Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Latini, dar nu şi balcanici

Scandalosul arbitraj de la Barca - Real n-a avut parte şi de un scandal la final. Ciudat, dar s-a vorbit despre fotbal

Permalink to Latini, dar nu şi balcanici
luni, 4 aprilie 2016, 6:50

Sâmbătă seară fără play-off românesc. Liga 1 a făcut un pas înapoi pentru a lăsa Primera să-şi etaleze Clasicul. Barca – Real era Paştele şi Crăciunul fotbalului. Două confruntări pe an. Odată cu inflaţia de competiţii, el a devenit şi Florii, şi Înălţare. Sărbătoare planetară a acestei unice religii cu un singur dumnezeu: fotbalul.

Chiar dacă sunt multe acum, Barca – Real e de fiecare dată un reper. Cu ocazia venirii lui, lumea doreşte să se reînnoiască. Să-i cinstească numele. Acum, de pildă, DigiSport şi-a schimbat studioul, iar vorbele de bun-simţ ale lui George Dobre, Ilie Dumitrescu şi Gabi Balint au primit un superb decor virtual.
Dincoace, la Dolce, însuşi directorul postului, Vlad Enăchescu, a ţinut să comenteze meciul, iar în platou, Basarab Panduru a notat concentrat fiecare moment notabil. Pe foaia lui au început să apară fazele. Puţine ocazii, multe momente legate de arbitraj. Cu staruri obosite de lungile drumuri făcute cu echipele lor naţionale, cu o miză în La Liga diminuată de cele 10 puncte diferenţă între combatante şi cu proximitatea meciurilor din Champions League de peste câteva zile, disputa n-a excelat în fotbal.

Vedeta, neagră şi la propriu şi la figurat, a fost Alejandro Hernandez. Arbitrul a greşit capital de vreo 3-4 ori în prima repriză, n-a văzut faulturi evidente, violenţe ce reclamau eliminarea, cartonaşe galbene cumulate. Nu insist.

Intrat în studio mă aşteptam, ca la noi, ca meciul să treacă pe plan terţiar, iar discuţiile, aprinse, să se centreze pe Hernandez. Primul interviu, cel cu Pique, n-a atins subiectul. Reporterul insista pe joc, catalanul răspundea calm, chiar dacă Ramos ar fi trebuit eliminat înainte de pauză. A urmat Marcelo. Jurnalistul a păstrat linia, brazilianul n-a schimbat subiectul, chiar dacă Suarez merita să plece la duşuri după 20 de minute. În sala de conferinţe de presă, pe rând, Zidane şi Luis Enrique au vorbit despre tactică, psihologie, fiziologie.

Totul cu calm, fără ţipete, ochi bulbucaţi, vene umflate pe la gât, insulte, glume proaste sau insinuări despre lucruri ilicite. Iar noi în studio am preluat trendul şi am dezbătut arbitrajul undeva spre final. „Ăştia nu-s şi ei latini?”, mi-am zis. Ba da, dar din fericire nu sunt şi balcanici.

Cu câteva seri în urmă, după un Pandurii- Steaua în care Avram a greşit grav, dar nu cât Hernandez, despre fotbal nu s-a vorbit deloc, deşi aş fi simţit nevoia să aud o explicaţie profi despre lipsa de ocazii a gazdelor în egalitate numerică sau a oaspeţilor în superioritate. I-am zis chestia asta lui Pandi, iar răspunsul lui hâtru m-a pus pe gânduri: „Da, dar ai lor nu au apărut prin stenograme!”. Corect, dar cât timp ne va lua ca să ne facem bine?

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Fibra (3 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 7:10

Total de acord cu parerile dumneavoastra,d-le. Vochin.Asta este diferenta imensa intre ai nostri si ceilalti. Din pacate nu ne vom face bine vreodata. Chiar nu trebuie sa ne miram ca nu merge nimic bine cu acest stil de mahalageala si scandal.

geo cu g mic (1 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 7:52

Dumnezeu se scrie cu D mare....

sorin (2 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 8:20

Pai daca reporterul intreaba despre joc cei intrebati despre ce sa raspunda? Eu cred ca atata timp cat reporterii de la noi vor fi dirijati de sefii lor sa caute senzationalul ieftin si samanta de scandal bagand batul prin gard cu intrebari tampe, diferenta dintre noi si ei va fi aceeasi sau mai mare. Basca daca mai dau peste antrenori care pot fi studiu de caz la Marcuta ( care-si introduc degetele in tot felul de orificii sau isi produc satisfactie strangandu-i de gat " pe cei dragi ")

lord belial (4 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 9:10

n-am avut rabdare sa citesc nici macar primul paragraf

Dan (7 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 9:35

Stii cum se spune , Andrei ... nu exista raspunsuri *** ci doar intrebari *** . Asa ca moderatorii si mai ales reporterii ar trebui sa-si reconsidere masiv atitudinea .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

der_grosse (3 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 11:39

aha, interesant. deci sportul cu golani, analfabeti si *** numit fotbal are Paste si Craciun. bun-asa! de cand se compara *** cu religia?!?

