Dilema Fair-Play
Joci curat, după reguli şi te aştepţi ca şi ceilalţi să facă la fel. Din echipa ta şi din echipa adversă. În fond, ultimii ţi-ar putea fi oponenţi în câmpul jocului, dar în afara lui aveţi un cod de onoare. […]
Joci curat, după reguli şi te aştepţi ca şi ceilalţi să facă la fel. Din echipa ta şi din echipa adversă. În fond, ultimii ţi-ar putea fi oponenţi în câmpul jocului, dar în afara lui aveţi un cod de onoare. Îl respecţi, te astepţi ca şi ceilalţi să îl respecte. El stă la baza câştigurilor curate, demne, după el se conduc Marii Campioni.
Ce faci când afli însă că unul dintre ei s-a folosit de minciuni, şantaje, bani ca să îşi cumpere victoriile iar sub zâmbetul lui triumfător se ascunde unul perfid, al vicleniei, al victoriei asupra celorlalţi – a celor slabi, cinstiţi, a celor care se conduc după principii? Poţi să încerci să îl scuzi, să acoperi soarele cu un deget în stilul lui Macchiavelli: “Scopul scuză mijloacele” sau poţi să accepţi că şi “cei perfecţi ” sunt de fapt imperfecţi. Poţi să accepţi că lumea nu se conduce în funcţie de ce e moral sau nu, că eşti o specie pe cale de dispariţie şi că fair-play-ul a devenit dintr-o regulă nescrisă, una din ce în ce mai ne-spusă.
Ai în acel moment o alegere: te laşi luat de valul invincibilităţii indiferent de cost sau înoţi împotriva curentului, riscând să rămâi unicul rege şi locuitor al micii tale lumi de corectitudine, o lume desigur zugrăvită numai în alb şi negru. Te intreb: ce vei alege?
Nu lua decizia în necunoştinţă de cauză. Vei face un compromis oricum, nu are rost să te minţi. Va fi un compromis interior sau unul exterior. Va durea mai mult sau mai puţin. Vei avea de luptat cu tine însuţi sau cu cei din jur. Vei fi un jucător de echipă sau vei bate mingea de unul singur, doar cu propriile forţe. Dacă decizi să ai încredere în ceea ce simţi şi crezi că este corect, ai putea pierde jocul din start. La fel de bine ai putea constata într-o bună zi că lucrurile nu stau chiar cum credeai şi că există şi griuri murdare. Vei spune că depinde de circumstanţe. Dar dacă circumstanţele ne-ar decide întreaga viaţă, unde ar mai fi alegerea noastră?
Deci, ce va fi?