Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Ce orb am fost!

E bine să ţi se ia vălul de pe ochi

Permalink to Ce orb am fost!
luni, 18 mai 2020, 8:41

Dumitru Dragomir declară, într-un interviul publicat acum în online de „Gazetă”, că pe vremea comunismului „eram cea mai bună ţară din Europa”. Enunţul e enorm şi suscită o întrebare: dacă într-adevăr ningea cu binefaceri şi ploua cu avantaje, de ce atât de mulţi nerecunoscători fugeau sau încercau să fugă? De ce îşi puneau viaţa în pericol, riscând să fie snopiţi în bătaie sau împuşcaţi când încercau să treacă frontiera? Cristina Ţopescu nu mai poate răspunde, dar Nadia Comăneci trăieşte. Întrebaţi-o, Dumitru Dragomir.

Partidul România Mare, aripa Mi(ti)că
Din acelaşi interviu cititorul mai află următoarele: comunismul a fost mană cerească pentru tinerii de la sate, Tudor Postelnicu era genial, ţara asta n-a avut conducători de elită, în afară de Ceauşescu, ungurii ne-ar fi luat Ardealul dacă n-ar fi fost Ion Iliescu, pulimea – pardon – se ţine cu sărăcie, iar DNA e mai dur decât Securitatea lui Ceauşescu. Tartarin din Tarascon-Bălceşti nu uită să-şi învineţească pieptul cu cărămida când afirmă că nici copiii lui Nicolae Ceauşescu nu aveau maşină ca a lui şi că, pe vremea interdicţiilor de trafic, el circula doar cu 100 pe oră, fiindcă avea maşină cu număr mic, care obliga şi plopii de pe marginea drumului să-l salute. Trecutul prim vamă „cu două camioane de marfă”, după şpaga clasică a cartuşelor de ţigări, pare aproape o drăgălăşenie prin comparaţie.

FFF în concert
Sigur, amintirile diferă de pe un palier pe altul al vieţii. Un ministru nu trăieşte la fel ca un spălător de vase, un bariton are alte amintiri decât un pompier. Nimic mai normal. Totul e să nu exalţi obscenitatea până la a o transforma în virtute. „Gazeta” are şi cititori născuţi după decembrie 1989, care pot lua de bune scamatoriile distorsioniste ale lui Dumitru Dragomir. Ei trebuie informaţi că trupa care a concertat cel mai des în România comunistă pe care o laudă Dumitru Dragomir n-a fost nici OMD, nici ELP, ci FFF: Foame, Frică, Frig. Şi trebuie să ştie că blânda Securitate îţi punea dispozitive de ascultare în casă, îţi invada intimitatea, îţi intra cu bocancii în viaţă, iar dacă ţineai cumva vreun jurnal – cazul lui Gheorghe Ursu – , te omora în bătaie. La propriu, Dumitru Dragomir. La propriu.

Paradis cu gloanţe şi ovaţii
Poţi reproşa multe – şi pe bună dreptate – celor care conduc azi România. Sunt motive berechet, de la licitaţiile dubioase la despăduriri şi de la corupţie la politicianism. Dar e scandalos până la sângerare să elogiezi un regim care şi-a împins oamenii să se sinucidă de disperare. Un regim care i-a zburat din case ca să le ia pe lama buldozerului şi să pună în locul lor Palatul Parlamentului, una dintre ororile arhitectonice ale planetei.

Un regim care i-a făcut să încerce străbaterea Dunării înot şi să sfârşească umflaţi de gloanţe în apă. Un regim care şi-a ţinut supuşii la limita subzistenţei, având grijă să-i strângă prin pieţe şi să-i pună să ovaţioneze persecuţia prezentată drept răsfăţ. Un regim care a instituit foamea, întreruperea curentului şi coada la nimic („vedem noi dacă vine vreo maşină şi dacă aduce ceva”) ca metode de pedagogie şi control colectiv. „Cea mai bună ţară din Europa”, Dumitru Dragomir? Chiar aşa?

