Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Break a leg!

Riscă Spania să joace împotriva lui Florin Andone?

Permalink to Break a leg!
luni, 26 august 2019, 10:36

Când confunzi sensul propriu cu sensul figurat, rişti să se fractureze ceva. De exemplu, piciorul. Florin Andone încă n-a aprofundat stratul figurat al englezei şi n-a aflat că „break a leg!” înseamnă „succes!” sau „baftă!”.

Agresiunea lui Andone împotriva lui Yan Valery e continuarea unui şir de brutalităţi pe care, în dulce ipocrizia noastră, le alintăm uneori drept „dârzenie”, „spirit combativ” sau, şi mai şi, „agresivitate pozitivă”. Nu foloseşte nimănui limbajul flauşat sau patriotard, fiindcă, vezi Doamne, Andone e român de-ai noştri şi nu trebuie descurajat prin cele străinătăţuri. Trebuie spus ferm: Florin Andone e un fotbalist cu prea multe intrări primitive. Dacă pentru faulturile de acest tip s-ar întocmi cazier, Andone şi-ar petrece mult timp în ceea ce limba lui Shakespeare numeşte „a correctional facility”.

Cartonaş roşu, pătrăţel la fel

Nu poţi face din dăruire alibiul faultului rudimentar. Cheltuirea energiilor pentru echipă nu înseamnă coate în gură şi crampoane pe tibie. Bineînţeles, Andone nu e primul fotbalist care colaborează cu ortopezii. Şi nu va fi ultimul. Şi chiar dacă, procentual, majoritatea rupătorilor de oase se aleg dintre fundaşi, istoria fotbalului reţine destule cazuri de atacanţi (români sau nu) care şi-au scos din joc adversarii prin faulturi pe care cei slabi de înger nu au voie să le vadă. La Andone şi la alţii ca el, cartonaşul roşu din mâna arbitrului se înfrăţeşte cu pătrăţelul roşu pe care-l pui în colţul din dreapta jos al televizorului. Copiii au voie să vadă mai degrabă filme horror decât meciuri cu Andone. În „Masacrul din Texas” ştii măcar că e vorba de trucaje. Când joacă Andone, nu e nimic regizat. Şi nici nu ştii când se transformă piciorul adversarului într-o grisină pe care bocancul o rupe fără milă.

Tibie la tavă cu salată de crampoane

Din fericire, Yan Valery a scăpat cu bine după întâlnirea cu Andone. Presa din Anglia l-a crucificat pe făptaş – şi pe bună dreptate. Recidivele de acest tip nu pot invita la clemenţă. Şi e de sperat că selecţionerul Cosmin Contra va trage nişte concluzii după ce va (re)vedea apariţia acestui băiat manierat în afara terenului şi sălbatic pe gazon în Brighton & Hove Albion-Southampton. Nu de alta, dar nu poţi avea pretenţii să învingi Spania cu un vârf care a înscris atât de puţin la naţională şi care te poate lăsa în zece oameni la prima gambă, pulpă, gleznă sau tibie care i se pare îndeajuns de crocantă.

Familia Bundy. Astăzi, urmaşii lui Ted

Lăcătuş sau Ganea, alţi apostoli ai brutalităţii şi ai osului sfărâmat, au avut la rândul lor victime spitalizate după episoade asemănătoare. Unii chiar au pus cruce fotbalului după ghinionul de a-i avea adversari. Dar măcar în dreptul lui Lăcătuş sau Ganea stau calificări, trofee, goluri importante şi alte elemente care acoperă în parte grozăvia gestului. Andone, în schimb, nu-şi poate masca sărăcia ofensivă aşternând peste ea o cortină a performanţei. E un fotbalist binevoitor şi harnic, dar periculos deopotrivă pentru adversari şi coechipieri. Să fie clar, faptul că alergi şi dai din coate nu ajunge. Disponibilitatea, fie ea şi generoasă, nu te absolvă de vina violenţei. Florin Andone nu poate invoca rătăcirea de o clipă, câtă vreme episodul din meciul cu Southampton e „modus operandi”. Sigur, şi Diego Costa e agresiv. Numai că asta nu-i micşorează vinovăţia lui Andone. Faptul că a existat un Ted Bundy nu face din Râmaru un ins afabil.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Kamouniyak (1 comentarii)  •  26 august 2019, 11:15

Nu stiu daca ati vazut intrarea lui Kyle Walker din meciul Bournemouth-Man City. De 10x mai dura si cu mai mare intensitate a talpii pusa pe adversar. Si nu i s-a dat decat galben. De ce aceasta animozitate fata de un atacant roman care incearca sa recupereze si e un exemplu bun in acest sens? Revedeti faza, nu a avut intentie sa pina talpa pe adversar. E o miscare pe care o fac multi atacanti atunci cand vor sa protejeze. E o rasucire si o intoarcere cu soldul in adversar. L-a atins din greseala cu talpa foarte usor, pe pulpa, nu pe tibie.

