Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Grupul, nu individul

Arrigo Sacchi face legătura între Ajax, Milan şi Barcelona,  modelele de succes din fotbalul ultimilor 50 de ani şi explică de unde se naşte succesul

Ştiinţă pentru unii, religie pentru alţii. Mod de viaţă, mai degrabă. Mii de rînduri închinate […]

joi, 5 aprilie 2012, 9:13

Arrigo Sacchi face legătura între Ajax, Milan şi Barcelona,  modelele de succes din fotbalul ultimilor 50 de ani şi explică de unde se naşte succesul

Ştiinţă pentru unii, religie pentru alţii. Mod de viaţă, mai degrabă. Mii de rînduri închinate zilnic pînă la punctul de a-l transforma într-o isterie colectivă. Drog deja, pentru că generează dependenţă, căci pasiunea a fost demult trecută în plan secund. Acesta e fotbalul, sportul ultimei sute de ani, care, avînd o minge drept scuză, generează milioane de interpretări pentru o singură secundă, de foarte multe ori o secundă de neatenţie. Toţi au senzaţia că se pricep la el, de fapt foarte puţini îi ştiu secretele. Toţi ne credem antrenori, dar, de fapt, antrenori adevăraţi sînt foarte puţini şi, cîteodată, avem tendinţa să le luăm în rîs opiniile, pe considerentul că ale noastre sînt cele corecte.

Unul dintre antrenorii adevăraţi ai ultimilor 100 de ani se numeşte Arrigo Sacchi. Cei care n-au auzit de el, nu-i ştiu performanţele şi nu-i descoperă locul în istoria fotbalului e bine să se oprească din citit. Şi să se întoarcă la prostiile cu iz de păreri ale celor pe care-i vad şi îi aud zilnic la televizor. Cu prilejul returului dintre Barcelona şi Milan, Sacchi a vorbit pentru presa spaniolă. Mai mult o discuţie liberă decît un interviu, în care creatorul marelui Milan de la finalul anilor ’80 a explicat succesele Barcelonei de azi.

„În 2008, s-a luat o decizie fenomenală. Aceea de a pune echipa înaintea vedetelor. Cînd cei mai importanţi jucători din lot, Ronaldinho şi Deco, au dat semne că şi-au pierdut interesul sau bucuria de a juca, n-au mai fost păstraţi, iar asta le-a arătat celorlalţi că grupul e cu adevărat important, nu personajul. Cînd un antrenor tînăr şi la început de drum primeşte sprijin la primele rezultate proaste e o altă dovadă că vestiarul nu-şi pierde direcţia. Asta e singura cale spre reuşită”.

O spune Sacchi. Şi tot el face o legătură între Barcelona de azi şi Ajaxul din anii ’70, la care o contribuţie, mică, a avut şi Ştefan Covaci, cel care a ştiut să continue ideile lui Rinus Michels. E şi asta o performanţă totuşi. Milanul său e undeva la mijloc. „Ajax, Milan, Barcelona, la fiecare 20 de ani apare o echipă care ajută fotbalul să devină mai atractiv, mai modern, să caute permanent căi de evoluţie. Aceste echipe au adus bucurie, au adus estetica la rang de religie într-o lume preocupată doar de cifre.

Trofeele vin la unii şi apoi pleacă spre alţii, dar fotbalul impus de ele va fi întotdeauna un model de urmat. Şi toate trei au avut un fir comun, care le uneşte printre ani. Au fost grupuri serioase şi unite, nu o sumă de vedete cu caractere îndoielnice. Nici Cruyff la Ajax, nici Van Basten la Milan, nici Messi la Barcelona n-au spus niciodată ««eu»», au spus mereu ««noi»». N-au spus niciodată ««Eu nu fac cutare fază, pentru că eu sînt cine sînt»», au spus mereu ««Eu sînt doar unul dintre ei, ce fac ei trebuie să fac şi eu»»”.

