Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Frumoasa amintire a lacrimilor

Pe 10 iulie 1994, fotbalul românesc escalada Everestul. Lacrimile acelui eşec sînt cea mai mare victorie a celor 18 ani care au trecut.

Pesemne că una din principalele caracteristici ale creierului uman este capacitatea de a se întoarce în timp. […]

marți, 10 iulie 2012, 4:23

Pe 10 iulie 1994, fotbalul românesc escalada Everestul. Lacrimile acelui eşec sînt cea mai mare victorie a celor 18 ani care au trecut.

Pesemne că una din principalele caracteristici ale creierului uman este capacitatea de a se întoarce în timp. De a-şi aminti. De a răscoli prin sertarele memoriei, spre a redescoperi momente ale vieţii, momente trăite, nu visate, căci visele reprezintă o cu totul altă caracteristică.

Amintirile nu ţi le ia nimeni. Nici visele, de acord, dar amintirile sînt ale tale, doar ale tale. Sînt acele imagini care te fac să zîmbeşti, sînt acele imagini care-ţi aduc ochii la graniţa lacrimilor, sînt acele amintiri pe care nimic nu le poate înlocui. Nici măcar visele.

10 iulie e o zi ca oricare alta. 10 iulie 1994 e o zi unică. Ziua în care am fost invitaţi, fotbalistic vorbind, la cea mai frumoasă petrecere pe care acest sport ne-a oferit-o. Am trăit din toate cîte puţin. Am stat la masă cu agonia, am dansat cu extazul, ne-am revăzut cu agonia, apoi iar cu extazul, pentru ca agonia să facă loc, într-un tîrziu, unui sentiment pe care nu l-am fi dorit cu noi la aceeaşi masă: tristeţea.

Pe 10 iulie 1994 am jucat cu Suedia, la San Francisco. Miza era un loc în paradis, adică, din nou fotbalistic vorbind, în semifinale, o confruntare cu Brazilia, ca o destinaţie de vis pentru o echipă ce navigase la acel turneu final într-un ocean de elogii. Era ultimul „sfert”, era 10 şi jumătate noaptea, aflasem deja că Bulgaria vecină bătuse Germania şi se bucura pentru semifinala cu Italia ce urma să vină. Ne aşteptam rîndul la coada bucuriei stradale, deşi semnele cereşti, care nu-s niciodată întîmplătoare, ar fi trebuit să ne reducă din optimism. Ploua la Bucureşti la ora meciului, destul de puţin obişnuit în luna lui Cuptor.

N-are nici un rost să întoarcem cuţitul amintirilor în rana regretelor. Am pierdut acel meci şi acea şansă. Ploaia nu s-a oprit decît spre ziuă la Bucureşti, lumea a ieşit totuşi în stradă, în tăcere, iar picăturile de ploaie se confundau cu lacrimi, pe obrajii multora. Lacrimile de la San Francisco au ajuns repede în România, căci, da, multă lume a plîns atunci, atît de mare a fost tristeţea încît semifinalele şi finala parcă nici n-au mai contat. Am plîns alături de Răducioiu, de Dan Petrescu, de Belo, de Ilie, de Hagi şi de ceilalţi. I-am urît în noaptea aia pe Anderson şi Ravelli, dar şi pe Prunea, nemeritat transformat în groparul viselor noastre, nemeritat căci greşeala e permisă oricui, iar dacă victoriile sînt meritul echipei, la fel şi înfrîngerile trebuie să fie ale tuturor.

Au trecut 18 ani. Dacă s-ar fi născut atunci, în noaptea aia ploioasă, fotbalul nostru ar fi la maturitate. Să zicem că şi-ar da bacalaureatul, că tot e un subiect la modă. Şi l-ar pica, evident, pentru că părinţii lui n-au avut grijă de acel copil frumos, născut din lacrimi, tristeţe, dar şi mîndrie, mîndria de a fi pe locul 5 într-o ierarhie mondială. Şi-au bătut joc de el, l-au folosit ca să-şi umple buzunarele, ba l-au şi violat cînd a fost cazul, apoi l-au lăsat baltă, ca să fie înfiat de finanţatori fără scrupule, prea plini de ei înşişi, prea ocupaţi să apară la televizor şi să bată cîmpii decît să-i facă o educaţie sănătoasă.
Acel copil e ca mulţi copii de azi, rod al unei societăţi bolnave, fruct al unui copac neudat la timp, ponegrit cu substanţe interzise şi apoi vopsit cu minciuni.

