Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Om bogat, om cinstit

E cazul Messi cu adevărat interesant, captivant, fascinant?

Permalink to Om bogat, om cinstit
vineri, 4 septembrie 2020, 12:37

În primul rând: care caz? Lionel Messi are 33 de ani, din care 20 munciți la Barcelona. Indiferent de nume și rang, un jucător cu asemenea date și-a încheiat cariera la clubul pentru care a tras, pasat și marcat, ca minor, adult și veteran.

În fond, orice muncitor industrial, agro-plugar sau oștean post-țarist are dreptul să se retragă la vatră după ce și-a făcut datoria. Până și rockerii întârziați ai deceniilor șapte și opt pot ieși din scenă pentru a se dedica spectacolelor de terasă.

Numai că Messi e altceva. Asta susțin aproape toți cei ce comentează striviți de indignare sau curioși ca fiscul cererea de transfer a lui Messi. În această variantă, Messi e un geniu fără drept la propria persoană. Messi e proprietatea mitului. Ce s-a observat mai puțin e că, mutat din religia în care îi e locul, mitul ne face mai naivi și, indiscutabil, mai proști.

Norocul nostru puțin remarcat e că Lionel Messi e o persoană discretă. Adică un mit care nu ne-a folosit niciodată. Aici e diferența între problemele lui Messi și problemele declarate de jucătoarea de tenis Osaka sau de figuri și cluburi din NBA. Diferența între un star global care își vede de meserie și diverse starlete locale care cred că au datoria să ne încoloneze. Și așa am ajuns în situația absurdă a sportivilor americani care au inventat greva din motive civice. E stupid, dar se poate tocmai pentru că celebritatea a învățat să dispună de noi.

În fond, care e sensul acțiunilor cuiva care refuză să joace pentru că simte rasism în țara care l-a făcut mit și superstar? Osaka retrasă e, de fapt, o palmă trasă stăpânirii pe obrazul dumneavoastră. Băieții din NBA care stau pe tușă crezând că protestează nu fac nimic mai mult decât să fie fanfaroni pe pielea dumneavoastră. Nu mai jucăm! Și? Ce presupune asta? Că ar trebui să facem o delegație de câteva milioane cerând îndurare? Ar fi un act de toxicomanie, de dependență și umilință. Nu e clar de ce anume marii protestatari nu și-ar continua boicotul până la autofalimentare. E clar însă de ce Messi e un om cinstit, cu acte în regulă și cu drept la propria viață. Deși bogat.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Tavi (ex Octavian) (6 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 2:13

Vedem lucrurile la fel. Sanatate domnule Ungureanu!

Ilie (8 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 4:47

Messi cel cinstit a furat statul spaniol prin fundația care îi poartă numele. Deși foarte bogat, a refuzat să plătească impozite. Un ***. La fel ca Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, Mourinho și alții din fotbal. Nu am auzit de nimeni din NBA să facă asta. Oricum, un articol fără noimă.

Luigi (1 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 8:01

Ești un rasist care se crede cool. Ăia de care vorbești sunt excepții. Că în SUA poliția împușcă un negru la 2 zile nu contează. Îmbătrînești urît.

Alex pentru Luigi (1 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 9:03

Negrii care o sfarsesc impuscati in SUA, suntla fel ca *** nostri. Asa ca ciocu' mic.

Cristian (2 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 10:18

Probabil e cel mai bun fotbalist din istorie. Nu zic ca e un om rau, ca a donat, a ajutat si o va mai face, insa nici n-as spune ca este cinstit cat timp a avut executare silita pentru frauda. Sper totusi sa plece, dar daca pleaca Barcelona va avea de pierdut sute de milioane instant si poate 1 miliard de euro in cativa ani din marketing, actiuni etc. Deci sa nu ne asteptam sa nu lupte clubul pentru a-l pastra. Cu riscul de a parea nerecunoscator pentru cel mai bun om al lor din istorie. La urma urmei, nu este ca si cum Barcelona nu i-ar fi dat nimic lui Messi, i-a dat totul. La final...raman businessul si istoria.

Toto (2 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 10:48

@Luigi: Comentariul domnului Ungureanu nu are nicio componenta rasista. Desi sunt putine lucurile pe care le-ai scris, ele denota aceeasi perspectiva snowflake-woke-neomarxista. Ma indoiesc ca ai facut studiile in SUA, desi asta ar explica creierul spalat. CNN-ul, aceasta Antena 3 cu rating-uri de "Cascadorii rasului", nu este cea mai buna sursa de informare. Crede-ma ca internetul e lung si lat. *** extremei stanga a facut ca NBA-ul sa aiba rating-uri mai mici decat Hannity. Cand te duci la un meci / spectacol, de orice natura, te duci fix pentru asta si nu pentru a afla parerile politice ale componentilor echipei sau actorilor. Platesti pentru show, nu pentru a-ti face poza cu personajele. Vezi tu, social media chiar le-a oferit o platforma prostilor. Gandeste prietene, cat nu e ilegal!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (23 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 13:51

Cu fotbalul sau dumnezeiesc Messi a adus atata bucurie pe lume incat merita tot respectul nostru. A facut atat de mult pentru Barcelona, că aceasta echipa ar trebui sa-i faca toate poftele. Sa-l lase sa plece cand vrea, unde vrea, sa-l primeasca inapoi cand i se nazare lui ca trebuie sa revina etc.

