Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Olimpiada, „cînd ţi-o fi mai greu”

62 de fete şi femei ne reprezintă la Londra. Li se cuvine mai mult parcă, dar e suficient să le privim şi să citim despre ele: cînd o priveşti în clipa ei de măreţie şi cînd îi descoperi povestea, o […]

joi, 26 iulie 2012, 9:42

62 de fete şi femei ne reprezintă la Londra. Li se cuvine mai mult parcă, dar e suficient să le privim şi să citim despre ele: cînd o priveşti în clipa ei de măreţie şi cînd îi descoperi povestea, o femeie e fericită

„Ai să-ţi aduci aminte de mine cînd ţi-o fi greu”. Asta spun mamele şi bunicile de pe Pămînt, planeta care aşteaptă o Olimpiadă unde forţele de securitate au fost suplimentate ieri cu 1.200 de militari. Nevestele sînt „next level”: nici nu-ţi mai spun, te întorci tu la ele, cu gîndul şi cu cearşaful, gudurîndu-te după erori meschine şi prăbuşiri antologice. Te strecori plouat în ciorba ei de perişoare sau îţi setezi la amintiri duioase, lîngă victoria din derby, hamburgerul împărţit cînd eraţi mai buni în tinereţe şi mai plăpînzi în sărăcie.

La Londra, pentru sportul românesc se luptă 62 de fete şi femei, 42 de băieţi şi bărbaţi. Da, chiar nu e teatrală formularea, n-am auzit de pensionari miliardari după o carieră în aruncarea ciocanului. Şi nici Useini Bolţi cu poleieli de brand nu avem.

62 de fete şi de femei, după ce în 2008, la Beijing, 21 de fete şi femei au obţinut 7 din cele 8 medalii ale României. În 2004, alte 27 de tipe, puştoaice, mame sau doamne, au scos 12 din cele 19 medalii şi toate cele 4 medalii de aur ale noastre. Acum, singurii români favoriţi cerţi la aur: echipa de spadă feminin. Atît la casele de pariuri, cotă 1.80, cît şi în altarul dur, fără dulcegării muieratice, în care ne contabilizăm şansele. Pentru noi, Olimpiada e mai mereu una a fetelor. Poate şi pentru asta nu sîntem parcă niciodată în febra totală a  fabuloasei competiţii. Cu atît mai mult acum, la sfîrşitul unui iulie îmbolnăvit de referendum de la primul forum pînă în ultima staţie de tramvai.

Lor, celor 62 de fete şi femei, li se cuvine mai mult. Aşa gîndim şi despre soţiile noastre, aşa am gîndit şi despre mame şi bunici, fără să facem nimic veritabil, brusc şi concret. Legendarei doamne Diţă şi puştoaicei teribile Ogrăzeanu, braţelor Biancăi Perie şi pumnilor Mihaelei Lăcătuş li se cuvine mai mult. Perlelor de la canotaj, spadasinelor de vis, judokanelor cu încheieturi la adăpostul cărora fluturii roşesc de durere. Sirenei Potec, jucătoarelor de tenis şi tiristei Lucia Mihalache. Gimnastelor despre care ne amintim o dată la patru ani, cînd avem nevoie de medalii, adică atunci cînd ne e greu.

Tuturor li se cuvine mai mult. Nu ştim ce mai mult, doar simţim asta. E suficient poate să le privim şi să citim despre ele. Cel mai probabil doar asta vom şi face. Şi poate că aşa e cel mai fericită o femeie: cînd o priveşti în clipa ei de măreţie şi cînd îi descoperi povestea.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

ady (3 comentarii)  •  26 iulie 2012, 13:12

mai mult decat ca contribuim cu o gramada de bani la buget pentru a traii si astea,ce sa le dam mai mult?vorbiti prosti. sunt cam multe si nu produc nimic pentru tara,macar fotbalul ne incanta si ne mai goleste amaraciunea din suflet. asta e parerea mea.

Lucian Vâlsan (6 comentarii)  •  26 iulie 2012, 13:42

„Nu ştim ce mai mult, doar simţim asta.” – O simt doar bărbații care încă nu s-au prins că în cultura europeană e deja de prea mult timp un fenomen de vaginizare – iar UK, SUA și Suedia ar putea liniștite să-și pună un vagin pe steag.
Le plătim lefurile tuturor ăstora – lefuri mari, imens de mari, nu le-ajunge? Inclusiv Nadia Comăneci are rentă viageră pe banii noștri, chiar dacă nu mai stă în România.
Exagerați ca mult – probabil din avânt socialist-feminist – avânt din ce în ce mai grețos și mai prezent în media românească.

decada (1 comentarii)  •  26 iulie 2012, 13:56

daca ai fi tacut ,erai un filosof , asa …no comment!

