Zlatan, eroul problemă
Zlatan Ibrahimovici este, probabil, jucătorul cu cea mai mare influenţă într-o echipă din toate cele 16 calificate la acest turneu final. Luaţi la rînd echipă cu echipă şi veţi vedea că la nici una nu există o atît de mare […]
Zlatan Ibrahimovici este, probabil, jucătorul cu cea mai mare influenţă într-o echipă din toate cele 16 calificate la acest turneu final. Luaţi la rînd echipă cu echipă şi veţi vedea că la nici una nu există o atît de mare diferenţă de valoare între un personaj şi restul celor care compun lotul. După mulţi, Ibrahimovici e cel mai bun fotbalist din istoria Suediei, dar acest aspect e plin de elemente subiective ce ţin, mai degrabă, de ultima impresie.
După două sezoane foarte bune cu Milan, media dintre unul excelent şi unul bun cam asta ar fi, de la Ibrahimovici se aştepta să fie omul care să ajute Suedia să devină surpriza competiţiei. N-a prea fost aşa. Golurile lui Zlatan n-au ajutat cu nimic, iar scandinavii au plecat deja acasă.
Ultima mare performanţă a Suediei, locul 3 în 1994 (off, mai bine să nu ne aducem aminte!), a fost obţinută graţie unei echipe competitive, disciplinată, în care nici un nume nu ieşea în evidenţă la modul exagerat. Astăzi, Suedia e cam la fel, cu o unică, dar mare excepţie. Ibrahimovici. Între el şi ceilalţi se cască o prăpastie, şi valoric, dar şi ca atitudine. Suedia a fost un 10 plus 1, doar că acel „1” n-a putut fi elementul decisiv, devenind, mai degrabă, elementul problemă. Poate şi trecutul genetic al lui Zlatan are o mare importanţă în felul său de a fi, rădăcinile balcanice fiind în puternic contrast cu rigoarea nordică. El pare într-o continuă rebeliune contra propriului interes, apoi, extrapolînd, contra intereselor echipei. Zlatan n-a ştiut sau n-a vrut măcar să încerce să fie un coleg bun, preferînd să caute drumul care să-l transforme în erou. A dat goluri magnifice, dar, în acelaşi timp, a uitat că trebuia să apere prima bară la golul lui Şevcenko. De exemplu.
Cînd vîsleşti doar în slujba propriului ego, rişti să răstorni corabia. Nu poţi schimba direcţia vîntului, dar poţi să-ţi ajustezi pînzele astfel încît să ajungi la destinaţie. Dar pentru asta trebuie să respecţi regulile căpitanului. Asta dacă nu cumva tu, ca matelot, te crezi mai important decît cel ce conduce corabia.
La final, o scurtă istorie despre Ibra. Cînd a fost nevoit să-şi schimbe paşaportul, a trebuit să completeze, logic, un formular. Ajuns la anul naşterii, a trecut doar 81. Întrebat de ce n-a completat şi celelalte două căsuţe, a răspuns, în stilu-i caracteristic: „Doar n-o fi 1881, că n-am 130 de ani”. I s-a părut o glumă bună. Lui. Nu şi celui de dincolo de geamul ghişeului, care i-a returnat formularul, îndemnîndu-l să completeze căsuţele rămase lipsă: „Aici în Suedia avem reguli. Dacă nu le respectăm, sistemul nu funcţionează”.
Pentru Zlatan, regulile nu există. Există doar excepţiile. El e una. De multe ori, excepţiile se transformă în probleme.