Victoria clasei de mijloc
de Andrei Niculescu
Se spune că prosperitatea economică a unei ţări este dată de consistenţa clasei de mijloc. Cînd ai o astfel de clasă de mijloc sănătoasă contezi în ierarhii. Bogăţia este aceeaşi peste tot, sărăcia de asemenea. Nu ele […]
de Andrei Niculescu
Se spune că prosperitatea economică a unei ţări este dată de consistenţa clasei de mijloc. Cînd ai o astfel de clasă de mijloc sănătoasă contezi în ierarhii. Bogăţia este aceeaşi peste tot, sărăcia de asemenea. Nu ele marchează valoarea unei pieţe.
La fotbal este la fel. Şi de aceea Spania pare a fi posesoarea celui mai tare campionat din Europa. La o primă vedere, ţinînd cont că în finala Ligii se luptă Italia şi Anglia, care Anglia a avut trei din patru echipe în semifinale, afirmaţia pare hazardată. Dar hai să ne gîndim un pic. „Bogaţii” acestor ţări, fotbalistic vorbind evident, cine sînt? Cluburi prezente în mod constant în Champions League, ce se luptă an de an pentru acest trofeu. Cluburi oarecum egale valoric, din ale căror dueluri poate ieşi orice rezultat. Azi, Milan a eliminat pe Manchester, Liverpool pe Barcelona sau Bayern pe Real. La anul poate fi invers.
Spania a avut însă 3 din 4 în semifinalele Cupei UEFA, pe care a cîştigat-o şi în sezonul trecut. Sevilla (deja se mută la masa bogaţilor), Espanol, Osasuna. Adăugaţi un Atletico, o Zaragoza şi descoperim o clasă medie excelentă. Primera Division propune oricînd, în completarea giganţilor Barcelona, Real şi Valencia, 3-4 nume pentru cîştigarea Cupei UEFA, echipe de mijlocul clasamentului. Ceea ce Italia, Anglia sau Germania nu prea o fac. De aceea Spania e numărul unu.
Victoria Sevillei, dar şi frumoasa reprezentaţie fotbalistică oferită de Espanol sînt doar două dovezi în sprijinul acestei afirmaţii. Vi s-a părut mai slab meciul de aseară decît Liverpool – Chelsea din Ligă?