Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Rugby: negația perfectă

Există un joc anume care insistă să demonstreze că desăvârșirea e dată de limite. De tot ce nu e sau nu se poate. Asta înseamnă să joci rugby cu adevărat.

Permalink to Rugby: negația perfectă
miercuri, 2 octombrie 2019, 11:09

Cupa Mondială are loc în Japonia și se potrivește foarte bine cu modestia austeră a societății gazdă. Lipsește cultul vedetei și rugby-ul ne arată iar că jocurile mari și sportul profund nu presupun idoli. Lipsesc, tot spre îmbogățire, și negocierile și nesupunerea șireată în fața legii. Cel mai violent joc de echipă cunoscut de la încetarea vânătorii de dinozauri încoace nu admite încălcarea regulilor.

Nici măcar din partea arbitrilor. După primele meciuri de Cupă Mondială, World Rugby – directoratul international al jocului – a dictat arbitrilor o scrisoare de căință. Prea multe placaje înalte și ofsaiduri la limită au rămas nesancționate. Arbitrii și oficialii video au semnat fără să crâcnească. Dar cea mai recentă negație productivă a rugby-ului e surparea aristo-clanului anglofon. Japonia a bătut Irlanda, fără să ceară ajutorul norocului. Japonia știe rugby pe de rost, cu dezinvoltura unei mari puteri. Operația a pornit de la zero și a urmat modelul care a dat, de la sfîrșitul anilor ’60, dominația în electronică și IT.

Cupa Mondială a confirmat în văzul lumii ceva ce, în alte jocuri, ar fi considerat un neajuns enorm: lipsa de cazuri speciale, excepții și atenție la imagine. În fotbalul sau tenisul jucat la cel mai înalt nivel, tot aceast atelaj de unicități și pretenții dau cultul și melodrama. În rugby, lipsa lor asigură libera circulație a valorii. E de presupus că Noua Zeelandă va câștiga Mondialele din Japonia, dar până și dominația All Blacks e un test continuu. Un soi de Federer pus la șmotru și alergat cu trofeul în brațe.

Negația e principiul de bază al rugby-ului și tocmai acest soi de frustrare sistematizată asigură atât valoarea cât și lipsa de popularitate globală a jocului. Lipsurile și limitele transformate în performanță fac esența acestui joc nemilos cu speculația și talentul neintegrat. Și mai lipsește ceva de la Cupa Mondială 2019: noi. Din motivele de mai sus.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

veron_d (3 comentarii)  •  2 octombrie 2019, 23:57

N-as merge atat de departe. La nivel inalt se fac o gramada de misculatii si in rugby, iar exemplele sunt multiple, chiar si de data recenta. Ne putem uita doar la regulile de eligibilizare, care nu prea sunt la fel pentru toata lumea. Sau la marea incurajare a progresului natiunilor Tier 2, care de fapt se aplica doar pt alde SUA sau Japonia, in timp ce saracilor ca Romania sau Georgia mai mult li se pun bete in roate. Jucatorii sunt cei care merita aprecierile din acest articol.

Dan (1 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 7:42

Marea tragedie, cel puțin pentru mine așa este, rămâne neparticiparea României într-un sport deosebit de conservator. Aici, la acest nivel, orice scuze sunt tardive. Ca națiune ce încă te mai bucuri de un dram de simpatie din partea celor mari, această neparticipare e una dintre cele mai negre pete ce s-au așternut peste sportul românesc.

Ana (1 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 8:01

@veron_d Poate ca exista un dublu standard, ca in orice, dar de pus bete in roate nu cred ca se poate pune problema. Rugby-ul romanesc nu ar fi supravietuit daca nu ar fi fost finantat de IRB. Romania a fost eliminata de la mondiale din motive pertinente, reale.

Matei (6 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 8:04

Oriunde in lume, dupa scandalul cu arbitrul roman din Belgia-Spania si mai ales eliminarea Romaniei de la Mondial (in baza regulamentului), presedintele federatiei ar fi demisionat. La noi nu numai ca nu a plecat, dar a primit un buget semnificativ mai mare. Poate insa e mai bine ca Romania nu a participat la Mondial. Nu de alta, dar cine stie cu ce echipament decolorat ar fi venit, achizitionat de la fosta companie a lui Octavian Morariu, seful Rugby Europe. Care Rugby Europe a delegat un arbitru roman la un meci in care Romania era direct interesata ca Belgia sa castige. Pe youtube exista filmulete in care se vede cum a castigat Belgia impotriva Spaniei ... pana si Wolrd Rugby a cerut rejucarea.

