Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Teoria meritului

Cîştigă întotdeauna cine merită? Poate că nu, dar contează doar cine cîştigă

Finala Ligii Campionilor. Finala Cupei României. Mai înainte, semifinalele Ligii. Plus alte şi alte meciuri, eliminatorii în principal, la capătul cărora o echipă, cea învinsă, se consideră nedreptăţită. […]

duminică, 27 mai 2012, 2:19

Cîştigă întotdeauna cine merită? Poate că nu, dar contează doar cine cîştigă

Finala Ligii Campionilor. Finala Cupei României. Mai înainte, semifinalele Ligii. Plus alte şi alte meciuri, eliminatorii în principal, la capătul cărora o echipă, cea învinsă, se consideră nedreptăţită. Nu de arbitraj, asta e o altă poveste, ci de felul în care s-a jucat. Expresia „noi am jucat, ei au cîştigat” a devenit favorită pentru a acoperi frustrarea celor care, cu cîteva minute mai devreme, se uitau cu jind cum adversarii primesc trofeul, în vreme ce ei primesc consolări.

Evident, există suficiente partide în care echipa mai bună cîştigă, la capătul unui joc strălucitor, cu un fotbal modern, estetic, plin de ocazii şi, consecinţă logică, goluri. Există însă şi partide cînd o echipă atacă, dar termină prin a pierde în faţa celei care, în marea majoritate a timpului, se apără. Jose Mourinho e un cîştigător, nimeni nu poate nega. La fel, nimeni nu poate nega că, în anumite situaţii, echipele sale au generat frustrări adversarilor cîştigînd în ciuda unui fotbal mai puţin spectaculos. „Sînt unii care se cred foarte deştepţi şi spun că există un singur fel de fotbal, în care doar se atacă. Oamenii aceştia cunosc fotbalul de pe Google, de aceea cunoştinţele lor sînt puţine. În realitate, un singur fotbal contează: cel care te face cîştigător”.

Ce înseamnă totuşi a juca bine? Pe Google, o astfel de întrebare te îndreaptă spre zeci de bloguri unde tot felul de oameni, mai cunoscuţi sau nu, caută răspunsul. Fiecare conform propriei plăceri, izvorîtă din sentimentul de apartenenţă sentimentală la un club. Nu toată lumea poate să joace ca Barcelona, reperul estetic  al ultimilor ani, dar şi reciproca e valabilă, nu toată lumea poate cîştiga precum Chelsea, în meciurile cu Bayern şi Barcelona. Fotbalul se compune din două faze, cea de atac şi cea de apărare. Unii, în special adepţii şcolii italiene, le inversează şi încep cu faza de apărare. Pentru ei, apărarea e esenţială, de la asigurarea propriului teritoriu porneşte cucerirea teritoriilor adverse. Pare o teorie militară, dar se aplică perfect şi în fotbal. Echipa care face perfect ambele faze e perfectă, din punctul de vedere al rezultatului final. O echipă care ia gol, cazul Rapidului miercuri, înseamnă că a avut lacune pe faza de apărare, dar şi pe cea de atac, căci n-a reuşit să dea, la rîndul său, gol.

Întrebare pentru toată lumea: ce e mai important? Să domini sau să cîştigi? În meciurile decisive. Aici e chestiune de opţiuni, de calcul, de cunoaştere a realităţii. De conştientizare a priorităţilor. Învingătorul rămîne în istorie, învinsul rămîne cu regretele.

Românescul „scopul scuză mijloacele” sună cam prea dur. Mai pragmaticul „finalele se cîştigă, nu se joacă” pare mai concludent. Dar cea mai „estetică” e o părere mai veche a lui Pep Guardiola: „Cine ajunge într-o finală e mare. Cine o cîştigă e etern”.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Luciann (9 comentarii)  •  27 mai 2012, 14:45

Bayern a avut mult ghinion in finala! Chelsea n-a castigat ca s-a aparat bine, a avut bulan! Daca se apara bine nu avea atatea ocazii Bayern! Robben a ratat penalty-ul din prelungiri pentru ca s-a aparat Chelsea bine? Hai sa fim seriosi, cu un asemenea joc nu se poate castiga la infinit, pe cand cu un joc ca al Barcei da, se poate castiga la infinit chiar daca uneori mai si pierzi!

