Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Coincidenţe italiene

De fiecare dată cînd fotbalul său a fost zguduit de cutremure, Italia s-a regenerat fantastic şi a cîştigat Mondialul. Acum e iar scandal şi urmează Euro

Zguduită, la propriu, de cutremure, Italia trebuie să suporte în aceste zile şi […]

miercuri, 30 mai 2012, 11:40

De fiecare dată cînd fotbalul său a fost zguduit de cutremure, Italia s-a regenerat fantastic şi a cîştigat Mondialul. Acum e iar scandal şi urmează Euro

Zguduită, la propriu, de cutremure, Italia trebuie să suporte în aceste zile şi mişcările tectonice din fotbal. Într-o ţară unde acest sport a trecut dincolo de graniţa unei simple pasiuni, devenind mai degrabă un mod de viaţă, noul scandal ce cuprinde „Il Calcio” nu sună deloc bine. E încă o lovitură la credibilitatea unei întreceri ce a fost zguduită, de-a lungul timpului, de seisme mai mult decît semnificative.

Introducerea termenului „mafie” în acest scandal e primul lucru care-ţi vine în minte atunci cînd descoperi numele implicate. Jucători oarecum importanţi, poate nu vîrfurile din Serie A, de acord, dar cu destul impact mediatic, plus un antrenor, Conte, ce tocmai se proclamase campion cu Juve şi încă fără înfrîngere. E posibil ca asta să fie o înfrîngere teribilă pentru Conte. Performanţa în sine, cea cu Juventus, rămîne, deocamdată nu e umbrită de nimic (am zis deocamdată pentru că nimeni nu ştie unde şi cum se va termina această anchetă), în schimb imaginea sa e. clar, foarte şifonată. Toţi cei anchetaţi sînt oameni cu bani, în nici un caz săraci, de ce să se implice în aşa ceva? E o întrebare pentru care nu găsim răspuns prea repede, dar la care merită asociată o altă întrebare: oare jucătorii ăştia chiar ştiu ce fac sau sînt forţaţi, eventual şantajaţi?

Revenind la scandal, două observaţii merită făcute. Anume că italienii, organele statului italian adică, încearcă să se opună cumva acestei molime. Cînd ceva miroase urît e bine să fie dat la o parte. Şi pe la noi miroase urît fotbalul, cam pe aceleaşi repere ale pariurilor, iar presa sportivă a tot semnalat cazuri dubioase. Reacţia celor care ar trebui să aibă o reacţie e să spună că ei nu miros nimic, că eventual cei ce semnalează acel miros urît au nasul înfundat.

Orice măsură, cît de mică, induce o oarecare stare de teamă în rîndul celor implicaţi, plus că stîrneşte în rîndul oamenilor normali ideea că se face totuşi ceva. Atunci cînd nu se face chiar nimic lumea ce poate să creadă? Fie că e vorba de incompetenţă, fie că e vorba de corupţie. A doua observaţie e mai degrabă o constatare. În 1982, cu Mondialul din Spania în perspectivă, Italia se confrunta tot cu mafia pariurilor, clandestine pe atunci, celebra operaţiune „Totonero”. Milan a fost retrogradată, Lazio de asemenea, iar Paolo Rossi suspendat doi ani. În 2006, chiar în zilele premergătoare turneului final, cam ca în cazul de faţă, a fost „Calciopoli”, cu Juventus trimis în Serie B. Revin la măsurile pe care le-au luat italienii şi vă invit să faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi să găsiţi care ar fi în fotbalul nostru reperele pentru Milan şi Juve!

Constatarea e că mereu fotbalul italian a găsit o incredibilă capacitate de regenerare. În mod normal, scandalurile ar fi afectat şi echipa naţională, dar atît în ’82, cît şi în 2006, Italia a cîştigat titlul mondial. Coincidenţa face că, de fiecare dată, „Squadra Azzurra” să nu beneficieze de mari credite înaintea competiţiei.

Dă cineva Italiei vreo şansă înaintea Europeanului ce stă să înceapă?

