Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

„De bucurie rar avurăm parte…”

Tulburătorul imn a devenit public în ziua de 16 martie 1983, data memorabilului meci U – Craiova – FC Kaiserslautern, 1-0

Primăvara înflorise de-a binelea. Spre Craiova, trenurile gemeau de lume, ca la o mobilizare generală. De fapt, aşa a […]

vineri, 5 noiembrie 2010, 9:00

Tulburătorul imn a devenit public în ziua de 16 martie 1983, data memorabilului meci U – Craiova – FC Kaiserslautern, 1-0

Primăvara înflorise de-a binelea. Spre Craiova, trenurile gemeau de lume, ca la o mobilizare generală. De fapt, aşa a şi fost atunci. Urma a doua manşă a războiului cu nemţii de la FC Kaiserslautern, după 2-3 la ei, în a doua zi de Mărţişor. Din fotografia inamicului rînjeau, cu fălcile încleştate, fotbalişti de-nspăimîntat, precum Briegel şi Brehme. Hans-Peter Briegel muşcase cu nici un an în urmă din iarba Sevillei, acolo unde se jucase, ca semifinală a Campionatului Mondial, cel mai frumos meci al istoriei fotbalului: Germania Federală – Franţa, 8-7 la penalty-uri. Peste vreo 7 ani, gheata lui Andreas Brehme va aduce Germaniei, tot de la 11 metri, titlul mondial în Italia. Sînt doar doi dintre jucătorii cu care s-a bătut în acei ani Universitatea Craiova!

Aşadar, armele erau de partea lor. Istoria, forţa, valoarea fotbalistică, banii, totul. Dar şi Craiova avea ceva: Lung, Negrilă, Tilihoi, Ştefănescu, Ungureanu, Ţicleanu, Donose, Balaci, Crişan, Cămătaru, Geolgău… Şi mai aveam: Cîrţu, Irimescu, Beldeanu, Boldici, Ciupitu…

În noaptea dinaintea meciului, gara din Bănie a fost plină de lume. Noroc cu vremea bună care mai încălzise peste zi mozaicul pe care au dormit atunci fanii… Prin Severin şi Tîrgu Jiu defilau Daciile burduşite. Pînă şi copiii învăţaseră că oamenii aceia mari înghesuiţi în maşinile epocii mergeau la meci.

Deodată, în războiul cu nemţii, a apărut dimineaţa un atu neaşteptat. Ziarul local „Înainte” tipărise pe prima pagină o poezie tulburătoare. Puţini au ştiut atunci că versurile acelea vor deveni imnul generaţiilor colorate în alb şi albastru. Opt strofe, plus refrenul, cutremurătoare despre Tudor şi despre Brâncuşi, despre Arghezi, despre Mihai Viteazul şi despre „Universitatea Craiova, Tu, campioana unei mari iubiri!”.
După-amiază, 50.000 de oameni au trăit pe viu marele gol al lui Negrilă şi alte cîteva milioane în faţa televizoarelor pe lămpi. Spre seară, căţărat pe fereastra unei camere de la hotelul „Jiul”, Adrian Păunescu a condus o ediţie de gală a Cenaclului. Ziua marii victorii se-ncheia aşa cum începuse. Pe aripile şi obrajii lui „De bucurie, rar avurăm parte…”

Comentarii (23)Adaugă comentariu

radu (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 21:14

un articol super, dar nu stiu de ce tu incerci apa cu degetul …. ai fost mereu cu comentarii impotriva universitatii, mai precis a conducerii, acum, cand a venit necazul peste noi, vrei sa vezi si tu daca poti schimba barca …

Adrian (3 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 21:40

Ma miscat foarte frumos domnule Nanu!

andrada (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 22:06

e un aticol foarte frumos si cred ca in momentele acestea ar trebui totusi sa lasam resentimentele deoparte si cred ca asta a facut daniel nanu.
bravo!

Valentyn (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 22:23

Basarabia, alături de toată românimea il plânge pe marele Maestru, Adrian Păunescu

Nu a mai putut trăi fără prietenii săi buni Doina şi Ion Aldea Teodorovici, i s-a făcut prea repede dor de Grigore Vieru…

Azi, la ora 07.15 minute, naţiunea română a pierdut o mare stea, a pierdut cel mai mare trubadur român în viaţă….

