Bijuterie pentru Bayern
Atenţie la acest nume: Xherdan Shaqiri! Marea promisiune a fotbalului elveţian a fost deja achiziţionat de Bayern Munchen, pentru sezonul viitor, cu 12 milioane de euro
Transferurile reprezintă cel mai comercial capitol al presei sportive. Se discută despre transferuri la […]
Atenţie la acest nume: Xherdan Shaqiri! Marea promisiune a fotbalului elveţian a fost deja achiziţionat de Bayern Munchen, pentru sezonul viitor, cu 12 milioane de euro
Transferurile reprezintă cel mai comercial capitol al presei sportive. Se discută despre transferuri la nesfîrşit, deşi, în medie, cam 90 la sută dintre zvonurile despre transferuri rămîn la acest stadiu, de zvonuri. Există puţine cluburi transparente în această privinţă şi de cele mai multe ori presa e folosită ca instrument, de manipulare, de dezinformare, de presiune.
E într-adevăr surprinzător cînd un transfer se oficializează cu 6 luni înainte de startul unui sezon. Astfel de operaţiuni sînt foarte puţine şi ies din sfera normalului tocmai din această cauză. Bayern Munchen a reuşit în aceste zile, anunţînd că l-a achiziţionat, din vară, pe elveţianul Xherdan Shaqiri, de la Basel, pentru 12 milioane de euro.
Bayern dovedeşte încă o dată cît de serios se lucrează acolo. Clubul bavarez e pe 4 în aşa numitul „Money League”, după Real, Barcelona şi Manchester United. Chit că diferenţa faţă de Madrid e de 158 de milioane de euro în ceea ce priveşte sumele facturate în sezonul 2010-2011, tot e de apreciat. La Bayern lucrurile se fac nemţeşte, balanţa e minuţios controlată, astfel că dacă se eliberează din contabilitate 12 milioane de euro în plin exerciţiu bugetar, fără să se aştepte 1 iulie, cînd ar fi început noul sezon, înseamnă că economia clubului e sănătoasă, iar profitul e asigurat.
Să vorbim puţin şi despre bijuteria pe care pune mîna Bayern. Să ţinem minte aceste nume! Cei care au urmărit Europeanul de tineret din vara trecută şi-l reamintesc pe elveţianul de origine albanezo-kosovară. Cu un fizic de fotbal american, nu ca înălţime, ci ca lăţime, o masă musculară de invidiat, un centru de greutate jos şi o tehnică remarcabilă, Shaqiri a condus acolo jocul Elveţiei pînă în finală. Unde a fost altă poveste, Spania fiind, ca echipă, mult superioară tuturor. Shaqiri fusese deja convocat la „naţionala” mare, iar după turneul final a venit remarcabila toamnă a lui Basel în Champions League. Jucătorul era în mercato, Basel fiind un club care vinde, şi era o ocazie, astfel că marile echipe europene au întrebat de el. Bayern a fost mai rapidă, dovedind şi cu această mişcare că deţine controlul pe piaţa transferurilor în zona de limbă germană, excepţia Mesut Ozil fiind chiar aşa, o excepţie, legată de numele cumpărătorului, Real Madrid, care joacă într-o altă ligă.
„Un sezon fără trofeu e pentru Bayern un sezon risipit”, spune Karl Heinz Rumenigge, unul dintre şefii legendari ai bavarezilor, unde există numai şefi legendari. Deocamdată, Bayern a pus mîna pe un trofeu. Lupta pentru coroana Bundesligii rămîne deocamdată deschisă.
P.S. Ştirea week-end-ului e numirea lui Guus Hiddink la Anji. Orice comentariu e de prisos. În lumea fotbalului, un singur substantiv guvernează: banul. Cu cît mai mult, cu atît mai bine. Nu cred că Hiddink avea probleme cu ratele la bănci astfel încît să fie obligat să meargă în Daghestan. Aştept cu interes interviul în care o să ne spună, ca Eto’o, că a fost sedus de proiectul sportiv prezentat.