Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Patru simptome

Ceva se întîmplă totuşi, dincolo de cearta lui Borcea cu Săvulescu.

Societatea intră abrupt, prin derapajele ei, în sport. Faultează. „Sportul ajută ca lumea să devină mai bună”, spunea anul trecut secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Poate exagera sau poate […]

duminică, 8 ianuarie 2012, 10:20

Ceva se întîmplă totuşi, dincolo de cearta lui Borcea cu Săvulescu.

Societatea intră abrupt, prin derapajele ei, în sport. Faultează. „Sportul ajută ca lumea să devină mai bună”, spunea anul trecut secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Poate exagera sau poate ideea funcţionează strict global. Între Carpaţi şi Mare, trăim epoca în care lipsa performanţelor sportive şi convulsiile societăţii au inversat rolurile: întîmplări violente, boli, accidente şi depresii schimbă destinul sportului, prin oamenii care îl practică. Moartea Mariei Cioncan într-un automobil, Marian Cozma înjunghiat într-un club, Chauncey Hardy ucis în aceleaşi condiţii. Doar trei exemple, de mult prea aproape. Da, sportivii sînt oameni, sportul nu e stat în stat, dar nu-i prea mult în prea puţin timp ca să nu fie de-ajuns?

Societatea cîştigă tot mai puţine personaje din sport. Anacronic, acestea se nasc în sport tocmai din intervenţiile dramatice ale societăţii în fenomen. Agresiunea unui fan drogat îl face personaj pe Martinovici, un fotbalist de pluton. Pumnul unui necunoscut giurgiuvean martirizează un baschetbalist american anonim.

Statui pentru oameni sau oameni pentru statui? Latura mundană a sportivilor lucra în trecut la mortarul legendei, acum sparge brutal piedestalul performanţelor. Şpriţul lui Dobrin era o aură, coastele rupte ale lui Lucescu sînt o informaţie. Caravana demitizantă a vremii acesteia agaţă eroii sportului, prin mass-media, şi îi dezgoleşte. Nici o realizare nu te transformă, implicit, în simbol. În sport, cel puţin, dacă nu vom munci, da, acesta e cuvîntul, pentru a preţui, orice va deveni oricînd derizoriu.

„Sport pentru sănătate” devine „medicină pentru sport”. Vertebrele lui Neşu, craniul lui Hardy, cavitatea pleurală a lui Lucescu. Învăţăm medicină, bîjbîim printre diagnostice nesărate, răcelile noastre ni se par mici şi ruşinos de admis. În aproape fiecare sport, performanţa e înşfăcată de o mînă învelită în mănuşă chirurgicală, iar nereuşita slujeşte unei slăbiciuni organice. Stadioanele miros a cloroform, iar medaliile se agaţă la gît cu cordon de perfuzie. Poate doar aici nu există vinovaţi.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Cipi (22 comentarii)  •  8 ianuarie 2012, 10:44

Superb, felicitari pentru editorial, domnule.

Gabriel Berceanu (34 comentarii)  •  8 ianuarie 2012, 11:10

@Cipi: Mulţumesc

Encipi (7 comentarii)  •  8 ianuarie 2012, 11:38

Frumos. Mai vrem editoriale de genul acesta, precum si interviuri cum a fost cel cu Pancu sau Sixto Peralta. Referitor la ce ai zis, totul tine in primul rand de comportamentul si mentalitatea tuturor. Multi oameni de rand sunt invidiosi pe succesul sportivilor, iar sportivii la randul lor sunt aroganti, desi n-au realizat mari performante. Inclin totusi sa cred ca aroganta vine de la bani, pt ca handbalistii, baschetbalistii si alti sportivi sunt ff ok. De regula fotbalistii au un comportament gresit.Insa cand toata ziua sunt promovate toate panaramele la tv si se arata mereu disponibile, e greu si pt fotbalistii cu o minima educatie sa se abtina. Pt mine de neuitat e episodul in care Deac a participat la nu stiu ce nominalizare de echipe..jucatori, iar el saracu nu stia sa scrie corect numele lui Manchester si al lui Eto’o.

SILVIU (5 comentarii)  •  8 ianuarie 2012, 11:43

OARE NU-I TOATA SOCIETATEA ASA ,NU VOR SA DISPARA ADEVARATELE VALORI LA CARE NE-AM FI PUTUT RAPORTA ,NU-S VEDETE O PROSTITUATA SI-N PASTOR SEMIANALFABET.