Pesemne că una din principalele caracteristici ale creierului uman e capacitatea de a visa. De a-şi imagina cum ar fi fost dacă în sertarele memoriei nu am găsi decît amintiri frumoase.

Lacrimile acelei seri de 10 iulie sînt totuşi o amintire frumoasă. Să plîngi nu-i o ruşine, chiar şi bărbaţii plîng, nu-i aşa?! Să plîngi că ai ratat Everestul e una, să te plîngi că n-ai ocazia să plîngi e cu totul altceva.

Comentarii (42)Adaugă comentariu

Liviu L (1 comentarii)  •  10 iulie 2012, 16:45

Da, bine spus! Visam la un meci cu Brazilia…. chiar la o finala.Am ramas acum cu meciuri vazute la televizor,fara a avea sansa sa plangem dupa un meci dramatic.

yo (1 comentarii)  •  10 iulie 2012, 16:46

Frumoase cuvinte, trista (sau nu) amintire. Frumoasa echipa, trist prezent. Frumoasa performanta, trist viitor.

Mihai (2 comentarii)  •  10 iulie 2012, 16:47

Vom mai avea asa o seara …la 5 ani dupa ce Mitica si Sandu vor fi inchisi!!!!!

alexis (2 comentarii)  •  10 iulie 2012, 16:48

Frumos articol. 10 iulie 1994…imi amintesc ca si cum s-ar fi petrecut ieri.

ozy (1 comentarii)  •  10 iulie 2012, 16:54

Notre respect ,Andrei! Mi-aduc aminte cum am plans toata noaptea.

axel (1 comentarii)  •  10 iulie 2012, 17:04

Florin Prunea este principalul vinovat, hai sa fim seriosi.
Pacat, cine stie daca vom mai ajunge vreodata in decursul vietilor noastre sa fim la cateva minute de-o semifinala de Campionat Mondial…

valah (8 comentarii)  •  10 iulie 2012, 17:12

eram la un ecran gigant cu un prieten care nu putea sa il sufere pe Raducioiu, eu fiind fan. la 2-1 urla cat il tineau plamanii Raducioiu, Raducioiu. a venit apoi golul lui Anderson, sperantele de la penalty-uri cu ratarea lor, apoi ratarile noastre… ce noapte! sper sa mai apuc sa mai traiesc asa ceva.

geo (7 comentarii)  •  10 iulie 2012, 17:20

bravo …foarte bun articolul ne face sa mai uitam de mizeria din fotbalul nostru si de oameni ca gigi,porcea,porumboiu,iancu,mitica,mititelu si cei mai nocivi…fratii fekali

bine daca vorbesti cu ei(fratii fekali) or sa spuna ca au cel mai mare merit

oricum pacat dar si felicitari baietilor care au fost acolo

p.s. doame cat am plans in noaptea aia…offf.

haine barbati (6 comentarii)  •  10 iulie 2012, 17:25

Avveam 10 ani ma trezeam la 3 alaturi de toata familia (matusa unchi care nu se omoara cu fotbalu) sa vedem „nationala” nu cred ca mai apuc prea curand asa momente

Ca bine zicea Hagi cu statuile meritau 3 nu doar cate 1 … poate fiul lu Hagi sa fie macar 50% din el sa mai vedem si noi fotbal ca in rest nici o speranta cu petardele actuale ..

red (4 comentarii)  •  10 iulie 2012, 17:25

de curand, am revazut meciul integral si am aflat cateva detalii pe care le uitasem. ca romania a avut penalty clar la ilie dumitrescu in a doua repriza, ca suedezii au jucat in inferioritate o buna parte a prelungirilor si, mai ales, ca la 2-2, dupa golul lui andersson, prunea a avut o interventie senzationala in fata lui larsson. suedia putea sa ne bata in 10 oameni, inainte de loviturile de departajare. prunea a gresit, dar nu e vinovat, sa fim seriosi!

magus1349 (3 comentarii)  •  10 iulie 2012, 17:35

Pacat , am fost atat de aproape !
As fi fost in stare sa-l impusc pe Ravelli la sfarsitul meciului ( asa mult il uram ).
Cu trecerea timpului ura a disparut , chiar il admir .
Poate copiii nostri sa mai prinda asa momente .
Poate.

geo (7 comentarii)  •  10 iulie 2012, 17:38

red ai dreptate dar lasa-i pe cei care il acuza pe prunea ca sunt praf,probabil nici nu au vazut meciul pntru ca inca nu erau intarcati.

si inca ceva noi am egalat in min 88 gol raducioiu,deci puteam sa fim invinsi in 90 de min si prunea era unul din cei mai buni

asa a fost sa fie…poate in alta viata jucam si finala!!!

