Barca VS Real Madrid. Se întoarce roata?
Barcelona şi Real Madrid au dus fotbalul într-o altă dimensiune. Real e acum la 3 puncte de Barcelona şi tot mai mulţi se întreabă dacă nu cumva ierarhiile s-au schimbat?
Luni dimineaţă, după splendida piesă pe care Barcelona şi Bilbao […]
Barcelona şi Real Madrid au dus fotbalul într-o altă dimensiune. Real e acum la 3 puncte de Barcelona şi tot mai mulţi se întreabă dacă nu cumva ierarhiile s-au schimbat?
Luni dimineaţă, după splendida piesă pe care Barcelona şi Bilbao au interpretat-o pe „San Mames”, Guardiola s-a trezit cu o problemă. Una pe care n-a mai avut-o de cînd el antrenează Barcelona. Se află la 3 puncte în spatele lui Real Madrid. Catalanii au mai fost în urma rivalei în toată această perioadă, dar nu la mai mult de două puncte. Acum sînt trei, iar dacă lucrurile merg pe aceeaşi linie, „El Clasico” din 10 decembrie ar putea aduce campioana Spaniei fix în situaţia care-i convine cel mai mult rivalului din Madrid. Aceea de a ataca din obligaţie, cu stresul că un rezultat potrivnic ar deschide o breşă suficient de largă.
FC Barcelona şi Real Madrid sînt, conform tuturor statisticilor, sondajelor, audienţelor, previziunilor, cele mai urmărite echipe de pe planetă. Aşezaţi-le în ce ordine doriţi, adevărul e acelaşi. Cei doi coloşi sînt analizaţi şi dezbătuţi în orice colţ al globului. Iar concluzia, pentru oricine are o minimă doză de cunoştinţe, e limpede: nu sînt mai mult de trei echipe în lume care să le poată pună probleme în partide adevărate, cu miză.
Dezbaterea merge acum mai departe. Şi pleacă de la această premieră din clasament, cele trei puncte care despart Realul de Barcelona. Întrebarile sînt clare: s-a schimbat ierarhia? E acum Real Madrid echipa mai bună? Răspunsul final nu poate fi dat acum, îl vom afla în mai, după ce vor fi încheiat Champions League şi campionatul în Spania. Ceea ce este suficient de clar însă e că Real Madrid a făcut progrese remarcabile, ajungînd acum, aproape de jumătatea celui de-al doilea sezon al lui Jose Mourinho, să aibă propria identitate, propriul stil de joc. Complet diferit de cel al Barcelonei. La Barcelona, schimbările nu ţin de stil. Dar despre asta, puţin mai încolo în această analiză.
Real Madrid devorează
Barcelona îşi hipnotizează rivalul, obligîndu-l să basculeze dintr-o latură în alta a terenului, arătîndu-i mingea, dîndu-i senzaţia că o poate avea, dar oferindu-i o continuă senzaţie de frustrare, căci nimic nu enervează mai tare un fotbalist decît să alerge degeaba după balon.
Real Madrid devorează. Echipa lui Mourinho e ca un rechin care se aruncă asupra victimei. Şi asta din primele secunde. Sau, ca să rămînem în decorul acvatic, e ca un grup de peşti piranha, fiecare muşcînd acolo unde are posibilitatea. E meritul lui Mourinho, care a ştiut să pună fiecare jucător pe poziţia cea mai bună în fiecare partidă, într-un puzzle pe care adversarul îl ştie, dar îl ştie degeaba.
Să intrăm în detalii:
– Cel mai important, cel fizic. Echipa nu scade ritmul decît atunci cînd rezultatul e clar ireversibil.
– Apoi vine cel al mentalităţii. Acum aleargă toată lumea, inclusiv Cristiano, cu acelaşi scop, recuperarea posesiei.
– Priviţi cu atenţie meciurile Madridului şi veţi vedea o linie de 5 oameni făcînd presing în zona careului advers: Cristiano, Benzema sau Higuain, Di Maria, Ozil sau Kaka, Khedira. Nu aici e cheia succeselor, dar e o posibilă explicaţie.
– Închiderea liniilor de pase obligă rivalul să degajeze spre mijloc, acolo unde îl găsim pe „stăpînul inelelor” Xabi Alonso.
– Xabi Alonso e, de fapt, cheia atunci cînd adversarul izbuteşte, cine ştie cum, să scape de presingul iniţial. În funcţie de el se aşază toată echipa, împărţindu-se în două: 6 CU FAŢA la balon, 4 ÎN FAŢA balonului. Legătura o face Xabi, ca un veritabil quarterback din fotbalul american.
Real Madrid bombardează
Real Madrid nu doar devorează. Real Madrid bombardează. Are cea mai ridicată medie de şuturi şi ocazii la poarta adversă. Jocul de asociere pe care l-a impus Mourinho face ca mai mereu să existe superioritate în zonele terenului, doi contra unu, trei contra doi, patru contra trei, astfel că soluţiile de continuare sînt multiplicate. Adăugaţi aici calitatea individuală a fotbaliştilor şi descoperiţi cheia golurilor splendide.