viorelu (7 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 13:07

bine zis. intradevar la noi a inceput sa se mai vorbeasca si de fotbal la meciuri mai mari. dar in rest sunt invitati oameni care sa se balacareasca in direct. chiar ma uit la moderatori si cauta cu dinadins scandalul si mai putin ce s-a jucat pe teren. foarte urate comentariile lui mm, porumboiu, ale lui sumi la fel, reghe... pana si hagi a intrat in hora asta. semeni vant culegi furtuna :(.

der_grosse (3 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 13:20

musiu vochin "modereaza" mesajele dupa cum il taie capu'. aloca musiu mai mult timp articolelor, sa nu mai para compuneri de clasa a 2a, si lasa moderatul unor cuvinte absolut normale.

gilos (2 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 13:44

Pai cine sunt cei care realizeaza interviurile si talk-show-rile de dupa meci ? Nu sunteti, voi, jurnalistii ? Decat sa scrieti un articol-bocitoare miorita, nu ar fi mai util sa treceti la o dezbatere onesta cu colegii de breasla despre jurnalismul sportiv romanesc ? Sa luati initiativa cresterii calitatii si standardului in materie, la o noua epoca post scandal ? Macar invatati de la cei mai buni decat noi, gazetarii spanioli, spre exemplu...

florin (1 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 13:56

Da, pentru ca ei sunt in stare sa recunoasca atunci cand joaca prost si sa nu faca mare caz din arbitraj. Cu toate ca au fost greseli de arbitraj, nu a fost un arbitraj tendentios. De fapt, au fost doua greseli mari si late, faultul lui Ramos la Messi si golul anulat al lui Bale. In judecarea marii majoritati a fazelor de joc, care de obicei genereaza mai multa frustrare decat un gol anulat sau un 11m nedat si care influenteaza calitatea si cursivitatea jocului, deciziile au fost corecte. Deci arbitrajul nu a fost tendentios. La noi, e si educatia, e si suspiciunea de furt, oarecum justificata avand in vedere antecedentele din arbitraj, dar si senzatia ca fiecare meci e decisiv in supravietuirea echipei. Daca ne uitam bine la echipele din clasament, Iasiul e cam singura echipa care nu se confrunta cu probleme de buget (sau nu am eu cunostinta) si nu pare ca e total dependenta de urmatorul rezultat. Pana si Steaua, echipa cu cel mai mare buget, e presata de patron sa aiba rezultate imediate, Becali amenintand cu intrarea in insolventa daca nu castiga campionatul.

Satyricon (1 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 15:50

Ce este discutat primul lucru in studiouri la pauza si la finalul meciurilor de la noi? Arbitrajul! Care sunt primele intrebari ale reporterilor adresate jucatorilor si antrenorilor dupa meci? Cele legate de arbitraj! Cum sunt discutiile in studiouri? Tendentioase, pline de partizanat in functie de "simpatiile" vorbitorilor. Nu mai exista minima incercare din partea celor din studiourile TV de a fi neutri, echidistanti. Cum sunt interviurile luate dupa meciuri? Incitatoare (desi ar trebui sa fie doar incitante), chiar instigatoare. Pai daca "formatorii de opinie" fac astfel de lucruri, atunci de ce ne miram ca fotbalistii, antrenorii si conducatorii de agata de arbitraj pentru as motiva slabiciunile si ce e mai grav de ce ne mai miram ca publicul a ajuns la un nivel extrem de jos si oamenii au ajuns sa se injure unii pe altii pe forumuri?!

dac.impielitzat (3 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 20:18

unde a gresit Avram grav? ca "marii" nostri fosti arbitri s-au batut cap in cap (ceva nou aici?).

dac.impielitzat (3 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 20:21

cat despre faptul evident ca la noi se discuta foarte mult despre arbitraj... pai... nu e cumva normal avand in vedere ca de pe timpul lui raposatu' la noi se umbla la arbitri? ce ne miram asa? la noi arbitrajul a facut parte din rezultatul final de foarte multe ori. nu e normal sa se discute despre arbitraj atunci? de pe timpul lui Toma Caragiu se fac glume de tot felul pe seama asta. si probabil ca si mai demult. asa ca ce sens au aceste comparatii?

ovidiu_3003 (28 comentarii)  •  5 aprilie 2016, 5:51

...pandurii n au jucat niic si ar fi vrut un egal ...pe care l a refuzat Comanescu ...Avram a arbitrat bine ...pentru un arbitrul roman ...

Octavian Stăncioiu (2 comentarii)  •  8 aprilie 2016, 7:29

Din păcate, de când ați plecat dv., nici ”Gazeta” nu mai e ce-a fost. Ce dor îmi e de ”Zona verde”!

Kornel (1 comentarii)  •  10 aprilie 2016, 14:55

Stancioiule, nu sti ce bucurie e la gazeta ca au scapat de Vochin plecat sa ii smechereasca si pe aia de la federatie. Un oportunist care a schimbat barca pentru un pumn de arginti.

R (1 comentarii)  •  11 aprilie 2016, 5:34

"geo cu g mic" de unde si pana unde dumnezeu se scrie cu D mare ? daca doar unii cred intr-o religie, sau in acest fenomen. pentru acestia poate se scrie cu D mare, pentru restul nu. asa cum si soare s-ar scrie cu S mare, dar din cate stim sunt mai multe astfel de stele in Univers. Univers se scrie cu U mare pentru ca e unic. Nu ma poti obliga sa consider cuvantul dumnezeu un substantiv propriu, ca sa il scriu cu D mare.

Comentează