Comentarii (68)Adaugă comentariu

Marian Boeangiu (10 comentarii)  •  19 mai 2020, 22:39

Sa ajungi la putere fara sa ai carte, educatie ,caracter dar obligatoriu sa fii cinic, duplicitar ,mincinos, hot e definitia comunismului . Abundenta si calitatea produselor din comunism era legendara . Dadeau bani grei nemtii si evreii pentru cele mai bune produse romanesti....sufletele si creierele! Credeam ca am trait si vazut multe dar "cantitatea" de iubitori si nostalgici de fericire ceausista ma descumpaneste. MA LASA FARA DE SPERANTA!!! Te amutesc . Varsta ,cartea muuulta, experienta, FAPTELE DE VIATA ,m-ar indreptati sa dau lectii, dar cui? Radu Paraschivescu nu are nevoie de ele decat in masura in care sa-l determine sa nu demobilizeze pentru ca ,inca, mai are cui se adresa . Cat despre... ceilalti ,daca nu au fost sensibilizati de argumentele imbatabile scrise cu pana maiastra de R.P. ,eu de ce sa ma bag in seama? Asa, pentru statistica ,sa ies la numar, SA VOTEZ! Cateodata e important sa stii ca nu esti singur .

the_gunner (145 comentarii)  •  19 mai 2020, 23:53

Un articol la acest subiect atrage comentarii cu duiumul.Mai ales din partea celor ce au trăit vremile .O fi fost acea perioada muma pt mulți invirtiti,dar pt marea majoritate a fost ciuma .Ma număr printre cei ce au trecut frontiera”fraudulos” ,trădător de țara și neam .Printre cei care având un Mircea Eliade acasă erau deja catalogați drept conspiratori .Printre cei care trebuiau sa sufere perchezitii la domiciliu fără mandat .Destule !Printre cei ce au trebuit sa fie retrogradați profesional pina ajungeau la munca de jos.In cazul meu sa încarce vagoane cu cărbuni la Separatia din Anina .Printre cei ce au refuzat la vremea respectiva sa devină membri PCR și sa suporte consecințele .Printre cei care la fiecare vizita a cirmaciului acolo erau ridicați de MAI și ținuți la rece pina respectivul pleca de acolo.Printre cei care ,ajungându-le funia la par ,au sărit gardul și au ales calea pribegiei .Sint dintre cei ce privesc la acea perioada cu ura și revolta .Acelea au fost vremile d-le Dragomir ,Copos și alți bișnițari și ciripitori .

Gavrila Pele (1 comentarii)  •  20 mai 2020, 7:31

Domnule Paraschivescu,ce spune oracolul din Bălcești nu mărita comentat.Ce e trist e ca media din Romania își ocupa timpul de emisie cu dinozaurii comuniști care fac pe lupii moraliști gen Dragomir.Cand vedem și noi o analiza la TV vizavi de metodica in educația sportivilor romani sa înțelegem de ce noi nu suntem in stare sa driblăm,sa preluam o pasa și sa nu atingem mingea de 5 ori pana o stăpânim la fotbal?de ce nu mai reușim sa ne mai calificam la un turneu final de handbal masculin după ce am fost campioni mondiali?de ce in volei,tenis masculin etc etc?Am luat lipsa de infrastuctura in brate dar nu se uita nimeni la cum se formează specialiștii in Romania...Acelasi format de emisiuni in ultimii 20 de ani in care specia “Mitica” excelează pentru ca poate e mai comod și pentru realizatori...păcat!

petru (1 comentarii)  •  20 mai 2020, 9:07

Ca Mitica Dragomir este un *** smecher,profitor al ambelor regimuri politice in care a trait,colaborator de marca al autoritatilor care,intr-o tara normala,l-ar fi bagat demult acolo unde-i era locul,adica,la "zdup",la "mititica"etc. se stie.Curios si de neinteles este domnule Paraschivescu faptul ca GSP publica elucubratiile acestui *** de cea mai joasa speta.Oare,numai pentru cresterea ratingului ?Ar fi degradant.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emilian (15 comentarii)  •  20 mai 2020, 14:02