Prea multe comentarii nu se pot face. Legături spre ceea ce se întîmplă în alte locuri, nici atît. Iar să aducem discuţia spre fotbalul nostru ar fi deja prea mult!

Concluzia ar fi una singură: talentul e bun, dar dacă posesorul nu deţine şi o seriozitate pe măsură, talentul se transformă în figuri şi, mai departe, în eşec. Cine vrea, mai departe, să facă legăturile de care aminteam mai sus e liber să încerce. Mi-e teamă c-o face degeaba.

Comentarii (37)Adaugă comentariu

sorin (22 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 9:31

No coment !

katalind (5 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 10:04

bravos!

Paul (2 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 10:11

Sacchi nu a jucat fotbal la nivel profesionist niciodată, iar înainte de a fi antrenor a fost vânzător de pantofi. Aceast lucru a condus la citatul său faimos pentru cei care se îndoiau de calitățile sale: „Nu mi-am dat seama că pentru de a deveni jocheu trebuie să fi fost cal înainte” 🙂
Covaci a folosit munca lui Michels, Capello a folosit munca lui Sacchi, Mourinho a crescut langa Sir Robson, Boas langa Mourinho…. Guardiola pare ca e above somewhere

Nicolae (1 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 10:20

Felicitari pentru articol!
Avem multe talente dar si mai multe fite, prin urmare fotbalisti nu avem cum sa avem, doar figuranti, de grupuri nici nu are sens sa vorbim, au fost ceva in anii 80-90 la Steaua, Dinamo, Craiova. In rest doar ceva fitosi care au lasat impresia ca pot fi fotbalisti.
Sunt convins ca si Messi daca se nastea in Romania nu ar fi stiut nimeni de el, ar fi fost un fitos ca si multi altii dar cum spuneai in articol sa mergem cu comparatiile spre fotbalul nostru … trebuie trecuta o prapastie, chinezii au construit recent un pod peste o prapastie ceva mai mica ca si aceasta, mie teama ca la noi nici proiect nu se poate face pentru a trece prapastia asta.

Adrian danciu (4 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 11:34

Amin!

cetateanul (2 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 12:49

Diferenta intre Real si Barca este bine descrisa de tine insa ca orice echipa si Barca are defectele ei,defecte care sunt astupate de arbitrii si care nu mai conteaza la impresia generala si care se regaseste in expresia „oricum ii batea Barca, X a aratat prea putin”.La acest nivel orice detaliu conteaza iar cand descoperi detaliu care poate destabiliza Barcelona,hop ! vine dl arbitru si astupa acea crapatura astfel incat zidul sa ramana impenetrabil.

GRadu (17 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 12:57

Corect zis. Oare Mutu ar intelege despre ce-i vorba in articol?

Freddy RE (11 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 14:51

Un articol bun, ca de obicei.
Parerea mea e ca e pe undeva neterminat, si pare doar o introducere a ce urma sa spui.
Sau poate e doar efectul Andrei Niculescu, cand citesti si nu ai vrea aa se termine.

Tudor (12 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 15:04

D-le Niculescu, exceptional articol pacat ca in limba romana nu are traducere…
ia vedeti care a fost reactia genarala dupa excluderea lui Mutu, si ploaia de opinii de genul: „trebuie doar sa stii sa il motivezi”…
Noi, ca popor nu avem notiunea de constiinta colectiva, si asta se vede mai mult ca oriunde in sport; in rest, toate bune…

Alex (14 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 15:44

Imediat o sa sara copilasii dati cu gel care o sa calce in picioare tot ce ai citat tu aici. Alaturi de „anonimul” Sacchi pentru unii, Ferguson sau Wanger au spus acelasi lucru. De aia Barcelona este unde este azi. Pustii o vad plictisitoare, groteasca. Strugurii sunt acrii cand nu ajungi la ei, de aia si invidia asta bolnava pentru Barcelona. Cum au fost toti si cu Federer de altfel, cand era in perioada lui de glorie, toti il blamau.

