Zorionak Athletic!
Athletic Bilbao a făcut lumea fotbalului să se îndrăgostească de o echipă creată din nebunia lui Marcelo Bielsa
Ce înseamnă Ţara Bascilor în contextul politic al Spaniei nu se poate explica în cîteva cuvinte. E nevoie de un articol amplu, […]
Athletic Bilbao a făcut lumea fotbalului să se îndrăgostească de o echipă creată din nebunia lui Marcelo Bielsa
Ce înseamnă Ţara Bascilor în contextul politic al Spaniei nu se poate explica în cîteva cuvinte. E nevoie de un articol amplu, cu referiri la trecutul istoric şi prezentul înceţoşat pentru a descifra o dilemă cu încrengături mult prea mari. Ce înseamnă Ţara Bascilor în contextul istoric al fotbalului spaniol parcă e un pic mai simplu. Un pic de Real Sociedad, foarte mult Athletic Bilbao. Singura echipă, dacă excludem coloşii Real şi Barcelona, care-s din alt film, rămasă neretrogradată în contextul istoric al Primerei Division.
Spaniolii au o vorbă: Sîntem o ţară divizată în provincii, singurele lucruri care ne unesc sînt fotbalul şi „El Corte Ingles”. Despre atît de celebra reţea de magazine, puţine de zis, mai ales ca s-a terminat şi perioada de reduceri masive. Despre fotbal însă am mai găsi. Iar ceea ce s-a întîmplat joi seară ne ajută. Joi seară, Athletic Bilbao a reuşit un lucru remarcabil. Ca o întreagă Spanie, indiferent de culori şi provincie, să susţină o echipă de fotbal din Ţara Bascilor. Şi încă un lucru. Într-o perioadă în care Messi ucide superlativele, iar Cristiano doboară comparaţiile, Bilbao a prins coperta din Marca de vineri. Nu e deloc puţin.
Extindem puţin discuţia. Lumea întreagă a realizat joi seară că Spania nu înseamnă doar Real şi Barcelona, doar Messi şi Cristiano, doar Jose şi Pep, doar „Bernabeu” şi „Camp Nou”. Încep cu ultima parte. Cine doreşte să aibă o experienţă de neuitat să caute să meargă joia viitoare la returul cu United. Pe „San Mames” va fi un spectacol imens. Pînă şi capodoperele de la Guggenheim ar dori cred să părăsească muzeul pentru a merge în „Catedrala fotbalului iberic”, iar atmosfera ce se va auzi acolo va fi cu siguranţă incredibilă.
Înapoi la Athletic. Ce ziceţi de Marcelo Bielsa? I se spune „El loco”, dar asta pentru că e nebun după fotbal, unul dintre frumoşii nebuni ai acestui sport. Îl visează, îl trăieşte, îl gîndeşte. Cîteodată nu e înţeles, aşa cum s-a întîmplat la începutul şederii sale la Bilbao. Dar daca e lăsat, poate realiza miracole. Cea mai mare nebunie a sa e sa nu mai fie nebun după fotbal.
Mergem mai departe. Llorente? Superfotbalist. Campion mondial, la fel ca Javi Martinez, 23 de ani, o găselniţă a lui „El Loco”, care l-a mutat din linia de mijloc în apărare. Dar ce spuneţi de Iker Muniain, 19 ani, de Ander Herrera, 22 de ani, de Mikel San Jose, 22 de ani, de Oscar De Marcos, 22 de ani, de Ander Ituraspe, 22 de ani, de Aurtenetxe, 20 de ani? Sînt tinerii care au transformat stelele lui United în simpli anonimi.
Joi seară, Bilbao a cîntat în limba fotbalului. Şi cine face asta trece în rîndul privilegiaţilor, în rîndul celor irezistibili, în rîndul celor de care lumea se îndrăgosteşte brusc şi iremediabil. Bilbao pare a fi Sevilla de acum cîţiva ani, existînd şi o legătură cu acea trupă a lui Juande Ramos, şi anume Joaquin Caparros, cel care a adunat practic acest grup.
Mai e de jucat un retur, iar Manchester United e prea echipă pentru ca incertitudinea să nu existe. Deocamdată Athletic visează. Pentru că a început s-o facă în
locul cel mai potrivit, în „Teatrul Viselor”.
P.S. Celor care, în mentalitatea autohtonă, se vor grăbi să-mi amintească de golul din ofsaid şi de cine ştie ce nereguli apărute la golul 3 le recomand să rămînă conectaţi la Liga 1. Cînd se joacă fotbal adevărat, arbitrajul e doar un detaliu.