Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Foloasele urgiei

Dacă tot am luat o pauză...

Permalink to Foloasele urgiei
luni, 13 aprilie 2020, 11:11

Francezii au o vorbă: „À quelque chose malheur est bon”. Altfel spus, fiecare nenorocire are partea ei utilă. Înveţi ceva din drama care loveşte fără să aleagă. Îţi rearanjezi viaţa. Îţi cunoşti ceva mai bine prietenul sau colegul. Îţi limpezeşti privirea. Sau gândul. Sau pe ambele.

Un musafir: aplatizarea

Fotbalul se va schimba şi el după COVID-19. Oricât îi place să nu respecte conturul lumii, de data asta nu va avea încotro. Spirala preţurilor se va domoli inevitabil. Cifrele de transfer pentru fotbalişti vor face cunoştinţă cu un termen pe care azi îl aşteptăm cu sufletul la gură şi cu ochii pe ecranul unde se numără cadavrele: aplatizare.

Concursul de detentă financiară între patroni se va juca pe alt palier. Licitările şi licitaţiile sălbatice se vor opri. Iar ăsta e unul dintre micile (?) avantaje ale marii încercări.

Revenirea din exces

După ce lumea îşi va recăpăta relieful şi respiraţia, prudenţa va dicta multe. Printre ele, şi cotele de piaţă ale unuia şi altuia. Cu ceva timp în urmă, Claudio Lotito cerea 100.000.000 de euro pentru Serghei Milinković-Savić, care îşi torpilează talentul prin indolenţă.

Calculul era simplu: Manchester United dăduse o căruţă de bani pe Martial, iar vecina City îl cumpărase cu altă căruţă pe De Bruyne. Mbappé o costase enorm pe PSG, Neymar obligase, la rândul lui, la o investiţie uriaşă. Atunci, de ce să nu fie şi Serghei scump?

Virusul care însănătoşeşte

Sigur, judecata de afaceri n-are legătură cu impulsul umanitar. Nu poţi pune într-un cântar al balanţei foametea din Africa şi în celălalt salariul lui Ronaldo. Sunt realităţi diferite din planuri diferite. De când e lumea lume, unii s-au lăfăit şi alţii au răbdat. Oricât de cinic ar suna, huzurul şi suferinţa fac parte din valutele vieţii ăsteia în care ai tot mai mult hazard şi tot mai puţin Hazard.

Iar pandemia va pune stavilă desfrâului din fotbalul mare acolo unde bunul-simţ şi o anume etică a preţurilor n-au avut nicio şansă. Însănătoşirea fotbalului prin boala planetei – iată un paradox memorabil.

Păr smuls de pe chelie

Al doilea avantaj e al privitorului din fotoliu, căruia i se oferă conserve cu trecut. Nu e rău deloc. Dacă tot nu ştii când se va juca primul meci, bine că poţi să te refugiezi între amintiri. Şi, slavă Domnului, ai Cupa Mondială, Liga Campionilor, campionatele puternice şi sectorul autohton. Sigur, ai şi amintiri care îţi sărează sufletul, cum e meciul cu Suedia din 1994.

Dar şi comicării amuţitoare, ca faza-cheie din „sfertul” de Cupă Mondială Franţa-Brazilia din 2006. Atunci Zidane bate o lovitură liberă şi Henry marchează din cinci metri, pentru ca la reluare să se vadă că omul lui de marcaj, Roberto Carlos, stă în afara careului şi îşi potriveşte tacticos jambierele.

La naţională şi la club

Tot din fotoliul retrospectivelor mai observi un lucru: marile naţionale sunt în scădere. Italia, Franţa, Anglia, Germania şi Spania de azi par mult sub nivelul pe care-l aveau în perioada 1994-2012. Argentina şi Brazilia, la fel. Printre excepţii poţi să numeri Croaţia şi Uruguay, dar se ştie care e rostul excepţiilor.