Nu am inteles nici pana azi (sau mai bine zis refuz sa inteleg) de ce GSP il citeaza sistematic pe acest om manjit cu toate *** societatii, atat de dinainte de '89 cat si de dupa! Cat despre subiectul comunism vs perioada post-comunism, discutia este un pic mai complexa. In ziua de astazi se pun etichete gen "comunism = raul suprem", ceea ce nu e tocmai exact. Eu as fi foarte intersat ca la un moment dat sa existe o dezbatere sincera si matura pe aceasta tema. Din pacate nu cred ca o vom avea vreodata, nu cred ca avem cultura dezbaterii. Totul se politizeaza sau se discuta in regim de bascalie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

laur (2 comentarii)  •  20 mai 2020, 14:54

Nenea....R....escu...Ce spui in comentariul tau te bazezi pe surse ( adica din auzite) .Tu nu ai sarit in Dunare pt. ca ai vrut sa construesti barajele de la Portile de Fier 1 si2,Vidraru, Bicaz si alte vreo 7 ,8, linii de electrificare ,metroul din capitala ,canal ( nu Panama) sute de fabrici ,combinate si sute de mii de spatii pt. locuit , Transfagarasan........etc .Tu nu ai vrut toate acestea pt. tine.......ci pentru PLEBEA PROLETARA .....Si pt. ca, ce ai facut putini au inteles sacrificiul tau il bagi in fata pe vinovatul de serviciu( D.D).....Cum stai cu tupeul ? Ai curaj sa scrii ceva........acolo......de un cetatean care a spus ; sa Îi numaram nu gainile ci oule ?......

valeriu mangu (1 comentarii)  •  20 mai 2020, 16:24

Nici o deosebire intre cei doi epigoni ( Mitica si autor ) .

Cosmo (22 comentarii)  •  20 mai 2020, 17:50

Cine naiba ii tot ia interviuri acestui personaj absolut sinistru, de care am scăpat f greu și de care vrem sa uitam??? D-lor ziariști, nu ne interesează știri despre corleone, decat dacă întra la bulau sau da coltul!!

Urod (17 comentarii)  •  24 mai 2020, 15:58

Probabil si Marguerite de la Clejani cu întreaga familie face parte din succesul ultimilor 30 de ani..!!!!...am sa traiesc cu speranța că va veni timpul sa vorbim corect despre ce a fost inainte de '89, sa ne putem regăsi si sa începem să redevenim normali...corect, nu aveam Mercedes-uri înainte dar nici manelisti nu ne-am dorit să devenim. Din respect pentru mortii din '89, aveti obligația să faceți ceva ca si tara asta sa faca parte din Europa capitalistă civilizata.

Observator (243 comentarii)  •  29 mai 2020, 16:01

@ the_gunner Ce mai faceti? N-ati mai postat nimic pe acest blog de ceva timp, dar sper ca sunteti bine! Ce se mai aude prin Australia? Ma mira ca sunt unii care considera ca inainte de '89 era mai bine decat acum, sau ca nu era asa de rau precum credem cei care am apucat parti consistente din existenta noastra in acel regim; s-au construit multe atunci, dar cu cate abuzuri? Iar blocurile in stil comunist erau chiar o binefacere, mai ales cele din mediul rural, lipsite de utilitati, nu-i asa? Un anume cititor scrie ca nu ne-am dorit sa devenim manelisti, dar cine l-ar fi obligat sa devina? Exista posturi de televiziune dedicate muzicii clasice, pop-ului si rock-ului, asa ca fiecare asculta ce-i place! Au gusturi indoielnice in muzica (si nu numai) doar cei fara (suficient) discernamant, adica destui, din pacate, dar, repet, nu libertatea dobandita i-a adus in aceasta (im)postura! Rezervele titularului de blog au fost exagerate, Bundesliga genereaza meciuri adevarate (nu surogaturi), desi ies la iveala si destule limite, pe care nu le-am fi observat cand atentia ne era captata si de alte campionate! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  30 mai 2020, 2:31

