Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Lumea e marț

E greu să pierzi. La table, ca la nimic altceva. Bătut, te așteaptă toate ironiile lumii, de la Păcală și Esop încoace

Permalink to Lumea e marț
vineri, 14 septembrie 2018, 8:25

O amintire pe care o împart cu nenumărați absolvenți ai vieții la curte sau la scara blocului îmi aduce în fața ochilor figuri de mari mutilați. Victime de marț la table luați în tărbacă, stropiți cu acizi miștocărești, evacuați cu palme după ceafă și înlocuiți de pretendenți proaspeți. Trimiși ceva mai în spate, învinșii tăceau mâlc. Un timp.

Apoi, cumva recunoscători pentru dreptul de a rămâne prin preajmă, puneau umărul și limba despicată la tocătura măruntă prin care era trecut următorul perdant.

Dar nervi? Niciodată. Teorii răsucite asupra vremii, copiilor de-acasă sau pizmei de clasă ca explicație pentru eșec? De neimaginat. Învinsul încasa și aștepta ocazia următoare. Fără să știe, Nea Cutare și trupa erau niște jucători normali jucând fără fiere, de plăcere. Olimpismul mucalit al acestor partide persistă prin Europa de Est și prin Orient, dar n-a făcut niciodată succes de presă. Oamenii erau și sunt prea mici. La fel și mizele: câteva beri și o țigară-două, ciugulite de la învins.

În tot acest timp, Serena Williams învăța tenis, era asuprită social, discriminată sexual plus rasial și, după aproape 100 de milioane câștiguri de pe urma acestei vieți de câine, exploda indignată în finala de la Flushing Meadows. S-a scris, deja, o bibliotecă savantă și stupidă pe tema Serena victima bestiilor mascule. Penibil. A trecut o săptămână de la finala ratată de la New York și lumea strident de inteligentă, sociologii, celebritățile și organismele naționale și internaționale continuă să discute despre cât de prost a înțeles restul lumii eroismul dnei Williams. Cât va continua predica? Atât cât va fi nevoie pentru a scoate prostiile din capul necredincioșilor.

Indiscutabil, noi, cei dezgustați de ifosele tenismenei mamă de necuviință, suntem proști. Am ratat progresul. Dar întrebarea rămâne: nu e mai de bun-simț să recurgi la bun-simț? Adică să tragi linie și să observi trist că multora li s-a suit la cap și nu mai știu să piardă. Pierzi alegerile? Te-a furat Trump, de mână cu Putin. Pierzi finala? Te-a furat armata fără număr a rasiștilor și sexiștilor albi. Cu alte cuvinte, tu n-ai voie să pierzi. E ilegal. Vremurile noastre sunt comice dincolo de grotesc. Mai bine dăm o tablă. Oricum, lumea e marț.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

Toto (2 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 8:56

Music to my ears! Respect!

Silviu Enache (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 9:09

Bun domnu'Traian.. Bine transpus.. Eu as dori sa le reamintesc acestor sportivi uriasi ca pentru a ramane in istorie e nevoie si de omenie in sport, nu doar de performanta.. Fotbalistilor si sportivilor mediocri de la noi, cu salarii de peste 10 mii de euro pe luna, si care se plang ca joaca fotbal din 3 in 3 zile as dori sa le reamintesc ca pot merge oricand pe santier, unde vor juca material si baroase 6 zile pe saptamana 10 ore pe zi, pentru incredibila suma de 1800 de lei... A.. Si bonuri.. Dar, asta e, pai vezi daca au invatat carte..?!... Stai putin! N-au invatat..! Pentru ca daca ar fi avut un minim de educatie nu s-ar mai fi smiorcait atat!

scorilo (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 9:09

Just. Scurt și cuprinzător!

?????? (37 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 9:20

O *** de articol specifică personajului Traian Ungureanu ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Boerescu (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 9:21

bravo,TRU!..ca..pe..vremuri..in..Viata..Studenteasca!

Fane (17 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 9:26

Ca in majoritatea cazurilor,scurt si la obiect. Toata stima! Problema e ca cei in cauza,cu astfel de comportamente nu pot avea bunul simt sa priceapa si sa-si ceara scuze. Ce sa mai cred despre "doctor"Buzarnescu ce chiar ma impresionase si care o scuza pe creatura "divina" a tenisului?

