Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Fotbalul care îi uneşte

Spaniolii au cîştigat din nou pentru că au ştiut să treacă peste tot ceea ce-i desparte

Spania e o ţară tare ciudată. Divizată în 17 comunităţi autonome, cărora Constituţia din 1978, cea de după moartea lui Franco, le-a recunoscut […]

marți, 3 iulie 2012, 2:31

Spaniolii au cîştigat din nou pentru că au ştiut să treacă peste tot ceea ce-i desparte

Spania e o ţară tare ciudată. Divizată în 17 comunităţi autonome, cărora Constituţia din 1978, cea de după moartea lui Franco, le-a recunoscut şi garantat, chiar de la articolul 2, drepturile, Spania e un amestec de legi, sărbători, dialecte, tradiţii. Extrem de împărţiţi ca naţiune, cu intenţii mai mult sau mai puţin separatiste, spaniolii au două puncte care-i unesc: fotbalul şi „El Corte Ingles”.

Cine a fost în Spania, fie măcar pentru cîteva ore, ştie ce înseamnă „El Corte Ingles” pentru ei. Dar şi fotbalul. Primera Division e întrecerea care nu ţine cont nici de dialecte, nici de cultură, nici de tradiţii şi care, plecînd de la rivalităţi, a dat naştere unei echipe naţionale ce domină fotbalul mondial.

Cum a fost posibil acest lucru ţine, poate, de miracol, dar în special de naşterea unei generaţii absolut fabuloase. Timp de decenii, rezultatele sub aşteptări ale Spaniei erau puse pe seama slabului angajament al celor ce veneau la prima reprezentativă din diverse colţuri ale teritoriului şi pe seama debilităţii psihice a unei selecţionate ce acţiona ca reflex al slabei unităţi a unei ţări divizate, în care conceptul „espanol” era şi bizar şi controversat. În Spania, cuvîntul „ţară” era şi este perceput mai degrabă la nivel local decît naţional, Madridul era şi este o capitală doar pentru unii, în vreme ce Barcelona şi Bilbao erau şi sînt simboluri ale unei lupte. O luptă mai degrabă împotriva trecutului, a unei istorii relativ recente, pe care toţi spaniolii, nu doar catalanii şi bascii, o vor uitată, o luptă ce continuă dintr-un soi de inerţie e vremurilor.

Vremuri care s-au schimbat, căci graniţele au dispărut deja între ţări, iar fotbalul a intrat în hora acestor schimbări. Din 2008 încoace, din Andalucia pînă în Galicia, trecînd prin Bilbao, Barcelona şi insulele din Mediterană şi Atlantic, lumea iese pe străzi pentru a sărbători triumful unei echipe ce a dat primul exemplu de unitate.

Dincolo de fotbal, de stilul de joc, de tiki-taka, marele merit al lui Vicente del Bosque stă în asigurarea acestei unităţi. Triumful naţionalei a uzurpat toate rivalităţile existente şi amplificate artificial în ultima vreme. Timp de o lună, n-a mai fost vorba de Madrid vs Barcelona, ci de Madrid plus Barcelona, n-au existat dezbateri de genul Pique sau Ramos, ci Pique şi Ramos, probabil cel mai bun cuplu de fundaşi centrali al momentului, de genul Xabi Alonso sau Busquets, ci Xabi Alonso şi Busquets, în acel dublu pivot de la mijlocul terenului, atît de criticat în presă, şi în 2012, dar şi în 2010, dar în care Del Bosque a crezut întotdeauna şi n-a cedat în faţa nimănui.

Dacă-i veţi întreba pe spanioli cînd a început totul, nu vor şti să răspundă. E explicabil. Euforia succesului te face să uiţi cum ai ajuns la el. Iar pentru ei, zău că nu contează. Important e că a început, că perpetua criză de nervi a fost înlocuită de obişnuinţa succesului. Spania are acum o identitate fotbalistică şi asta e tot ceea ce contează acolo. Pentru cei din afară însă, inclusiv pentru noi, ar trebui să fie un exemplu. Atunci cînd laşi deoparte orgoliile şi-i pui energia, talentul, forţele în sprijinul unui obiectiv comun, victoriile vor veni.