Alex (1 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 16:17

Inca un articol excelent, felicitari Andrei.

Barca (9 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 16:20

Bravo! Echipe formidabile cu jucatori si caractere incredibile. Intr-o lume in care doar banul si faima conteaza cand ii vezi pe cei de la Barcelona te faci sa te intrebi daca primesc salar. Fotbalul este pentru ei o placere si lucrul acesta se vede. VISCA BARCA!

Andrei (1 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 16:25

Pt. Cetateanul
Dupa cate am vazut campionatul asta, unde Realul e lider detasat, echipa care a fost defavorizata de arbitrii a fost tocmai Barca.
Si in mansa tur a meciului cu AC Milan a avut 2 lovituri de la 11 m neacordate. Daca se dadeau era posibilitatea sa se marcheze sau sa fie ratate. Dar trebuiau date.
Daca nu ar fi fost defavorizata diferenta fata de Real ar fi fost mai mica iar finalul mai palpitant.

RatzY (3 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 16:52

pt Andrei: baiete, mai uita-te inca o data la meciuri sa vezi cine a fost defavorizata in Spania, si cine avantajata, clar varzelona a fost avantajata de arbitrii, si inca pe fatza, ca in ultimii 4 ani defapt…

B0gdan_88 (13 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 17:10

Pt. Ratzy…..Voi sunteti impotriva tuturor copile.Toata lumea ii proasta numai voi destepti . Dupa infrangeri gen, 5-0,6-2,3-1,2-0 …….TACERE.

B0gdan_88 (13 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 17:11

Pt. Alex…..BRAVO, bine spus 😉

misunavetistu (2 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 17:43

am facut ieri un comentariu si am fost catalogat urat de un fan pro barca…nu-i nimic eu vreau sa spun doar atat…ca fotbalul il joaca doua echipe si asa cum spunea candva Pele atunci este frumos cand nu te intereseaza de face adversarul daca dai mai mult cu un gol decat el…atat vreau doar sa spun, dupa umila mea parere decand ma uit la meciurile lui barca si nu vad nimic deoarece nu-i lasa si pe ceilalti sa joace…daca si achipa adversa ar tine cont de ei si ar juca om la om sa nu mai ajunga migeea asa de usor la jucatorii barcei cum junge acuma in sistemul de apararea si presing in zona atunci fotbalul ar fi anost si plictisitor…daca asta va doriti atunci sa traiasca jocul barcei 1.000 de ani…ADIO FOTBAL

Mircea (1 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 17:45

Ajax-ul vechi, Ajax-ul anilor 90, Milan, Brazilia lui Pele, Real, Liverpool, Manchester – toate echipele mari ale istoriei acestui sport raman in memoria noastra pentru rezultatele lor nu pentru felul in care au fost ajutati de arbtrii. barcelona este si a fost mereu impinsa de la spate. poate pentru legatura cu unicef, poate din alte motive. Echipele de mai sus nu au avut „simulatoare” ca cele din echipa barcelonei de azi. Buschets intrece chiar orice limita. Din aceasta barca raman doi jucatori de exceptie, messi si iniesta dar atat.

Toni (5 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 17:48

Da, asta e adevarata forta a Barcei, si multi sunt prea frustrati sa recunoasca asta. FCB e o mare familie, si lucrul se extinde la toate ramurile sportive din cadrul acestui club. De multe ori, cand timpul le permite, membrii echipei de fotbal asista la meciurile colegilor de la sectiile de handbal sau baschet, si invers. Da, le pasa, fara ipocrizie, fara falsa camaraderie, au crescut si traiesc impreuna, si ar renunta fiecare la orice record personal pentru binele clubului. Voi apuca vreodata sa vad asa ceva in Romania? Raspunsul e evident, nu mai are rost sa continui…

mihai (2 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 18:02

Vazind Ajax-ul, atit cit s-a putut atunci, imi permit sa spun ca Pisti Kovacs, pt acuratete jurnalistica, a facut mai mult decit putin. A mai luat doua cupe ale campionilor si a descoperit si ceva jucatori. Ii gasesti pe google. Poate te invata nea Ovidiu ce sa faci cind preiei un interviu si vrei sa incropesti ceva.