Nu a mai putut lupta cu boala, cu durerea care-l chinuia de atâta vreme….Asta deşi îl cunoşteam ca un mare luptător.

A plecat la exact o săptămână de la data când ne-au părăsit soţii Teodorovici…Acum, probabil ne cântă împreună de prin stele…

A avut o viaţă impresionantă, cu enorm de multe realizări. Totuşi, cu părere de rău, la fel ca şi prietenii săi Doina şi Ion Aldea Teodorovici şi Grigore Vieru a plecat fără să ducă la capăt cea mai mare dorinţă a sa – reîntregirea neamului românesc…

Îi mulţumim pentru munca sa titanică adusă culturii româneşti, îi suntem recunoscători pentru efortul depus pentru apropierea celor două maluri de Prut.

S-a stins de printre noi, dar se aprinde în ceruri de unde va veghea la reîntregirea neamului nostru!

ionutz (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 22:42

de bucurie rar avuram parte—-

Gyerko Szabolcs- Laszlo (22 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 22:45

Dupa cum am mai intrebat, daca poate sa-mi spuna cineva, cand o sa mai castige o echipa din Romania o cupa europeana? Acolo se masoara valoarea, care da directia.

bazileon (4 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 22:54

Nu stiu cum de s-a ajuns la „razboiul cu nemtii”. Aveam o alianta la inceputul secolului trecut, pe care am incalcat-o. Am mai avut una in al doilea razboi mondial; si, lasand deoparte „realpolitik”a, le-am cam bagat un cutit in spate. Cam greu i-ar veni unui german sa aiba incredere in romani, nu credeti?
Acum, ca am scapat in fine de „marele disparut” – e stupefiant si dureros numarul jurnalistilor ce-si rup hainele si-si pun cenusa-n cap – putem sa spunem ca presa mai jalnica n-o sa gasim nici pe luna; asa ca, adio GSP si celelalt cotidian sportiv, doua organe sulfuros-manipulative, powered by oameni certati definitiv cu gramatica, estetica si etica. Daca ar exista consecventa, dupa un model traditional, toti acesti scribi neconsolati ar trebui sa-si urmeze maestrul, fie si la modul figurat. Ce fericire ar fi o adormire a „marilor jurnalisti” de la cele doua organonuri!
Pentru mine oricum sunteti, cum zicea Poetul (celalalt (sic!)), in Nirvana.
PS: slava D-lui ca „Stinta” a luat bataie!

Just (2 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 23:20

@radu…nu mai are importanta daca tipul are comentarii impotriva Stiintei…important este ca, iata, astfel de momente tragice reusesc sa-i (mai) uneasca pe romani! Caci, in rest, tara este un dezastru.

Che Guevara (26 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 23:23

Nanule, nu stiu cine ti-a povestit toate astea. Ma indoiesc sa fi fost tu la vreun cenaclu sau printre suporterii de pe Centralul de alta data. Pentru ca acei oameni s-au contaminat iremediabil cu optimism si cu iubirea fata de alb-albastru. La tine nu e cazul nici de una, nici de alta.

cornel (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2010, 0:57

in primul rand ma bucur k chiar si dusmanii asociaza cuvantul PAUNESCU cu STIINTA CRAIOVA…DE BUCURIE RAR AVURAM PARTE…

FC Farul (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2010, 10:13

Dumnezeu sa te odihneasca in pace!!!Nu te vom uita niciodata d-nule Paunescu!!!

clujean_vero (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2010, 10:27

@bazileon
doar atat: duhnesti a nulitate cu ifose, postdecembrista.

