Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Duelul realităţilor: Ronaldo vs “catenaccio cu posesie”

Realitatea e că Spania nu e egal Barcelona şi că Ronaldo nu s-ar regăsi în „naţionala” lui Del Bosque.

Semifinală de campionat european. Două drumuri de urmat, gloria sau uitarea. Meci pe marginea prăpastiei. Totul e posibil, un unic detaliu […]

miercuri, 27 iunie 2012, 2:09

Realitatea e că Spania nu e egal Barcelona şi că Ronaldo nu s-ar regăsi în „naţionala” lui Del Bosque.

Semifinală de campionat european. Două drumuri de urmat, gloria sau uitarea. Meci pe marginea prăpastiei. Totul e posibil, un unic detaliu poate face diferenţa, o singură greşeală poate dicta sentinţa, un simplu pas greşit poate aduce prăbuşirea. O semifinală de campionat european e un meci de şah. Partidă unică, calcule multe, dozarea efortului, căci sînt posibile 120 de minute, plus penaltyurile, care, cînd se ratează, se ratează tot din cauza oboselii, a lipsei de luciditate.

Spania-Portugalia pare un duel inegal. Deşi ultimul meci a fost un dezastru pentru Spania, 4-0 pentru Portugalia la Lisabona, e vorba totuşi de un „amical”. Doar la noi „amicalele” sînt tratate altfel decît ceea ce reprezintă ele, de fapt, nişte partide de verificare, de experimentare. Un meci oficial e altceva, iar ultimul duel între cele două naţiuni iberice s-a încheiat în favoarea Spaniei, 1-0 la Mondialul african.

De ce Spania nu e Barcelona

Vorbind despre Spania, există un clişeu: Spania egal Barcelona. Mare, mare greşeală. Între jocul Spaniei de azi şi cel al Barcelonei există o uriaşă diferenţă. Cînd Barcelona marchează primul gol, imediat îl caută pe al doilea. Cînd Spania marchează primul gol, îngheaţă timpul. Nu e vorba de jucători, căci mulţi dintre ei se regăsesc şi într-o parte şi în alta, e vorba de concepţia celui de pe bancă.

Barcelona lui Guardiola a avut, în 4 ani, o medie de aproape 3 goluri pe meci. Spania lui Del Bosque e la jumătate, cîştigă în general la limită, dar primeşte foarte greu gol, în special în partidele eliminatorii. La Euro 2008 şi CM 2010, odată depăşită faza grupelor, Spania nu a mai încasat acest gol, graţie acestui nou concept, de care vom vorbi puţin mai jos.

Revenind, de ce Spania nu e egal Barcelona? Un motiv e cel de mai sus. Al doilea e dat de un nume: Messi. Luaţi-l pe Messi şi puneţi-l, în imaginaţie evident, în linia de 3 a Spaniei, de după Busquets, Xabi şi Xavi, de neatins pentru Del Bosque. Iniesta sau Silva, Torres sau Cesc plus Messi. Stilul de joc al argentinianului nu se regăseşte la Spania pentru că nu există în lotul campioanei en titre nici un fotbalist cu calităţile lui Messi, care să ia mingea şi să se ducă în dribling spre careul advers.

De ce Spania nu e Real Madrid

Modulul lui Del Bosque, deşi pe hîrtie pare un 4-3-3, e mai degrabă un 4-2-3-1, căci Xavi nu e chiar în aceeaşi linie cu cei doi închizători de meserie. Cam ca la Real Madrid, nu exact ca la Real, căci Xavi stă undeva între cele două linii, de unde şi jocul său ce pare mai puţin profund ca la Barcelona.

Spania nu are stilul direct al Realului, nu are contraatacul lui Mourinho, nu are profunzimea dată de Benzema. Şi nu-l are pe Ronaldo. Repetaţi experimentul de mai sus şi încercaţi să vă imaginaţi un implant al lui Cristiano în modulul Spaniei. Nici el nu se prea regăseşte, stilul său direct, în viteză, letal pe spaţii neavînd susţinere în ceea ce joacă Spania.