APROPO ; ESTI CALARASEAN ?

adi_stelistul (32 comentarii)  •  8 ianuarie 2012, 12:26

Nimic nu savureaza publicul mai mult ca spectacolul caderii zeilor din Olimp. Al sfasierii valului care desparte lumea noastra de a lor. Nimic nu ne place mai mult ca senzatia ca si ei sunt oameni ca noi, supusi pacatelor, ba (daca stam sa ne gandim bine) chiar mai pacatosi decat noi. Nimic nu ne excita ca ideea ca suntem de fapt la fel de buni, daca nu chiar mai buni decat ei si ca doar o conjunctura anume a schimbat asta.
Din punctul lor de vedere, al „intangibililor”, e mult mai important sa fie vazuti, sa faca rating, decat orice altceva. Este Beckham cel mai bun fotbalist din lume? Nici vorba. Dar castiga cel mai bine din contracte de publicitate. Spectatorii (spectatoarele) se bat sa-l vada. Kournikova a fost (mai este?) o tenismana de top 50, dar a facut bani in primul rand din valva creata in jurul ei. Si putem da zeci de exemple.
Asta e lumea, imaginea e mai importanta decat orice. Sistemul nostru de valori e foarte gaunos si atunci „ei” trebuie sa riste mai mult ca oricand ca sa fie pe placul publicului (poate de aici seria de stiri chirurgicale de care vorbiti) iar „noi” cerem imperios sa ni se dovedeasca ca sunt oameni ca noi, vulnerabili, ca sa ne fie vindecat orgoliul ranit de o existenta frustranta.
Se zice ca daca in anii ’30 ar fi existat televiziunea niciodata n-ar fi ajuns presedinte al Americii un om in scaun cu rotile, ca F.D.Roosevelt. Desi omul acesta a salvat America din doua crize cumplite: cea economica si al doilea razboi mondial. Norocul americanilor a fost ca in 1932 nu-si puteau vedea candidatii. Cam asa e peste tot.

utaaradan (38 comentarii)  •  8 ianuarie 2012, 12:27

sportul din ziua de azi, nu mai e sport. asa zisi sportivi, nu pot fi un model, o valoare, poate pt. puturosi.

GABRIEL (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2012, 12:30

FELICITARI DE LA UN TIZ ! INTREBARE: OARE MASS MEDIA CHIAR NU ARE NICI-O VINA ? PREFERA SA PROMOVEZE IMAGINEA UNOR PITIPOANCE SI FEMEI DE DUZINA, CARE SE SPARG IN FITE SI IN FIGURI, A TOT FELUL DE HANDICAPATI SI PENALI DE DIVERSE ETNII, DE DIVERSE APARTENENTE POLITICE CAND CEI MAI BUNI AMBASADORI AI UNEI TARI SUNT SPORTIVII ACESTEIA. INTR-ADEVAR NICI INTRE SPORTIVI NU SUNT TOTI „USI DE BISERICA” DAR UN ZIARIST BINE INFORMAT SI CARUIA II PLACE IN PRIMUL RAND MESERIA, ARE RESPECT MAI MULT PENTRU CITITORII SAI (SI MAI APOI PENTRU „RATING”) ARE PUTEREA SA CEARNA VALORILE SI SA PROMOVEZE REALELE NU CONJUCTURALELE.
INTREBAREA MEA POATE CONSTUI UN MOMENT DE REFLEXIE SI MAI ALES DE ARTICOLE DE FOND. FELICITARI INCA ODATA !

motanul incaltat (173 comentarii)  •  9 ianuarie 2012, 3:01

Un fotbalist anonim-Martinovici,un basketbalist american anonim????Dar nu peste tot exista ceva sa te scoata din anonimat???? Cezar s-a nascut celebru?Dar Hitler nu era anonim pina n-a ajuns in fruntea Partidului Nazist? Si chiar Basescu nu era un anonim capitan de vapor pe timpul comunismului?????Chiar si tu ,pt.mine erai un anonim pina n-ai inceput sa scrii la GSP…..

Gabriel Berceanu (34 comentarii)  •  9 ianuarie 2012, 10:29

@motanul incaltat: Fireste, numai că: 1. Nu am spus că Martinovici era un fotbalist anonim, ci unul de pluton. Nu necunoscut, ci cum mai sunt mulţi. 2. Tocmai asta e ideea! E firesc să te scoată ceva din pluton sau anonimat, dar nu ţi se pare natural ca în cazul sportivilor acest lucru să fie performanţa şi nu tragediile sau evenimentele nefericite total străine de sport? Eu nu am nimic, nici cu Martinovici, nici cu Hardy, din contră. E o problemă a societăţii, poate în principal a presei.

motanul incaltat (173 comentarii)  •  9 ianuarie 2012, 21:03

Multumesc pt.raspuns—Asa e-normal daca esti sportiv,ar trebui sa te scoata din anonimat sau din pluton-sportul dar nu se intimpla intodeauna asta.Dar suntem in Romania—si toata lumea a auzit de mama Oanei Zavoranu de ex…De ce ar fi trebuit sa auda??A facut ceva special??? Da,s-a certat cu fie-sa.Sigur e o problema a societatii cum ai subliniat. O zi buna!

caine rosu 18 (33 comentarii)  •  12 ianuarie 2012, 9:42

Felicitari!

Comentează