17 Nentori Tirana (2 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 9:23

Vrajeala de ungurean, te ascunzi in papusoi si faci ceva frumos. Vrajeala si intrebarea pentru Kövesi, incoerenta, nici de da nici de ba, esti doar prezent in fotolii. Tata, lipseste hotia si smecheria, caterinca si maneaua, de aia n-avem noi loc acolo. Vrajeala cu lipsitul, de ce nu spui clar ca in realitate am fost dati afara, asa cum ar trebui sa fim dati afara de peste tot daca si-ar pune cineva mintea cu noi. Furam si la sah, inventam turnee, ca asa-i si in tenis, masluim, furam … peste tot barosanii si-au tras bani europeni pentru dezvoltarea lor, pina si Isarescu, ca n-au saracii destul, si-au tras titluri, nu vor Europa caci nu accepta legi, democratie si umanismul care le intra cu forta in ciorba lor de mici aroganti nationalisti, dar au tupeul sa vrea sa ocupe in Europa fotolii. Ba mai cred si ca au dreptul, ca ce p... Acuma sincer, eu nici nu ma gandesc la pregatirea cucoanei Plumb, ma tot intreb daca e intraga la minte caci asa un tupeu nu poate avea nici un om normal. La fel ma gandesc si la unii candidati la Presedentie, iar acolo e clar ca unii sint luati de valul puterii si nu se mai uita in oglinda cind se scoala de pe tron ! ------------ Iar la fotbal as vrea sa aud de la mataluta alta vrajeala telectuala care sa explice de ce-am fost dati afara. Nu tot de hoti, smecheri si aroganti ? Da, adevarul e ca am furat banii UEFA caci nu am dat nimic in schimb. Nu i-am folosit pentru dezvoltare, sa intarim echipe si sa le oferim conditii mai bune de joc si de pregatire. Galati, Urziceni, chiar si la Cluj daca n-ar fi si DNA Cluj implicat in campionatul furat s-ar mai cerceta si azi unde au dipsrut cele 20 milioane obtinute din punctele Stelei si cu mereu al doispelea jucator, tineri arbiri, copiii lui nea Ando ori pur si simplu de propri jucatori infiltrati in echipe adverse. Iar Steaua, nea Gigi, recunoaste sincer ca vrea doar malaiul, ca n-are saracu destul, da si la mine tanti Firea si boier Pandele. Negoita si Mutu s-au intolit ca niste manelisti si s-au dus cu jalba, da si la mine Doamna Carmen … PSD nu se multumeste doar cu numirile unor clone de demnitari ci isi numeste echipa si in CraiOlga, apoi isi permite sa dea afara din parcurile CraiOlgai echipa rivala in liga secunda, isi permite un program oficial cu tente rasiste si fasciste la primul meci cu Steaua, azi joaca pe aratura iar nea PiTi vorbeste 17 ore cu domnu primaru, da si la mine … ------ Raspunsul normal ar fi ... Hai, valea !

Maxentiu (26 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 9:52

România nu avea ce căuta la această Cupă Mondială, așa cum un manelist n-are ce căuta la Festivalul Enescu. Rugby-ul românesc e putred de la un capăt la altul, de la competițiile trucate pentru copii pînă la arbitrajele scandaloase din prima divizie și cluburile-fabrici de bodyguarzi pentru clanurile mafiote. E nevoie de curățenie de sus pînă jos, dar mă îndoiesc că mica comunitate rugbystică din România are resurse să se reformeze singură.

Maistor Kokir (7 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 12:21

Frumos scris, am inteles doar pe jumatate. Totusi ceva nu merge in rugby-ul mondial, te astepti sa apara tzari noi care sa progreseze, a reusit Japonia, si la un nivel mai mic Uruguay-ul, pe de alta parte Canada si Samoa sunt in declin abrupt. In cazul Canadei, natiune bogate, subordonate coroanei si cu o explozie demografica in ultimii 30 de ani, m-as fi asteptat la altceva. In '91 jucau sferturi cu All Blacks, si pierdeau la sub 20 puncte, astazi ei pierd cu 63-0. Dupa ce au pierdut f clar si cu Italia. Pare-se ca rugby va fi jucat la un nivel decent de maxim 10-12 natiuni si in urmatorii 30 de ani.

