Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Viaţă după Mourinho, fotbal după Benitez

Liverpool a avut în mînă calificarea, Chelsea a avut şansa întipărită pe fruntea lui Riise, autorul unui autogol de poveste în minutul 90+5.

Mai există fotbal după Mourinho? Aceasta era întrebarea pe care toată lumea şi-a pus-o în Anglia înaintea […]

joi, 24 aprilie 2008, 12:16

Liverpool a avut în mînă calificarea, Chelsea a avut şansa întipărită pe fruntea lui Riise, autorul unui autogol de poveste în minutul 90+5.

Mai există fotbal după Mourinho? Aceasta era întrebarea pe care toată lumea şi-a pus-o în Anglia înaintea acestei semifinale, specialitatea casei. Chelsea îşi pierduse punctul de referinţă acum mai bine de 6 luni, atunci cînd “The Special One” fusese dat afară de Abramovici, dar echipa a continuat să funcţioneze, din inerţie parcă, în ciuda relaţiilor inexistente, atunci cînd nu erau tensionate, dintre jucători şi antrenorul Avram Grant. A rămas în lup ta pentru titlu în Premier League, pentru care va da bătălia finală duminică, la Londra, cu Man ches ter, a continuat cursa în Liga Campionilor, ajungînd, iată, iar în semifinale.

Dar. Există un dar. Champions League n-a oferit pînă acum nici un adversar mai acătării pentru Chelsea în faza eliminatoriilor. Excursiile balcanice, la Olympiakos şi Fener, nu se prea pun, iar cele întîmplate în faza grupelor nici atît, fiindcă acolo există o certă marjă de eroare. Adevărata treabă abia acum venea, în semifinala cu Liverpool, un meci repetat obsesiv în ultimele trei sezoane. Aici de regulă apărea Mourinho, care cu stilu-i arogant atît de cunoscut lua toată presiunea pe umerii lui, devenind el însuşi protagonistul unui duel inegal totuşi, de vreme ce între Chelsea şi Liverpool se cască o prăpastie în ceea ce priveşte tradiţia, istoria, palmaresul.

FOTBAL CU SCRÎŞNET DE CRAMPOANE…

Cine s-a aşteptat la un mecispectacol aseară pe “Anfield” trebuie că se simte un pic frustrat. Privind în urmă, vedem că ultimele trei duble dintre cele două în Ligă, una în faza grupelor, celelalte în semifinale, în 6 meciuri aşadar s-au marcat doar trei goluri. Spectacolul e prevăzut diseară pe “Camp Nou”, şi poate că ar fi fost şi aici dacă împerecherea nu le aducea faţă în faţă pe Liverpool şi Chelsea, două echipe atît de apropiate ca stil.

Jocul a semănat cu o mîncare bună, gustoasă, cu ingrediente fine, dar grea, dificil de digerat, după care ai nevoie de ceva medicamente. Sau cu o carte interesantă, dar greu de înţeles, ce trebuia mai degrabă citită printre rînduri. A fost un fotbal scrîşnit, în zornăit de crampoane intersectate cu apărătorile adversarului. O
obsesie pentru duelurile fizice, pentru lupta umăr la umăr, corp la corp. Se mai trezea Liverpool, atunci cînd tribuna împingea de la spate, se mai trezea Chelsea, atunci cînd Drogba era bine căutat. Marea grijă a ambelor combatante era însă evitarea oricărei greşeli.

…GREŞEALA LUI LAMPARD…

Greşeala a apărut în dreptul lui Lampard, de nerecunoscut aseară. N-a putut acoperi Makelele, iar la locul potrivit a apărut acest drac împieliţat numit Kuyt, pe care sperăm din tot sufletul ca Van Basten să nu-l convoace la Euro. Asta e diferenţa. Rafa Benitez a ştiut să-şi aleagă şi să-şi înveţe oamenii să profite de orice eroare a adversarului. Ceea ce dincolo nu-i valabil, mai ales că nu mai avea cine să aleagă. La 1-0, Liverpool a avut un meci mai uşor, căci Chelsea a ieşit la joc, iar băieţii lui Rafa asta aşteptau. Repoziţionare, toţi jucătorii în spatele mingii, presing criminal, cîte trei în jurul celui cu balonul, contraatac ucigător. Şi o doză respectabilă de noroc, căci atunci cînd Chelsea a trecut peste toate aceste obstacole, Malouda a irosit o ocazie cu care nu se va mai întîlni la acest nivel.

…AUTOGOLUL LUI RIISE…

Fotbalul este însă atît de imprevizibil. Cînd totul părea făcut pentru 1-0, scorul preferat al lui Benitez, cînd răspunsul la întrebarea din primul rînd părea dat de incidentul cu Ballack, care s-a făcut că nu înţelege înlocuirea sa cu Anelka, iar apoi a ieşit de pe teren arogant, sfidîndu-şi antrenorul ce gîndise poate o strategie, colegii ce alergau după egalare şi fanii ce sperau în ea, cînd nimic nu părea că s-ar mai putea întîmpla, ei bine, s-a întîmplat. Norocul lui Liverpool plecase acasă, ca să evite aglomeraţia poate, iar Riise s-a trezit executîndu-şi propriul portar cu o lovitură imparabilă de cap, un autogol ce poate valora cît o finală.
În minutul 90+5.

…ŞI O ÎNTREBARE FĂRĂ RĂSPUNS. DEOCAMDATĂ

Iar întrebarea nu şi-a primit răspuns. Deocamdată. Dacă există viaţă după Mourinho vom vedea miercurea viitoare. Pentru Jose, finala a fost un fruct oprit, un vis interzis. Pariază cineva pe retur?

Comentează