presa – fie ea scrisa sau de orice natura – ne bombardeaza pana la agasare cu sloganuri de genul „fetele de aur”, „mergem sa ne batem la medalii”, „suntem printre favoriti”?
in felul asta se creaza un orizont fals de asteptari.
cel mai simplu exemplu – la scrima. Tot ce inseamna presa autohtona ne plasa printre favoriti. chiar si sportivii au plecat optimisti ca vor aduce medalii. nu medalie. din aceasta perspectiva, nu e normal sa resimt ca pe un esec acest „doar” singur argint? mai am ochi sa vad munca din spate? NU…pt ca „specialistii” au zis ca suntem favoriti…si vom aduce „medalii”…nu „medalie”. s-a pland cineva de „doar” argintul fetei de la halter? sau de „doar” argintul celeilalte judoka – imi cer scuze, imi scapa acum numele…nu…nu s-a plans nimeni…”specialistii” nu le-au plasat intre favorite si si-au depasit conditia si ne-au depasit asteptarile. ne-am plans, si pe buna dreptate, de prestatia celor care erau favoriti la medalii. si nu au fost facuti favoriti de mine sau de orice alt spectator – ci de presa…si de ei insisi. ca nu au realizat ca intre timp s-au ridicat altii, sau ca anii au trecut…ce vina am eu…sau orice alt spectator????????

eee (2 comentarii)  •  11 august 2012, 14:44

Si eu cred ca vina este la cei care fac selectiile. Trebuie mult profesionalism.Cunosc profesori care sunt devotati muncii lor ,dar sunt putini, majoritatea spun ca nu se merita, de ar sti ce gust placut are victoria unui fost elev!!!, nu sa compara cu nimic…chiar sa ne limitam viata numai bani? vor veni si ei, dar nu fara munca,si munca pt Olimpiada urmatoare trebuie sa inceapa de luni 13 august 2012. Presa trebuie sa fie mai activa, are la indemana parghii pe care un iubitor de sport de rand nu le are: scormoniti adanc la tote disciplinele olimpice, vedeti dc sunt lucruri ,,curate”,apoi comparati cu ce se intampla la celelalte tari mai bine cotate…

Comentează