olvioo07 (1 comentarii)  •  10 iulie 2012, 17:44

Excelent articol, asa este ne-am batut joc de acele rezultate. Am fost aproape de varful piramidei iar acum ne scufundam in mocirla din cauza celor care , asa cum bine zici au violat acel copil frumos. Oare vor plati vreodata pentru asta?

red (4 comentarii)  •  10 iulie 2012, 18:07

da, geo, din pacate, ultima impresie conteaza. si a ramas intiparita iesira gresita a lui prunea. dar, repet, cautati rezumatul pe youtube si vedeti cum a aparat prunea din situatia de unu-la-unu cu larsson, in ultimele secunde ale prelungirilor.

sandmann (2 comentarii)  •  10 iulie 2012, 18:08

Nimeni nu spune un adevar dureros: aceea generatie era rodul unei alte educatii si altui fel de raport a statului vizavi de sport.
Rezultatele echipei nationale au fost rodul unei generatii educata din punct de vedere sportiv in comunism.
Sa ne intelegem , sunt anticomunist infocat ,dar nu pot sa nu recunosc ca statul „democratic ” si-a batut joc nu doar de economie si de educatie ci de toate aspectele vietii sociale deci inclusiv de sport.
Pana cand nu ne revenim ca societate , la valorile adevarate, pana cand nu ne stabilim clar prioritatile si modelele, nu vom mai realiza nimic , niciodata.

grande.balaci (4 comentarii)  •  10 iulie 2012, 18:16

da prunea se face vinovat in proportie de 50%,dar si gica popescu care la lasat pe iversson sa centreze nestingherit pentru anderson….oricum pentru marea majoritate a microbistilor, a fost o performanta si o bucurie imensa ,asta doar la 4 ani dupa o revolutie sangeroasa care nici astazi nu si’á gasit vinovatii!!!

Sorin (1 comentarii)  •  10 iulie 2012, 19:05

Excelent diagnosticul pus de „sandmann”. Din 1989 incoace ni se tot repeta, obsesiv, ca tot ce-au facut comunistii era rau, ceea ce e departe de adevar. Echipa aia a fost un produs al „Daciadei” de atunci, a grijii comunistilor fata de sport. Aia barem respectau sportul, „democratii” astia gen Ponta, Antonescu, Base etc, n-au niciun respect pentru nimic.

painobre (29 comentarii)  •  10 iulie 2012, 19:44

a gresit si prunea si gica popescu, dar acum amintirile sunt frumoase, am vrea noi macar sa ne calificam la un mondial,dar nu cred ca vem sanse. Dupa ce am batut columbia si argentina, am fost eliminati de suedia, dupa ce in 90 am pierdut cu irlanda.

TOADER COSTIN (2 comentarii)  •  10 iulie 2012, 20:53

andrei iti aduc aminte de declaratiile lui mutu si ai lui:de ce sunt numiti generatia de aur?ce au castigat ceva?raspunsul meu este asta:au castigat mai mult decat o semifinala cu brazilia sau un trofeu,au castigat INIMILE NOASTRE!VA MULTUMIM FRUMOS SI NU VA VOM UITA NICIODATA!

cineva (7 comentarii)  •  10 iulie 2012, 21:29

De la lacrimile de atunci la hahaielile grobiene ale unui anumit personaj pe care il promovati in fiecare zi: asa se scrie istoria declinului fotbalului romanesc.

Gianni (1 comentarii)  •  10 iulie 2012, 21:44

Nu Gica Popescu e vinovat, nici Prunea…Daca Panduru s-ar fi dus sa-l blocheze pe Brolin in momentul centrarii, alta poate ar fi fost soarta…Asa, a alergat aiurea uitandu-se la el cum centreaza…

Ney (1 comentarii)  •  11 iulie 2012, 7:23

De ce seful federatiei din Rusia si-a dat demisia cand echipa rusiei nu a trecut de grupe la europene???????
De ce sefii de la Liga si de la Federatie nu pleaca cand Romania nici macar nu mai viseaza sa ajunga la un turneu fnal. Este doar o MICA comparatie fata de ceea ce se intampla de fapt cu fotbalul romanesc. Pana cand nu scapam de jigodiile de SANDU si DRAGOMIR…..adio fotbal in ROMANIA. Sa auzim de bine…

nicu (1 comentarii)  •  11 iulie 2012, 8:23

A fost ultimul meci de fotbal la care am plans… fotbalul nu mi-a mai dat ocazia sa repet gestul si nu cred ca as mai putea ….. aveam 17 ani pe atunci, dar nu la varsta ma refer …multumim pt amintirile frumoase

macora (1 comentarii)  •  11 iulie 2012, 11:26

Nu numai Prunea a gresit la gol. Ulterior a scos una imposibila lui Henrik Larsson deci se putea termina totul in min.118! Si inca o treaba, Andersson a mai dat un gol IDENTIC la euro 92 cu Germania parca si se pare ca tata Puiu nu vazut meciul ala…Oricum ,pacat.

