Dinamo – Steaua mai tare decît AC Milan – Inter
Pe site-ul www.footballderbies.com, „Derbyul României” e plasat pe locul16, în vreme ce „Derby della Madonnina” e pe 17. Lider e Fener – Galata
Există de ceva vreme în peisajul atît de încărcat al internetului un site, www.fotballderbies.com, care se ocupă, […]
Pe site-ul www.footballderbies.com, „Derbyul României” e plasat pe locul16, în vreme ce „Derby della Madonnina” e pe 17. Lider e Fener – Galata
Există de ceva vreme în peisajul atît de încărcat al internetului un site, www.fotballderbies.com, care se ocupă, probabil aţi intuit, cu analizarea derbyurilor. Derbyuri în sensul de dicţionar al cuvîntului, adică duelul dintre două grupări din acelaşi oraş. Precizarea e importantă, deoarece în ultimul timp s-a împămîntenit utilizarea titulaturii de „derby” atunci cînd se dispută un meci între echipe bine clasate în clasament, gen CFR Cluj – Rapid, locul 1 contra locul 2, ori între cluburi care au dezvoltat o rivalitate exagerată, gen Barcelona – Real Madrid.Cine are curiozitatea să parcurgă site-ul respectiv va descoperi un clasament, alcătuit ca un fel de „Scara Richter” a cutremurelor, în care se regăsesc 100 de derbyuri din întreaga lume. Iar în acest clasament, „Derbyul României”, Dinamo – Steaua, are acelaşi coeficient, 7,8, ca şi „Derby della Madonnina”, AC Milan – Inter, dar e plasat pe locul 16, faţă de 17, pe cît e duelul dintre cele două rivale milaneze.
Primele trei clasate în ierarhie sînt meciuri de mare impact. Primul e Fenerbahce – Galatasaray (coeficient 8,6), urmat de Boca – River (8,5) şi de Celtic – Rangers (8,3).
Steaua – Rapid e pe 74, Rapid – Dinamo e pe 78
Dintre celelalte dueluri interbucureştene posibile, mai apar doar meciurile cu Rapid. Astfel, Steaua – Rapid e pe locul 74 (coeficient 6,4), în vreme ce Rapid – Dinamo e patru poziţii mai jos, dar cu acelaşi coeficient, 6,4, la acelaşi nivel, spre exemplu, cu Espanol – Barcelona sau Juventus – AC Torino.
Cum se face clasamentul
Ierarhizarea nu ţine cont de valoarea pur sportivă a echipelor ori de audienţele obţinute din televizări. Principalul criteriu e gradul de rivalitate existent între suporterii celor două grupări implicate şi cum se răsfrînge el asupra partidei în sine. Punctajul e obţinut în urma votului pe care oricine îl poate plasa accesînd meciul respectiv în site-ul www.footballderbies.com. Există şi o rubrică adiţională, în care se poate vota pe terenul căreia dintre combatante atmosfera este mai frumoasă.
„Armata vs Poliţia”
Fiecare din duelurile ce apar în ierarhie beneficiază de o descriere amănunţită, precum şi de o trecere în revistă a datelor ce îl compun: palmares, stadioane, rezultate, fani, ştiri, dar şi linkuri către diferitele site-uri ale fanilor. Intrînd pe pagina rezervată Derbyului României, găsim următoarea descriere: „E cel mai mare din multiplele derbyuri ce au loc în oraşul Bucureşti. În perioada comunistă, pînă în 1989, FC Steaua avea suportul Ministerului Apărării, în timp ce Dinamo era susţinută de Ministerul de Interne. Cu alte cuvinte, Armata vs Poliţie. În acelaşi timp, Steaua avea susţinerea familiei Ceauşescu”.
Alte dueluri
Mai există două categorii, în care România nu e prezentă. „Derbyuri locale”, în care, poate surprinzător, conduce meciul dintre Sunderland şi Newcastle (coeficient 8,9), cu o lungime deasupra unui duel de tradiţie în Anglia, Liverpool – Manchester United. O altă categorie e dată de „Marile rivalităţi”, în care lider e „El Clasico”, Barcelona – Real Madrid (8,6), urmat de Hajduk Splitt – Dinamo Zagreb (8,3) şi Ajax – Feyenoord (8).