Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

VAR și TVA

Cu minus opt titulari, plus Tim Krul invalid în poartă, Norwich a pus, deja, întrebarea: mai poate Man City?

Permalink to VAR și TVA
vineri, 20 septembrie 2019, 10:10

Nimic nepoliticos și totul riguros. Chestiunea titlului nu se pune înainte ca Liverpool să arate, duminică, dacă îi poate bloca pe Abrahams și Mount, precocii pe care Lampard i-a extras din umbra lui Hazard.

Problema ridicată de Norwich privește, de fapt, Liga Campionilor. Așa cum s-a stabilit anul trecut, în două finale europene cu patru echipe de Premier League, Liga Campionilor e captiva revirimentului englez. Dacă UE se îndură și acceptă că Uniunea are și ieșiri, nu numai intrări, Brexitul va fi sărbătorit cu trofeul pe masă. Clasicii continentali sunt peste tot în reconstrucție. Real s-a încurcat în Zidane, Bayern toarnă fundații ceva mai domol decât Borussia, Barcelona adulmecă epoca post-Messi, Atletico a dat deja de epoca post-Griezmann, PSG caută echipă pentru Neymar, Inter a început recalificarea lui Conte la locul de muncă, iar Juve vrea să afle de ce n-a mers Sarri la Chelsea.

Peste tot: incertitudine. Numai în Anglia, terra ferma. Probabil pentru că importul de inteligență a bătut achizițiile de lux. Klopp, Guardiola și Pochettino au făcut din Premier League o Academie aplicată. Lampard e deocamdată subestimat, iar Emery va fi stimabil până în clipa concedierii, adică, după tradiția Arsenal, pentru următorii 10-20 de ani. Dar blocul englez va domina. Și, în pragul acestei domnii anunțate, vine exact întrebarea pusă de Norwich: mai poate Man City? În traducere: poate Guardiola câștiga Liga Campionilor cu o echipă în care nu joacă Messi? Regula stabilită în 2009 și 2011 stă în picioare.

Fotbalul proiectat de Guardiola pare mai potrivit sistemului de campanie cu 38 de meciuri în Premiership decât șocurilor eliminatorii din Liga Campionilor. Indiscutabil, de anul trecut s-a pus pe lucru și blestemul VAR-enham. Când Tottenham întâlnește Man City, VAR intră de pe bancă la final și stabilește scorul. Așa s-a transformat VAR într-un TVA aplicat pe norocul lui Guardiola. E nedrept, dar nu decisiv. Liga Campionilor rămâne în continuare un play-off extins al Premier League.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Freddy RE (14 comentarii)  •  20 septembrie 2019, 19:27

TRU, sa ne ierti - and I'm your biggest fan - dar articolul pare inceput (excelent) si lasat balta. Eu tot astept sa te intorci si sa il termini.

Observator (131 comentarii)  •  20 septembrie 2019, 19:42

In Liga Campionilor, 2 cluburi din Anglia au pierdut; daca pentru Liverpool nu e o noutate sa piarda la Napoli, in schimb Chelsea s-a inclinat in fata unei echipe de nivelul 2 din Spania (de nivelul 1 sunt doar Barcelona, Real si Atletico) si asta chiar pe teren propriu! Chiar si Wolves a facut un pas gresit, iar adversara n-a fost Benfica! O.

xstelu (12 comentarii)  •  20 septembrie 2019, 20:22

Jupine Ungurean(u), te anunt, asa ptr stiinta ta, ca in UE doar se intra nu se iese! Cine'nauc o da'ce dar isi taie singur craca de sub picioare asa cum o faci si d-ta mare "englez" find! Ca sa'ti bati joc de o idee minunata, ptr care multi oameni admirabili s'au luptat cu stihii si reminiscente s'o puna in aplicare, nu trebuie sa te cheme decat un lunatic Farage or un neaos dubios cu dubla cetatenie, numit TRU. Cat despre fotbalul englez odata cu Brexitul tau adorat Ungurene, vor pleca si fotbalistii de alta natie. Si atunci sa vezi fotbal de frunte, cand echipele englezesti se vor lupta sa treaca faze preliminarii... LE. Sigur ca nu va pleca nimeni cu ocazia#fuckrecklessbrexit, insa asta a fost asa ca un exercitiu de imaginative batrane decrepit!

Comentează