Prin contrast, marile echipe de club îşi păstrează valoarea şi valorile. Bayern, Barcelona, Juventus, Real, Liverpool, Atletico şi altele sunt dovezi de zi cu zi. Există şi aici excepţii. PSG e un titan recent, iar Manchester United alunecă pe tobogan.

We Löw you, Mesut
Parcă şi răbdarea noastră suferă mai puţin când calmantele sunt meciuri cinematografice. Aşteptăm cu înfrigurare şi privim cu căldură, asta e reţeta. Până la un Voluntari-Sepsi, ne consolăm cum putem. Revedem un Bayern-Borussia sau un România-Columbia.

Şi râdem de criza de nervi a lui Joachim Löw în semifinala din 2014 cu Brazilia, când după o ocazie ratată de Özil, în loc să fie 8-0 pentru Germania, s-a făcut 7-1. Într-un meci în care, dacă ţineţi minte, parametrii de joc au fost în favoarea Braziliei.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

makensen (18 comentarii)  •  13 aprilie 2020, 13:25

Fara indoiala ca atitudinea lui R. Carlos e pasiva si nepotrivita la golul lui Henry, dar sunt mai multi care dorm pe linia lui 16 metri, imi pare un soi de detaliu tactic care nu le-a iesit. Sesarul are deci o circumstanta atenuanta, nu m-as grabi sa-l arat cu degetul ca pe un miserupist oarecare.

mg (227 comentarii)  •  13 aprilie 2020, 13:39

..cam la fel a fost și criza bulbilor de lalea din Olanda, al căror preț crescuse pe la 1600 dincolo de limitele bunului simț, iar la un moment dat au ajuns să nu mai valoreze nici cât o ceapă degerată.. Mulți au revenit atunci pe pământ cu lacrimi în ochi, fără să fi călcat în prealabil (din greșeală) pe vreun bulb.. Revenind la oile noastre, la acel 7-1, comic a fost și atacul brazilian deși a dat un gol de Oscar(dos Santos Emboaba Júnior..etc șamd..) care juca undeva prin China. Fred(un fel de Flinstone) a fost chiar mai hazliu.. Și-n final, apropo de a fi sau a nu fi, mi-a plăcut zilele astea zicerea unui medic : "M-am contaminat de viață-ntr-o zi, când m-am născut și de-atunci am rămas pozitiv" Sănătate !

aciduzzo (101 comentarii)  •  13 aprilie 2020, 15:18

,,Însănătoşirea fotbalului prin boala planetei''....suna frumos. Dar nu cred ca se poate pune in discutie o insanatosire a fotbalului cu referire la scaderea preturilor...de transfer...de cumparare....marketing...etc...Este adevarat...o ajustare (ca sa folosim un termen des invocat de mai marii nostri atunci cand nu mai stiu pe unde sa scoate camasa la intrebarile presei ,,nemiluite'') este clar ca va avea loc. Si mi se pare firesc, pentru ca prea devenisera aberante sumele care se invart in fotbal si impicit in jurul lui. Numai ca toti...dar absolut toti cei implicati in acest fenomen social numit fotbal, imediat dupa pandemie si ma refer aici mai ales la patroni, nu vor mai sti ce sa mai faca pentru a-si scoate parleala. Se vor potoli lucrurile cateva luni, un an.... si apoi se intoarce totul de unde ramasese. Ce mi se pare mie interesant domnule Paraschivescu , este ca, in opinia mea, planeta este intr-adevar in boala. sau mai corect spus planeta este in boala mai demult ....boala care a fost adusa tot de om evident prin samavolniciile pe care acesta i le administreaza cel putin de vreo suta de ani incoace. Numai ca....omul...care acum da din colt in colt cu corona asta....vai saracul om...ce se face el acum!!! Ca crapa!!! Vai ce ne face planeta...natura....aerul...cine vrei si cine nu vrei....omul...nimic. El s-a comportat si se comporta PERFECT cu acest pamant! PERFECT! Nu cumva....tocmai acest pamant...exact acum in aceasta perioada el nu cumva se vindeca in conditiile in care omul il lasa sa respire si el putin??? Acum, in aceasta perioada, ca vrem sau nu vrem, Pamantul se vindeca! Usor usor!! Noi oamenii nu ne mai vindecam in veci...de rautate...de trufie.....de hotie si coruptie...de fuga dupa averi ...de marlanie si tupeu...de minciuna si ipocrizie...de cate si mai cate si mai cate!!! Si apropos...domnule Paraschivescu, facand referire la frumoasele ,,calitati'' umane de mai sus.....ca sa citez un clasic in viata........de la sparanghel se ia corona??????