QCD (2 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 15:38

Ma intreb daca tov. Petrache a avut remuscari privind Japonia - Rusia, meciul in care trebuia sa jucam noi. Este dincolo de orice limita a bunului simt, sa-l avem (inca) presedinte de federatie. Traiesc in Scotia, aici daca s-ar fi intamplat asa ceva ar fi fost luat la suturi in secunda doi, desi un scotian ar fi demisionat pe loc, fara sa i-o ceara nimeni. Rugbyul romanesc, una din victimele politicului si in special pesedismului infiltrat la orice nivel in tara. In alta ordine de idei, ma trezesc cu noaptea in cap sa-i vad pe fijieni cum predau o lectie de rugby amicilor nostri georgieni in ciuda veteranului Mamuka. Felicitari si rusilor care nu s-au facut de ras pana acum. Canadienii sunt in prabusire completa, am un amic canadian care mi-a prezis declinul, se pare ca federatia lor a fost taiata de la finantari generoase, iar rezultatele se vad acum.

Marian Boeangiu (13 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 16:26

Daca spiritul si nobletea acestui sport nu pot fi contestate ,metodele obtinerii inaltelor performante imi trezesc reale suspiciuni cand vad pachetele de muschi puse la bataie. Imi suna a dopaj. Imi cer scuze daca gresesc . Mi se par nefiresti acele conformatii herculeene. Nu asta e reprezentarea mea pentru un sport sanatos, curat.

Mihai (1 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 19:33

urmaresc rugby de cca 60 de ani , unchiul meu Lazarache Nicolae e fost jucator la CCA , echipa mare cu Penciu si altii. In timp ce noi am regresat ( in anii 60 ne bateam cu francezii si englezii de la egal ) altii pe care ii bateam la scor vezi Italia ,Spania etc ne-au luat locul. Asta se intimpla cind nu investesti , ( vezi si alte sporturi , handbal masculin,volei etc).

veron_d (3 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 20:20

@ana - prin bete adevarate ma refer la faptul ca, de exemplu, nu ni s-a oferit timp de 11 ani un test cu echipe Tier 1, desi am fi meritat cu prisosinta pana acum 1-2 ani. In schimb Canada sau USA aveau an de an, desi noi ii bateam. Am fost singura echipa Tier 2 fara un astfel de test. Mai e si discutia cu promovarea / retrogradarea din Six Nations. Nu ca am fi avut valoare de 6N, dar nici Italia nu are, normal era sa avem sansa de a concura (noi, Georgia, Spania). E adevarat ca am primit finantare. In legatura cu eliminarea de la cupa mondiala, sunt de acord ca au fost motive reale, dar s-au investigat cazuri similare din trecutul apropiat in care echipe ca scotia sau australia nu au fost penalizate in acelasi mod.

?????? (37 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 2:40

@Ce opinie aveți domnule Traian Ungureanu despre speța relatată în articolul, ,,Victor Ciorbea scapă de o datorie de sute de mii de lei - A beneficiat de amnistia fiscală (presă)" , ? https://www.stiripesurse.ro/victor-ciorbea-scapa-de-o-datorie-de-sute-de-mii-de-lei-a-beneficiat-de-amnistia-fiscala-presa_1389048.html Considerați că prin faptul că a avut salariu de la stat și nu i-a fost reținută datoria ,,s-a abuzat" după cum dumnelui s-a exprimat deseori referitor la alte aspecte ,,referitoare la lege", pentru a mai cita din ,,formulele de exprimare" folosite de dumnealui ,?

Ionel Bobaru (1 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 10:11

Asa este dar mai ales din motivele expuse in comentariul lui 17 Nentori Tirana[Respect-subscriu]

?????? (37 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 17:04

Ați explica de ce ați renunțat domnule Traian Ungureanu la mesajele de combatere a hoției cu care ați reușit să deveniți europarlamentar, ?

?????? (37 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 17:15

Deci considerați că este firesc ,domnule Traian Ungureanu, ca ăia care și-au luat salariile de la stat și aveau și datorii la stat pe care nu le-au achitat, este legal ca să își plătească datoriile la stat și cu dobândă câtă vreme statul se împrumută cu dobândă ca să le achite salariile, ?

?????? (37 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 17:21

Păi bre, statul i-a făcut acționari pe ăia care nu își achită datoriile recompensându-i la plata debitelor cu sumele ce ar fi trebuit să le plătească ca dobânzi, ?

?????? (37 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 17:47

Și o să își ia vreun fel de "dividende" când statul nu va mai avea datorii, că așa este în capitalism, că banii de dividende în prezent îi încasează bancherii, sub formă de dobânzi, ?

Comentează