Dan (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 9:43

Foarte bun articol, pana la ultimul paragraf. Sunt de acord ca si lui Hillary i se urcase la cap, insa nu cred ca e o analogie buna intre situatia aceea si ce a facut *** mai mica Williams acum. Acolo rusii chiar si-au bagat coada, similar cu ce fac si in Romania in perioada de fata. Cu asta nu cred ca e de glumit si trebuie luate masuri. In rest, sper ca *** din tenis sa i se spuna la fiecare turneu la care va participa de acum incolo cat de mare *** este.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Miles (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 9:47

Nu, ba, tu care tocmai ai votat impotriva sanctiunilor impotriva democratiei iliberale care este Ungaria, tu esti desteptu' lu peste. Stai pe mii de euro, nu faci nimic, iar cand ai ocazia sa faci ceva decent in parlamentul ala european, te faci de ras. Penibilule!

thirteen (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 10:10

Nu-s de acord deloc.M-am saturat de ifosele si sclifoseala acestei *** *** numita Serena Wiliams.Cel mai mult mi-a placut cand a batut-o Konta 6-1,6-1....dar bucuria a fost doar pe jumate ca nici pe plangacioasa de Konta n-o suport deloc (si aia s-a apucat de plans isteric deabia dupa o jumate de ora dupa ce zice ea a fost jignita de Nastase cand deloc intamplator Sorana o conducea si juca foarte bine.TRU esti varza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alt sorin (2 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 10:11

Cred c-ar fi nevoie ca subiectul sa fie dezvoltat. Serena flutura in fata tuturor stindardul asupritelor femei si afro- am. si mame pentru ca exploateaza cu nerusinare un curent din ce in ce mai puternic - politically correct , care a pus stapanire pe USA dar patrunde din ce in ce mai mult si in Europa (mai ales in Anglia). Acest curent are in spate niste politicieni interesati dar a fost dezvoltat si extins de PRESA . Aceeasi presa care s-a facut purtatorul de cuvant al curentului #Metoo unde se amesteca in mod deliberat fapte condamnabile cu delatiuni rusinoase a unor domnisoare care pentru avansarea in cariera au ales sa cedeze avansurilor unor "ticalosi" si tot asa de vreo 5 - 6 ori. Probabil persoanele publice din America au cosmaruri noaptea contabilizandu-si potentialele gesturi reprobabile (strans mana , sarutat mana , privirea ...etc).Deci mie imi pare ca este evident faptul ca presa isi exercita atributiunile de a 4-a putere cu ticalosie manipuland grosier.

Marcel (2 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 10:19

Doamne, ce n-as da sa NU mai vad acest ANIMAL PRIVILEGIAT si PROTEJAT DE PARCA AR FI O SPECIE RARA... De fiecare data cind o vad am o senzatie acuta DE ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cipinho (3 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 10:21

din pacate sunt multi naivi pe lumea asta care au inghitit teatrul ieftin jucat de Serena in tentativa ei disperata de a castiga meciul. Ea n-a facut altceva decat sa-si joace ultima carte murdara, in care a invocat-o inclusiv pe fiica-sa (asta le intrece pe toate si denota disperarea ei), sperand ca o va destabiliza psihic pe Osaka. toate acuzele ei au cazut pe rand in urma statisticilor aparute ulterior, si care spun ca in ultimii 20 de ani in Grand slam-uri, barbatii au fost mai sanctionati decat femeile, deci nu mai vorbim de sexism, rasism, si tot ce-a mai invocat Serena. Din punctul meu de vedere Serena este doar o jucatoare foarte ambitioasa si motivata, care face orice sa castige, inclusiv "medicamente" miraculoase mai mult sau mai putin acceptate de WADA. Pun la indoiala nu doar o mare parte din titlurile ei dar si recuperarea ei miraculoasa de dupa nastere, la RG era doar o epava care abia reusea sa se miste pe teren iar la 2 luni distanta a maturat cu majoritatea adversarelor si a jucat deja 2 finale de GS...

