ZIUA 16 / Despre un sistem sanitar care m-a şocat
Din cauza accidentărilor destul de grave ale lui Marica şi Rădoi, am fost nevoiţi să ne intersectăm cu spitalele din Elveţia. E şocantă diferenţa dintre ceea ce se întîmplă în România şi cum funcţionează sistemul sanitar aici. Cînd am întrebat […]
Din cauza accidentărilor destul de grave ale lui Marica şi Rădoi, am fost nevoiţi să ne intersectăm cu spitalele din Elveţia. E şocantă diferenţa dintre ceea ce se întîmplă în România şi cum funcţionează sistemul sanitar aici. Cînd am întrebat la St Gallen care e starea de sănătate a lui Ciprian Marica, nu mai puţin de 4 medici ne-au invitat într-o sală special amenajată pentru a da lămuriri despre pacient. I-am aşteptat cam 25 de minute. Totul a ţinut pînă cînd a fost nevoie să ne prezentăm. Aflînd că sîntem jurnalişti ne-au rugat respectuos să luăm legătura cu ofiţerul de presă al clinicii. Dar ce s-ar fi întîmplat dacă aveam acces la informaţii. Cei patru erau, de fapt, medicul de pe maşina salvării, apoi doctoriţa care l-a preluat pe Marica de la uşa spitalului, mai în dreapta tomografistul şi lîngă ei toţi directorul clinicii. Fiecare urma să ne povestească pe rînd ce a investigat şi ce concluzii are. Atenţie, o zi de spitalizare în Elveţia poate ajunge şi la 2500 de euro.
La fel şi la Zurich. Se spune că Spitalul Universitar din Zurich e cel mai bun din Elveţia. Aici a fost operat Rădoi. E aşezat pe o întindere de cîteva hectare, stă pe o colină şi arată ca un campus universitar băgat într-o grădină botanică. E o linişte sîcîietoare, n-ai voie să ridici tonul, că eşti expulzat din zonă, sau să ambalezi motorul maşinii. Şi salvările îşi opresc sirenele cînd au intrat în micul oraş. Pentru elveţieni sănătatea n-are preţ.
Şi am mai observat un lucru care mi-a dat de gîndit. În „Urgenţa” de la Zurich, în seara în care a fost internat Mirel Rădoi, dacă erau două persoane. Şi e vorba de Zurich. În România, la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti e foc continuu. De ce?
-Pentru că la ei se circulă pe 6 benzi în toată ţara, la noi pericolul e uriaş: avem numai drumuri naţionale şi accidentele sînt numeroase.
– Pentru că sîmbăta şi duminica toţi de aici ies din casă ţinînd în mîini nişte beţe ca pentru schi. Şi se pun pe drumeţii. Inima lor e antrenată. Au cultura fizică în sînge.
– Pentru că în Elveţia nu se prea consumă carne de porc. Vita e la putere. Şi carnea de oaie sau de capră. De lapte nu mai vorbim. Se spune că din cauza consumului scăzut de grăsimi, accidentele vasculare sau atacurile de cord sînt mai puţine.
Uite d-aia „Urgenţa” lor e goală, aşa cum ne dorim să fie şi la noi!!
Foto: Decebal Rădulescu & Alex Nicodim