Spania a reinventat catenaccio

Şi atunci, ce e Spania? Spania egal posesie. Şi punct. Nu tiki-taka. Poate tic-tac, căci, da, Spania e ca un ceas, pasele sînt ca secundele, încă una bună, încă o secundă ce trece spre fluierul final. Într-un fel, Spania a reinventat catenaccio, un catenaccio cu mingea, cu posesie. Un fel de „pose-naccio”, dacă permiteţi.

Nu puţini sînt cei ce asociază Spania cu Chelsea. Mare greşeală din nou. E o diferenţă uriaşă între a te baricada în zona propriului careu, aşteptînd mingi pe care să le respingi în faţă, şi a te apăra avînd mingea şi făcînd presing foarte sus.

Spania îşi eternizează parcă linia de pase, aşteptînd cu răbdare un moment de geniu de la Xavi, de la Iniesta, de la Silva, de la Cesc, chiar şi de la o pasă lungă marca Xabi Alonso. Şi aşteptînd, cu aceeaşi răbdare, ca adversarul să obosească, să se enerveze.

Vă sugerez încă un experiment! Căutaţi 4 prieteni şi mergeţi împreună pe un teren. Jucaţi ceea ce noi numim „măgăruşul”. 4 contra unu. Veţi vedea că după maximum 5 minute, în care nu veţi putea lua mingea, veţi obosi groaznic şi veţi simţi nevoia să-i ardeţi una celui mai apropiat dintre amici. Ei bine, asta se întîmplă şi cu adversarii Spaniei.

Şi totuşi, Portugalia?

Portugalia pare condamnată. Şi totuşi, chiar n-are nici o şansă? Ar fi, din nou, o mare greşeală să spunem aşa ceva. Portugalia are un fotbalist ce reprezintă, el însuşi, o fază de joc. Cristiano. Cristiano Ronaldo reprezintă tranziţia ofensivă a Portugaliei. Pe ultimii 40 de metri, cu spaţiu în faţă, e imbatabil. Joacă, de regulă, pe unicul punct mai slab al Spaniei, zona lui Arbeloa. Pe care-l ştie perfect, îi cunoaşte limitele, îi înţelege carenţele.

În banda cealaltă e Nani. Un „fuoriclasse” şi el. Un pericol pentru un, încă, neexperimentat Jordi Alba. Alături de cei doi, undeva în spatele lor, Moutinho-Veloso-Meireles, o linie de 3 extrem de mobilă, tehnică în acelaşi timp, şi cu multe reuşite pe faza de recuperare. Plus Pepe, mai în spate, plus Coentrao, chiar plus Hugo Almeida, care cu stilul său fixează fundaşii adverşi, nelăsîndu-i să intre în alte combinaţii.

Portugalia e o sumă de individualităţi. Încă nu e o echipă şi asta e marea ei problemă. În special în faţa unui adversar cum e Spania.

Cristiano ca Maradona

Încă un lucru despre Ronaldo. Se spune că îşi cunoaşte perfect adversarii, dar asta e cu dus întors, căci şi adversarii îl cunosc bine pe el. Fie ei de la Barcelona sau de la Real. Contra Spaniei, Cristiano va fi, oarecum, în situaţia lui Maradona din 1990, la semifinala Italia-Argentina. Cu amendamentul că atunci s-a jucat la Napoli, ceea ce a dublat senzaţiile. După acea semifinală, Maradona n-a mai avut viaţă în Italia, nici măcar la Napoli n-a mai fost ca înainte.