zurzu_zurzu (6 comentarii)  •  11 iulie 2012, 12:36

Daca in Romania se va face un program la grupele de copii si juniori adevara pe termen mediu si lung cu bataie in 2022 Romania va avea 3 -4 echipe nationale exact cum e Germania in acest moment.Cluburile sa fie obligate sa investeasca 1 mil euro anual in aceste centre si mai mult ca sig din 2000-3000 de jucatori vom avea 150-200 valorosi si 15-20 foarte valorosi…trebuie timp,munca,rabdare si bani investiti cum trebuie si este imposibil ca roadele sa nu se vada din 2017-2018…
AAA si reinfintat campionatul de tineret cat mai curand posibil,si meciurile sa fie in deschiderea celor mari,asa cum era pe vremuri,avand si ei spectatori cat de cat,pentru ca se poate intra mai devreme pe stadion si asa si tineretul poate juca cu spectatori…

zurzu_zurzu (6 comentarii)  •  11 iulie 2012, 12:47

Si inca ceva,nu aveam nevoie de finala EL la Bucuresti,deci nici de National Arena atat de scump si neprofitabil,mai bine cu banii astia si ce cei de la Cluj plus finantari de la primariile oraselor mari construiam 8 stadioane de cate 35000 locuri cu 50 mil fiecare,totalizand 450 mil euro si asa aparea in Bucuresti,Cluj,Craiova,Timisoara,Costanta,Iasi,Brasov,Piatra Neamt stadioane Elite Class si adevarate centre fotbalistice,nu ca acum cu un stadion costisitor dtpdv,fara sa produca nimic.Echipele bucurestene puteau juca pe el macar daca era facut gazonul cum trebuie,macar sa se reinventeze cuplajele bucurestene si asa si ar scoate parleala primaria si cluburile ar castiga mai multi bani,cred…

zurzu_zurzu (6 comentarii)  •  11 iulie 2012, 12:51

rectific,nu Piatra Neamt ci la Galati,ca astfel centrele sa fie repartizate foarte bine in tara…

zurzu_zurzu (6 comentarii)  •  11 iulie 2012, 12:58

Ineventualitata unui Turneu Final in romania de CE nu vom face decat sa marim capacitatea stadionului din Bucuresti si celor alese sa fie celelalte orase,ma refer aici un turneu final cu una din tarile vecine de la dunare…ocupandune de infrastructura cel mai mult nu si de stadioane.

Margelatu (3 comentarii)  •  11 iulie 2012, 13:33

Eram la Mare, la Neptun, cu cativa prieteni, la varsta de liceu. Am trait la intensitate maxima meciul, am urlat de bucurie ca niciodata.
La final, nu am putut sa plang, am stat 2 ore si am privit in gol, fara sa vorbesc.

sorin (1 comentarii)  •  11 iulie 2012, 14:08

Un articol deosebit, felicitari. Nu am pierdut meciul, am fost eliminati dupa loviturile de la 11 metri. Poate ar spune multi ca a fost iar tipic românesc, fara mentalitate de învingatori, dar nu este chiar asa.Am condus cu 2:1, aveam om în plus, mai erau 7 minute…n-a fost sa fie. 1994 ramîne anul de senzatie al Nationalei. N-o sa mai traim vremuri ca acelea, fotbalul românesc a murit de mult.

vsteaua86 (19 comentarii)  •  11 iulie 2012, 23:18

Magistral Andrei articolul,ca de obicei…..da am plans mult dupa acel meci,si nu inteleg nici acum cum am putut pierde acel meci,mutumim ”Generatiei de Aur” pt tot ce a facut pt Romania.

vsteaua86 (19 comentarii)  •  11 iulie 2012, 23:28

Cat despre generatia”Sus Paharu’…”(a se citi Mutu,Chivu,Tamas…etc,etc) cand vorbesc de ”Generatia de Aur” trebuie sa se stearga la nas,nu au dreptul sa vorbeasca de ei,ei inseamna ceva pt noi……

SCI FI (161 comentarii)  •  12 iulie 2012, 4:48

@Zurzu-Zurzu,
esti nostalgic comunist,nu te-ai prins ca traim in epoca marelui management capitalist,gen fratii becali,varul lor,mititelu,borcea,paszkany,supervizati de mitica si sandu,supervizati de basescu,nastase,supervizati de …..(?)Banul rapid si dupa noi potopul!