jay (1 comentarii)  •  27 mai 2012, 14:47

Românescul “scopul scuză mijloacele”? O fi avand Machiavelli rude pe la Bucuresti dar s-a nascut la Florenta… 🙂

manu (6 comentarii)  •  27 mai 2012, 14:51

Cred ca verbul a merita nu isi prea are locul in sport.Desigur ca doar castigatorul intra in istorie insa trebuie apreciati intotdeauna si cei pe care americanii ii numesc frumos”the runner-up” si fara de care castigatorii nu si-ar putea etala fericirea suprema/cred ca intr-un fel ar fi frumos dar si ideal daca intr-o finala nu am avea un invins si un invingator ci am avea doar doi competitori care sa imparta aceleasi ”merite”la final,chiar daca cineva trebuie sa invinga

evolution (106 comentarii)  •  27 mai 2012, 15:03

În orice competiție câștigă cel ce merită. Vorba unora: Și-au dorit mai mult victoria!

matteo (4 comentarii)  •  27 mai 2012, 15:07

inclusiv chelsea, milan sau inter domina la ei in campionat (ok, a fost un sezon mai slab pt chelsea si inter dar au fost totusi in primele 6 din 20). acum 2 ani chelsea stabilea recordul de cele mai multe goluri marcate de o echipa in premier league (peste 100 intr-un sezon), cu un drogba si un lampard la apogeul carierelor. inter era si ea foarte puternica la vremea cand jucau eto’o si d. milito impreuna. pazzini, desi cu pedigree, a avut un sezon in care a marcat la 5 partide, spre deosebire de precedentele 3 sezoane, jucate tot in serie a (dintre care 2 la o echipa mai mica) cand reusise sa inscrie la fiecare 2 partide, iar forlan a fost mm accidentat. sunt totusi echipe care domina. ok, nu o domina pe barca, nu domina realul sau bayernul, dar pot domina pe benfica, schalke, lyon, marseille, napoli, zenit, sahtior sau alte formatii de plan secund in CL pentru ca in final sa aiba putin noroc si sa elimine si o formatie mai tare decat ei. recunosc, sezonul asta a fos ceva mai mult noroc pt chelsea, o echipa batrana, cu jucatori talentati dar trecuti, aflati la ultimul dans. noi putem sa batem una din acele echipe de pluton ca sa speram la ceva? nu ma refer la cele de pluton din CL ci la cele de pluton din EL, care nu castiga niciodata, gen bilbao, tottenham, leverkusen, stuttgart, werder, feyenord, twente, alkmaar, sporting lisabona, braga, panata, galata (da, stiu ca au castigat acum 12 ani:)), fener, besiktas, spartak, rubin kazan, mettalist, anderlecht, copenhaga, basel ,anothosis etc????? raspuns: nu putem! si-atunci ce europa league vrea gigi sa castige? si tu, andrei, de ce il tot incurajezi in convingere?

glumetzul (1 comentarii)  •  27 mai 2012, 15:14

Fiind fan al Rapidului pe plan intern si al lui Bayern in Europa pot spune ca am avut una din cele mai triste saptamani pe plan fotbalistic desi acum vreo 10 zile se anunta ca fiind o saptamana de sarbatoare pentru mine.

Una peste alta, daca rezultatul nu e influentat de arbitrii, spectatori sau alti factori care nu au legatura cu cei 22 de jucatori si cu mingea atunci rezultatul trebuie considerat cel corect chiar daca impresia pare a fi alta.

alex.j (4 comentarii)  •  27 mai 2012, 15:22

Bravo jay , te-ai prins ! Cistiga cei mai buni ? Nu intotdeauna ! Cistiga cei mai hotariti , puternici , determinati si nu in ultimul rind norocul isi are rolul lui !

Band0ler0s (3 comentarii)  •  27 mai 2012, 15:27

Domnule Niculescu, pana si fotbalul italian incepe usor sa puna pret pe faza atacului.daca ai urmari fotbalul italian ai observa acest lucru.
sa invoci scoala italiana de fotbal este in acest moment doar o scuza pentru cei nepunticiosi.
in acest moment fotbalul italian incearca tot posibilul sa ajunga la nivelul si stilul fotbalului practicat in spania,anglia,germania.