VALI (25 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 18:04

@Mircea
Asa este domnule, doar Messi si Iniesta, restul, de ex Puyol s-a gandit sa nu cada in tur la o tragere nesimtita de tricou cu ambele maini si Barcelona n-a primit penalti.
Se creaza asa niste mituri si legende de nu-ti vine sa crezi, in afara de returul cu Chelsea, Barcelona a fost la fel de dezavantajata ca echipele care sustin c-au fost furate, mai ales la dubla Inter-Barcelona, iar despre simulari ce sa spun, se pare ca s-a uitat de Inzaghi, care obtinea mare parte din penalti-uri prin simulari, goluri din ofsaid, atunci nu mai era Uefa, conspiratii…ajungem astazi la fotbalisti ca Nani, Ronaldo care au clipuri de cate 30 de min cu simulari incontinuu, astea nu conteaza, conteaza c-a simulat Busquets de 2 ori ca nesimtitu in meciuri importante si gata, in rest nu simuleaza mai mult ca altii de la multe alte echipe.
Cat despre arbitraje, se pare ca s-a creat o psihoza, indusa cel mai mult de Mourinho cred, daca este o faza pro Barcelona este furt, daca este contra( si au fost o gramada) este doar o greseala sau nici nu se vorbeste, judecata asta stramba exista din pacate si este preluata de multi care nici nu au vazut toate meciurile, doar repeta unii de la altii, de acum nici nu mai are voie vreun arbitru sa acorde un 11 m care poate sa fie poate sa nu fie, ca sare „lumea” domnule.

brancusi (1 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 18:13

natie de oameni super.pacat ca nu se pot afirma in america.acolo te prind cu mata in sac,adica ca esti gargaragiu.

vali (7 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 18:25

Revin cu discutia de ieri ,diferenta intre Barcelona si alte echipe e MESSI care face 50% din echipa uneori chiar mai mult… am vazut si am studiat toate meciurile Barcelonei din ultimii 2 ani si UNICA solutie sa ai vreo sansa cu ei e sa pui om la om marcaj pe tot terenul la MESSI bineinteles trebuie sa fie un jucator cu calitati fizice si destul de inteligent care sa studieze inainte tot jocul lui MESSI…acest jucator nu trebuie sa l intereseze meciul in sine decat sa nu primeasca mingea MESSI, in plus antrenorul trebuie sa spuna de la cabine ce rol are si coechipierii sa nu i paseze ..chiar daca pare ciudata tactica asta e repet UNICA SOLUTIE SA MAI BATA CINEVA PE BARCELONA ..

animalutul20 (9 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 18:34

@misunavetistu

prietene , daca joci om-la-om cu barcelona probabil ca iti iei 10-0 nu doar 5……….crezi ca 1 om il tine pe messi-iniesta-xavi-tello??eu nu prea cred……….

chiar daca 1 penalty a fost cam dubios(al doilea) dubla mansa a fost dominata fara drept de apel de barca…milan a avut la barca 1 sut pe spatiul portii…..cam putin ca sa-i elimini.

In campionatul spaniei barcei i s-au furat cel putin 10 pct si realul are cel putin 5 pct in plus ; daca pierde el clasico realul pierde si titlul…………mai vorbim

vali (7 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 18:50

Nu am spus om la om cu toti jucatorii Barcei ci doar om la om cu MESSI sa joace cat mai putine mingi posibile(ceva genul ca la handbal cand scoti pe cineva in fata ca da interul go dupa gol),acesta trebuie sa stea mereu la jumatate de metru de MESSI …