motanul incaltat (65 comentarii)  •  13 aprilie 2020, 18:57

Ce a fost comparatia cu cintarul, intr-o parte fiind cistigurile ale lui Ronaldo -un alb-si in parte cealalta -foametea din Africa-negri. Ati dat puternic cu bita in balta si ati stropit tot ce era in jurul dumneavoastra. Didier Drogba -un negru - nu s-a nascut in City-ul Londonez chiar daca l-a vizitat de multe ori cind juca in Anglia si locuia intr-un carier select al Londrei-Chelsea ci in mijlocul Africii. Iar conturile sale au cifre cu multe zerouri. Sadio Mane alt multimilionar -nici el nu s-a nascut in puful aristocratiei engleze ci in foametea , saracia si praful Africii. Si el are de asemeni in cont cifre cu mult prea multe zerouri. As putea continua cu un presedinte al Africii care cu citva timp in urma juca pe la AC Milan si a contat fff mult ca apoi sa ajunga presedinte. Poate un mic dictator local.Nu treiam intr-o lume corecta-ok-dar negri astia pe care-i deplingeti au atitia bani incit daca si-ar pune o suta de dolari in fiecare pagina a cartilor citite de dumneavoastra sau oricare dintre noi tot ar mai ramine cu ceva banuti....

nypd (8 comentarii)  •  13 aprilie 2020, 19:19

Cartitor din fire, am gsit doar un "offside" semantic: " huzurul şi suferinţa fac parte din valutele vieţii ăsteia"; sunteti sigur ca sunt "valutele" si nu "volutele"?

ACB (1 comentarii)  •  13 aprilie 2020, 20:19

Sunt gata sa fac pariu ca lucrurile nu vor sta asa.Fotbalul va exacerba toate pasiunile,ma rog,stiti cum este cu fructul oprit...

Freddy RE (2 comentarii)  •  13 aprilie 2020, 21:03

À quelque chose malheur est bon / Every blessing is a curse... Cine ar fi crezut ca dintre francezi si americani, primii sunt optimistii...?

ionescu (1 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 9:13

nu stiu, franta si chiar anglia imi par un pic mai bune decat acum 20 de ani (desi franta avea echipa excelenta si atunci). italia si germania, clar ca sunt departe de ce erau. oricum, era vorba aia, ca nu mai exista echipe mici. eu zic altfel: nu mai exista echipe mari (ma refer aici la nationale).