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Gabriel Bratu (7 comentarii)  •  30 mai 2012, 11:56

Se ia un fapt care nici macar la categoria „coincidente” n-are baza sa stea, se construieste in jurul lui ceva care sa aduca cu niste argumente si se scrie un articol.
Dup-aia ne miram de ce presa nu mai vinde. Pai, cine ar plati un cent pe un astfel de articol ?!

Vlad (15 comentarii)  •  30 mai 2012, 12:13

Pai chestia e ca este European, nu Mondial :)…. si diferenta este uriasa. In cazul mondialelor, grupa este relativ usoara, italienii au timpul sa-si intre in mana, sa uite de scandaluri, sa uneasca spectatorii in jurul lor…. in schimb la europene, toate meciurile sunt criminale, trebuie sa inceapa direct bine…. nu cred ca o sa faca mari valuri.

geronimo72 (7 comentarii)  •  30 mai 2012, 12:20

sa fim seriosi…coincidenta nu mai are cum sa se repete! din mai multe pct de vedere…unul ar fi ca acum, in comparatie cu ’82 si ’06, actuala generatie este extrem de slaba valoric si al experientei! un alt motiv ar fi ca, cel putin din pct meu de vedere, ce a fost in ’82 si ’06 e un biet foc de paie in comparatie cu scandalul de acum! acum cred ca se lasa cu urmari extrem de grave, cu rani ce nu vor trece prea curand si care vor da fotbalul italian inapoi(din pct de vedere sportiv, economic, al imaginii, etc) cu cel putin 10-15 ani!

rory (2 comentarii)  •  30 mai 2012, 13:48

Va dau cuvantul meu ca chiar astazi am pus un bilet la pariuri ca Italia va castiga Euro si datorita acestor scandaluri care poate pana la urma fac o echipa si mai puternica dar a faptului ca in ultimul timp am remarcat ca o anumita cifra se repeta in fotbal:44
-la euro 2008 spania castiga primul european dupa o pauza de 44 de ani
-man.city la fel a castigat titlu in anglia dupa o pauza de 44 ani
-si un exemplu de la noi,dinamo a castigat prima oara dupa 44 de ani o finala contra rapidului
-iar Italia surpriza sau nu a castigat singurul ei titlu european acum 44 de ani 1968
Sper sa scot o suma frumusica de la pariuri :))

ANO DOMINI (14 comentarii)  •  30 mai 2012, 13:53

Fapte, documente şi mărturii ale martorilor atestă că echipa cea mai influentă din istoria fotbalului românesc a fost Dinamo Bucureşti. Gruparea Ministerului de Interne, înfiinţată oficial în 1948 de agenţii sovietici pentru a copia formaţia similară de la Moscova, s-a folosit de forţa aparatului poliţienesc (inclusiv a Securităţii) ca să cuprindă, asemenea unei caracatiţe, întreaga Românie.Reţeaua Dinamo
Dinamo I Bucureşti
Dinamo II Bucureşti
Dinamo Obor Bucureşti
Dinamo Victoria Bucureşti
Dinamo Cluj
Dinamo Piteşti
Dinamo Braşov
Dinamo Bacău
Dinamo Bârlad
Dinamo Galaţi
Dinamo Brăila
Dinamo Tecuci
Dinamo Tulcea
Dinamo Focşani
Dinamo Oradea
Dinamo Săsar
Dinamo Satu Mare
Dinamo Slatina
Dinamo Suceava
Dinamo Turnu Măgurele
Dinamo Ştei
Dinamo Baia Mare

bresciano (1 comentarii)  •  30 mai 2012, 14:05

Forza Italia!

Piovra (1 comentarii)  •  30 mai 2012, 14:41

Trebuie sa te chinuiesti serios si sa transpiri la greu ca sa poti scrie un ditai editorial despre coruptia din fotbalul italian (anchetata si sanctionata) fara sa arunci o vorbulita macar despre mafia si mizeria patronate de nasu’&corleone (la care, de 20 de ani, justitia inchide ochii). De fapt, trebuie doar sa te cheme Andrei Niculescu.