ASD (11 comentarii)  •  27 mai 2012, 15:38

Important domnule Niculescu e sa nu mai fii matale frustrat. Inteleg ca Barcelona e un fel de religie pentru tine, dar las-o mai usor.

iustin (19 comentarii)  •  27 mai 2012, 16:07

chelsea nu va ramane in istorie ca o mare echipa, asta nu intelege multa lume.va ramane cu o cupa in palmares care va conta din cand in cand la niste enumerari de castigatoare de-alungul timpului al trofeului DAR barcelona va ramane Eterna si mai Buna indiferent de rezultatul norocos din semifinale-si finala-al engleziilor.

ralffy_mr (20 comentarii)  •  27 mai 2012, 16:35

o mica gluma…fotbalul e compus din 3 faze..apararea, atacul si temporizarea 😉
la subiect: intradevar..Chelsea a fost altceva de cand a fost preluata de Di Matteo. A devenit foarte pragmatica..si-a folosit mijloacele in cel mai eficient mod posibil (experienta veteranilor si precizia lui Drogba) pentru ca veteranii clar nu mai pot juca altfel la acest nivel din lipsa de energie (Consider ca asta a fost si motivul pentru care Drogba era mai mereu pe jos, simuland orice) Cam atat… nu e vorba de cine a fost mai bun. Cei mai buni au fost Barcelona (pentru ca semifinala a fost absolut fantastic dominata de ghinionul Barcelonei) si Bayern. Iar sportul, ca si viata ne ofera si momente de genul acesta si momente ca infrangerea lui Bute din varii motive..unul ar fi acela sa nu ne plictisim..al doilea ar fi ca omul nu e perfect si e supus presiunii mai multor factori..nu neaparat sportivi sau tehnici..si ar mai fi….

Louvre (4 comentarii)  •  27 mai 2012, 16:46

Chelsea e o mare mizerie! Asta e concluzia, n-avem ce discuta despre o astfel de adunatura care refuza jocul!

ion c (5 comentarii)  •  27 mai 2012, 17:35

Mourinho nu aduce nimica in istoria fotbalului. Echipele antrenate de el sunt greu de privit: joc atletic, indarjit, deseori dur, lipsit de spectacol. Daca asta ar insemna forbalul, m-as fi mutat de mult pe canalul de hochei pe iarba 🙂 Guardiola insa a adus altceva, fotbalul inteligent, si spre binele fotbalului sa speram modelul sau va fi urmat de tot mai multe echipe (cal putin la nivel de varf, ca echipele modeste cu siguranta vor ramane la Mourinho si stilul lui mizerabil).

sorin (1 comentarii)  •  27 mai 2012, 20:03

mda, nici nu stiu de unde sa incep. nu numai ca e tampita ideea autorului dar mai si da citate din antrenori care au o cu totul alta abordare decat chelsea in ce priveste felul in care devii castigator. io am fost la finala cupei si mi-a fost jena cand toata peluza de nord se bucura de castigarea trofeului. rezultatul a fost mincinos iar partitura de joc de-a dreptul penibila, iar daca te intrebi de ce sunt stadioanle echipelor care joaca cu fundul in poarta goale raspunsul sta in felul in care echipele astea refuza jocul. banuiesc ca lumea nu se uita la fotbal 90 de minute ca sa afle scorul final, ci se uita ca la o forma de spectacol, iar cand ai o echpa care se apara ca la handbal spectacolul de cele mai multe ori lipseste. echipele asa zis „pragmatice” nu fac altceva decat sa-si tina suporterii cu sufletul la gura in timp ce asteapta sa se fluiere finalul meciului. bine, atat chelsea cat si grecia au circumstante atenuante pentru ca nu sunt/ erau niste echipe valoroase, iar in cazul lui chelsea multi jucatori erau la ultimul hei-rup. okay respectam asta, dar cand bagi un miliard de lire intr-o echipa nu cred ca te astepti sa castigi CL aparandu-te in 11 oameni. partea proasta e ca faza asta pare a deveni un stil, un truc italienesc de a castiga cu orice pret un trofeu, dar nu stiu cine se poate uita la astfel de jocuri fara sa se plictiseasca de moarte. dupa mine castiga echipa si antrenorul care propun ceva, un stil de joc, o filosofie, o critica contructiva daca vreti, nu echipa care refuza jocul si inscrie dintr-o faza fixa. pe termen lung castiga echipele care contruiesc, care inventeaza o strategie nu cele care castiga o cupa si apoi trebuie sa renunte la cel putin jumatate din jucatori.

comisar (11 comentarii)  •  28 mai 2012, 0:09

Fotbalul e un joc unde castiga cine castiga, si nu neaparat cine merita. Cel mai trist este cand castiga cine da bani mai multi, cine minte mai greu la comisii, cine triseaza… Atunci jocul devine penal, dar fiindca e doar un joc, nici macar opinia publica nu se revolta… Ce naiba, e doar un joc, de ce sa ne revoltam ca altii se imbogatesc mintindu-ne ca joaca onest?! 😀

Vlad (25 comentarii)  •  28 mai 2012, 18:09

Depinde ce fel de om esti. De ce sa conteze DOAR cine castiga? Cine spune asta?

