Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Bătrânul și fotbalul

Cine vrea să accepte sau să respingă Anglia în cunoștință de cauză îl are la dispoziție pe Neil Warnock.

Permalink to Bătrânul și fotbalul
joi, 31 ianuarie 2019, 8:27

La 70 de ani, Warnock e cea mai bună introducere în arta fără răsplată a vieții englezești. Potretul acestei ocupații pe care englezii o consideră viață, iar continentalii masochism conține: anonimat temeinic, răbdare, îndârjire în fața adversității și dorința de a o lua de la cap, fără șansa de a rupe ciclul. 

Warnock antrenează Cardiff, iar Cardiff va retrograda. Înainte de asta, Warnock a lucrat scurt timp la o firmă de pompe funebre. Următorii 50 de ani de fotbal nu au schimbat prea mult atmosfera. Jucător la 8 cluburi și antrenor la 13, Warnock n-a ieșit niciodată în lumea mare. A făcut fotbal la sau pentru echipe mici. Fie la pretendenți, fie la disperați. A promovat de 8 ori și a retrogradat de două ori, a demisionat de trei ori și a fost de cinci ori concediat. Sau cam așa. Istoria lui Warnock e plină de cluburi venerabile și medievale, de la la Plymouth Argyle la Notts County – clubul cel mai bătrân și strigoiul fundamental al fotbalului englezesc.

Fotbalul nu i-a adus niciodată gloria și asta l-a convins, încă mai mult, că are menirea de a munci jos și de a suferi mai adânc. Guardiola l-a făcut măcelar și avea dreptate. Fotbalul lui Warnock stă pe ceva ce englezii numesc no nonsense, iar ortopezii minimum două luni de recuperare. Din când în când, Warnock vorbește cu vechiul discurs muncitoresc deprins, de la naștere, în Sheffield. Cutare arbitru e shit, cutare echipă n-are curaj și, în genere, restul lumii, inclusiv Uniunea Europeană, ar face bine să lase Marea Britanie în pace. Luni, 28 ianuarie 2019, Warnock s-a uitat în urmă și a găsit că e de ajuns. A vorbit ca un actor bătrân de provincie, care, obligat de viață să joace mereu tragedie, refuză ultima reprezentație.

A spus, mai întâi, că știe că arată rău. Că vârsta nu îl ajută. Că iubește fotbalul. Dar nu mai crede în ce urmează. Și-a adus aminte ce a vorbit și ce a glumit cu Emilano Sala, venit la Cardiff să își vadă viitoarea echipă. A mai spus că a întâlnit-o pe Romina, sora lui Sala. Apoi a murmurat ceva despre cruzime și a anunțat că doarme foarte puțin. A întrebat: dacă Emiliano era băiatul meu? Și a anunțat că e gata de plecare din fotbal.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

mg (29 comentarii)  •  31 ianuarie 2019, 11:20

..şi prietenii îi vor dedica, pe bună dreptate, când va veni vremea : "Lucky man" de la EL&P, şi vor da pe gât câteva halbe în amintirea lui..

‘I’m forever blowing bubbles’ (19 comentarii)  •  31 ianuarie 2019, 11:40

Da. Păcat. Dar cine e vinovat pentru tragedia cu Sala? Că, până acum, din media reiese că a fost un fel de distracție particulară și nu prea necesară, cu băgăreți care voiau a se afla în treabă. Cam cum "făceam blatul" noi, pe tren, cu "nașul", la sfîrșit de săptămână, pe vremea Odiosului... Doar că noi nu pățeam nimic mai mult decît o întîrziere de 3 ore, cu stat în frigul ceaușist, fiindcă se strica locomotiva. Ăștia au căzut în mare, noaptea, și vor fi contabilizați la statisticile accidentelor aviatice, ce ne spun că avionul e cel mai sigur mijloc de transport, cu procentual cele mai puține victime... RIP

nypd (3 comentarii)  •  31 ianuarie 2019, 17:59

@mg: prietene, cu EL&P i-ai bagat in ceata pe manelisti!

Durden (33 comentarii)  •  31 ianuarie 2019, 18:33

Superb articolul. Asa e cand scrii despre ce stii. Mi se strepezesc dintii cand bad articole despre fotbalul englez de la alti jurnalisti de pe la noi..

Freddy RE (2 comentarii)  •  31 ianuarie 2019, 21:25

Asta e problema :) cu TRU - loveste intotdeauna la amigdala si dupa aceea nu iti mai poti gasi vorbele. Din cauza lui tin cu Leicester - damn you, TRU :)

Chris (1 comentarii)  •  1 februarie 2019, 0:45

Superb! Mai ales ca merg des la meciurile lui Cardiff (inca de cand se tot luptau Bluebirds in Championship, pentru promovare) , pentru ca traiesc in Tara Galilor, destul de aproape de Capitala. E un adevarat spectacol Warnock! Totusi, nu m-as grabi cu retrogradarea. Stiu ca sta prost echipa in momentul asta, dar putea foarte bine sa fie mult mai sus in clasament. In sensul ca ajunge destul de usor la poarta adversa, dar asa un ghinion la gol rar am vazut. Mie mi se pare ca jocul e mult mai bun decat pozitia actuala si ca in curand ar putea veni o serie mai buna. In fine, parerea mea, nu incerc sa ma contrazic cu nimeni. Warnock e old school si asta place aici, oamenii sunt totusi incantati, chiar daca echipa lor nu e una de top. Hey, jucam totusi in Premier League, ceea ce e o sarbatoare, indiferent de rezultatul de la finalul sezonului. Sanatate!

mg (29 comentarii)  •  1 februarie 2019, 14:31

@nypd - ..c'est la vie.. :) Da' nu asta mi-a fost intenţia. Ascult cu plăcere, în conjunctura potrivită, o manea de Romica Puceanu sau Gabi Luncă. Acum însă mi s-a părut potrivit "Lucki man". Good old rock..

Calin (1 comentarii)  •  2 februarie 2019, 16:45

Bravo Chris, asta e secretul , fotbalul romanesc ,sportul in general o sa aiba o sansa numai cind in Romania or sa apara suporteri care gindesc ca tine. "sportul e o sarbatoare indiferent de rezultat"

Comentează