Nicu (2 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 19:01

Un articol foarte bun, bravo Ardei

Alecss (8 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 19:01

Mi se pare foarte haios ca prin unele comentarii se fac foarte multe comparatii intre Barca si Real, iar prin altele se vorbeste despre arbitrii pro Barca, dar asta tot in comparatie cu Real, cand, defapt, in articol nu apare nicaieri cuvantul, numele propriu,termenul sau ce vreti voi Real Madrid(pe nedrept, as zice eu, acea echipa al lui Del Bosque, cu Zizou, Carlos, Raul, Ronaldo,etc, avand fara doar si poate loc in articol). Asta dovedeste inca odata ca voi, baietii care o ardeti p-aici, habar n-aveti sa cititi, sa intelegeti si sa comentati un articol, fix pe ceea ce vrea sa spuna. Nu cautati decat cearta si scandal. Si sa va exprimati frustrarile de pusti corditi.

mariusgiulea (1 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 19:51

Foarte bun articolul, felicitari. Am citit si eu, din fericire, articolul cu Sacchi din presa spaniola. Imi era dor de viziunea sa asupra fotbalului modern la fel cum imi este inca dor de Cruyff si de fotbalul sau. Cat despre comparatia Real-Barca dezbatuta pe aici, eu cred ca nu-si are rostul la acest articol. E doar o parere. Inca o data, foarte bun articol.

vali (7 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 20:17

Diferenta intre Barcelona si alte echipe e MESSI care face 50% din echipa uneori chiar mai mult… am vazut si am studiat toate meciurile Barcelonei din ultimii 2 ani si UNICA solutie sa ai vreo sansa cu ei e sa pui om la om marcaj pe tot terenul la MESSI bineinteles trebuie sa fie un jucator cu calitati fizice si destul de inteligent care sa studieze inainte tot jocul lui MESSI…acest jucator nu trebuie sa l intereseze meciul in sine decat sa nu primeasca mingea MESSI, in plus antrenorul trebuie sa spuna de la cabine ce rol are si coechipierii sa nu i paseze ..chiar daca pare ciudata tactica asta e repet UNICA SOLUTIE SA MAI BATA CINEVA PE BARCELONA ..