niku (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2010, 13:01

Vizionati „Cantec pentru Oltenia” scris de maestru si cantat de un stadion intreg Universitatea Craiova – Otelul Galati 0 – 1

http://www.youtube.com/watch?v=e0mALFD3C8Q

florin (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2010, 14:07

ce amitiri frumoase,ce echipa frumoasa avea craiova in vremea aceea

Fan Zon Bucuresti (4 comentarii)  •  6 noiembrie 2010, 22:18

Ce vremuri!!!! Actuali jucatori nici la rupt bilete nu aveau loc.
FORZA STIINTA

gery76 (77 comentarii)  •  7 noiembrie 2010, 3:05

@radu
Si eu sunt un mare simpatizant al Craiovei,dar asta nu inseamna ca trebuie sa fim automat mari sustinatori ai nulitatilor care au condus si conduc Craiova,iar Daniel Nanu este un iubitor al Craiovei[citeste cartea despre Gica Popescu],dar ca multi altii nu putem fi aplaudacii lui Mititelu sau a altora ca el.
Paunescu va ramane nemuritor prin opera sa inegalabila in ciuda ”disidentilor”de mucava gen[ bazileon].

gyno (5 comentarii)  •  7 noiembrie 2010, 5:02

Excelent d-le Nanu….aveam 5-6 ani dar imi amintesc cum tata impreuna cu ali vecini de pe scara si prieteni au plecat la meci iar noi copii am ramas in fata blocului si ascultam meciul la radioul unui vecin de la parter….prin oras la acea oras la acea ora era pustiu……..toata lumea era captivata de meciurile Universitatii… U Craiova nu era doar un club de fotbal….probabil niciodata nu a fost doar atat…era o stare de spirit…era si este o religie pt milioane de oameni….ceva care poate face milioane de oameni fericiti, sau tristi …..,o hrana sau un medicament spiritual, sufletesc pt foarte multa lume…

Stelian Stefan (3 comentarii)  •  7 noiembrie 2010, 9:41

DOMNULE NANU,POATE CA,IN SFARSIT,ATI INTELES CA UNIVERSITATEA CRAIOVA NU E BUSSINESS,POLITICA,NU E DOAR FOTBAL,CRAIOVA E O STARE DE SPIRIT.ESTE BUCURIA ROMANILOR CE CRED IN ZIUA DE MAINE,ESTE SPERANTA CE NE FACE SANGELE SA CURGA MAI REPEDE,NE ADUCE ZAMBETUL PE CHIPURI,NE TRANSFORMA TRISTETEA IN BUCURIE.ESTE ECHIPA CE NE-A SCOS DIN CASE SI NE-A FACUT SA CREDEM CA CEAUSESCU SI CLICA LUI VOR DISPAREA,CA UN MANUNCHI DE SPORTIVI TALENTATI POATE LUPTA SI INVINGE UN SISTEM.NU AM AVUT SI NU AVEM MINISTERE,DICTATORI SI NICI VALIZE CU BANI,NU NE SUSTINE MAFIA FEDERALA,DAR JUCAM FOTBAL,ASTA STIM SI ASTA FACEM,PENTRU TOTI CEI CARE NU INTELEG SI NU APRECIAZA,NE PARE RAU CA NU AU IN EI SPIRIT DE ROMAN,DE LUPTATOR,DE OM LIBER.PENTRU CEI CARE NE IUBESC SI NE INTELEG
„HAI CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI !”

