O Ligă “premium” sau Super-Liga?
Marile cluburi vorbesc din ce în ce mai tare despre nevoia de schimbare a Ligii Campionilor cu bătaie spre mult discutata Super-Ligă Se întîmpla acum exact 20 de ani. O nouă ediţie a Cupei Campionilor pleca la drum, cu Steaua […]
Marile cluburi vorbesc din ce în ce mai tare despre nevoia de schimbare a Ligii Campionilor cu bătaie spre mult discutata Super-Ligă
Se întîmpla acum exact 20 de ani. O nouă ediţie a Cupei Campionilor pleca la drum, cu Steaua Roşie Belgrad drept deţinătoare a trofeului, dar care nu putea juca pe propriul teren, căci în fosta Iugoslavie începuse deja conflictul. A fost ediţia de tranziţie între vechea Cupă a Campionilor şi noua Ligă a Campionilor. O ediţie intermediară, pregătitoare, căci a fost pentru prima dată cînd sistemul de tururi eliminatorii era înlocuit cu cel al grupelor „optimile”, „sferturile” şi semifinalele fiind comasate în două grupe de cîte 4, pe sistem campionat.
Ultima cîştigătoare a Cupei Campionilor Europeni este FC Barcelona. Ultima cîştigătoare a Ligii Campionilor este tot FC Barcelona. Ce s-a schimbat în aceşti 20 de ani? Foarte multe. Liga Campionilor a devenit competiţia supremă a lumii la nivel de club, polul de atracţie la mijloc de săptămînă, o comuniune a elitelor acestui sport, Everestul fiecărui fotbalist şi El Dorado-ul oricărui patron ori preşedinte de club. În 20 de ani, imnul Ligii Campionilor, o adaptare a operei lui Handel compusă în 1727, la încoronarea Regelui George al II-lea al Angliei, a devenit una dintre cele mai populare melodii din lume, finala Ligii Campionilor a devenit cel mai vizionat eveniment de pe planetă, depăşind din 2009 încoace celebrul Super Bowl american, iar sumele de bani oferite participantelor la festin multiplicîndu-se progresiv.
În ultimul timp, urmare a politicilor electorale duse de candidaţii la şefia UEFA, competiţia s-a împărţit în două: Liga Campionilor şi, din primăvară, Champions League. Faza grupelor, în care au început să intre tot mai des nume din eşaloane inferioare ale fotbalului, a devenit de multe ori o obligaţie de serviciu pentru marile cluburi, stresate mai degrabă de ideea parcurgerii a mii de kilometri dus-întors decît de cea a partidei propriu-zise. Există însă şi aici confruntări gigantice, precum Barcelona-Milan, însă, dacă privim realist acest meci, echipa care va cîştiga meciul de azi e deja calificată în primăvară. Există şi grupe echilibrate, însă impresia generală, rostită tot mai apăsat la reuniunile marilor cluburi, este că abia din „optimi” adevărata competiţie, cu adevăratele dueluri de mare spectacol, începe.
Din ce în ce mai tare se vorbeşte, deocamdată doar pe culoarele respectivelor reuniuni, şi despre ideea de schimbare a competiţiei. Despre acea Super-Ligă, cu care marile forţe ameninţă forul european, care să reunească doar giganţii fotbalişti ai Europei. Există argumente pro şi contra, se vorbeşte despre dreptate şi nedreptate în fotbal, despre globalizare şi despre posibilitatea celor mici de a respira acelaşi aer cu uriaşii, despre şansa bieloruşilor de a-l vedea pe viu pe Messi, a românilor pe Rooney şi a croaţilor pe Ronaldo.
Pînă la schimbare, să aruncăm o privire pe ediţia ce debutează azi! Destinaţia e clară, „Allianz Arena”, sîmbătă 19 mai. Principala favorită e la fel de clară, FC Barcelona, numai că niciodată în istoria Champions League o echipă n-a putut cîştiga de două ori consecutiv trofeul. Real Madrid ar fi pe doi în grila de start, undeva pe locurile din spate fiind cele două echipe din Manchester, Milan, Bayern, Chelsea.
Oţelul are asigurate 7,2 milioane
PREMII. Sumele acordate de UEFA calificatelor în grupele Ligii sînt asemănătoare celor din sezonul trecut. Astfel, numai pentru participare, fiecare echipă, inclusiv Oţelul, are garantate 7,1 milioane de euro. La aceşti bani se pot adăuga alţii în funcţie de rezultate, separat fiind recompensate victoriile şi egalurile.
Faza Suma
START 7.200.000
GRUPE
Victorie 800.000
Remiză 400.000
„OPTIMI” 3.000.000
„SFERTURI” 3.300.000
SEMIFINALE 4.200.000
FINALISTA 5.600.000
CÎŞTIGĂTOAREA 9.000.000
* Sumele sînt în euro.
TOP CÎŞTIGURI 2010-2011
1. Man. United 53,197
2. FC Barcelona 51,025
3. Chelsea 44,523
4. Schalke 39,750
5. Real Madrid 39,288
…
20. CFR Cluj 18,412
* Sumele sînt în milioane de euro
754,1 milioane de euro au totalizat premiile oferite de UEFA cluburilor în stagiunea trecută
Barcelona peste tot
Deţinătoarea trofeului, FC Barcelona, e mare favorită la cîştigarea Ligii Campionilor şi în acest sezon. Principala contracandidată este văzută marea rivală din La Liga, Real Madrid.
Echipa Cota
FC Barcelona 2.88
Real Madrid 5.50
Manchester United 7.50
Manchester City 11.00
Chelsea 11.00*
*cote de la Bet365
Conform cotaţiilor de la pariuri, lupta pentru titlul de golgeter se va da între Messi şi Ronaldo. Starul Barcelonei are prima şansă.
Jucător Cota
Lionel Messi 3.40
Cristiano Ronaldo 5.00
Wayne Rooney 13.00
Javi Hernandez 15.00
David Villa 15.00*
*cote de la Sportingbet
10.00 e cota Oţelului să treacă de grupe
Pe TVR şi Dolce
MEDIA. Noua ediţie a Ligii va fi transmisă tot pe TVR 1 şi Dolce Sport. Postul naţional are doar opţiunea 1. În schimb, Dolce poate da concomitent nu mai puţin de trei partide, prin deschiderea canalelor Dolce Sport 2 şi 3. Ambele televiziuni inaugurează seara cu cîte un studio, urmat de altul la final, pentru analiza jocurilor.
70 e numărul ţărilor în care se televizează în direct Liga, în peste 40 de limbi
3 titluri de golgeter al Ligii a obţinut Messi în ultimele trei sezoane
5 debutante sînt în Liga ce începe astăzi: Oţelul Galaţi, Napoli, Manchester City, Plzen şi Trabzon
TOP TROFEE CHAMPIONS LEAGUE
Barcelona 3
Real Madrid 3
AC Milan 3
Man. Utd 2