Daca esti un om ipocrit si superficial care are in cap numai latura cifrelor si statisticilor in sport da, poate ca numai asta conteaza. Pana la urma rezultatul final este si el o statistica. De ce va mai uitati atunci? Asteptati sa se termine si cautati pe net rezultatul final. Daca asta este tot ce conteaza.

Daca te uiti la un sport STRICT pentru frumusetea lui, cu siguranta ca te intereseaza intai alte chestii, cum ar fi sportul in sine, nu cifrele din jurul lui.

Mi se pare deja penibil acest curent al rezultatului, venint mai ales din partea fanilor Real. Cand jucau Zidane si Ronaldo(cel cu chelie si fara gel) la Real atunci Realul era exemplul de urmat in fotbal. Jocul practicat era cu adevarat spectaculos si nici nu exista conceptia de a nu juca asa. Dovada fiind si antrenorul care a venit dupa, care le-a adus campionate si a fost dat afara ca nu juca frumos.

Acum, de cand a venit Murinho la Real, rezultatul e totul. E ok sa calcam pe cadavre, sa ne batem joc de meseria noastra, in numele rezultatului.

Apropo, ca tot vorbim de eternitate. Cine a castigat Liga/Cupa Campionilor in 70. Dar in 74, 89, 93? Cati stiu raspunsul la intrebarile astea fara sa caute pe google? Foarte putini fani ai fotbalului. Ei bine, aceeasi fani ai fotbalului cu siguranta ca stiu ca la inceputul anilor 70 era o echipa a Ajaxului care juca incantator, revolutionar si demola tot. Sau ca la cativa ani dupa a aparut o echipa a Bayernului cu Beckenbauer in plina glorie care la fel a demolat tot timp de ani de zile. Sau ca la sfarsitul anilor 80 era o echipa a Milanului cu 4 olandezi care juca un fotbal extraordinar? Intelegi unde bat?

Succesul lui Chelsea ramane doar atat, un succes, care nu va supravietui istoriei peste ceva ani decat dupa o cautare in statistici.

Despre echipa Barcelonei din ultimii ani, spre exemplu, se va vorbi tot timpul. Sau despre cele mentionate mai sus. Acestea sunt echipele care supravietuiesc cu adevarat istoriei. Restul, supravietuiesc doar in statistica.

wickedsick (2 comentarii)  •  29 mai 2012, 2:41

pt Lucian…”Cu un joc al barcei da,se poate castiga la infinit chiar daca uneori mai si pierzi!” tie iti suna bine?!pune mana pe carte nu mai scrie prostii pe site uri. si apropo…vorbind de merit si de toti frustratii care nu stiu sa piarda:daca sezonul viitor Barcelona joaca precum chelsea mai tineti cu ea?fotbalul nu e matematica.nu cel care e mai bun castiga.spectacol nu inseamna intotdeauna sa dai pase cu calcaiul si sa freci mingea 90 de minute,inseamna si tensiune.fotbalul e cel mai frumos cand te tine cu sufletul la gura.daca poate cineva sa ma contrazica,imi fac sepuku.bineinteles ca daca esti fan barcelona sau bayern esti frustrat,ca echipa ta e mai valoroasa,mai experimentata,bla bla.favorita pe hartie.pai daca ar fi fost finala barca real si ar fi castigat una din echipe cu 5-0 ar fi fost frumos?!asta trebuie sa aiba o finala si o semifinala de liga.tensiune.explicatie pentru loseri…

motanul incaltat (173 comentarii)  •  29 mai 2012, 4:42

Pt.mine eterne ramin echipe ca Barcelona,Bayern,Milanul lui Gulit si Van Basten,cel al lui Savicevici cind distrugea Barcelona lui Stoickovici in finala,Ajax-ul lui Kluivert sau Juventus cu Del Piero,Realul vechi….Niciodata echipe gen Inter,Steaua,Chelsea….NICIODATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mikadoo73 (2 comentarii)  •  29 mai 2012, 15:10

