Fotbal de Crăciun
Unii poate că-mi vor da dreptate, alţii nu. Depinde de gîndirea fiecăruia, de modul în care înţelege lucrurile.
Un week-end fără fotbal mi se pare sărac. Ştiu, sîntem într-o zi de sărbătoare. Senzaţia însă e aceeaşi. Lipseşte acel ceva care […]
Unii poate că-mi vor da dreptate, alţii nu. Depinde de gîndirea fiecăruia, de modul în care înţelege lucrurile.
Un week-end fără fotbal mi se pare sărac. Ştiu, sîntem într-o zi de sărbătoare. Senzaţia însă e aceeaşi. Lipseşte acel ceva care să întregească această zi. Pentru că, pînă una alta sportul în general trebuie să fie o sărbătoare.
E ceea ce au înţeles englezii. De multe ori ironizaţi pentru o anumită obtuzitate, a se citi încăpăţînare în menţinerea tradiţiilor, ei nu se dezmint. „Boxing Day” se ţine indiferent de situaţie. Pentru cei neiniţiaţi, titulatura vine de la cuvîntul „Box”, „Cutie” în traducere directă, de fapt „Cadou”. „Ziua Cadourilor”, una peste alta. În „Boxing Day” se joacă fotbal în toate ligile din Marea Britanie şi peste tot stadioanele sînt, vă garantez, pline.
Ca inventatori ai fotbalului, englezii ştiu cel mai bine pentru ce a fost creat acest sport la originile lui. Pentru zilele de sărbătoare, pentru timpul liber, pentru bucuria întregii familii. De ce n-ar fi deci şi pentru Crăciun? Se oferă o oportunitate excelentă părinţilor de a merge împreună cu copiii lor la stadion. Toată familia la fotbal, iată o imagine extrem de vizibilă în Insulă în această zi. Nu e şcoală, nu e serviciu totul e mai relaxat. Spiritul Crăciunului asta înseamnă, pace, prietenie, dragoste, o atmosferă festivă, între cei dragi.
Îi invidiez sincer pe englezi pentru acest „Boxing Day”. Iar meciul fenomenal pe care Chelsea şi Aston Villa ni l-au oferit mă face să cred că nu greşesc. Un 4-4 fabulos, cu multe răsturnări de situaţie, cu 3 eliminaţi, cu penaltyuri de ambele părţi, cu goluri frumoase. Ingrediente ale unei partide la care merită se te duci. Chiar şi în a doua zi de Crăciun.