Eugen DELCEA (24 comentarii)  •  7 noiembrie 2010, 10:07

Am multe să vă povestesc,sper să aveţi răbdare…Şi să nu fiu cenzurat!
Eram în stagiatură la Deta(Timiş),orăşel-Babilon:sârbi, unguri,nemţi,cehi,bulgari şi români de toate felurile.La meciul-tur,un muncitor oltean e invitat la el acasă (imensă raritate!) de un coleg neamţ, să vadă împreună meciul.Neamţul pune mâncare şi băutură şi-l invită să servească.Olteanul,stresat,n-avea chef de nimic.Neamţul termină de mâncat şi,conform obiceiului,refuzat fiind,duce mâncarea în bucătărie.Aude că e 1-0 şi aduce şi vin, pe lângă bere.”Ioane,hai să bem!” „Bea tu !” La fiecare gol, până la 3-0,acelaşi scenariu.La 3-1, Ion îşi pune în pahar („Noroc!”) iar la 3-2 confiscă sticlele de pe masă:”Acum,beau eu!”…
După meci a fost nebunie, tot oraşul apela la mine să le fac rost de bilete.În fabrică,”purtător de cuvânt” a fost şeful de sindicat,un ungur care fusese şef de galerie şi delegaţie la Budapesta (1-1).Am insistat la taică-meu.A obţinut 20 de bilete,iar pentru ultimele 5 a trebuit să meargă la primul-secretar.Nu i-a deranjat pe fotbalişti,deşi îi cunoştea (Lung şi soţia lui Cârţu erau angajaţi la el),şi pe ei şi pe şefii Clubului.Am plecat într-un convoi de maşini, de noaptea iar şoseaua era plină!Eram şefi,muncitori,români,unguri,sârbi şi nemţi.Am făcut greşeala să mergem după 10,30 pe stadion.Era plin ochi!Aveam bilete la tribuna 0, cu locuri dar…îndrăzneşte să-ţi ceri locul !Am mai găsit locuri doar pe rândul 2 dar în faţă erau miliţieni cu paza şi…fete în costume populare.M-am lămurit că nu am vreo şansă să văd ceva şi am plecat pe la 12,ieşind cu chiu cu vai.Afară era plin de bişniţari, care cereau preţuri imense (300-500 lei).Un paznic binevoitor mi-a şoptit să nu iau,că vin…10.000 de bilete noi,contra bişniţarilor!Au luat o ţeapă imensă!!
Am văzut meciul la o mătuşă care avea tv color.Atunci apăruseră.Mai văzusem la Deta,la un neamţ care îl primise de „afară”,exact primul meci transmis color în România.Parcă Rapid-Petrolul,un 0-0 de am adormit…
După meci,cei din Deta erau şocaţi de ce văzuseră.La porţi fusese un control ca niciodată, sacoşele cu băuturi confiscate zăceau atârnate de gard ostentativ.Iar la golul lui Negrilă,ziceau ei,jumătate de stadion era…bahic!!! Pe „Central” se adunase toată România! Inclusiv din Oaş.Metode de ascuns palinca sau vodca: în pâini mari, în beţele steagurilor de 3-5m (cu dop!) etc, ca să nu vă mai dau idei…Apropo:în noaptea dinaintea meciului,la ora 1, autorul golului,Negrilă, a fost depistat de…Gh.Nedelescu în barul hotelului şi dus la culcare,cu mare grijă…Acesta(GN)mi-a făcut mărturisirea de faţă cu Emil Săndoi,în biroul său de vice la UCva (atunci).
Ce a fost după meci vă povestesc în alt loc…

eu aka me (4 comentarii)  •  7 noiembrie 2010, 15:25

stii… la noi la olteni, o spunea si Lutu candva, „U” Craiova e o stare de spirit, e un sentiment cu care ne nastem, e o nebunie… e ceva care ne transforma brusc din cei mai normali si respectabili oameni in isterici sentimentali!
e suficient sa auzim ceva de genu’ „studentii din Banie”, „Stiinta” sau ” o iubire alb-albastra/campioana unei mari iubiri” si GATA! tremura carnea pe noi si innebunim complet!
astia suntem! n’ai ce ne face!
iar acum,
cand citim un blog k asta… plange sufletu’n noi!
PLANGE SUFLETU’!

sorin.merfu (4 comentarii)  •  7 noiembrie 2010, 19:33

Eternitate,ai un nume,Adrian Paunescu,prezent variabil,ai o eternitate,Adrian Paunescu!Spun asta,si repet,pana cand voi mai avea suflare in acest trup,Craiova,Paunescu si eu,suntem aceeasi suflare binecuvantata,CRAIOVA,FORTZA CRAIOVA!!!Niciodata nu va voi parasi!Sunteti pe viata in inima mea! Cea mai binecuvantata natie din toate cele!

Craiova de peste tot (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2010, 13:52

@ aka me
Superb zis!
De bucurie rar avuram parte..
Plange sufletu’!

luckas4 (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2010, 22:37

Da…frumos…Nanule de ce nu cere nimeni o ancheta privind prezenta fulgerului timisoara in liga 1…cum e posibil ca liliachii sa retrogradeze in 2002 din b,in…a…? sau macar arata-mi un singur caz similar in europa…ANCHETA PRIVIND MIZERIA DIN BANAT!!!

Comentează