Secretul transformării Spaniei

Ca să cîştigi în sport trebuie mai întîi să-l practici

Cum a devenit Spania cea mai importantă putere sportivă a Europei

Victoria Spaniei la Euro 2012 confirmă supremaţia acestei ţări în materie de sport. Practic, în acest moment, nu există sport de echipă la care Spania să nu fie implicată, fie cu statutul de mare putere, fie cu cel de pretendentă la acest statut. Fotbal, baschet, handbal, tenis, auto şi motociclism, sporturi de echipă şi individuale, oriunde te uiţi peste clasamente găseşti un spaniol.

N-a fost mereu aşa. Acum vreo 35 de ani, spaniolii erau departe de ceea ce se numeşte o naţiune sportivă.

Înapoi în timp: 1978
Pentru a găsi explicaţiile acestei creşteri uluitoare e de ajuns să ne întoarcem la anul 1978. Atunci, la 3 ani după moartea lui Franco şi trecerea la monarhie, noua Constituţie intrată în vigoare prevedea, şi prevede şi acum, la articolul 43, aliniatul 3, că „educaţia fizică şi sportul trebuie încurajate şi promovate”.

9 centimetri e creşterea mediei de înălţime a spaniolilor în ultimii 30 de ani

Cifra de mai sus pare neverosimilă. Dar e purul adevăr. Calculele încep aşadar în 1978, timp suficient pentru implementarea măsurilor, pentru construirea infrastructurii şi dezvoltarea locurilor în care se poate face sport de masă. Un al doilea capitol se deschide cu Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona, considerate mult timp cele mai reuşite din istorie, întrecute doar de ediţia de la Beijing. Olimpiada pe care întreaga Spanie a pregătit-o şi abordat-o cu un entuziasm enorm a reprezentat un impuls decisiv pentru tineret. (Vezi un documentar realizat la 20 de ani de la JO 1992)

Terenuri, săli, bazine…
Încurajaţi de mediatizarea evenimentului şi de performanţele obţinute de conaţionalii lor, copiii spanioli s-au apucat şi mai mult de sport. Au avut unde, terenurile, sălile, bazinele şi parcurile fiind de atunci construite în cea mai mică aşezare, au avut cu ce, Spania fiind pe atunci ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare creştere economică. Dincolo de toate însă, au vrut.

„Pe vremea mea, ca să faci performanţă, trebuia să mergi la Barcelona să te antrenezi. Era singurul loc din Spania în care găseai de toate. Azi, numai cine nu vrea nu face sport”. Federico Martin Bahamontes, ciclist, cîştigător al Turului Franţei în 1959

„Democraţia ne-a salvat”
Alfredo Relano, directorul cotidianului „AS”, face parte dintre acei ziarişti care au văzut şi vremurile de dinainte şi are explicaţiile sale: „Trecerea la democraţie a salvat sportul, pentru că pe vremea lui Franco nu era prea bine văzut, fiind considerat un mod de distracţie a celor puţin inteligenţi. Am crescut din punct de vedere economic, am început să avem alimentaţia corespunzătoare, am început să facem cu toţii sport, iar astăzi, schimbările se observă mergînd pe stradă”.

Modelele din fruntea ţării
Spaniolii au avut de unde să înveţe. Familia regală spaniolă nu e doar admiratoare a sportului. Moştenitorul tronului, prinţul Felipe, a fost component al lotului olimpic de yachting al Spaniei la Olimpiada din 1992. Infanta Cristina, fata cea mică a Regelui Juan Carlos şi a Reginei Sofia, s-a măritat în 1997 cu handbalistul Inaki Urdangarin, de la FC Barcelona, campion mondial şi participant la 3 Olimpiade. Iar imaginile cu Regele Juan Carlos schiind, făcînd yachting, înotînd, dincolo de cele cu întreaga familie regală sprijinind sportivii spanioli angrenaţi în diverse competiţii, fac înconjurul Spaniei.

Concluzia ar fi una singură: ca să cîştigi în sport trebuie mai întîi să-l practici!

