Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

VAR FC

Premier League e la cheremul unei echipe pe care nimeni, dar absolut nimeni, nu a știut să o vadă și să o prevadă. Sigur, City și Liverpool continuă să se bată, oarecum plicticos, pentru titlu, dar spectacolul e secundar. Leicester […]

Permalink to VAR FC
joi, 31 octombrie 2019, 7:41

Premier League e la cheremul unei echipe pe care nimeni, dar absolut nimeni, nu a știut să o vadă și să o prevadă. Sigur, City și Liverpool continuă să se bată, oarecum plicticos, pentru titlu, dar spectacolul e secundar. Leicester e vinovată de cruzime, după un 9-0 administrat inuman la Southampton. Însă, asta nu poate ascunde splendoarea unei echipe care s-a relansat post-Mahrez și post-Maguire. Wolves stau pe un capital de combinație și imaginație mai proaspăt decât varianta Liverpool și liber de dogmatismul lui Guardiola.

Dar marea revelație e altcineva. O echipă care joacă în fiecare etapă contra tuturor celorlalte echipe și ciupește între 2 și 6 sau chiar 9 puncte săptămânal. Noua forță are un statut complex și contradictoriu. Ea știe, fără urmă de dubiu, că nu poate câștiga titlul și nu poate retrograda. În schimb, poate decide cine câștigă titlul și cine retrogradează.

Faceți cunoștință cu VAR FC, noul club-guvernator al Premier League! Copil regulamentar al tehnologiei și birocrației, VAR FC e varianta englezească a unui sistem de supraveghere care funcționează perfect în rugby și grotesc în fotbal. Tot ce e logic și rezonabil în rugby e inexplicabil și absurd în fotbal. Deciziile sunt luate în cabina video. Publicul așteaptă, fără să audă sau să vadă deliberările, ca o gloată confuză, panicată și pusă pe conspirații. Arbitrul așteaptă decizia încordat, cu degetul înfipt în casca din ureche. Monitorul tv e la dispoziție pe margine, dar nici un arbitru nu îl folosește.

Apoi, vine decizia. Decret din cer. Uneori corectă, alteori aberantă, mai mereu suficientă pentru a ruina autoritatea arbitrului și a zăpăci publicul. Niciodată explicată. Etapa trrecută, VAR FC a luat două puncte de la Arsenal. Într-o singură etapă, VAR a dictat 4 penalty-uri, plus o eliminare, și a transformat un galben într-un penalty. De ce e varianta engleză cea mai proastă formulă VAR din Europa? Așa. Pentru că, spre deosebire de rugby, directoratul Premier League suferă de prea mulți bani și prea puțin bun-simț.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

maistor kokir (7 comentarii)  •  31 octombrie 2019, 19:54

Anul acesta, s-a schimbat VAR-ul, arbitrul nu mai merge la cabina sa vada cu ochii lui, ci asteapta direct verdictul fara sa revada nimic(de fapt in trecut asa era la rugby, mai nou in rugby, arbitrul revede faza pe acele ecrane gigant impreuna cu toti spectatorii din stadion). Normal ca nu e bun, la fotbal dintotdeauna pe stadion nu sunt prezentate reluarile pe ecranele gigant din stadioane.

stefanita (5 comentarii)  •  31 octombrie 2019, 23:52

brexit, please.

Marian Boeangiu (13 comentarii)  •  1 noiembrie 2019, 0:11

Nu exista institutii infailibile sau drumuri ireversibile ci numai oameni providentiali. Orice structura, oricat de solida in conceptie ,poate fi nefunctionala sau chiar abjecta in functionare incaputa pe mana cui nu trebuie. Ipocrizia, renuntarea la suspiciunea rezonabila ,semidoctii scoliti nu prin studiu stiintific, aplicat ci prin "audierea" a diversi "guru" sunt agentii noii puteri. Capacitatea lor de a face din alb negru si din negru alb este uluitoare. Mimica impenetrabila, copetenta perfect jucata, intransigenti, ataca in haita, se autovalideaza si isi acopera perfect unul altuia nemerniciile facute firesc , fara un puls ridicat, fara o minima ingrijorare pentru soarta victimelor. De fapt ,daca e nevoie , joaca rolul de victime. Sexo-marxisti spune Papahagi, corectitudine politica spun cei mai multi dar de fapt totul se reduce la dominatia caracterelor ce au stat la baza formarii comunistilor si securisto-kgbistilor. Metodele? Comuniste si securiste! Manipulare si forta. Argumente, logica, bun-simt? Glume proaste.

Radu (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2019, 4:43

Peste tot functioneaza foarte bine asistenta video. Rugby, tenis, baschet, etc. La baschet e putina nemultumire ca uneori dureaza prea mult si ia din ritmul jocului, dar toata lumea e de acord ca functioneaza ok. Eu din ce am mai vazut pe la fotbal, e folosit ingrozitor, ce spuneti si dvs. aici. Transparenta e una, apoi ar trebui ca decizia sa fie intoarsa doar daca este evident ca e gresita, pentru a evita discutii la fazele interpretabile. Apoi niste regului mai clare referitor la cand poate fi folosit si cand nu. E atat de simplu. Trebuie sa fie vorba de interese, nu pot fi atat de tantalai. Daca il scot in cativa ani pe sistemul "vedeti, ba, ati vrut video si nu a mers", atunci e clar.

Toni (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2019, 11:14

@Radu - Cred ca pe sistemul asta vor sa mearga, asa cum spui si tu "Vedeti, ati vrut video si nu a mers." A existat multa presiune asupra mai-marilor fotbalului sa introduca VAR, si, din punctul meu de vedere arbitrajul video este varianta perfecta pentru un sport cinstit, ferit de 'maini magice' , 'caderi teatrale', etc. Daca fotbalistii ar fi fair-play, VAR-ul nu ar fi necesar, dar... Oricum, fiecare unealta poate fi folosita spre bine sau spre rau, in functie de cine o manuieste. In cazul asta, probabil se doreste ca acest sistem sa nasca reactii negative special pentru a fi scos, iar interesele financiare sa guverneze in continuare acest sport, in dauna meritelor sportive. Spun asta pentru eu cred ca lucrurile merg asa din rea-vointa, nu din prostie. N-or fi chiar toti incapabili sa creioneze un sistem fair-play, transparent, si care sa ajute spectacolul sportiv.

Toader (36 comentarii)  •  2 noiembrie 2019, 12:14

Așa cum orice dascăl vede pe cine copiază, la fel orice arbitru vede ce se-ntîmplă în teren. De VAR e nevoie doar pt a lina terenul. Revedeți interviul luat de Stucan lui Belodedici care arată limpede un fel de a măslui un joc: „începi meciul normal, normal, nu-i lași să dea gol, te bați,...și dup'acea îi lași să dea un gol....sînt multe, sînt multe, și la corner și la lovituri,...în loc să-i iei mingea tu te duci și-l tatonezi, tatonezi, și-o pune pe dreptul și trage, și PUI PICIORUL MAI SUS...”. Cele mai multe goluri, la cel mai înalt nivel, finale Tșempiuăn Lig, se dau cum a spus Belo, pe sub piciorul unui apărător, craci, ce-ar fi trebuit să acopere un colț al porții.

Comentează