Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Poker, fibră și talent

Lăsând la o parte fundamentalul f…k you! cea mai puțin înțeleasă zicere a limbii engleze e: fulgerul nu lovește de două ori în același loc! Intervenții de ultim moment, semnate de Liverpool și Tottenham, au lămurit lucrurile. Știm acum că […]

Permalink to Poker, fibră și talent
joi, 16 mai 2019, 9:13

Lăsând la o parte fundamentalul f…k you! cea mai puțin înțeleasă zicere a limbii engleze e: fulgerul nu lovește de două ori în același loc! Intervenții de ultim moment, semnate de Liverpool și Tottenham, au lămurit lucrurile. Știm acum că fulgerul lovește când și unde vrea, ba mai mult, obișnuiește să caute, în mod repetat, același loc. Chestiunea nu era tocmai necunoscută, mai ales în fotbal, un joc incomplet rupt de roata norocului.

Dar providența în zi de ruletă nu explică tot. Liverpool și Tottenham au lăsat cazinoul gol din motive care țin de fibra umană. Mai întâi, de fibra antrenorilor-mentori-terapeuți-comandanți. Klopp și Pochettino au statura vizionară care face posibil un soi de eroism hrănit de autism. Liderii mentali Klopp și Pochettino au transmis o stare de indiferență la scor și bun-simț care au transformat trupa în echipă de înotători în mine inundate.

De partea și pe lumea cealaltă, Barcelona și Ajax au intrat în teren fără armătură morală. În special Ajax și Ten Hag au etalat o imaturitate flagrantă. Ajax a falimentat live sub presiunea propriei nechibzuințe. O anume aroganță a precocității a făcut mereu spiritul acestui club care a iubit mai mult experimentul riscant decât banalitatea înțelepciunii. E teribil, e chiar provocator să mizezi pe cruciada copiilor și să cultivi un amestec de anarhie și cutezanță. Dar nu mai mult. Dusă până la refuz de sedimentare, formula Ajax produce un club care decartează jucători la primul semn de performanță și își programează dramele ulterioare.

Ten Hag a dublat pasiv naivitatea unei echipe care a intrat în minutul 55 cu un avantaj de trei goluri și fără cea mai mică bănuială că ar trebui să închidă meciul. Invitată la lovitura de teatru, Tottenham a răspuns. Ajax va lua totul de la cap și va reapărea, poate la fel de naivă, peste alți 20-25 de ani. Între timp, patru cluburi din aceeași ligă au demonstrat că fibra bate talentul. Nu tot timpul, ci numai în situații extreme. Fără aparentele aberații care se-nghesuie în momentele limită, fotbalul ar fi un joc fără dramă, fără comedie și fără popularitate. Cu două finale englezești, după o partidă de poker cu fibra și talentul pe masă, respectiv sub masă, fotbalul se face operă de educație. Pentru toți.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Andrei (1 comentarii)  •  16 mai 2019, 9:50

Domnule Ungureanu, foarte frumos articolul dumneavoastra, insa as face un scurt comentariu: eliminarea lui Ajax a fost "naiva si glorioasa", in timp ce eliminarea Barcelonei a fost rusinoasa....Barca s-a prezentat la Liverpool fara antrenor, dupa parerea mea, iar infrangerea cu 4-0 a fost clara ca lumina zilei, fara drept de apel. Dincolo, la Amsterdam, meciul a fost castigat de o echipa mai pragmatica si de un Lucas Moura in zi de gratie, care inscrie golul calificarii in minutul 95!!! In conditiile in care Ajax a jucat foarte bine tot meciul si a ratat multe ocazii, platind tribut unor neatentii in aparare. Eu zic sa mai urmarim acest Ajax si in anii urmatori...din pacate, vanzarea rapida a propriilor vedete ii va trage in jos. Respectele mele.

Toader (36 comentarii)  •  16 mai 2019, 11:25

Blat, cuvîntul, în înțelesul de măsluire, după DEX, are etimologie necunoscută. Blat, în înțelesul de foaie de tort, de aluat, ceva ce se-ndoie, se pliază ușor, tot după DEX, vine din germanul blatt. Unul cu numele de Blatter, german-elevețian, nu cred c-a fost șeful FIFA din întîmplare. Altfel frumoasă compunerea.

yonkers (3 comentarii)  •  16 mai 2019, 17:31

@Andrei: In anii urmatori vom urmari alt Ajax; jucatorii de acum sunt deja arvuniti de cluburile din Europa. Cred ca domnul Ungureanu are dreptate: peste 20-25 de ani vom vedea un nou Ajax, la fel de performant, pentru ca... "fulgerul nu lovește de două ori în același loc".

Observator (131 comentarii)  •  16 mai 2019, 17:47

In afara de o oarecare doza de suficienta/aroganta a tineretii, Ajax a avut si ghinion, primind golul care a decis calificarea in ultimul minut al prelungirilor! Daca ne referim la trecut, Ajax a reusit sa ajunga in finalele Ch. League doua sezoane consecutive (1994/95 si 1995/96), castigand-o pe prima si pierzand-o nemeritat pe a doua; daca mai pierde inca vreo 2 jucatori pe langa cei cumparati de Barca, s-ar putea sa reapara in prim plan peste cativa ani, dar nu chiar 20-25! O.

Marian Boeangiu (13 comentarii)  •  16 mai 2019, 18:32

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

di livio (12 comentarii)  •  17 mai 2019, 0:36

articolu cu rugbistu australian, ou est- il?...l-ai șters noaptea ca gazetarii gesepiști...ar avea mare succes un articol în care să ne spui și nouă de ce l-ai șters...ar fi fabulos și halucinant

motanul incaltat (19 comentarii)  •  17 mai 2019, 5:51

Vina cea mai mare a lui Ajax e ca transfera jucatori romani....Normal ca nu mai poti repeta figura....

Racul (9 comentarii)  •  17 mai 2019, 12:05

Chivu e o legenda a lui Ajax, motane...

Observator (131 comentarii)  •  17 mai 2019, 16:15

@ Racul Glumiti, legende ale lui Ajax sunt cei Cruyff, Neeskens, Suurbier, Keizer, Swart, Krol, Rep, Bergkamp, van Basten, Blind, fratii de Boer, Winter, van der Sar, Kluivert, Rijkaard, Overmars, Seedorf, Litmanen, Reiziger si altii (mai ales din perioada celor trei trofee consecutive din CCE/Ch. League), NICIDECUM CHIVU! Acest n-a fost o legenda nici macar pentru fotbalul romanesc, daramite pentru cel al celui mai bun club olandez! O.

motanul incaltat (19 comentarii)  •  18 mai 2019, 2:43

Pt Racul: M-am referit in special la Razvan Marin.... L-am vazut in meciurile nationalei. Ti s-a parut un jucator ce face vreo diferenta de orice fel?? Cind Ajax o sa ajunga din nou in sferturi sa zicem ti se pare ca va face vreo diferenta???? Dar Ianis Hagi??? Pai asta face diferenta numai cu Chiajna sau Botosani. Cu CFR a fost inexistent. Iar CFR e zero la nivel european unde viseaza el sa se transfere....Dupa calcule , n-ar avea loc nici la luxemburghezi aia amatori ca aia au maturat pe jos cu CFR....Sa revenim -Ajax la transferat pe Razvan Marin in special pt cupele europene ca ei cistiga campionatul destul de facil. Mare greseala a lui Ajax.

Comentează