Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Plata tributului

Oare de ce trebuie să așeze un genunchi jos jucătorii englezi, înaintea fiecărui meci?

Permalink to Plata tributului
vineri, 11 decembrie 2020, 11:01

Există ceva ce leagă fotbalul englez de un eveniment tragic petrecut acum câteva luni, în Minnesota, la mii de kilometri distanță? Sâmbăta trecută, fanii admiși la Millwall-Derby County, în divizia a doua, nu au reușit să găsească legătura și au huiduit ritualul. Evident, tot ce e Millwall a fost imediat declarat rasist, într-un torent generat pe net sau livrat de vedetele cele mai alese ale Marii Britanii, Americii și Europei de Vest.

Poate că toate aceste voci informate știu ceva ce noi nu știm. Cunoștințele noastre sumare spun că Millwall e un club muncitoresc londonez, susținut de suporteri dintr-o bucată, fie ei șomeri, camionagii, bancheri, albi, negri sau asiatici. Poate că toți acești oameni s-au săturat de parada virtuților. Întrebarea lor e elementară: dar dacă eu nu cred că lumea e împânzită de rasism, mă face asta vinovat de ceva? Din iunie, de când fotbalul a revenit pe stadioane, federația a introdus regula plecăciunii înainte de meci. Dar asta nu spune decât că și federația a înțeles că trebuie să se încoloneze pentru a arăta că nu e rasistă.

Așa funcționează noua morală: cine nu își manifestă adeziunea e automat rasist. E circular, irespirabil și bolnav. Nebunia crește ca într-un cult ce vânează eretici. Ca atâtea alte forme de viață publică, fotbalul a ajuns casieria la care se poate plăti tributul ce garantează, pentru moment, suspendarea acuzației de rasism. Modalitățile de plată se multiplică: tribunele sunt acoperite de sloganuri anti-rasism, jucătorii îngenunchează, transmisia tv include automat intervenția comentatorului care anunță că rasismul nu e acceptabil, în timp ce pe ecran curge un înscris care spune același lucru.

Millwall a luat bătaie acasă cu 1-0. Dar asta ține numai de fotbal.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Florin (2 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 12:09

Simplu , atragator si corect articolul !

simoc sorin daniel (1 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 12:24

Chapeau, domnule Ungureanu.

Freddy RE (14 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 12:47

Perfect adevărat. Dar, dacă era să se întâmple undeva, asta nu mai la Leeds sau Milwall se *** întâmpla. We don’t care.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gesepescu (1 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 15:34

mai rar un text asa bun si scurt pe aici. felicitari

Sorin (5 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 16:22

Superb, bravo, uite ca am gasit si eu pe cineva care gândește ca mine!

Cristian Dumitrascu-Antoniu (1 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 16:56

In sfarsit, common-sense.

gio (3 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 19:59

Bravo Milwall! We are Millwall from the Den, Proud of you lions! As adauga ca si bravii suporteri ai lui Burnley au ripostat impotriva avalansei BLM afisand un zmeu deasupra stadionului cu White Lives Matter.

radu (1 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 20:18

Scurt si eficient. Common sense must prevail over politically correct .

ardeleanu (2 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 20:29

.Stiu ca acest comentariu al meu ,despre *** partinitoare si rauvoitoare din Bucuresti aka Romania,nu o sa fie publicat ,dar sper.....IATA ce scriu elvetienii: Faptul că arbitrul le-a acordat celor de la Cluj golul din (presupusul) ofsaid nu este ceva pentru care să îl blamezi, dar penalty-ul acordat după și cartonașele roșii pentru Bălgrădean și Nsame sunt de neînțeles! Este logic că haosul a izbunict după”, a notat și publicația Sport.ch..un exemplu de corectitudine elvetiana ..cea romaneasca ( vezi articolele lui Udrea si Stiucan)NU exista.Dupa gazetarii de peste Carpati(Udrea,stiucan) este OK, să fie sancționați toți, mai ales CFR-ul, care în nesimțirea sa și-a permis să se califice, singură, din nou în grupele EL, daca se plang de arbitraje.Dar voi, vertebratele din așa-zisă presă sportivă(Naum ,Udrea,Stiucan,Porumboiu,Craciunescu,Balaj), de ce ne umpleți televizoarele, internetul și ziarul cu mizerii despre arbitraj? Cu ce drept vă permiteți să vorbiți de erori, și să măsluiți minciuni gogonate despre "raportul erorilor pro și contra" și despre "clasamentul adevărat, fără erori"? Pentru voi "patriotism" înseamnă a denigra tot ce nu provine din București? PS:apropo : Coltescu si Hategan sunt vinovatzi pt rasism!sper sa fie suspendatzi pe viatza .S a umflat orezul in ei pt ca au fost alaturati unei natii cu care ne identificam zi de zi

ardeleanu (2 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 21:07

Va multumesc domnule Ungureanu !

Nică fără frică (2 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 21:42

Un articol care m a uns pe inimă! Plus că UEFA are dublu standard, ei spun mereu că politicul nu are ce căuta în sport iar când îi pun pe fotbaliști să se umilească ingenunchiind e o formă de protest politic! De ce nimeni nu îngenunchează pentru sutele de albi omorâți de negri în fiecare an în America!!!??? Pentru că white lives doesn't matter!!!???

mdea (1 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 21:45

Acesti liberali *** care impun asemenea chestii nu isi dau seama ca tocmai au dat inapoi relatiile interrasiale cu 50 de ani. Toata demonizarea exagerata a omului alb (a barbatului alb si hetero in mod special) produce resentimente puternice ce vor izbucni la un moment dat... Acest "daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra" produce efecte negative pe termen lung,..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sorin (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 4:02

felicitări!!!! un articol demn.

Cristian (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 6:58

Domnule Ungureanu, Ceea ce aveți dumneavoastră și le lipsește “oficialilor” romani este coloana vertebrală. Cunoaștem cu toții cuvintele cu tenta rasista din limba romană, dar mulți romani suferă grav și iremediabil de “***”.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gica (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 7:07

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (23 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 11:34

Superb! Toata stima, domnule Ungureanu, pentru aceasta atitudine sfichiuitoare privind ridicolul „luptei” antirasism.

Dante54 (2 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 14:21

Reactia suporterilor lui Millwall are de a face mai degraba cu faptul bine cunoscut in Marea Britanie si nu numai ca acesti suporteri, in majoritate, sunt "faimosi" pentru huliganism, rasism si antisemitism. Cu alte cuvinte, asa sunt ei, independent de "Black Lives Matters", si nu ca "s-au săturat de parada virtuților", domnule Ungureanu. Ati scris multe articole de calitate dar aici ati tras concluzii gresite, facand o paralela, indirect, intre acest incident si cel al meciului in care a fost implicat Sebastian Coltescu. Sa auzim si de bine!

Dante54 (2 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 14:47

Rectificare: ..."Black Lives Matter"... si nu altceva.

Comentează