Flaviu (8 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 21:02

Pentru cine nu stie cine este Arrigo Sacchi, dintre foarte tinerii cititori care nu au prins Milanul sfarsitului anilor 80 si inceputul anilor 90…este creatorul acelui Milan celebru, invincibil in acea perioada, cu un fotbal, foarte combinativ, creativ si jucat in viteza (desi recordul de imbatibilitate din serie A a fost stabilit dupa preluarea acelei echipe formidabile de catre Fabio Capello – Milan detine recordul de imbatibilitate in Serie A, fiind neinvinsi timp de 58 de partide incepand din etapa a 34-a din sezonul 1990-1991 (26.05.1991, Milan – Parma 0-0) si incheiat cu infrangerea in fata aceleasi echipe in etapa a 24-a din sezonul 1992-1993 (21.03.1993, Milan – Parma 0-1- gol inscris de marele atacant columbian Faustino Asprilla -cu generatia de exceptie a lui AC Parma)….Milan este singura echipa italiana care a castigat Serie A fara sa piarda niciun meci. S-a intamplat in sezonul 1991-1992, cand “gli invincibili” lui Fabio Capello au obtinut 22 de victorii si 12 egaluri in 34 de etape…..
dar, revenind la palmaresul international al acestui mare antrenor (Arrigo Sacchi, trebuie mentionat ca in anii 1989, 1990 a castigat la nivel international tot ce putea fi castigat Cupa Campionilor Europeni in ambii ani, Cupa Intercontinentala in ambii ani si Supercupa Europei tot in ambii ani….in plus a antrenat nationala Italiei cu care, a ajuns in celebra finala a Campionatului Mondial din 1994, cand dupa 0-0 supa timpul regulamentar, au fost invinsi de catre la fel de celebra si spectaculoasa echipa a Braziliei a celor vremuri, din componenta careia faceau parte Taffarel, Cafu, Romario, Bebeto, Ronaldo fiind inca rezerva la acel mondial (era la inceputul carierei Europene – urmat de un transfer la PSV Eindhoven), de la italieni ratand penalty-urile chiar cei mai experimentati si reprezentativi jucatori ai Italiei din acea perioada Franco Baresi si Roberto Baggio….Felicitari pentru articol, excelenta asemanare a echipelor care au dominat fotbalul mondial in perioade diferite, cu un singur amendament, marele antrenor Stefan Kovacs care a castigat două Cupe ale Campionilor Europeni cu Ajax în 1971 și 1972
– o Cupa Intercontinentală cu Ajax în 1972
– două Supercupe ale Europei (1972, 1973)
– două campionate în Olanda cu Ajax (1972 și 1973)
nu a fost numai succesorul lui Rinus Michels ci a fost un continuator al acelui fotbal spectacol si un creator al acelei echipe fantastice
El a fondat celebrul centru din Franta de la Clairefontaine de unde au plecat mari strauri a fotbalului mondial ca Thierry Henry…Rinus Michels marele antrenor olandez care a creat accea echipa puternica a Ajaxului anilor 70, cu 3 Cupe ale Campionilor consecutive, a castigat prima Cupa a Campionilor cu acea senzationala echipa in 1971, apoi a preluat echipa Barcelonei in adoua parte a anului 1971, fiind urmat de Johann Cruyf in 1973, castigand titlul in Primera in 1974…in 1974 a ajuns antrenorul nationalei Olandei pe care a condus-o in finala Campionatului mondial din 1974, fiind invinsa de Germania de Vest cu 2-1 (acel Campionat mondial s-a desfasurat chiar in Germania de Vest)….dupa un periplu indelung in USA, in anul 1988 a revenit in Olanda ca antrenor al echipei nationale, castigand singurul titlu al Olandei de pana acum – Campionatul European (a fost o mica revansa a lui, intrucat acel turneu final s-a disputat tot in Germaina de Vest, unde pierduse finala Campionatului Mondial in 1974) -ghiciti ce jucatori erau in accea echipa a Olandei din anul 1988 castigatoare a Campionatului European – cred ca daca nu stiati, a-ti ghicit deja – Ruud Gullit, Marco Van Basten si Frank Rijkaard – da, acei jucatori senzationali care in 1989 si 1990 au castigat pe plan european tot ce se putea castiga cu fantastica echipa a Milanului din acei ani…cei trei olandezi au fost, alaturi de Diego Armando Maradona cei mai buni jucatori ai acelei perioade (pentru jucatorii non-europeni, insa, din pacate, nu se acorda Balonul de Aur) fiind din 1987 pana in 1989 mereu prezenti in top III al Clasamentului acordarii Balonului de Aur, care pentru acei ani, a fost urmatorul:
1987 – I Ruud Gullit Olanda Milan
II Paulo Futre Portugalia Atlético Madrid
III Emilio Butragueño Spania Real Madrid
1988 I Marco van Basten Olanda Milan
II Ruud Gullit Olanda Milan
III Frank Rijkaard Olanda Milan
1989 I Marco van Basten Olanda Milan
II Franco Baresi Italia Milan
III Frank Rijkaard Olanda Milan
in anul 1992 Marco Van Basten a mai castigat o data Balonul de Aur
numai bine va doresc tuturor….un foarte bun articol…Felicitari inca o data

a (2 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 22:26

pt mircea si inca unul, misunavetistu….deci daca voi doi ziceti ca pepe simuleaza mai putin si faulteaza mai putin decat busquets si dani alves sau altcineva de la barca, inseamna ca nu ati vazut nici un meci al realului, sau ronaldo, pai cum a obtinut ronaldo penalty in campionat? cea mai mare rusine posibila…in fine nu mai zicem de di maria care e bun la mimat…dar gata, cum zicea cineva f bine pe aici : ce zice mou preia toata prostimea si da mai departe…

