Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Banksy necunoscutul

Între virtuțile indescifrabile ale lumii britanice, două anume lasă în urmă străini interziși a mirare: anonimatul și urâțenia. Gordon Banks le-a întrupat cu desăvârșire. Cel mai mare portar al tuturor timpurilor a fost un necunoscut voluntar și a expus o […]

Permalink to Banksy necunoscutul
joi, 7 martie 2019, 11:39

Între virtuțile indescifrabile ale lumii britanice, două anume lasă în urmă străini interziși a mirare: anonimatul și urâțenia. Gordon Banks le-a întrupat cu desăvârșire. Cel mai mare portar al tuturor timpurilor a fost un necunoscut voluntar și a expus o urâțenie tonică. Self-effacing, cum zic englezii, e calitatea rară a celui ce nu caută și nu se arată.

Banks a încheiat o viață lungă și discretă, cu oasele țăndări, plăci de metal, un ochi orbit și un genunchi pe veci dislocat. Nimic nu i-a clintit credința în modestia permanentă. Niciun interviu incendiar, nicio campanie de promovare, nicio cerere sau apariție în campanii publice. Nimic. Singura parte vorbitoare a ultimului apărător de mingi și pretenții a fost urâțenia. Pe neenglezește ea e un dar și se numește Stan. Comedianul frate de umor și umanitate cu Bran. Banks a fost la fel de urât cu tâlc. A fost unul din acei englezi comuni și neglijați de natură la chip, dar înzestrați cu un umor mai sec decât creta.

Luni, când toată suflarea orașului Stoke s-a înșirat să îl salute pentru ultima oară, Banksy trecuse deja, neștiut, în țesătura fiecărui drapel britanic, alături de celelalte minuni imposibile care fac lumea de la Dover spre nord: ceaiul călâu, sângele rece, politețea uscată și calmul blindat. Ceva mai înainte, Geoff Hurst a remarcat, în biserică, la slujbă, că Banksy n-a fost un superstar. Suficient și mai bogat decât un morman de editoriale. Wendy, fiica, a povestit că, după o ședință de chemoterapie, Banksy și-a rezumat viața așa: am trăit fericit, am făcut ce mi-am dorit și aș fi făcut-o și pe gratis, dar asta să n-o spui nimănui!

Să revedem ce a făcut Banksy. 7 iunie 1970. Mondiale. Guadalajara. Carlos Alberto îl asmute pe Jairzinho, cu o pasă așternută adânc spre tușă. Flancul stâng englez cade. Jairzinho urcă în careu și înalță o centrare perfectă. Pele se ridică împotriva gravitației. Cap letal. Mingea mușcă pământul și stă o secundă pe pragul care naște golul. N-a fost gol. Nimeni nu știe de ce pentru că nimeni nu știe ce s-a întâmplat. Prin imagine a trecut o fantomă urâțică și harnică, imaterială și nechemată. Gordon Banks.
Parada secolului. De nepovestit, reală ca o piatră în drum și imposibilă ca un ceai englezesc cu lapte. În fond, anonimă.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Niculae Moromete (4 comentarii)  •  7 martie 2019, 12:57

Propuneți abordarea unei teme pentru a cărei înțelegere e nevoie nu doar de răbdare ci și de capacitate de autoevaluare. Astfel, tema pe care ne-o indicați, prin capacitatea fiecăruia dintre noi de a-și împinge limitele de evoluție existențială dincolo de eșafodul aparențelor, poate deveni ea însăși anonimă prin accesibilitate restrânsă. Adăugând urâțeniei parafraza la înțelepciunea aceea care spune că "beauty is in the eyes of the beholder", mă simt bucurat de de acest omagiu pe care îl aduceți nu portarului de excepție ci englezului de rând, care fără să stârnească cohorte de exclamații nu vede urâtul și iubește în felul lui pe toată lumea. Brexitul ne lasă mai săraci, nu-i așa?

Rapunzel (2 comentarii)  •  7 martie 2019, 19:06

Frumos scris, dar Banks nu este cel mai mare portar portar al tuturor timpurilor. Intr-o ancheta a federatiei internationale a istoriei si statisticii fotbalului, the International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) facută la sfarsitul secolului trecut, rusul Lev Iașin a fost desemnat cel mai bun portar al tuturor timpurilor, cu avans mare față de Banks, italianul Dino Zoff, neamțul Sepp Maier si italianul Ricardo Zamora. In acest secol Gianluigi Buffon conduce lista, dar cine a vazut meciul de CL de miercuri seara dintre Paris Saint- Germain si Manchester United (1-3) l-ar sterge imediat pe italian de pe lista. Iașin este singurul portar care apare intre primii 20 de jucatori ai secolului trecut in ancheta FIFA facuta pe internet.

Virgil (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 22:45

Ati innebunit? Sugerati moartea lui Bansky...schimbati titlul. Este inselator.

Observator (131 comentarii)  •  8 martie 2019, 19:00

@ TRU Ce conteaza ca Banks nu era prea frumos? Contau valoarea si caracterul! Si Stan Laurel nu era uratel decat la varsta senectutii, in niciun caz in acele gaguri care ne-au agrementat copilaria! @ Rapunzel Ricardo Zamora a fost spaniol, nu italian! Pe o ploaie continua si cu acea minge care a atins gazonul in fata sa, ar fi fost greu pentru Buffon sa respinga in lateral! Prin urmare, eroarea sa este clar mai mica decat a lui Kehrer! Dintre toti nemtii ajunsi prin Paris sau in Premier League, Sane mi se pare cel mai bun; inteleg sa fii patriot si sa aduci jucatori din tara ta la clubul pe care-l antrenezi, dar principalul criteriu trebuie sa fie valoarea! O.

?????? (37 comentarii)  •  9 martie 2019, 19:44

@Apreciați domnule Ungureanu că ar trebui aplicate sancțiuni conducerii și decidenților jandarmilor ce folosesc gaze lacrimogene în spații închise în condițiile în care ar putea fi în săli, precum cea de la Focșani, și persoane care nu sunt implicate în conflictele dintre suportei, femei, copii, sportivi, oficiali, etc. ? Deci, dumneavostră cum ați opina ?

Comentează