Jay (2 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 10:33

Cred ca poetii si scriitorii au, fara sa o stie, cea mai buna intuitie sociologica, au cel mai dezvoltat simt al socialului, al esentei colectivului. Sunteti dovada clara si elocventa a acestei afirmatii.

haideusicfr (3 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 11:22

Suntem departe de a fi un popor civilizat. De altfel statistica dumneavoastra demonstreaza prin sondaj ca asta e situatia. Sondajul cu caricatura vadit rasista. Si criticata in toata lumea.

Catalina (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 11:27

Mă întreb (retoric desigur) cine îi dă înapoi copilului cu mult bun simț (prea mult pentru vremurile în care trăim) Naomi Osaka frumusețea și bucuria momentului de magie care este reprezentat de câștigarea PE MERIT a unui titlu de Grand Slem???? Serena a fost HOAȚA care i-a furat ceva ce nu mai poate fi returnat. Care ar fi pedeapsa corectă pentru un astfel de furt?

Amby (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 11:34

Nu mai am memorie atat de cuprinzatoare, dar nu vorbim cumva de aceeasi madam Williams care ii spunea Irinei Sparlea acum mai bine de zece ani "o curca alba, mare si grasa"? Sexism? Rasism? Sa fim seriosi, eu am un cuvant mai adecvat, se numeste prostie curata din partea doamnei halterofil.

valer (2 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 12:04

Dealungul timpului s-a pus de multe ori problema performantelor obtinute in sportul feminin. Desi s-a stabilit precis ca anumite sportive din puncte de vedere biomedical au predominant caracteristici masculine decit feminine ( hormoni, muschi, rezistenta, etc) , pana in prezent nu s-a decis nici o masura de departajare, desi se recunoaste asa numitul sindrom de " femeie ***" exista si este cit se poate de real. Cred ca Navratilova a fost cindva suspectata de asa ceva ... Ma rog , cred ca ar fi timpul si cazul de a se lua o decizie si in acest sens. In competitiile atletice se observa foarte clar ca alaturi de atletele femeie-femeie concureaza si citeva femeie-*** , ceea ce nu cred ca este corect, char si din punct de vedere moral .... daca vrem sa fim corecti !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Belphegor (4 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 12:05

Mult respect Dle. Traian Ungureanu. Ați pus punctul pe "i"!!! Trăim într-o lume ciudată cu oameni ciudați care (în majoritatea lor) se PREFAC cum că ar crede aceste aberații... această adevărată CIUMĂ a Planetei Pământ care se numește Corectitudine Politică (o cenzură scârboasă mult mai perversă și periculoasă pentru o societate decât ceea ce făceau comuniștii) , Globalizare , MultiCulturalism , NouaOrdineMondială..... Mult respect!!! ++++++++++++ P.S.@haideusicfr@ Frate , ești VARZĂĂĂĂĂ!!!

stefan al doilea (3 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 12:16

@haideusicfr: adicatelea cititorii de pe gsp reprezinta poporul roman? trebuie sa ai un aichiu peste 200 ca sa spui asa ceva! caricatura e rasista? sa facem un exercitiu de imaginatie: sa ne inchipuim ca in locul Serenei ar fi fost un jucator alb, iar arbitra o negresa si totul ar fi fost identic! cam cum crezi ca ar fi reactionat lumea? iar daca caricatura l-ar fi aratat pe jucatorul in cauza ar fi fost rasista? eu cred ca intr-adevar aichiul dumitale depaseste bariera de 200 si se indreapta vertiginos spre 300!

alt sorin (2 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 12:25

@haideusicfr (3 comentarii) • 14 septembrie 2018, 11:22 - Pot fi de acord cu prima propozitie(bunul simt ma indeamna sa nu contrazic evidenta). In ceea ce priveste afirmatia ca amintita caricatura ar fi vadit rasista nu pot fi de acord. Poate am un moment de orbire si nu reusesc sa vad corect - lumineaza-ma! Dupa parerea mea ea sare ca o minge pe racheta pentru ca este o nesimtita obisnuita sa i se cante in struna NU PENTRU ca este afroam. Ce-ar fi trebuit desenatorul sa faca pentru a nu fi acuzat de rasism ? S-o deseneze cu pelea alba in loc de.. ? Ma tem ca , la fel ca acei multi critici invocati , sunteti sub influenta curentului politically correct invocat de mine mai sus.

