Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Generaţia de Aur minus unul

Sau cum s-a exclus Ionuţ Lupescu din echipa de vis a anilor ’90

Sînt oameni care-şi uită trecutul pur şi simplu pentru că vor. Sînt oameni care încep să-l uite din cauza vîrstei, alţii, pentru amintirile urîte. Ionuţ Lupescu, stimabilul […]

duminică, 17 octombrie 2010, 4:37

Sau cum s-a exclus Ionuţ Lupescu din echipa de vis a anilor ’90

Sînt oameni care-şi uită trecutul pur şi simplu pentru că vor. Sînt oameni care încep să-l uite din cauza vîrstei, alţii, pentru amintirile urîte. Ionuţ Lupescu, stimabilul director general al unei federaţii care a uitat cum se pronunţă cuvîntul „victorie” – de „calificare” nici nu mai vorbim – priveşte în urmă şi dă cu piatra din interes. Pentru că aşa-i convine.

Atît de rău a scăpat fostul dinamovist şi fostul jucător al Bundesligii boii pe tarla, încît săptămîna trecută a negat existenţa Generaţiei de Aur. Mai precis, domnul director general nu recunoaşte această denumire. Etichetă, fixism, şablon, puteţi să-i spuneţi cum vreţi. În studioul de la Digi, Ionuţ Lupescu s-a opărit şi s-a ofuscat rău cînd urechile domniei sale au fost gîdilate neplăcut de sintagma cu pricina. N-am fost „de Aur” pentru că n-am luat nici un titlu. De parcă lui Pele i se mai zice şi „Perla neagră” fiindcă ar avea perle în loc de ochi. Sau lui Dobrin „Prinţul din Trivale” pentru că tatăl marelui piteştean purtase coroană de rege.

Noroc că Hagi n-a acceptat afrontul. Nici n-ar fi avut cum. I-a explicat preţiosului şi pretenţiosului director ferefist că Generaţia de Aur reprezintă grupul de „tricolori” cu cele mai mari succese din istoria echipei naţionale de fotbal. Individual şi în grup. Calificări, victorii de neuitat la turneele finale, trofee continentale la echipele de club. Sute de mii de oameni scoşi în stradă pentru bucurie, nu pentru stimulente. Generaţia de Aur a echipei naţionale există, aşa cum există o generaţie de aur a actorilor sau a muzicii din România.
„Dacă nu vrei să faci parte din ea, n-ai decît. Înseamnă că nu meriţi”, a înscris „Regele”, imparabil, ca pe „Rose Bowl”. Uite o idee! După 1981, data fugii sale în RFG, Marcel Răducanu a fost scos de comunişti din arhivele fotbalistice ale vremii. Echipa care a învins Anglia la Bucureşti, 2-1 în calificările pentru El Mundialul spaniol, conţinea doar 10 jucători. Despre autorul primului gol, Răducanu, nu se vorbea decît în şoaptă, pe la colţuri.

Ionuţ Lupescu a făcut în 1994 un turneu final foarte bun. Ce ziceţi de formula Prunea – Dan Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes – Hagi (Gîlcă), Gică Popescu, D. Munteanu – I. Dumitrescu (Papură)? Nu, nu e o greşeală de editare, e echipa care a învins Argentina la Pasadena. Mai puţin actualul director general al unei federaţii căreia dacă-i scoţi din palmares Generaţia de Aur o laşi în fundul gol.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

mihai (1 comentarii)  •  17 octombrie 2010, 17:32

trebuie incetat cu etichete gen „generatia de aur” sau „cel mai bun fotbalist roman al tuturor timpurilor”.
sintagme de genul asta stagneaza progresul, umbresc succesele celor premergatori anilor de dupa 90 (care sunt cel putin la acelasi nivel de performanta cu generatia SUA 94, vezi Laca, Piti, Iovan, Ungureanu, Crisan, Irimescu, Coras, Stoica, Balint, Lupu, Sabau, Moraru, Dukadam, Hagi, Mateut) si de asemenea descurajeaza generatiile viitoare care nu vad ce ar putea deveni daca cei care au jucat sferturi de cupa mondiala sunt deja considerati de aur. Probabil vor fi de platina. Si dupa aia?
Pentru mine singura data cind Romania putea avea 2-3 nationale a fost intre anii 82 si 92 dar din pacate nu am reusit sa facem nici macar una forte. In perioda de care vorbesc aveam permanent echipe in semifinale de cupe europene.
Steaua, Craiova, Dinamo 82 pina in 92 au meritele cele mai mari ptr nasterea echipei nationale din 94.
hai viitorul! Succes Hagi in munca pe care o depui. Tot respectul pentru increderea pe care o ai si o arati celor mici care vor sa faca fotbal. tine-te departe de politica din fotbal sau eventual implica-te dar ramii independent.

Dan_te (7 comentarii)  •  17 octombrie 2010, 19:21

Daniel, ai dreptate! Sun frustrati din cauza lipsei calitatii manageriale si a bancii tehnice a nationalei si nu mai stiu cum sa devieze atentia Romanilor… exact cum se intampla si in politica…: presa este vinovata pentru protestele spontane ale unor oameni disperati de foame, Romanii merita sa fie infometati din cauza unor salarii mizerabile, deoarece „Statul Roman” recompenseaza doar calitatea si rezultatele remarcabile in campul muncii…parca suna a propaganda totalitara, dar, oricum, sunt acele tehnici, aceleasi metode, aceiasi oameni, din pacate… Trebuie sa fim solidari, dar nu in FOAME asa cum ne vor Tiranii, ci solidari in identitate si in DEMNITATE!!! Capul sus si pumnul ridicat spre cer!