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Toni (5 comentarii)  •  3 iulie 2012, 15:12

Aha! Pentru toti cei care gasesc tot soiul de motive pentru a lansa comentarii „mioritice”, cred ca articolul asta e o quintesenta a ceea ce se intampla in peninsula iberica. Domnule Niculescu, un articol deosebit, as dori sa mai postati asa ceva din cand in cand, doar-doar s-or mai trezi cativa „postaci”. Mai avem ani-lumina pana vom putea macar asimila ideile, si zeci de ani-lumina pana am putea emite pretentii de comparatie. Respect!

vlad (51 comentarii)  •  3 iulie 2012, 15:40

9 centrimetri, halucinant!!! Cred ca la nivelul europei, nu cred ca sunt atat de mari diferentele nici macar intre inaltimea actuala si cea din perioada evului mediu (renumita pt faptul ca oamenii erau mult mai scunzi).

Oricum, cam acelasi lucru se intampla acum si in China si in Japonia. Au schimbat dieta, si mitul asiaticului scund, asta o sa ramana, doar un mit. Ei au ajuns asa de mici din cauza dietei bazate 99% pe orez, le-a permis sa creasca enorm populatia, pt ca aveau 2-3 culturi pe an, dar au pierdut in inaltime… eh, acum nu mai e cazul. China de exemplu este cea mai mare consumatoare de carne de porc din lume. Numai noi ramanem in urma, dam „lovituri de stat” prin parlament, si zambim la televizor. Si bineinteles, mai scoatem o ora de sport de la scoala… ca sa nu se supere parintii ca au copii extenuati.

Gellu (2 comentarii)  •  3 iulie 2012, 15:57

Tot respectul
Foarte corect prezentat capitolul „fotbalul spanoil”, aflat in cea mai mare perioada de crestere constanta, atat la nivel de cluburi, cat ,mai ales, la nivelul echipei nationale.
Despre capitolul „El Corte Ingles” cred ca pot afirma in cunostinta de cauza ca una era in anul 2002 si cu totul altceva astazi, cand criza se simte cel mai bine si aici. Daca nu ma credeti, intrebati orice spaniol sau turist strain.

calu1 (2 comentarii)  •  3 iulie 2012, 16:32

chestia cu fotbalul si El Corte Ingles e veche,hellooo,apropos de ce-i desparte pe altii.

MIRCEA GALATI (1 comentarii)  •  3 iulie 2012, 16:36

Frumos articolul !
Imbinarea dintre istorie, cultura , civilizatie si mandrie nationala este reusita . Felicitari !
Dar pentru a divaga putin , tot acest articol nu ar mai fi existat daca lui Xavi i s-ar fi rupt o unghie de la picior , sau ar fi facut entorsa .
Oricum fotbalul aratat de Spania si Barcelona implicit este fenomenal .
Am redescoperit placerea de a ma uita la meci si a-mi parea rau ca se termina doar pentru ca nu mai vad tesatura de pase superbe ( chiar daca e de-a latul terenului )

lucian (1 comentarii)  •  3 iulie 2012, 16:56

Ce destept mai esti Vladutz!!! Incredibil!!! Pai la cata miliardu de oameni are normal ca e cea mai mare consumatoare de ORICE, nu numai de carne de porc…dar ai vrut sa te dai tu putin rotund…hai k te lasam sa te bucuri :))))

cor (25 comentarii)  •  3 iulie 2012, 17:25

Tema unității naționale e foarte delicată, mult prea delicată pentru a o schița măcar într-un comentariu. Dar vreau să menționez totuși două aspecte:
1) Câte steaguri spaniole ați văzut la București, în finala UEFA, în sectorul suporterilor basci?
2) Ce s-a întâmplat la Madrid în timpul imnului la finala Cupei Regelui de anul acesta?

Odată spuse astea, părerea mea e că punctul de inflexiune în naționala Spaniei a fost… chiar amicalul de pe 15 noiembrie 2006 cu România. Atunci, atât Pițurcă cât și Luis Aragones erau amenințați cu demiterea în caz de eșec. România a câștigat. Și Pițurcă și Aragones au fost păstrați. Aragones, mai degrabă pentru că lumea îl considera o fosilă vie care cu un pic de noroc va da colțul înainte de următorul dezastru. Doar că spaniolul a luat acest meci ca pe o avertizare foarte serioasă că dacă nu schimbă ceva, această echipă o va duce foarte greu, iar noi… încă ne lăudăm cu acea victorie.