Suporterii lui Real Madrid din toată Spania sînt în faţa celui mai greu meci din ultimii ani.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

marius (14 comentarii)  •  27 iunie 2012, 16:29

Spania va avea posesia iar Portugalia va miza pe contre taioase cu ronaldo si nani. Daca Spaniolii nu lasa gauri mari in aparare sunt sanse mari sa nu ia gol, mai ramane sa marcheze si azi ar fi bine daca l-ar arucna in joc pe Llorente; Bascul are un jok de cap care pot sa-i destabilizeze pe fundasii centrali portughezi. Scorul va fi 1-0 0-0 sau 1-1. Ronaldo e un mare jukator dar singur va inota in gol precum in meciul cu nemtii.

calinho (13 comentarii)  •  27 iunie 2012, 16:50

Pot sa inteleg ca Spania nu e Barcelona si nici Real Madrid….dar ce era Spania inainte de 2004????? Nimic zero barat.. dupa ce a aparut generatia extraordinara de la Barcelona, Spania a castigat si ea trofee, deci in mod logic, influenta Barcelonei asupra selectionatei Iberice a fost urias… cei de la Real sunt doar niste „papusi”(am exagerat un pic) in mana celor 2 „regista” -stiti voi care…de la FCB
Portugalia are si ea sansele ei ….dar totusi sper sa castige Spania.

cata (3 comentarii)  •  28 iunie 2012, 2:41

dezamagit de dvoastra domnule niculescu, : ronaldo ca maradona ? ce a facut sa merite aceasca comparatie ? si acuzele catre spania ca face cantenaccio sunt nefondate sunt alte echipe care se apara cu 10 jucatori si numai zice nimeni nimic. am observat ca in ultimul timp il ridicati pe ronaldo asta in slavi de nu se mai vede… de un ozil de un swhisteinger nu zice nimeni nimic, marketingul face multe ! Ma intreb unde ar fii messi daca ar fi aratat si ar fi avut caracterul lui ronaldo ? Probabil ca se vorbea de el ca fiind cel mai bun din istorie inca de acum 2 -3 ani, dar asta se cauta caractere jegoase , figuranti, etc. pacat cand avem alti jucatori de luat exemplu si antrenori tot cu aia tragem.

gilos (50 comentarii)  •  28 iunie 2012, 9:01

N-a fost chiar asa dramatic pentru suporterii madrileni… jucatorii s-au imbratisat la final si fiecare merge mai departe !

zolari1918 (3 comentarii)  •  28 iunie 2012, 11:28

si totusi spania!

anka (1 comentarii)  •  28 iunie 2012, 13:37

Sunt deacord cu tine! Spania plictiseste cu acest stil…dar nu trebuie judecata, de acest lot dispune antrenorul cu asta trebuie sa lucreze! Sa nu uitam ca si la CM Spania tot cu 1-0 castiaga si Germania pe cine ii prindea 4 le dadea…pana a dat de Spania.

geo12 (5 comentarii)  •  28 iunie 2012, 13:43

Bravo, excelenta analiza! Messi demonstreaza ca e cel mai bun si cand nu joaca. 🙂

bach (4 comentarii)  •  28 iunie 2012, 15:16

Iata un articol al unui om care intelege bine fotbalul! Citind, m-am simtit de parca teoretizam la o bere, cu prietenii. A fost o incantare. Consideratiune de la Craiova! 🙂

i’m zlatan (6 comentarii)  •  28 iunie 2012, 22:08

@cata….esti varza frate,daca tu nu suporti caracterul lui Ronaldo „vezi de drumul tau”…ceea ce a descris Andrei mai sus a fost Fotbalistul Ronaldo..nu Omul Ronaldo,pus alaturi de (mai bunul ) Messi in echipa Spanie(cam greu pt tine)…si daca tot esti asa de inteligent….atat Ozil cit si Svanstaiger joaca pe alte posturi decit Ronaldo….mai sparge citeva seminte,ia o vioara sa lasa pe altii care se pricep.
PS: f ok comentariul dar spania nu joaca 4 3 3…

Benone (3 comentarii)  •  28 iunie 2012, 23:34

Uau, jos palaria! Felicitari!

Comentează