mg (29 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 12:37

..nasol e că minte-n continuare.. Putea să-şi ceară scuze, să invoce o tulburare de moment, omenească până la urmă. Fraţilor, am dat cu oiştea-n gard ! Dar Captain America nu greşeşte niciodată, moralul popular trebuie hrănit în continuare cu poveşti stupide despre eroi invincibili. Au şi ei o mare masă de creiere spălate, care parcă trăiesc în "Truman show"(filmul cu Jim Carrey), şi se simt bine.. În cei 7 ani de-acasă ar fi trebuit, poate, să joace şi ea "Nu te supăra frate".. Regele e gol !

Marius (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 12:54

Sa nu-l uitam pe Maxim care anul trecut dupa ce a inscris pentru echipa nationala a injurat suporterii aflati la o peluza pe arena nationala ,nici pana astazi nu si-a cerut scuze ,gest extrem de urat pe care la argumentat din cauza lipsei de respect a suporterilor pentru munca extrem de grea pe care o au fotbalistii,si poate ar fi ramas sub pres aceasta faza daca nu l-ar fi prins live pe postul tv ce trasmitea evenimentul.

valer (2 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 13:15

Profit de ocazia care mi se ofera de-a ma exprima liber, si nu prin facebook. Multumesc ! Vreau sa readuc in discutie o problema intolerabila. In sah la transformarea pionului se pot obtine cite regine vrei. Daca nu gresesc in partida Bobby Fischer-Petrosian 1959 la un moment dat existau pe tabla de sah cel putin 4 regine !!! Stiu ca sahul are origini musulmane si ca sint si in prezent tari in care se practica poligamia, insa sa introduci asa ceva in Europa ca si regula de joc mi se pare ceva de neacceptat. Cum sa explica asta nepotului meu ?. Pot oare sa-i spun ca ar trebui sa se gindeasca la mai multe mame ca viitoare sotii ale tatalui sau ?!!

?????? (37 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 13:25

*** , Serena de negru; articolul zilei, ,,Lumea e marț'', ''că nu e joy" ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gelu (3 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 13:42

ERATA: in loc de ”după aproape 100 de milioane câștiguri”, se va citi ”după aproape 100 de milioane DOLARI câștiguri ” !!!

yankees (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 14:46

Pariu pe casa dvs din Londra ca jucati table mai bine decat scrieti? (Scremut, cliseistic, populist.) Pentru iubitorii de frumos in scris, recomand Radu Cosasu. Restul - efemeride, aproape in totalitate.

redford (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 14:47

Pariu pe casa dvs din Londra ca jucati table mai bine decat scrieti? (Scremut, cliseistic, populist.) Pentru iubitorii de frumos in scris, recomand Radu Cosasu. Restul - efemeride, aproape in totalitate.

Titus (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 14:57

Respect mult respect..

Cipinho (3 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 15:29

@haideusicfr: tu te consideri in ardelean civilizat ca ai votat caricatura ca fiind rasista??? noi ceilalti 90% te consideram naiv ca sa fiu blând in exprimare si sa nu dau de lucru moderatorilor ;) poate esti civilizat dar si oamenii civilizati pot fi inculti... daca stii definitia rasismului poate explici ce e rasist la imaginea respectiva??? e cumva mai neagra in caricatura fata de cum a facut-o ma-sa??? Desenul o prezinta pe Serena ofticata ca pierde meciul, nu asta s-a intamplat cand si-a distrus racheta? doar nu i-a stricat-o arbitrul :)

mg (29 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 17:03

..caricatura australianului surprinde cu acurateţe grotescul situaţiei. Ditamai femeia, la 37 de ani, te dai cu fundul de pământ ca un ţânc care nu şi-a primit jucăria..?

Dabulache Pisalda (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 17:25

Bai frate da'alandala le mai scrii.Mi se incretesc parietalele . Auzi, cica "absolvenți ai vieții la curte sau la scara bloculu" si "vremurile noastre sunt comice dincolo de grotesc."Las-o bre mai moale si zi-o asa mai pe direct. Prea te dai Heidegger. Tu chia ai facut Literele? Sau esti vreun inginer refulat?