Real Madrid reacţionează
Nu în ultimul rînd, contraatacul. Cele mai importante goluri ale Realului vin din această fază. Comparaţi contraatacurile Realului cu cele ale Barcelonei şi veţi descoperi diferenţe uriaşe. Real Madrid e cea mai reactivă echipă din lume la această oră. În 13 secunde, cum s-a întîmplat cu Ajax în Ligă, nu doar că mingea ajunge în faţa porţii adverse, dar tot acolo sînt şi 4, dacă nu cumva 5 jucători în situaţie de finalizare. Să ne amintim de primul an al lui Mourinho la Chelsea. Era cel mai rapid contraatac din lume.
Acum, la Real, viteza e şi mai mare, precizia e mai mare, execuţiile sînt mai bune, asta şi pentru că există un Cristiano, un Di Maria, un Higuain, un Benzema, un Kaka. Dar mai există ceva, un ceva care scapă majorităţii. Există Mesut Ozil. Şi pauzele sale. Decisive. Imperceptibile practic. Sînt cîteva fracţiuni de secundă, care se observă cel mai bine pe reluări, cînd mingea se opreşte în piciorul său. E de fapt pauza care facilitează golul, pentru că atunci, în acea fracţiune de secundă, adversarul nu mai e capabil să intuiască urmarea.
Real Madrid fentează
Spuneam mai devreme că Barcelona hipnotizează. Mergînd pe aceeaşi linie, putem spune că Real Madrid fentează. Păcăleşte adversarul, lăsîndu-i senzaţia că poate fi superior, făcîndu-l să creadă că poate să atace, oferindu-i mingea. Apoi vine principiul celor 3 R, recuperare, recondiţionare, refolosire, intercepţia, contraatacul, golul. Iar dacă recuperarea nu se poate face, pînă la urmă, mai există un factor care înclină balanţa: Iker Casillas. Mica problemă a Realului vine atunci cînd adversarul nu vrea şi pace să muşte momeala. S-a întîmplat cu Levante şi Racing, probabil se va mai întîmpla.
Guardiola revoluţionează
La prima vedere, cele de mai sus pot duce cu gîndul că Mourinho a reuşit ceea ce a promis, că în al doilea său sezon va face din Real o echipă mai bună ca Barcelona. Ar fi însă o judecată extrem de simplistă. Barcelona rămîne echipa cu cel mai estetic fotbal din lume. Practic, marele ghinion al lui Mourinho se cheamă Barcelona. Dacă n-ar fi existat această echipă a catalanilor, supremaţia mondială a madrilenilor ar fi fost fără echivoc.
La Barcelona, fotbalul e mereu revoluţionat, iar fiecare meci al catalanilor naşte o dezbatere pe tema modulului tactic cu care se începe. Acesta e drumul pe care Guardiola l-a ales pentru a face ca echipa să nu se plictisească, pentru a face ca jucătorii săi să simtă aceeaşi plăcere. Nu e un demers uşor să-l faci pe dublul Balon de Aur Messi (24 de ani, 3 Ligi, 5 campionate plus un Mondial al cluburilor, între altele) să aibă acelaşi entuziasm.
Înlocuiţi-l pe Messi cu Xavi, Iniesta, Puyol, Valdes, Pique (apropo, Pique are 24 de ani, vîrsta medie a debutantului român, dar are 3 Ligi, 4 campionate, cu Manchester şi Barcelona, un Mondial al cluburilor, plus un Mondial cu Spania), ideea e aceeaşi.
Destui sînt de părere, în Spania, că punctele pierdute de Barcelona reprezintă, de fapt, nota de plată a acestor continue permutări de sistem. Aici se adaugă numărul mai mare de accidentări faţă de sezoanele trecute, ghinioanele punctuale din anumite partide, gen terenul de la Bilbao, plus perioada de acumulări la nivel fizic prin care trece echipa acum, acumulări care au ca punct final decembrie, cu EL Clasico şi Mondialul Cluburilor ca obiective principale.
De fapt, „El Clasico” din 10 decembrie va fi primul moment al adevărului.
Aşa arată acum clasamentul la vîrf în Spania
1. Real Madrid 11 9 1 1 39-7 28p
2. Barcelona 11 7 4 0 34-6 25p
3. Valencia 11 7 3 1 17-9 24p
4. Levante 11 7 2 2 17-9 23p
1,80 e cota la pariuri pentru ca Barcelona să cîştige titlul în Spania. Catalanii sînt favoriţi, cota Realului fiind 2,00
60 de milioane de euro a investit Barcelona astă-vară în transferuri (Alexis Sanchez 26 mil, Fabregas 34). Real a cheltuit 55 de milioane (Sahin 10, Varane 10, Callejon 5, Coentrao 30, Altintop gratis)
Programul celor doi granzi pînă la El Clasico
Barcelona: în campionat cu Zaragoza (a), cu Getafe (d) şi cu Levante (a), în Liga Campionilor cu AC Milan (d) şi cu BATE (a)
Real Madrid: în campionat cu Valencia (d), cu Atletico Madrid (a) şi cu Gijon (d), în Liga Campionilor cu Dinamo Zagreb (a) şi cu Ajax (d)