Marius Bondoc (2 comentarii)  •  30 mai 2012, 17:01

Am 20 de ani si sunt fan al echipei squadra azzura din anul 2000 cand au pierdut finala cu franta la Euro.Imi plac italienii in fotbal pentru ca sunt foarte calculati in jocul posesiei si asta cred ca este un avantaj …deci pana o sa ma las de fotbal(daca) voi tine cu Italia…

Cristiano7 (15 comentarii)  •  30 mai 2012, 18:51

Nu … singura echipa care poate bate Spania… este Germania, dar care nu prea o vad intr’o forma foarte buna…Italia in nici’un caz !!!

ulle (1 comentarii)  •  30 mai 2012, 20:25

In sfarsit, un articol care merita citit si care merita comentat.
Nici nu-mi pot imagina ca Antonio Conte, un om care a plecat de foarte jos, un baiat destept, care a tras de el cat a putut de mult pentru a ajunge sus, si-ar putea cobori standardele intr-atat de mult incat sa ia parte la o mizerie ca asta.
Nu stiu cum era in ’82, dar fata de 2006, italienii au un lot mult mai slab. Fundasii, desi majoritatea sunt campionii Italiei, nu sunt Cannavaro si Nesta de acum 6 ani. Nu mai e un Totti, un Camoranesi, iar atacul, Cassano care abia a revenit dupa problemele de sanatate si Balotelli in care nu poti avea incredere nici cat intr-o femeie, cei 2 jucatori „fuoriclasse” nu se ridica la nivelul precedentilor.

dracone (5 comentarii)  •  31 mai 2012, 0:04

surprinzator ca un jurnalist are puterea sa fie obiectiv si sa faca o paralela intre echipele mult iubite ale patriei si doua super echipe precum juve si milan in acest context: ‘Revin la măsurile pe care le-au luat italienii şi vă invit să faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi să găsiţi care ar fi în fotbalul nostru reperele pentru Milan şi Juve!’.
surprinzator pt ca la noi in tara 60 % din popor tine cu steaua, si atunci tre sa fi prost ca jurnalist sa-ti atragi antipatii scriind ceva negativ despre echipa mult iubita. mult mai simplu ar fi sa scrii ca tanase e disputat de barca real si manchester, ca chipciu pleaca pe jdemilioane de euro la city – vezi radoi care inainte sa plece la arabi a fost transferat de presa 4 veri la rand la real milan inter bayern etc. sau ca pedeapsa de 2 etape fara spectatori aplicata rapidului la un meci in care in tribune erau femei si copii e mult prea blanda. sau ca nationala e echipa unde toti au sanse egale si piti cheama cei mai buni jucatori si printr-o coincidenta joaca la steaua sau ii impresariaza fratii

razvanica (1 comentarii)  •  31 mai 2012, 0:17

Cum anume puteti explica expresia: „a fost zguduită, de-a lungul timpului, de seisme mai mult decît semnificative”. Limbaj frugal

lebateauivre (1 comentarii)  •  31 mai 2012, 7:00

pentru geronimo:
nimeni nu auzise da paolo rossi pana sa le-o traga de trei ori brazilienilor

valentin (3 comentarii)  •  31 mai 2012, 8:37

de fapt italienii isi aranjeaza un scandal din cand in cand pentru a castiga si ei o competitie.

scandal nu inseamna sa retrogradezi pe alde Palermo ci un grande.

de altfel toate celelalte campionate mari sunt curate ca lacrima (vezi Spania ultima etapa ca exemplu)

UEFA si FIFA sunt organizatii mafiote… despre ce vorbim…

cata (3 comentarii)  •  1 iunie 2012, 10:03

n-au nicio sansa

comisarul (4 comentarii)  •  1 iunie 2012, 22:53

De-asta nu are Romania performante cu nationala… Fiindca la noi mafiotii nu sunt pedepsiti, cu scandal, niciodata… 😀

gabi (4 comentarii)  •  2 iunie 2012, 15:46

Tottonero a fost in 1980 si a dus la suspendarea lui Paolo Rossi(si a altora) pana in 82 cu cateva luni inainte de Mondialul din Spania….Bearzot l-a selectionat pe Rossi desi nu jucase decat cateva meciuri.

Comentează