Observator (243 comentarii)  •  14 aprilie 2020, 12:19

@ the_gunner Sper ca sunteti bine, sanatosi si cu pofta de viata (cand se va reveni la normatilate, atat cat va fi posibil). Ce spun autoritatile australiene in legatura cu aceasta revenire? Am vazut ca i-ati replicat lui C. Geambasu; bine ati facut ca i-ati reamintit de existenta grupului AC/DC, omisiune pentru care n-are vreo justificare. Mie-mi plac ambii vocalisti, dar acum il ascult mai mult pe Scott! Mai mult decat preferinta domnului Geambasu pentru anumite grupuri, ma nedumereste instabilitatea dovedita; schimband niste impresii (pe vremea cand puteam scrie pe blogul sau), dumnealui il evidentia in mod deosebit pe S. Wilson (fondatorul Porcupine Tree). Saluta aparitia unui nou album al muzicianului si ne-am mentionat preferintele in privinta pieselor acestuia, usor diferite, lucru firesc; totusi, dupa doar cateva luni, mi se pare ca nu-l mai are in gratii, ca si pe multe (aproape toate) dintre grupurile anilor 60-70! Odata ce-ti placea o trupa, nu te dezici de ea peste noapte, pretextand ca ar fi vorba despre schimbarea stilului! Adevarul este ca ziaristul respectiv nu mai crede in performerii de o anumita varsta, fie ca este vorba despre tenis (astepta cu nerabdare sa nu mai castige cei 3 din fruntea ATP, ci unii impertinenti si aroganti tineri jucatori), fotbal (cei mai buni sunt cei de 20-22 ani, care n-au minte si experienta, in timp ce cei trecuti de 30 ani nu mai pot fi luati in seama!) sau, desigur, muzica! Mai avea dansul o idee traznita, potrivit careia muzica clasica sau jazz-ul n-ar fi la nivelul rock-ului si ca cei care mai asculta aceste genuri o fac din snobism! In legatura cu materialul de pe acest blog, as zice ca Milinkovic-Savic si Ozil nu sunt cele mai potrivite exemple; de ce nu ratangiul, simulantul si supraevaluatul Sterling in loc de sarb? Cum posta cineva pe aici, consider ca Franta si Anglia nu sunt mai slabe decat acum 20 ani; ce-i drept, Franta de atunci avea un exceptional "decar", dar ultima campioana mondiala are destui jucatori versatili (in special Pogba si Griezmann, care pot schimba tempo-ul), rapizi si eficienti! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  15 aprilie 2020, 4:57

@Observator. Sănătos,voios,voinic cum se zice pe la noi .Sper din toată inima ca și pe partea Dvs lucrurile stau la fel .Guvernul nostru se menține pe linia obișnuita.Adica totul non stop pt a ajuta populația sa treacă cu bine peste încercare.Centrele noastre de carantina sint foarte bine echipate,iar doctorii și asistenții au toate condițiile necesare.Financiar,nota 10+ .Cei ce și-au pierdut jobul primesc $750 pe săptămâna pina la ridicarea stării de urgentă.Sau 75% din salariu .Depinde care e mai mare .Poate ați observat ,detinem recordul pt cel mai mic număr de victime ,sub 100.Aceasta și datorită nivelului ridicat de responsabilitate civică .Oricit de “țărănoi “ (bogan) e cunoscut australianul afara ,cind e vorba de făcut și împlinit ceva ,el e acolo cu tot sufletul .Jos pălăria ! CIT despre Geambașu ,asta are urechi înfundate cu ceara.Adica afon ! Muzica este ,după vorbire,al doilea mare dar pe care l-a dat D-zeu rasei umane.Nu toți avem in noi acest simt minunat .Eu am fost ,prin originea mea etnica (ADN) ,binecuvântat cu un simt al ritmului excepțional .Din aceasta cauza am putut aprecia performanța excepțională a lui Malcolm Young ca ritm guitarist .Cel mai bun ! Am afirmat și confirmat de alții la fel de bine,ca Waters este nr 1 al secolului trecut .A fost intr-o continua divergenta de opinii cu Gilmore .Interesant e ca,după separare ,acesta din urma a aplicat ideile primului .Caz concret,improvizația din “Comfortable numb”. Faceți o comparație între The Wall și Pulse .Prima e așa cum a vrut Gilmore ,a doua cum a conceput-o Waters .Mai apoi ,comparând productiile, nu se poate apropia nici pe departe “On a Island “ -Gilmore de“Flickering Flame”-Waters .Nu contest meritele lui Gilmore ca instrumentist ,dar mintea,spiritul și sufletul grupului a fost Roger Waters .Pacat ca acum omul suferă de o boala necruțătoarea,palsy syndrom,dar cred ca datorită spiritului sau de luptător va învinge boala .Sa auzim numai de bine și multasanatate !

