Da, se poate copia o operă de artă
Messi înşfacă mingea la mijlocul terenului, undeva în banda dreaptă, şi porneşte. Ca Maradona în ziua aceea. Galopul său s-a întins pe ceva mai mult de 50 de metri. Ca Maradona în ziua aceea. A durat 11 secunde. Ca Maradona […]
Messi înşfacă mingea la mijlocul terenului, undeva în banda dreaptă, şi porneşte. Ca Maradona în ziua aceea. Galopul său s-a întins pe ceva mai mult de 50 de metri. Ca Maradona în ziua aceea. A durat 11 secunde. Ca Maradona în ziua aceea. Depăşeşte 4 rivali în teren, plus portarul. Ca Maradona în ziua aceea, cînd a răsturnat un camion de englezi la Mondialul din Mexic.
A fost o replică a acelui gol. Cam acelaşi parcurs, în orice caz aceeaşi anxietate crescîndă, aceeaşi accelerare după fiecare atingere, aceleaşi schimbări de direcţie, aceleaşi atingeri scurte de frînă, aceiaşi inamici încercînd să-l frîneze, acelaşi unghi din care ei se iveau.
Se poate copia un geniu? Da, se poate. Mi-am amintit de Elmir D’Hory (dacă aveţi timp, vedeţi filmul „Fake” al lui Orson Welles), acel artist, cred că-l putem considera genial, care a umplut muzeele lumii cu tablouri false ale marilor genii din pictură.
Messi a vrut o reparaţie finală şi a marcat cu dreptul, în loc de stîngul, ca Maradona în ziua aceea. Tabloul rămîne acelaşi, dar Messi şi-a pus semnătura jos, pentru a permite ca golul lui Maradona să rămînă unic. Replica există, dar ochiul expertului întotdeauna îşi va da seama că e ceva distinct: ultima lovitură. Aşa că nu e golul lui Maradona, e golul lui Messi şi ar trebui să ne obişnuim.
Messi va intra în Olimpul fotbalului. Şi o merită. Celălalt gol al său din acel meci cu Getafe mi-a amintit mult, prin felul execuţiei, de Puskas. Nu-mi mai amintesc nici unde, nici cînd, dar am mai văzut această a doua fază la genialul ungur, un alt mare stîngaci din istoria fotbalului. De la ambii a luat Messi cîte ceva, iar golul său replică a lui Maradona a fost la televiziunile din toată lumea, unde a rulat o dată şi încă o dată şi încă o dată alături de cel original. Unul lîngă altul.
Felicitări lui Messi pentru opera sa, felicitări lui Maradona pentru discipolul său, felicitări Barcelonei pentru că-l are pe unul şi l-a avut şi pe celălalt. Felicitări nouă, celor ce ne-am putut bucura de el.
P.S. Acest articol a fost scris de Alfredo Relano, directorul cotidianului „AS”, un ziar recunoscut în Spania pentru orientarea sa evidentă spre Real Madrid.
Vezi o acţiune similară a lui Messi în 1993, pe cînd avea doar 6 ani