George (3 comentarii)  •  12 iulie 2012, 7:22

Mie atat de dor sa mai plang de bucurie, sa ies pe strazi si sa strig „Hagi Presedinte” . CE vremuri !!! Par atat de indepartate !! Acum nu mai plangem nici de tristete !
Ascultati ce va spun, ca tot Hagi si Popescu ne vor duce la mondiale curand. prin investitiile pe care le fac ei in centrele lor de juniori.

George (3 comentarii)  •  12 iulie 2012, 7:30

Trebuie lasati eroii acelor seri din 1994 sa preia destinele fotbalui romanesc, pana nu se va intampla asta va fi foarte greu de fotbalul romanesc. Ei sunt singura sansa, ca altii nu avem. Ce asteapta Mircea Sandu de nu-si da demisia? La cat rahat au turnat astia in capul lui, eu imi dadeam demisia de 10 ori pana acum, astia sunt oameni care au averi de milioane, ce le mai trebuie de tin de un scaun?

George (3 comentarii)  •  12 iulie 2012, 7:53

Imi pare rau de adolescentii din ziua de azi ca n-au prins acele vremuri, ei au prins generatia ratatilor, in frunte cu Mutu….

tarani (1 comentarii)  •  12 iulie 2012, 9:08

daca nu facea prunea meciul ala sanzational cu irlanda nu ajungem la mondiale ,asa ca oilor taceti dracu din gura ,
vinovati sunt si petrescu si belo ca au ratat penaltiuri da astia sunt berbeci de-ai vostri si nu-i injurati

Doru (5 comentarii)  •  12 iulie 2012, 10:18

excelent articol! Felicitari! Am plans si eu in noaptea aceea, si eu l-am urat pe Ravelli, am si inscris cu ciuda intr-o poarta suedeza dupa vreo 6 ani… gandindu-ma ca era Ravelli acolo… Vinovati au fost toti, nu doar Prunea, Popescu, Panduru, Dan Petrescu, Belodedici… Ei ne-au dus pana acolo… ei ne-au cucerit inimile pentru totdeauna.. mereu in sufletul nostru Generatia de Aur – Nationala 1994

jos_cenzura (51 comentarii)  •  12 iulie 2012, 11:05

faptul ca au plans dupa esec arata ce diferenta este intre jucatorii de atunci si cei de astazi

speedy (42 comentarii)  •  12 iulie 2012, 12:06

prieteni, sunteti nebuni…la 18 ani dupa sa te mai intrebi cine a fost de vina? Prunea, Popescu, Panduru?…eu personal mi-as dori sa am acum asemenea dileme…cine e de vina ca am fost egalati in prelungiri intr-un sfert de finala de campionat mondial :). Din pacate, in momentul asta incerc (si nu prea reusesc) sa gasesc un singur remarcat intr-o victorie istorica cu Liechtenstein sau Albania :). Si pt cel care zicea ca tata Puiu nu a vazut golul asemanator al lui Andersson: poate daca putea vedea viitorul…golul ala asemanator l-a dat in finala mica, cu Bulgaria :). Altfel…respect maxim pt articol si autor, si pt toate comment-urile de aici…sper ca va dati seama ca „nebuni” nu a avut nici o tenta jignitoare….

LuciM (1 comentarii)  •  12 iulie 2012, 18:04

Salutare,

Intr-adevar una dintre principalele caracteristici ale creierului este MEMORIA ,insa si mai importanta este MEMORIA SELECTIVA adica,amintirea a ceea ce a fost frumos si UITAREA a ccea ce a fost urat sau traumatizant.
Acum suntem intr-o perioada de melancolie,traim si ne hranim din amintirile frumoase pentru ca ceea ce exista in prezent vrem sa se termine cat mai repede si sa UITAM
Vom da RESET acestei perioade negre in fotbalul romanesc pe care o traim si speram ca HAGI §CO sa ne ajute prin ceea ce fac azi sa mai iesim in strada si sa plangem(se poate plange si de bucurie!)

RESPECT

NicU (19 comentarii)  •  12 iulie 2012, 20:27

cred ca articolul este foarte apreciat de fanii lui oprisan…parca e scris in stilul sau (mai ales inceputul)

Comentează