Gyerko Szabolcs- Laszlo (22 comentarii)  •  17 octombrie 2010, 22:13

In loc sa fie intelegere, care implicit ar aduce rezultate, toti vorbesc si vorbesc si vorbesc, si se cearta….. fara sa se vada prea multe.

gery76 (77 comentarii)  •  18 octombrie 2010, 1:36

Ionut Lupescu a fost un jucator util al echipei Romaniei neavand insa anvergura lui HAGI, POPESCU,PETRESCU,ILIE SAU DORINEL si nefiind foarte iubit de marele public ,cu timpul a devenit complexat la fel ca amicul sau Prunea mai ales in raport cu liderii generatiei de aur HAGI SI POPESCU.Marea tradare din 2005 si accederea in conducerea federatiei i-a facut pe cei doi frustrati[Lupescu si Prunea] sa devina deosebit de infumurati, ba chiar pe Lupescu incepand sa dea lectii de moralitate tuturor celor ce aveau o alta opinie.Cea mai mare gafa a lui Lupescu ramane totusi aducerea si incurajarea obsedanta a celui mai slab,arogant si frustrat selectioner din istoria fotbalului romanesc Razvan 05 Lucescu.

milan6 (27 comentarii)  •  18 octombrie 2010, 11:01

Romania ar fi jucat in semifinala cu Brazilia,DACA DPetrescu inscria din penalty.primul penalty suedezii il ratasera!
dar Bursucul e stelist+avea contract cu fratii!
asa dam vina pe Prunea!
Belodedici ratase si el,dar fiind stelist i se iarta!

RECO (2 comentarii)  •  18 octombrie 2010, 11:06

D-lor aceasta titulatura n-a fost contestata de nimeni pana acum, de ce oare dupa campania fulminanta din 1994 nu s-a negat acest supranume, a fi de aur nu inseamna neaparat a si castiga TITLUL MONDIAL, dar cu siguranta inseamna a-ti depasi conditia mediocra, cum ar fi sa nu i se mai spuna nici CRAIOVEI MAXIMA, ci CRAIOVA SEMI-MAXIMA, doar nu au jucat decat semifinala ceva ce nu se intamplase pana atunci, domnilor cu INTERESE MARI si CUVINTE MICI, care nu stiti sau nu vreti sa apreciati VALORILE limitati-va, ajunge pana cand vom tavali si vom minimaliza meritele in absolut orice domeniu, ce naiba de natie suntem, am scapat de o dictatura, dar se pare ca ne-am ales cu o boala incurabila, nu stim sa apreciem nimic din ceea ce e VALOARE (primeaza doar interesul si banul), vorba aia unu construieste, iar alti zece abia asteapta sa termine sa distruga ce s-a construit.
GATA AJUNGE!

P.S.: Mai bine le-ati explica oamenilor ca e greu sa obtii acele performante decat in anumite conditii pe care politicul nu le ofera, iar mediul privat nu a crescut suficient de mult ca sa poata oferi jucatori pe banda rulanta, stiti foarte bine ca incepand de la copii si juniori, joaca nu meritul ci banul parintilor, acestea sunt o mica parte din realitatile lumii in care traim.

Tudor (8 comentarii)  •  18 octombrie 2010, 11:19

termenul potrivit este generaţia de excepţie şi nu generaţia de aur.
a fost la puţin timp după epoca de aur şi de asta cred că i s-a spus aşa respectivei generaţii …

iti spun (2 comentarii)  •  18 octombrie 2010, 13:36

Lupescu are dreptate.
Intr-o tara de manelisti este mai greu de priceput.
Va place sa va imbatati cu apa.

Speedy (32 comentarii)  •  21 octombrie 2010, 16:13

fratilor, e atat de greu de inteles ce e aia o metafora? mai deschideti si voi cate un manual de clasa a VII-a. :)))))) Poate neinspirata, poate nepotrivita, poate tembela, dar asta a fost…o metafora scoasa de un scartza-scartza pe hartie. Si la vremea aceea a fost acceptata fara rezerve, pt. noi toti generatia aia era de aur. Ce, barcelona e extraterestra sau realul galactic? Ronaldo era vreun fenomen??????????
Dar nu sunt de acord cu autorul. Lupescu are dreptul la o parere. Parerea lui e ca „generatia de aur” e un supranume nemeritat. Care e problema??????????

dream (1 comentarii)  •  25 octombrie 2010, 19:43

as dori sa-i intreb pe autorii celor de mai sus ce virsta au si in ce perioada si-au petrecut adolescenta ,daca ati fi fost in perioada aceea destul de maturi sa realizati care este diferenta de atunci si cea de acum a fotbalului si sa traiti cu adevarat sentimentele de bucurie si amaraciune din fotbalul nostru ,si cum este mai usor sa faci pe cineva sa sufere decit sa suferi cu el ,Aici sa ii fie mare rusine lui Lupescu sa se creada vre-un ”trimis” pe pamintul Romaniei sa invete lumea regulile fotbalului si pe de alta parte sa ignore pe cei cu care a suferit , o zi buna

Comentează