Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Altfel de afaceri în familie

O poveste despre talent şi legitimarea pasiunii: aşa încrengătură găseşti prin fotbalul românesc doar în arbitraj şi stenograme!

În Dagenham, suburbie a Londrei, neamul lui Allen s-a pricopsit între cele două războaie mondiale cu trei băieţi. Primul dintre ei, Les, […]

duminică, 18 martie 2012, 9:50

O poveste despre talent şi legitimarea pasiunii: aşa încrengătură găseşti prin fotbalul românesc doar în arbitraj şi stenograme!

În Dagenham, suburbie a Londrei, neamul lui Allen s-a pricopsit între cele două războaie mondiale cu trei băieţi. Primul dintre ei, Les, a devenit repede mîndria familiei: la 17 ani debuta la Chelsea, tocmai în sezonul ’54-’55, cînd Abramovici nu se născuse, iar clubul reuşea primul titlu de campion din istorie. Nici mijlociul, Dennis, nu s-a făcut de ruşine: tot atacant, a luat-o mai de jos, la Charlton. Pe Ron l-au lăsat în pace: 2 din 3 era suficient, chiar şi pentru orgoliul de microbist al tatălui.

De la Chelsea, „nenea” Les a ajuns la Tottenham, a jucat peste 100 de meciuri, a cîştigat campionatul Angliei şi aici, plus vreo două Cupe, retrăgîndu-se ca jucător din tricoul lui QPR. Şi ce retragere: 4 sezoane, 128 de meciuri, 55 de goluri! Dennis n-a fost tocmai acolo sus, dar nu s-a lăsat: a devenit legendă locală la Reading, în eşalonul trei.
Nebunia începe abia cînd Les are primul copil, în ’61: Clive Allen, tot atacant, la 17 ani la QPR, apoi Tottenham, Bordeaux, West Ham, „naţionala” Angliei, bam-bam! Acum e secund la Tottenham. Pentru Dennis era deja prea mult: face şi el un băiat, Martin, tot QPR, West Ham, dar cam atît. Era deja 2-0 pentru Les.

De nicăieri, Ron, puştiul rămas acasă cu părinţii în după-amiezile de maidan, repetă figura: tot băiat, mijlocaş de data asta, Paul Allen, 400 de meciuri la West Ham şi Tottenham.
La 34 de ani, Les vrea să încheie triumfal: e singurul din cei trei fraţi care mai face un copil, pe Bradley, vîrf la QPR şi Charlton.
Cele 4 odrasle ale celor 3 fraţi au umplut istoria cluburilor londoneze: din ’78 în ’89, a fost mereu un Allen la QPR, iar la Tottenham şi West Ham, doi verişori, alţii de fiecare dată, erau colegi de vestiar. Haos?
Les nu s-a lăsat. Are de la primul băiat un nepot care joacă în Liga a 7-a engleză, dar care a trecut pe la Birmingham şi Barnet. Nepotul lui Dennis, mijlocaş dreapta, a debutat la 19 ani, sezonul acesta, la Notts County.

La masă, în familia Allen, cei care mai trăiesc evită să discute despre fotbal. Din bătrîni, unii s-au ţinut şi de antrenorat, ca să fie totul ok. Femeile au o privire pierdută cînd aud „fault”, „ofsaid” şi „corner”, iar la rezumatele din Premier League transpiră cu degetele pe telecomandă. Nici nu se mai supără cînd puştii vecinilor le scriu pe cutia poştală „Allen Alien Football Family”. Sau cînd strănepoţii bat mingea mai mult de două ceasuri.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

sorinescU (7 comentarii)  •  18 martie 2012, 17:28

Multumesc frumos !

doru (3 comentarii)  •  18 martie 2012, 19:13

anglia,taramul legendar al fotbalului.

Cip (22 comentarii)  •  18 martie 2012, 20:58

Oooo ! Fain articol, a la Oprisan ! Sa tot apareti, dragilor, ca nu mai inghitim praful de tabloid jurnalistico-sportiv de la Prosport si GSP ! Sa va promoveze pe voi ca scrieti minunat si ne legati de aceasta pseudo-religie, fotbalul !

Gabriel Berceanu (34 comentarii)  •  18 martie 2012, 21:39

@sorinescU: Cu drag.
@ Cip: Daps, e una din poveştile minunate, din categoria celor pe care Cătălin le scrie consecvent şi care ne şterg amărăciunea din cerul gurii. Oricare ar fi cauzele ei.

herbrt holyoake (25 comentarii)  •  19 martie 2012, 1:53

L-ati uitat pe Andy Allen,jucatorul lui Crystal Palace,iar mai apoi arbitru international,fiul verisorului primar al lui Les ! Acum o chestiune „off topic ”
As avea o intrebare pentru d-l Ion Craciunescu,fost arbitru international.La executarea unui penalty daca jucatorul care-l executa isi impinge mingea in fata si apoi trage la poarta arbitrul fluiera lovitura indirecta impotriva echipei sale si-i arata cartonasul galben. Corect ! Asa spune regulamentul.N-ai voie sa lovesti mingea de doua ori fara sa fie atinsa de alt jucator,coechipier,sau adversar.
Daca insa loveste mingea din prima si mingea loveste una din bare,revine in teren la el,iar el marcheaza,arbitrul valideaza golul !S-a intimplat la finala UCL ,Istanbul 2005.Alonso a fost in cauza. Barele fac parte din teren,deci este dubla lovitura fara ca mingea sa fie atinsa de nici un jucator.De ce se acorda golul ? Daca d-l Craciunescu este prea ocupat,poate cineva sa lamureasca problema ? Multumes cu anticipatie !

vasim (57 comentarii)  •  19 martie 2012, 14:43

Felicitari pentru un articol adevarat despre sport!

Comentează