Dreptul de a nu avea obligaţii
Două posturi de televiziune au fost nevoite să-şi regîndească grilele pentru că Steaua şi Dinamo n-au vrut să joace în ziua de Paşte Fotbalul românesc e plin de drepturi. De obligaţii, ioc. Protagoniştii unui campionat trist, supraevaluat şi superfinanţat, nu […]
Două posturi de televiziune au fost nevoite să-şi regîndească grilele pentru că Steaua şi Dinamo n-au vrut să joace în ziua de Paşte
Fotbalul românesc e plin de drepturi. De obligaţii, ioc. Protagoniştii unui campionat trist, supraevaluat şi superfinanţat, nu ştiu decît să ceară. Să ofere, mai puţin. Ultimul prilej de dezbatere, programarea derbyului României în ziua de Paşte. Iniţial aşa era vorba, acum se va transmite în a doua zi de Paşte, luni. Dar pentru asta, două posturi de televiziune au fost nevoite să-şi regîndească grilele şi să aibă, la concurenţă ambele, două programe pentru care plătesc suficient de mulţi bani. Doar pentru că Steaua şi Dinamo, cele mai importante branduri fotbalistice ale României, au refuzat să joace de Paşte.
Finanţatorul din Ghencea s-a arătat revoltat. Bisericos cum îl ştim, n-a acceptat ca echipa pe care o împrumută să fie pe teren într-o asemenea zi de sarbătoare. Nu l-am simţit niciodată deranjat de prezenţa televiziunilor la biserică, în fiecare duminică, şi sigur nu va fi deranjat cînd aceleaşi televiziuni vor face de pază în faţa edificiului din Pipera, chiar în Duminica Paştelui, pentru a prinde momentele de înaltă smerenie în care personajul va mîngîia miei şi va împărţi cu dărnicie bancnote.
La Dinamo, şefii nu-s aşa bisericoşi. Asta ar fi şi culmea! Ei s-au gîndit la fotbalişti, la dreptul lor de a petrece Învierea cu familiile. Demers onorabil, dar ce bine ar fi dacă aceiaşi şefi s-ar orienta şi pe obligaţiile pe care ar trebui să le aibă respectivii.
Sigur, orice om de pe lumea asta îşi doreşte să petreacă Paştele alături de cei dragi. Învierea, masa de a doua zi, mielul, cozonacul şi ouăle vopsite, toate fac parte din tradiţia acestui popor. Numai că fotbaliştii nu intră în categoria oamenilor normali, şi asta pentru că sînt plătiţi extrem de bine, iar atunci cînd ai dreptul să primeşti mulţi bani, ai şi obligaţia să faci cîteva sacrificii. Cui nu-i convine, se poate lăsa de sportul ăsta, eventual să încerce o facultate. Era o glumă, să nu exagerăm.
Teoretic fotbalul e făcut pentru suporteri, iar din acest motiv fotbalul încasează zeci de milioane de euro pe sezon de la televiziunile care oferă meciuri acelor suporteri. Care suporteri, contribuie, la rîndul lor, prin abonamentele plătite. Aproape toate campionatele importante îşi derulează meciurile cu normalitate. Mai puţin Italia, care e prea aproape de Vatican şi e mereu excepţia de la regulă, dar chiar şi la ei se joacă sîmbătă seară, de la ora 9. Şi iată că în Ţara Bascilor nu mai e nimeni nervos că derbyul local, Bilbao-Sociedad, se va termina cu cîteva minute înainte de Înviere, ca să nu mai vorbim de cele 6 meciuri din Primera, de duminică, de cele două din Bundesliga, de cele 7 din Ligue 1, de Bolton-Arsenal din Premier League, de cele 4 din Olanda, chiar şi de cele 4 din Rusia.
Va fi fotbal şi la noi în ziua de Paşte, dar, ca de obicei, victime au căzut echipele mici, fără putere şi influenţă. Un Steaua-Dinamo, o sărbătoare a fotbalului românesc totuşi, s-ar fi constituit, pentru fanii fotbalului, într-o încheiere perfectă a unei zile de Sărbătoare. Fanii fotbalului am zis? Cer scuze. Cine se gîndeşte la ei? Important e ca finanţatorii să fie bine..