Fane (12 comentarii)  •  6 aprilie 2012, 1:48

Asta cu ‘echipa inaintea vedetelor’ din 2008 e abureala lu Sacchi pe care o inghit necunoscatorii. Ronaldinho a castigat un campionat mondial si o liga a campionilor. Alaturi de el erau Rivaldo, Ronaldo, sau etoo. N-a jucat singur si a plecat de la echipa cand n-a mai fost loc pentru el. Iar deco a fost locotenent, nu vedeta.

emg (31 comentarii)  •  6 aprilie 2012, 2:25

adrian mutu

motanul incaltat (173 comentarii)  •  6 aprilie 2012, 2:36

Treaba asta cu grupul e adevarata intr-o oarecare masura pt.ca fotbalul este un joc de echipa…. Dar ginditi-va de ex ce a insemnat pt.basket-Chicago Bulls-adica Michael Jordan.A fost un adevarat DREAM TEAM dar poate ca Scoty Pipen si ceilanti au devenit „nemuritori” din cauza lui Michael Jordan.Daca nu ,erau doar niste vedete ale basketului american.Asa este si acum cu Messi.Fara el,Iniesta,Xavi si ceilanti ar fi doar o echipa de semifinalele Ligii in fiecare an cel putin.Cu Messi,devine ceva fenomenal….

ion c (5 comentarii)  •  6 aprilie 2012, 2:53

Frumos articol, multumesc! Intr-adevar 3 echipe pentru care a meritat sa urmaresc forbalul in ultimii 50 de ani 🙂 …Ca daca ar fi toti ca Pepe si Mourinho (cu toate echipele lui succesive, care din initial simpatizate mi-au devenit antipatice dupa trecerea lui „the special one”), m-as fi lasat de mult de aceasta distractie.

Andrei Filip (6 comentarii)  •  6 aprilie 2012, 9:12

Sunt de acord cu faptul ca intr-un sport de echipa este evident faptul ca efortul colectiv este mai important decat cel individual. Maradona era liderul generatiei sale, dar tind sa cred ca si in situatii de genul asta tot colectivul este baza succesului. Maradona n-a jucat singur, a ridicat echipe dar meritul sau cel mai important este ca a stiut sa se impuna intr-un colectiv, astfel incat acesta sa il accepte ca lider. In orice echipa exista un jucator cel putin, care este peste media echipei, in prea putine cazuri acesta este pus in valoare.

Sacchi mentioneaza trei echipe, eu sunt convins ca sunt mai multe care au revolutionat fotbalul. De exemplu, societatea fotbalistica germana revolutioneaza fotbalul in fiecare zi, prin promovarea produselor proprii, prin dezvoltarea scolilor de juniori si a infrastructurii, prin atentia care o acorda publicului si a fotbalului ,ca spectacol. Prin conceptia ofensiva asupra fotbalului Bundesliga (adica 18 echipe) revolutioneaza fotbalul zi de zi.
Realul inceputului de mileniu ,Manchester United, Juventus-ul anilor 90, Bayern Munchen de mai multe ori in ultima jumatate de veac au reusit rezultate fabuloase punandu-si amprenta asupta istoriei.

Insa, pe langa aceste mari echipe exista altceva (in opinia mea) care da savoare fotbalului : echipe relativ mici, care cresc in 2-3 ani , produc surprize si aduc acea sclipire fara de care fotbalul ar fi monoton. Bayer Leverkusen , Deportivo La Coruna(SUPER Depor) As Monaco, Dinamo Kiev, Lazio, Valencia(Echipa magica a lui Cuper) ,Porto ne-au castigat simpatia de-a lungul ultimilor 10-15 ani .

loro (3 comentarii)  •  6 aprilie 2012, 12:18

pt. misunavetistul , cine opreste echipa adversa ,sa fure mingea barsei si sa-si faca jocul?
O sa vezi in meciul din seminfinale, ca se poate opri Barca.

Comentează