Cum să laşi în urmă procrastinarea şi să te apuci de sport
Agenda ți-e larg deschisă când procrastinezi. Sarcinile obositoare, proiectele importante dar greu de îndeplinit pot fi împinse atât de departe în timp, până în ultima secundă a deadline-ului tău. Eşti liber să faci lucruri constructive dar plăcute, pentru tine. Dar […]
Agenda ți-e larg deschisă când procrastinezi. Sarcinile obositoare, proiectele importante dar greu de îndeplinit pot fi împinse atât de departe în timp, până în ultima secundă a deadline-ului tău. Eşti liber să faci lucruri constructive dar plăcute, pentru tine. Dar nici pe alea nu le faci. Pentru că eşti un maestru al procrastinării. Cum ar fi însă să te loveşti de nişte limite inconfortabile, dar suportabile care să te scoată din starea asta şi să te îndrepte spre împlinirea obiectivelor propuse?
Mai jos sunt câteva sfaturi pentru cei care amână la nesfârşit lucrurile care cer efort dar vor să se apuce de (un) sport cu adevărat. Dacă te identifici, citeşte mai departe…
1. Hai să-l numim un experiment. În loc să anunți peste tot ce plan ai pentru următoarele zile, ce program de fitness ți-ai făcut şi cum te vei organiza (“organizare” – sună groaznic, nu?!), adică tot ceea ce îți displace să faci, priveşte întreaga desfăşurare de forțe ca pe un experiment. Un experiment se face din proprie voință, pentru a descoperi ceva. Încearcă să descoperi ceva despre tine!
2. Prietenul cel mai bun, sprijinul potrivit. Un prieten responsabil si organizat va fi colacul tău de salvare pe parcursul acestei experiențe. Convinge o astfel de persoană să lucreze alături de tine şi vei fi un om câştigat. Pe de o parte, îți va fi ruşine să mai inventezi scuze ca să stai acasă când el/ea te aşteaptă în fața scării, pe de altă parte chiar şi când vei încerca să rămâi în urmă el/ea te va trage după sine. Nici efortul nu va mai părea efort, când vei duce cu el “povara”.
3. Negociază cu tine orele. Nu te mai chinui să te trezeşti în zorii zilei, dacă nu eşti o persoană matinală (cei care procrastinează rar sunt). Vei urî nespus momentul şi îl vei asocia, pe nedrept, cu ora de sport. Nici seara nu este recomandat sa faci sport, dacă obişnuieşti să îți rezervi acel timp relaxării la un film sau odihnei. Cele mai bune ore pentru mişcare sunt 10.00-12.00, 16.00-18.00. Iar pentru cei care lucrează, numai în weekend.
4. Setează alarmele! Da, la plural. Dacă nu poți trăi fără “snooze”, setează mai multe alarme din 10 în 10 minute pentru a fi sigur că te trezeşti la timp si ajungi la sala. Alege tonuri stridente şi dă volumul pe treapta cea mai înaltă.
5. Alege un abonament cu şedințe. Un abonament cu şedințe la sală implică un număr limitat de ore la care poți merge; tocmai această limită te va motiva să ajungi măcar la o parte din ele. Altfel, numărul mare de şedințe ratate îți va da un sentiment de pierdere. Pe de altă parte, un abonament pe toată luna îți va da impresia (falsă) a timpului nelimitat de mers la sală.
6. Sport în echipă. Tendința este să începi ceva greu, dar care dă rezultate rapid. Te gândeşti că fitness cuplat cu o oră de kangoo jumps şi spinning zilnic, timp de o săptămână, te va ajuta să dai sute de calorii jos şi să pui ceva muşchi. Chiar dacă vei detesta fiecare minut şi după o săptămână, vei renunța la sport complet. Înțelege că un obiectiv greu de atins te îndepărtează de scopul tău final. Eu propun să te apuci de ceva plăcut, ceva engaging, un lucru pe care poți să îl faci în echipă (jogging, tenis, etc.)
7. Totul pare mai uşor când este aproape de tine. Găseşte un loc la distanță de câteva minute de casă. Aşa nu îți va fi imposibil să ajungi la sală din cauza traficului sau a vremii urâte.
8. Găseşte-ți o sursă de inspirație. În loc să te uiți la poze cu pisici leneşe şi să te identifici cu ele sau mai rău, să le invidiezi, citeşte despre succesele altor oameni odată ce au început să lupte pentru ce au vrut. Înconjoară-te de oameni activi, optimişti, participă la evenimentele organizate de ei, obisnuieste-te să fii pe drumuri – măcar pentru un timp. Vei observa cum încet, încet, te vei adapta la o viață activă şi vei duce la sfârşit proiectele începute.
9. *Post-it. Bilețelele de post-it te pot ajuta să te ții de sarcinile zilei. Înconjoară-te de ele, fie că le lipeşti la birou sau te foloseşti de sticky notes pe mobil/calculator.
*Rată de succes: 60%; sunt uşor de dezlipit, aruncat sau de modificat digital pentru altă zi
Cu amânatul cronic nu e de jucat 🙂 Procrastinarea nu poate fi ,,vindecată” peste noapte şi pentru mulți, nici nu e nevoie. Dar dacă vrei să treci – în sfârşit! – de la vorbe la fapte, sfaturile de mai sus sunt un bun început.
Tu ce ai adăuga pe lista de mai sus?