Lumina vine de la Răsărit
Mircea Lucescu a mai cîştigat un titlu în Ucraina, Dan Petrescu face treabă bună la Krasnodar
„Fotbal pe meridiane”. Aşa se intitula rubrica de fotbal internaţional a „Sportului”, pe vremea în care ziarele se tipăreau pe plumb, deschideau prima pagină […]
Mircea Lucescu a mai cîştigat un titlu în Ucraina, Dan Petrescu face treabă bună la Krasnodar
„Fotbal pe meridiane”. Aşa se intitula rubrica de fotbal internaţional a „Sportului”, pe vremea în care ziarele se tipăreau pe plumb, deschideau prima pagină cu şedinţele partidului, iar o echipă de-a noastră cîştiga Cupa Campionilor. „Pe meridiane”, week-endul a fost marcat de triumful Milanului în Italia şi de ciocnirea Manchester – Chelsea. Pentru noi, el a adus un nou triumf al lui Lucescu în Ucraina şi o nouă victorie a lui Dan Petrescu în Rusia, acolo unde „Bursucul” se încăpăţînează să rămînă pe locurile din faţă. Învinsul s-a numit Gullit, unul dintre cei mai mari jucători ai istoriei fotbalului şi fostul lui coleg de la Chelsea. Chiar am şi uitat că am avut jucători care au făcut istorie şi la Chelsea.
Dan Petrescu lipseşte campionatului nostru. Probabil că n-ar fi rămas la Urziceni, sub toanele unui patron care şi-a bătut joc de propria echipă fiindcă lăcomia şi delirul imobiliar l-au făcut să ridice case cu frecvenţa cu care alţii fabrică gogoşi. Dar faptul că fără el s-a ales praful de Unirea şi că jucătorii plecaţi de acolo în patru zări nu s-au impus cam pe niciunde spune şi mai mult despre priceperea în antrenorat a fostului component din Generaţia de Aur. În fotbalul nesărat pe care îl propune acum întrecerea lui Mitică, pînă şi ieşirile lui Dan la adresa arbitrilor ar mai fi dat un pic de gust.
Triumful lui Mircea Lucescu, al cincilea în şapte ani, va trezi şi reacţii de genul „mare scofală, la banii lui Ahmetov…”. Au contat şi banii lui Ahmetov. Cu observaţia că milioanele ucraineanului n-au fost investite peste noapte şi că, la venirea lui Lucescu la Doneţk, Dinamo Kiev nu era mai puţin bogată. Pe plan sportiv, dominaţia era şi mai mare: din 1991 pînă în 2004, echipa din Kiev pierduse o singură dată titlul. Din 2004 pînă azi l-a mai cîştigat în două rînduri. Cît despre investiţiile lui Ahmetov, avem destule exemple de nepricepuţi în fotbal care au aruncat banii lor sau ai altora pe fereastră. Vorbind şi ei despre „proiecte pe termen mediu şi lung”.
Drept pentru care, într-un fotbal care nu mai există în Vest nici măcar prin Chivu, Mutu ori Boloni, solii de altădată, sînt bune şi succesele venite dinspre Răsărit. De la un antrenor care a spus că nu se va mai întoarce în Romania şi de la un altul care a plecat la timp.