Găselnița lui Aragones pentru a menține unită o echipă cu atâtea „naționalități” în ea a fost tocmai să dea la o parte orgoliile naționale, în beneficiul fotbalului. Să dea la o parte conceptul „Furia Roja”, concept bazat pe luptă, pe „egalat cu mâna în minutul 90, câștigat în minutul 94”, și înlocuirea lui cu fotbalul de salon pe care și-l poate permite această generație (care, să nu uităm, are deja câteva Champions League în vitrină)

Bineînțeles că spaniolii „adevărați” (gen Sergio Ramos) au avut ocazia să-și arate drapelul peste tot, asta o aveau și înainte… dar mai presus de asta era conștiința că fac parte dintr-o echipă excepțională care, în mod „accidental”, joacă sub steag spaniol, neîncercând să bage degetul în ochi naționalistului catalan sau basc.

Și Del Bosque, omul care prelua Realul imediat după ce antrenorul de renume mondial era dat afară, a știut să păstreze acest stil de joc și această filozofie.

mihai (1 comentarii)  •  3 iulie 2012, 18:02

Salut,articolul este exceptional,pt asta te rog din suflet vorbeste cu sefii de la digisport si spunele sa renunte la mizeria de „liga 1 „si in timpul alocat sa difuzati imaginile cu guardiola cand isi ia la revedere sau cu del piero cand ridica trofeul de campion la 37 de ani si asa mai departe.
O intrebare:exista posibilitatea ca Italia sa fii jucat asa cum a jucat la aceste eurpoene si pt faptul ca nu au mai avut jucatorii de alta data si alta sansa nu aveau,adica nu au mai avut un pipo,un delpiero,totti,canavaro etc.ca tot faceati comparatie la fotbal european intre italia campioana mondiala si cea din finala.
Multumesc.
Ne vedem la FOTBAL EUROPEAN

MIHAI

RedJack (1 comentarii)  •  3 iulie 2012, 20:17

Felicitări pentru articol, l-am citit cu plăcere.
Având în vedere că urmăresc cu interes acest blog mă întreb ce oare a dus la această radicală schimbare de opinie față de acum un an și jumătate, atunci când a fost abordat același subiect, sportul spaniol, dar în cu totul alt unghi.
Mă refer l articolul http://blogsport.gsp.ro/niculescu/2010/12/14/virsta-de-aur-sau-virsta-de-doping/

Baftă și cât mai multe articolo de aceeași calitate! (mai ales despre fotbalul din Spania și Anglia)

Sandu (2 comentarii)  •  3 iulie 2012, 21:37

In putinele faze in care Xavi si Xabi i-au lasat pe Pique si Ramos sa se descurce singuri, s-au facut de bascalie. Ambii sunt aparatori slabi, umflati de presa din Spania, si preluati ca atare de necunoscatorii din presa noastra.

Dan (2 comentarii)  •  3 iulie 2012, 21:42

hai ca esti tare cu el corte ingles. Cica magazinul ala al lor e reprezentativ. Parca esti nevasta-mea, care n-a iesit din Macy’s 3 zile la rand cand a ajuns la New York.

Cristian (1 comentarii)  •  3 iulie 2012, 23:44

Eu traiesc in Barcelona de aproape doi ani. Sunt multe de spus legat de felul in care s-a schimbat viata mea de cand am inceput sa adopt valorile locale, dar cred ca cel mai mult m-am schimbat in atitudinea fata de sport. Nu e o activitate, aici e un stil de viata. Nu e cool sa alerg e necesar, nu merg la plaja ca sa etalaz nu stiu ce lanturi ci sa inot. La GYM-ul unde merg pentru un pret de 45 Euro pe luna am acces la piscina, spinning, sauna, terasa, sala de forta, nutritionist si altele. Cat costa toate astea in Bucuresti oare? Si asta e doar un mic exemplu …….