Observator (243 comentarii)  •  15 aprilie 2020, 14:24

@ the_gunner Ma bucur sa aflu ca sunteti bine si ca ganditi pozitiv! Siu ca in Australia s-a procedat corect, preventiv si ca masurile de siguranta au functionat, la fel ca si sistemul sanitar! Pe aici lucrurile stau ceva mai rau decat la dvs. in privinta deceselor, dar mult mai bine decat in alte tari! Sincer, cred ca se pot reincepe multe activitati in 4 saptamani, n-are rost sa se mai traga de timp la nesfarsit! Imi plac cele 2 grupuri la care va referiti si prefer sa nu intru intr-o disputa in privinta celor 2 lideri ai Pink Floyd; sa stiti ca ascult aproape zilnic High hopes, o piesa exceptionala din toate punctele de vedere! M-am mai pus la punct cu muzica noilor grupuri propuse de dl. Geambasu si de catre unii cititori, dar voi face comparatii si intre anumite albume/piese ale unor trupe legendare! Orice s-ar spune, mi-e dor de fotbal, dar de cel jucat, nu doar de cel povestit sau transmis in reluare! Oricum, ar fi trebuit sa se uite bine la aceste reluari tinerii, sa vada ca fotbalul n-a inceput si nu se va sfarsi cu Messi, C. Ronaldo, Neymar, de Bruyne, Hazard si Haland jr! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  15 aprilie 2020, 23:45

@Observator. Ce părere aveți ? Vrem sa-l aducem pe Thomas Partey.$45 mil,iar ca sa balansăm plata îl vom oferi pe Lacazette .Personal,consider mișcarea greșita .Mijlocul nostru defensiv ,cu Guendo,Torres,Xhaka și ceva negri mititei,e destul de bine echipat,dar un virf de rasa nu e niciodată prea mult .E drept ,Thomas e peste tot ce avem noi,dar despărțirea de Lacazette nu trebuie făcută .Sau de Aubameyang .Amintiti-va de despărțirea de RVP la aceiași virsta și ce urmări a avut.Mai vrea Arteta sa aducă un alt portar neamt de care n-am auzit de la Munich1860 .Cred ca Martinez e copt pt PL . Nu degeaba cei de laAFA îl considera bun de naționala.Sper și cred ca viitorul campionat va fi unul in care noi vom fi o forța,iar Emiratele va deveni o fortăreața ,cum a fost Highbury .Inca nu sint convins de Arteta și nici nu știu ce vrea .Material are ,bani are,condiții excepționale și,mai ales,sprijinul conducerii.La ultimul capitol Emery a fost deficitar.De aceea schimba atit de des sistemul in disperarea de a obține ceva rezultate .I se amintea zilnic de ce salariu avea și ce rezultate obtinea .Presiune de zeci de kilobari ! Și eu sint aproape disperat sa văd sport in direct .Am revăzut cum am pierdut un campionat .Stiti , meciul acela de la Newcastle unde aveam 4-0 la pauza,iar mai apoi am luat-o 5-4 .Acolo a început declinul ,iar călăul nostru a fost Abu Diaby .Ma rog,parte din istorie .Am pierdut contactul cu noul val de rock .Ar fi posibil sa se nască grupuri de corifei noi ca in anii ‘70,dar,mărturisesc,nu mai am puterea sa m-a entuziasmez așa ușor .Inca o data,sa fiți sănătoși cu toții !