m&m (4 comentarii)  •  26 iulie 2012, 14:46

Te încântă fotbalul?
Hai că urmează un Gaz – Chiajna (alese la întâmplare; oricum la întâmplare e tot fotbalul de pe la noi) de toată povestea!
Acum, că îţi place fotbalul, strict treaba ta, dar performanţele sticlistice ale inşilor ălora supraplătiţi nu vor egala niciodată performanţele unor ”oarecare” Diţă, Dumitru, Ptec, unor gimnaste, canotoare, jucătoare de tenis de masă şi cine ştie ce surprize vom mai avea acum. Apreciez un loc 5 muncit până la durere într-un maraton, apreciez o naţională de polo care îşi trăieşte visul olimpic, înaintea oricărui CFR, Dinamo, Steaua sau altor aiureli mioritice care se chinuie cu echipe second-hand în competiţiile continentale.
E timpul sporturilor care nu-ţi golesc amărăciunea acum. Dacă nu îţi place, e simplu, nu te uiţi / nu citeşti.

Dan (1 comentarii)  •  26 iulie 2012, 14:52

La cat de mult muncesc ar merita mult mai multi bani decat multi fotbalisti!

raluca d (1 comentarii)  •  27 iulie 2012, 14:58

Este necesara mai multa consideratie pt aceste femei, si nu numai pt ele ci pt toti sportivii in general care au ajuns la aceasta performanta punand pasiune in ceea ce fac, muncind intens si facand sacrificii pe care noi oamenii obisnuiti nici nu le concepem. Normal ca merita mai mult decat sa ii privim o data la 2 sau 4 ani la concursuri si olimpiade. Sa le acordam mai multa atentie, sa se scrie despre ei, despre cat muncesc, sa fie dati ca exemplu. Ne-am saturat de pitzipoancele care sunt mereu pe prima pagina a tabloidelor sau prin emisiuni, ce nevoie avem noi sa stim ce case si-au facut, cu cine mai umbla, ce operatii estetice si-au mai „tras”…astea sunt exemplele Romaniei…de ce nu se scrie care e ziua normala a unei gimnaste de performanta, la cat se trezeste, cate ore de antrenament face pe zi, ce are voie sa manance etc. ? Poate asa am intelege cat de greu se ajunge la performanta si cata munca sta in spatele acestei reusite. Ma incanta faptul ca un barbat are cuvinte asa de frumoase la adresa femeilor, ca le recunoaste calitatile si stie sa le aprecieze. Felicitari!

Nicolae Petre Mihai (31 comentarii)  •  27 iulie 2012, 18:04

Un articol chiar superb. Normal ca gibonii nu il pricep. Cineva care iti aduce faima, care te pune pe harta lumii merita toti banii din lume. Sunt mult mai multi care iau pensii muuuuuult mai mari si care nu au facut ABSOLUT nimic pentru tara. Sa te iei de Nadia datorita careia Romania va ramane pentru totdeauna in istorie pentru primul 10 mi se pare extrem de deplasat. As plati renta a 10.000 de astfel de sportivi si nu m-as plange. Nu de acolo se trage declinul nostru. In rest, un articol citit cu placere, pacat ca sunt foarte putine, tot ca Olimpiada, din 4 in 4 ani. Un pic ipocrit articolul, ca si voi, ziaristii va aduceti aminte de ei la fel de rar. Ma intreb retoric. Oare de ce?

arh.Gheorghe Petrescu (112 comentarii)  •  28 iulie 2012, 5:07

La comentariul canalului de televiziune 4WRC, NBC, comentatorii faceau urmatoarea remarca, ca un ecou venit de departe, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra, 2012. IN DREPTUL FRUMOASEI DELEGATII A ROMANIEI, ei s-au exprimat: „Romania, cu Nadia Comaneci, ce a obtinut nota 10 la o Olimpiada, ramane in istorie, Nadia e prima sportiva ce a obtinut aceasta nota la o intrecere Olimpica”. Daca altii ne recunosc meritele si valorile in sportul de perfomanta, de ce santem rai si vorbim de rau in dreptul valorilor sportive Romanesti. E munca lor si meritul lor. HAI ROMANIA!

Liana (2 comentarii)  •  28 iulie 2012, 9:16

Bravo tie un articol excelent!Femeile din viata ta si-au facut treaba !In orice conditii bunul simt si educatia salveaza contextul.Femeile performeaza atunci cand barbatii dau dovada de fair play.

Cristi (5 comentarii)  •  28 iulie 2012, 13:46

Felicitari pentru articol!

doviro (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2013, 16:21

Doar cei care au facut sau fac sport de performanta ar trebui sa-si spuna parerea.

Comentează