Giorgio Rizzo (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 17:33

Amby, esti confuz! Nu Serena a fost cea care la US open 1997 a facut-o pe Spirlea WHITE TURKEY ci taica-su Richard Williams (cunoscut de altfel ca un rasist negru) iar meciul a fost intre Irina si Venus , intamplator ambele s-au ciocnit dupa terminarea unui game sau set ( nu-mi mai aduc aminte exact) cert este ca si comentatorul american a subliniat ca Irina avea dreptul de a trece prima ,ca veterana, iar Venus ar fi trebuit sa "cedeze trecerea".

Bogdan (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 19:54

Unde erati daca erati american?...cam pe unde era si Eminescu daca se nastea mai la Vest de Viena...asa pacat ca nu va baga nimeni in seama, nimeni din cei care conteaza! Nu v-ati saturat sa va culegeti subiecte din USA, concret vorbin despre locul...26...12 WTA, habar nu am. Avem o romanca pe locul 1 si dvs. scrieti despre o bruta a tenisului? O pedepsim pe Simona ca a iesit devreme? Ce repede am pierdut gustul dulce al mandriei de a o vedea pe locul 1! Pacat...

cn (3 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 23:36

Respect pentru curaj si condei, dle Ungureanu. Aici in Australia, cel putin in institutiile publice, corectitudinnea politica e cred peste ceea ce aveti in Europa. Ca alb, ateu, mascul si heterosexual ai sanse mici sa obtii un job, iar daca totusi l-ai obtinut si se intampla sa discuti cu colegii un caz ca cel de fatza si cu argumente ca cele expuse de dvs, il vei pierde.

itu52 (6 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 23:58

Așa scrie un fost „agent” de la Europa Liberă când nu primește materialul din București. Dacă vă scărpinați trecutul, considerați că sunteți mai frumos, în caracter, decât Serena? Ea a incitat 20.000 de spectatori, dv. o țară de 25 de milioane. În concluzie, „râde ciob de oală spartă”.

pavel (1 comentarii)  •  15 septembrie 2018, 20:01

problema reala nu consta cine este negru sau alb in caricatura(sublima). de fapt, caricatura a devenit aceasta mamica afroam care, cocotata in abisurile trufiei, penibilului si nesimtirii, a deturnat o finala de gs intr-un circ horror de proasta calitate. intr-adevar, aceasta serena si-a jucat ultima carte murdara, vazand ca este umilita de pustoiaca nipona. pacat ca wta o apara at de josnic. in joc sunt insa sume fabuloase de la sponsori si televiziuni. revazand cum, anul acesta la wimblendon si flushing meadows, primele 10 favorite s-au dat la o parte din fata serenei, (sigur a fost ordin)imi pun intrebarea? pentru cine? pentru o bunicuta(umflata horror cu hormoni si steroizi) care trebuie sa se pensioneze? sau pentru banii murdari vehiculati in numele faimei sale?

Octavian (6 comentarii)  •  15 septembrie 2018, 23:34

Un lucru nu zice nimeni: Efectul histeriei histrioanicei asupra psihologiei adversarei. Am experienta de a incerca sa antrenez o fata (fiica mea) sa joace tenis competitiv. Din cate am inteles eu pe pielea mea si a fiicei mele: Urletele si conflictele extra sportive create au un rol care nu e comentat de nimeni. De multe ori adversara confruntata cu strigaturi si vociferari pur si simplu isi pierde concetrarea, devine moale, joaca mai prost, si pierde. Bazat pe ce am vazut, Ms. Williams a jucat o carte: "Sa strig, sa plang, sa urlu, sa creez infern, si sa vedem: poate Naomi se sperie si incepe sa rateze..." Sant complet surprins de comentariile: "Serena n'are si n'avea nimic cu Naomi" Pe Dracu' Exact pe Naomi incerca ea sa o intimideze strigand si plangand si urland. Numai ca n'a mers. E foarte probabil ca Naomi se astepta: Amicu' Sasha o stie el bine pe Ms. W. Bravo lui, si Bravo Naomi!

Comentează