Nimic nu e întîmplător
Succesul Spaniei la recent încheiatul European de tineret n-a surprins pe foarte multă lume. Lotul deplasat de iberici în Danemarca anunţa practic această nouă performanţă a unei ţări ce domină fotbalul mondial în acest moment aşa cum puţine alte naţiuni […]
Succesul Spaniei la recent încheiatul European de tineret n-a surprins pe foarte multă lume. Lotul deplasat de iberici în Danemarca anunţa practic această nouă performanţă a unei ţări ce domină fotbalul mondial în acest moment aşa cum puţine alte naţiuni au făcut-o de-a lungul timpului. Campioană mondială şi europeană entitre la nivel de seniori, campioană europeană de tineret, campioană europeană a cluburilor, prin FC Barcelona, Spania este acum principala putere fotbalistică mondială.
Din această postură, de mare favorită, pleacă şi selecţionata Under 19 a Spaniei, pe care o vom vedea la Bucureşti, la turneul final al Campionatului European. Spaniolii propun cîteva nume suficient de interesante. FC Barcelona trimite 5 jucători. Unul dintre ei e Sergi Roberto, intrat chiar pe „Bernabeu”, în semifinala Ligii, în locul lui David Villa, pe care Guardiola se va baza în sezonul viitor. La fel ca pe Marc Muniesa, căruia deja i s-a stabilit o clauză de reziliere de 30 de milioane. Ar mai fi Rafael Alcantara, fratele lui Thiago, mai cunoscut în Catalunya ca „Rafinha”, un mijlocaş de 18 ani, se zice, la fel de talentat. Plus Sergi Gomez, titular în prima manşă a Supercupei Spaniei de anul trecut, sau Gerard Deulofeu, care abia a împlinit 17 ani, luat direct de la Barcelona C la prima echipă, într-o deplasare la San Sebastian. Toţi aceştia au adunat partide multe la Barcelona B, clasată pe locul 3 în Segunda Division.
Real Madrid vine cu 4 nume, cel mai cunoscut fiind Morata, prezenţă constantă pe banca de rezerve a lui Mourinho în special după accidentarea lui Higuain. Ar mai fi Sarabia, care l-a înlocuit pe Cristiano Ronaldo la un meci de Ligă cu Auxerre. De la Valencia vin Isco, 5 apariţii strînse în Primera, şi Paco, cu meciuri în Cupă la prima echipă. Atletico Maddrid îl trimite pe Koke, 25 de meciuri în Primera, Malaga pe Juanmi, 13 jocuri în Primera, dorit deja de Liverpool. Există chiar şi un stranier, Ignasi Pons, venit, nici o surpriză, nu?, de la Arsenal.
Toate aceste nume, de fapt curajul cu care ei au fost promovaţi la echipele lor, şi vorbim totuşi de branduri importante, ne demonstrează, încă o dată, că nimic nu e întîmplător. Atîta vreme cît în Spania promovarea tinerelor valori e politică de stat, e logic să apară rezultate.
Apropo. Din lotul nostru doar 3 jucători se regăsesc în statisticile Ligii 1.