motanul incaltat (173 comentarii)  •  4 iulie 2012, 3:06

Aproape ca mor de ras la ce analiza ai facut Spaniei-si e ,poate perfect adevarata.Dar hai sa analizam Romania:noi,cica,n-am fost o mare putere europeana din cauza turcilor si ungurilor(imperiul austro-ungar).Si acum destinul asta bizar ne pune in grupa la fotbal cu Turcia si Ungaria….Spania ,face parte din alta lume,chiar daca e totusi destul de aproape…Dar fa ,te rog,o analiza a Romaniei,si la ce sanse avem noi cu 2 adversari istorici.Ne lasa ei sa vedem Brazilia sau n-o sa vedem Brazilia doar din cauza noastra,a antrenorului penibil si a conducerii de cea mai proasta calitate????Sincer,nu vedem altceva,decit o proiectare a unui trecut dezastros pt.noi,in prezent si sigur in viitor…..Sau ,poate asta e doar parerea mea………..

gabipetre (32 comentarii)  •  4 iulie 2012, 9:32

Si totusi, primul titlu l-a adus nationala de baschet, in Japonia. Atunci spaniolii le-au dat un pic peste nas fotbalistilor, spunand ca asteapta de mult un titlu de la ei, dar Pau Gasol si compania le-au luat-o inainte. Apoi a venit anul 2008… Alt lucru pe care l-ai spus interesant la TVR, este subiectul Iker. Fara el, greselile lui Sergio Ramos sau Pique ar fi capitale. Constructia in fata ar fi altfel daca stii ca oricand in spate o poate comite portarul…

Cip (22 comentarii)  •  4 iulie 2012, 10:02

Chiar daca nu aveti sclipirea altor jurnalisti sportivi ca Oana Dusmanescu sau Catalin Oprisan, va ridicati la inaltimea lor prin multa documentare, multa munca. Se transcede orice limita de common-sense: iubiti sportul si n-ati putea respira fara el, asta visati, asta pictati 😀 ! Pentru asta… RESPECT !!!

ludu (7 comentarii)  •  4 iulie 2012, 12:56

nu-i rau articolul,darrrrrrrrrrrr sa-ti spun ceva ,in SPANIA .presedintele federatiei,nu se ocupa cu audienta posturilor tv,iar jurnalisti de talia lui AXEL T sau MALDONADO(si,sau mult altii) in cei zece ani de cind ii cunosc ,au reusit sa scoata articole incintatoare ,fara sa-i ridice in slavi pe VILLARI,PEREZI sau ROSELI

Vasi (2 comentarii)  •  4 iulie 2012, 14:20

Inca ceva – plecaciune Italiei pentru ca a jucat fotbal (ma rog a incercat) si nu sa inchis – daca se inchidea era o finala urita – Spania ar fi cistigat dar gloria era mai mica

radu22 (8 comentarii)  •  6 iulie 2012, 9:28

e incredibil cum andrei niculescu scrie mereu articole despre nimic…eu platesc 2 lei zilnic pe ziar sa ma enrevez pentru ca nu am ce citi…iar in pole position se situeaza la egalitate niculescu si ioanitoaia….respectati persoanele care dau niste bani pe un ziar, nu ne mai furati ziarul..aveti bunul simt sa lasati pe altii sa scrie…cel de azi este iar un articol tampit despre nimic, sau cum sa lauzi o tara doar pentru ca echipa ei de fotbal castiga un campionat european…scrieti despre sport, STIRI nu rahaturi ca doar sunteti jurnalisti!

dadas (1 comentarii)  •  13 iulie 2012, 14:00

Bun articolul, foarte interesant! Iată cum a crescut în timp şi în sport o naţiune care, mai acum câteva decenii nu dădea mulţi bani pe sport şi nici nu avea dezvoltarea economică pentru a se bate cu marile naţiuni sportive. Spaniolii mai au de recuperat la jocurile olimpice, unde nu au rezultate strălucitoare.
Iar pentru cei care se plictisesc să citească astfel de articole le recomand să bea de necaz şi să nu mai citească ceva, că le va curge saliva din gură şi-şi vor stresa unicul neuron rătăcit şi stingher… Sâc!

Comentează