Observator (243 comentarii)  •  16 aprilie 2020, 13:23

@ the_gunner Multumesc pentru vesti si ma bucur ca sunteti bine, sanatosi, voinici! Totusi, nu mi incanta un nou jucator din Spania, o inventie de-a lui Arteta! Nu stiu, acesti antrenori spanioli incearca tot felul de "implanturi" ale unor iberici (sau fotbalisti adusi din La Liga), care, in mare parte, esueaza! Thomas este o forta a naturii, dar nu-i atacant, iar Lacazette trebuie pastrat si sa i se ofere mai multa incredere! RVP, transformat de catre Wenger intr-un varf veritabil, ambidextru (lucru rar la cei de picior stang), va ramane in istoria clubului, alaturi de alti olandezi (Overmars, Bergkamp), unii fracezi (Vieira, Henry), doi spanioli (Fabregas si Cazorla, in timp ce Arteta a avut o contributie mai mica) si multi englezi, asa ca Lacazette, desi imi place, nu poate face parte din acst grup de elita! Dintre cei de astazi, poate Aubameyang sa parvina la acest statut, nu Emery, Arteta si nici Thomas! Apropo de Emery: citesc cu stupoare ca ar fi dorit la AC Milan! Nu s-a convins toata lumea ca acesta nu poate performa decat in Spania?! Da, acest Arteta (aflat dupa locul 50 in topul celor mai buni fotbalisti din istoria lui Arsenal) se bucura de mult prea multa incredere din partea conducerii; cu ceea ce a demonstrat pana acum (cum sa fii eliminat de Olympiakos, dupa ce in precedentul sezon s-a jucat finala Europa League?!) si cu proiectele sale de investitii ma conving tot mai mult ca este un antrenor prea mic pentru clubul din N Londrei! Prin urmare, nu-mi fac iluzii in legatura cu tot mandatul lui, nu numai in privinta sezonului viitor! Desi gandesc pozitiv, ceea ce se intampla de catva timp la Arsenal nu ma multumeste absolut deloc! Imi amintesc de acel meci de la Newcastle, insa n-a fost singurul care a dus la pierderea acelei editii de PL; au fost situatii asemanatoare si in alte sezoane, in care AFC arata valoare si era bine pozitionata, dar lipsa de concentrare a unor fotbalisti si de inspiratie din partea lui Wenger duceau la ratarea obiectivului inca de pe la finalul iernii! Sa auzim numai de bine, mai ales in privinta pandemiei si a reluarii vietii normale! O.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  18 aprilie 2020, 15:21

Foloase ? - cineva n-a pus ghilimele. --- Pentru cam a cincea oara – am cam patru-cinci dovezi ca ti-am citit ultimele compuneri jalnice si totusi ti-am scris – iesi tata la aer ca ai nevoie. OK, iti iei malaiul, cuvenit e drept, sa zicem ca nu stii cine citeste si cine ce scrie, fie ca te urmareste secu, ca ai alta treaba, ca ti se filiie desi stim ca de uragan ai avut mereu nevoie ca sa ti se filfie ceva ... dar macar poti afla cine iti pune poza care ma face sa vomit. Tie nu-ti piere pohta de mincarea cind vezi poza aleasa ? Nu ? OK, treaba ta maestre. Ce pohtesti o sa si primesti.

the_gunner (4 comentarii)  •  20 aprilie 2020, 9:00

@Observator . Mare zi ! Nici o infecție ,nici o victima ! Mergem spre normal !

the_gunner (145 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 4:55

@observer . Se redeschid scolile. Profesorii și învățătorii testați obligatoriu înainte de reînceperea cursurilor . Deci astea sint prioritățile australiene .Asistentii și medicii ramin cu salariul de acum,25% plus fata de acum 2 luni . Prim ministrul-lauda cum magna,chiar și de la opoziție .Se crede ca la 10 Mai se va relua viața normala .

Observator (243 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 10:17

@ the_gunner Ma bucur pentru dvs. si, in general, pentru societatea din Australia! Totusi, mi se pare ca este cam mare diferenta dintre zilele cu 0 cazuri de noi infectari si de decese si data la care se preconizeaza sa se revina la viata normala! Cand se va relua si fotbalul? La noi, situatia este inca incerta, chiar daca s-a micsorat numarul cazurilor de noi contaminari; daca este sa dau crezare si unor zvonuri, atunci starea de depresie se accentueaza. Inteleg ca se induce o teama (fireasca, pana la un punct, pentru a asigura respectarea restrictiilor/masurilor) in randul populatie, insa exagerarile nu-si au rostul! Sa auzim numai de bine si multa sanatate! O.

Comentează