@Observator .Multumesc,bine ! Nu prea am vizitat știrile pe net .Aceleasi întotdeauna,cu mici variații.Acest lockdown mi-a alterat serios modus vivendi .Mie și cățelușului meu .Acum s-au mai ușurat restricțiile și,ușor ușor,intram in cotidianul anterior .Privind existența anterioară “revoluției” ,D-zeu cu mila pt cei ce o considera buna și tinjesc .Am avut nenorocul de a-mi trai jumătate din existența intr-un mediu total ostil ,atit moral cit și material .A trebuit sa muncesc dublu ca sa obțin aceleași rezultate ca altul ce nu era de etnicitatea mea .A trebuit sa caut sa ma “învârtesc” ca sa pot supraviețui eu și familia mea .Mi-e rusine și urăsc lucrurile ce le-am făcut atunci .Am păstrat,totuși,multe norme de conduita și moralitate sănătoase .Niciodata n-am acceptat sa devin turnător,deși încercări s-au făcut cu duiumul .N-am acceptat sa completez adeziunea de a deveni PCR-ist.Nu pt crezuri religioase.Pentru îngrădirea libertății de a gândi și alege deciziile .Pentru lipsa de pluralitate,PCR ,ca partid UNIC de guvernământ,considerându-se deasupra oricăror factori de decizie .Nu știu dacă înțelegeți,dar acea perioada obsedanta pt mine,mi-a făcut viața un coșmar ,la care (parafrazând-l pe Steinbeck) privesc înapoi cu minie .Si cu o ura nemarginita,as adauga.Aveti dreptate in privința individului cu manelismul ! Nimeni nu te poate obliga sa te alături curentului ! Este numai și numai decizia ta personală .Ca s-au găsit așa mare număr de aderenți tine de faptul culturii in masa.Spune-mi ce mănânci ca sa-ți spun ce fel de om ești .Asa glăsuiește o zicala .Ce fel de om va deveni copilul ai cărui părinți asculta și dansează zilnic pe ritmurile lui .... și altor maneliști.In conversatia pe care am avut-o o data cu Sandu Ciorba ,am rămas uimit de ura pe care acesta o manifesta curentului manelist și de disperarea sa ca unii îl considerau ca făcând parte din el.Omul era și este un exponent al folclorului sau original ,fără influente din afara .Nici o urma de manelism ! In ce priveste campionatul german,dați-mi voie sa nu ma entuziasmez.Publicul este quintestenta jocului .Fara public jocul e ca nunta fără lăutari .Fara public e ca un joc pe computer !Va mulțumesc pt atenția acordată și va doresc ,sincer,numai bine !

Observator (243 comentarii)  •  30 mai 2020, 12:55

@ the_gunner Ma bucur sa aflu ca sunteti bine, sanatos si din ce in ce mai optimist! Totusi, aveti o anume rezerva, pe care as pune-o pe seama prudentei exagerate a autoritatilor dintr-un stat care a controlat extraordinar aceasta pandemie! La noi, se exagereaza intr-o maniera de neinteles, inclusiv in fotbal: Polonia si Ungaria accepta spectatori pe stadioane, in timp ce la noi campionatul reincepe in acelasi timp cu state greu incercate in ultimele luni (ma refer la Italia si la Spania)! In privinta Bundesligii, m-am referit la fotbalul in sine, nu la faptul ca se joaca fara spectatori! Despre muzica, lucrurile sunt clare: inteleg sa ai preferinte pentru vreun grup sau muzician din acelasi gen, nu insa si cand vine vorba despre genurile muzicale! Nu-s ahtiat dupa muzica populara, dar sunt putine persoanele care sunt autentice, care nu au introdus si o nota comerciala in muzica lor. In privinta vocabulei pe care ati folosit-o (ca fotbalul fara spectatori este....), mai mult ii apreciez pe lautari (cati mai sunt), decat pe manelisti! O.

Red Fan (7 comentarii)  •  30 mai 2020, 14:05

Ce nu inteleg eu , de ce mai trebuie bagat in seama acest personaj *** ?! De ce Doamne trebuie un ziarist sa mai i-a interviu de la un asemenea individ ?? Daca nimeni nu l-ar mai intreba nimic , omul pur si simplu s-ar stinge incet ... sper ... prin urmare putina rabdare si scapam si de el ! Ca doar n-o fi neam cu Iliescu ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcel (1 comentarii)  •  1 iulie 2020, 10:13

Nu se compara regimul ceausit cu regimul actual iohanist In vremea lui Ceausescu erau toate lucrurile la locul lor, aveai o casa servici tratament gratuit mancare bun simt Acum este dezastru capital in toate cele de mai sus Cine nu are ochi sa vada, este orb Si daca atunci, unii au fugit peste graniță , acum ar trebui ca toata Romania sa fuga nu de pe planeta, ci din univers, de râul tuturor *** instalați la putere Pe timpul lui Ceausescu, Romania era singura tara fara datorii externe iar acum Romania este vândută cu totul, *** Trădători de neam si tara, toti presedintii, cu ajutoarele lor

Comentează