@Vlad.Ai spus-o cum nu se poate mai bine,subscriu pe deplin la ce spui aici.Ma bucur cand vad ca mai exista oameni care vad fotbalul aproape identic ca mine.Ce nu se spune mai mereu de catre fanii lui Mourinho,este faptul ca echipele sale sunt construite cu sume fabuloase pe care nicio echipa,nici macar una de talia Barcelonei,nu le poate pune la bataie.Toti vin acum si spun ce mare jucator e Xavi sau Busquets sau Pedro sau Pique,dar daca i-ai fi intrebat acum 5 ani pe (pseudo)specialistii lu’ peste,mai ales pe fanii Mourinho ,daca Xavi – nemaivorbind de ceilalti 3-se compara cu Kaka,pe care Realul n-a dat decit vreo 60 milioane de euro,ti-ar fi ras in nas superior si suficient.Ce vreau sa spun,este ca mi se pare penibila minimalizarea meritelor lui Pep cand se aduc in discutie valoarea jucatorilor sau traditia La Masia.De buna seama,astea sint cat se poate de reale,dar eu cred ca meritul sau etern e ca el a dus la un nivel nemaivazut jocul de posesie,presing si atac necontenit si sufocant.Haideti sa ne uitam la banca de rezerve si la lotul largit ale Realului si Barcelonei,haideti sa ne uitam la cate meciuri decisive de Ch.League sau La Liga a jucat Mourinho cu alde Cuenca sau Tello,chiar si Thiago sau Jeffren in trecut.Sa nu uitam ca Chelsea a castigat Champions cu un antrenor venit de la o candidata la retrogradare,care a preluat echipa dincolo de jumatea unui sezon aproape total compromis si ca era cat pe-aci s-o castige si in 2008,si chiar pe merit,cu un no-name la nivelul cel mai inalt al fotbalului.Ceea ce marele Mou n-a reusit in aproape 4 ani cand i s-au satisfacut mai toate capriciile de catre Abramovici.Si inca ceva,as vrea sa vad o echipa antrenata de Mourinho ca spulbera echipa uriasa a unui club legendar ca Man.United intr-o finala de Champions,asa cum a facut Barca in 2011.
De ce am redus discutia la cei doi antrenori?Pentru ca ei sant arhetipurile celor 2 stiluri diametral opuse care duc la rezultate in sensul pe care-l prizeaza asa-zisii pragmatisti.

comisarul (4 comentarii)  •  29 mai 2012, 15:43

Intr-o finala, meritul este mereu al invingatorului, nu al celui cu palmares anterior mai bun! Numai asa, si outsiderii pot lupta pentru a deveni campioni. Daca finalele ar fi mereu castigate de cei cu palmares mai bun, nu ar mai fi nevoie sa se joace finala. S-ar putea decide finala la masa verde, doar dupa palmares… 🙂 Frumusetea sportului este ca mereu castiga cine e mai bun in meciul din finala, nu in palmaresul anterior!

comisarul (4 comentarii)  •  29 mai 2012, 15:56

@motanul incaltat: inteleg ca tu tii cu echipele care au cel mai bun palmares de cand sunt cupe europene in Europa, dar asta ramane doar o nostalgie cand alte echipe le bat pe favoritele tale… Fotbalul nu e proprietatea unui club, iar gloria e magnifica dar e trecatoare mereu. Bravo echipelor mari, care au luat multe trofee, dar asta nu da dreptul clubului lor sa castige mereu trofeul, fiindca un club isi schimba continuu echipa. Multe castigatoare glorioase de trofee europene au disparut in anonimat. Steaua a fost o glorie la 1986-1989, si pe plan intern (104 meciuri fara infrangere pe plan intern) si european (2 finale de Cupa Campionilor), dar azi ce mai este?!

Mihai (10 comentarii)  •  29 mai 2012, 16:37

Andrei, daca toti purtatorii de pixuri din presa sportiva romaneasca ar avea logica ta, am avea si noi un fotbal mult mai avansat sau macar antrenori mai inteligenti care nu dau vina pe ghinion sau arbitraj dupa fiecare esec. Asa insa, ramanem cu lucestii, stoichitii, mititeii, coposii, becaliotii si porum-boii nostri.

cineva (1 comentarii)  •  30 mai 2012, 5:17

cel mai bun comentator de sport, bafta..!

Comentează