Sad (13 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 14:46

Nimic rasist in comentariile lui TRU ci numai meritocratie și justa masura. Nu are importanta rasa și sexul infractorului . Infracțiunea, indiferent cine o comite, trebuie tratata la fel. TRU atrage atenția ca lumea se îndreaptă spre o judecata strâmbă a lucrurilor atunci când militează pentru sanctificarea infractorilor atunci când sunt de alta rasa sau culoare tocmai din acest motiv. Trebuiesc respectate valorile culturale indiferent de rasa și subliniate meritele. Atunci când negi opera cuiva pentru faptul ca a fost contemporan cu personaje indigestie nu e prostie ci ticăloșie. Se folosește o logica perversa pentru destructurarea valorilor creștine și promovarea unor criterii ciudate care nu au nimic în comun cu meritocratia, cinstea, corectitudinea, bunul-simt, logica și chiar democrația. False valori (sportivi, actori, chiar intelectuali de mana a doua-notiune ce poate fi înțeleasă fără a fi explicata), își folosesc notorietatea in promovarea acestor idei aberante si toxice. Valoarea reala are studii temeinice, aprofundate, CONTRIBUTII la patrimoniul cultural-stiintific ,nu sunt simpli posesori de diplome in domenii flu, nepalpabile. Aceștia sunt veleitari, oameni lipsiți de valoare dar ahtiați după putere, după recunoaștere, dupa influenta, fără a avea meritele reale care sa justifice o atare poziție. Și atunci acești neterminati recurg la metodele bolșevice de acaparare a puterii prin inversarea sensului lucrurilor, prin mistificare, prin fortarea unor noi standarde. Și toate acestea susținute și promovate cu si prin violenta.

Umila parere (25 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 15:42

Traim intr-o lume ipocrita, de frica etichetarii ca rasist, misogin, ori sexist, lumea evita sa-si exprime adevaratele opinii. Se face mai multa politica in Formula unu, in turneele ATP, sau in NBA, decat in parlamentul din Londra. In aceasta lume nebuna, comportamentul lui Messi apare neobisnuit de uman. Toate sentimentele le exprima exclusiv pe teren. Am spus la inceputul acestui episod ca Messi ramane la Barcelona, nicaieri nu va gasi acelasi ambient. Potrivit anumitor informatii, marul discordiei il reprezinta Suarez, un jucator inutil in conceptia lui Koeman. Durerile de cap au inceput la sfarsitul mandatului Laporta, ultimul presedinte demn de memorat. Toate aceste probleme au fost partial mascate de performantele deosebite obtinute de un nucleu de jucatori extraordinari. Foarte bun editorial, ma bucur ca exista persoane obiective, care demasca isteria generala, artificial creata in jurul starului argentinian. S-auzim de bine!

der_grosse (8 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 18:09

si ce daca sportivii din SUA au facut greva? pierd probabil din banii din sportul propriuzis, dar castiga 10x pe partea de imagine si sponsorizari. e totul bine calculat. unde mai pui ca motivul e unul care pare corect, nu e inventat. cum ar fi maine sa fie vizati/agresati/persecutati cei cu defecte fizice (de altfel nazistii au si facut-o) sau cau cei numele de familie Ungureanu? tot asa ar iesi articolul?

Cucu’ (15 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 19:49

@Toto ***. Cata naivitate la tine sa afirmi ca main stream media spala pe creier, pe cand ceea ce privesti tu, nu. Al naibii, ca tocmai aia te spala pe tine pe creier, nu main stream-ul. Daca la main stream gasesti sa nu fie obiectivitate perfecta, de fapt n-a fost si nu va fi niciodata, insa la cei care se separa cu mandrie de main stream, gasesti conspiratie. E pacat sa nu stii sa faci diferenta intre cele doua, sunt destui prosti care ***. Tocmai cei ca tine clameaza dreptul inalienabil la "free speach" atunci cand marseaza pe strada cu arme, uniforme si steaguri naziste, pe cand cei care fac un gest simplu de protest care nu pune in pericol pe nimeni, ci doar trimite un mesaj, aia sunt "snowflake" si sub influenta stangii...jenanta gandire. Apropo, poti sa definesti neomarxismul pe care-l pomenesti tu ? dar ia-o de la definitia stricta a marxismului, te rog...ca sa vezi ce prostii vorbesti. In rest, continua sa-l privesti pe Hannity, *** si sa dai lectii la altii...ai auzit de trumptards, nu-i asa ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea (4 comentarii)  •  5 septembrie 2020, 13:22

Daca nu numele mari ( din sport sau din alte domenii ) iau atitudine impotriva rasismului, atunci cine sa o faca ??? Cel putin aceste nume au ceva influenta asupra maselor... Cine poate altfel sa stavileasca grotescul numit Trump ?? Osaka, cei din NBA, Messi...etc fac parte din asa numitii "influencers" este deci normal sa se pozitioneze . Motivele pt care iau atitudine, asta este alta discutie..;)

vasco (2 comentarii)  •  5 septembrie 2020, 13:33

Dar desore basescu ce ne mai spui?El cum e?Sarac?Bogat?Cinstit? Hai ca m-a luat deja greata...

Comentează