Lup (1 comentarii)  •  26 august 2019, 11:20

Una e agresiv, alta e violent. Noi am avut mai mulți jucători violenți decât agresivi. Cel mai corect e ca la fiecare accidentare provocată prin violențe (intrări cu talpa, intrări de la spate, intrări cu piciorul ridicat), agresorul să fie suspendat pe durata indisponibilității victimei.

tindala (1 comentarii)  •  26 august 2019, 11:54

Pe cine a mai accidentat Andone?In Premier League se permite jocul"fizic"-de aceea a si fost achizitionat de Brighton-iar la loviturile cu cotul e greu de dovedit intentia!De aceea se sanctioneaza cu"rosu"!Iar Andone-asa "primitiv" cum e el- a fost goleador in Segunda!Si sa nu uitam ostilitatea presei engleze fata de romani!Iar noi,gata sub mimetismul politicaly correctIar bagam o...delatiune!Ca la nationala nu e bun ala,ca sa lase locul lu'ala!

robertino2 (8 comentarii)  •  26 august 2019, 12:01

Oamenii de fotbal vor sari in apararea agresorului, ca intotdeuna. Ca e baiat bun, ca e combativ, bla-bla-bla. Dau scris ca va fi convocat de Contra.

Iobagul (1 comentarii)  •  26 august 2019, 12:43

Stimate domnule Paraschivescu, presa engleza da cu jucatori de pamant, printre meandrele stiletului inmuiat in cerneala, doar cand nu sunt ai lor! Si slava Albionului are cu ce "se mandri"... Roy Keane, Paul Gascoine, Lee Boyer, ca sa enumar doar cativa rupatori de oase celebri! Sa il pomenesc pe stimatul Graeme Souness care era sa ii fie cioclu lui Rotariu? L-as adauga pe lista la loc de onoare pe Sergio Ramos, stiindu-va simpatia pt Real. Sigur, asta nu scuza cu nimic gesturile lui Andone, dar cei de sus merita o carte a brutalitatii, nu un articol...

Urod (17 comentarii)  •  26 august 2019, 16:35

Nici Lăcătuș si nici Ganea nu sunt de scuzat, indiferent de cine au fost....nimeni nu trebuie sa fie rupt pt ca au avut ghinionul să aibe asemenea adversar...asemenea jucători, ca și Andone , trebuiesc scoși din fotbal...darzenie nu inseamna rupere de oase, primitivismul este in legatura directa cu asa ceva. Dacă nu se schimba urgent ceva in regulament, vom mai vedea asemenea brute pe teren.

Urod (17 comentarii)  •  26 august 2019, 16:50

@Lup....nu este suficient, sa mai plateasca si jumătate din contract pentru ca asemenea intrări criminale termina carierele multor jucători.

Adi (1 comentarii)  •  26 august 2019, 17:19

Aia cu ,,afabil,, de la final e cam ca ....,, bata in baltă,, Ai căutat sa închei apoteotic dar nu prea ti-a iesit. Eu am inteles unde ai vrut sa bați dar tot nu merge.

GopoSapiens (2 comentarii)  •  26 august 2019, 18:21

Premiul Bumbescu pe această săptămână este decernat lui Andone...

cicero (13 comentarii)  •  26 august 2019, 19:22

Sunteti prea dur cu baiatul asta,atata poate el

Toader (25 comentarii)  •  26 august 2019, 20:02

Ziariștii văd paiul din ochiul nostru, fie că e, fie că nu, dar nu văd bărna... A fost o vreme cînd credeam că ocărîtul românilor e doar slăbiciune omenească sau/și „trafic internet”. Azi n-o mai cred.

Adi (3 comentarii)  •  26 august 2019, 20:08

Eu cred ca l-a enervat Fernando, sau cum il cheama pe *** al lui de coechipier, cu piedica aia si a rabufnit abia momentul ala... O legatura are sigur...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CCC (9 comentarii)  •  26 august 2019, 21:38

1 - cred ca sunteti prea dur cu Andone, nu ca nu ar trbui dojenit pentru ce a facut. 2 - performanta nu scuza violenta. Daca trofeele lui Lacatus sau cele ale lui Ganea ii indreptatesc sa dea la oase, atunci un campion mondial ar avea dreptul la rupt intre 3 si 5 picioare pe meci!

ManX (28 comentarii)  •  26 august 2019, 22:07

L-am apreciat mult pe Andone dar a devenit o mare dezamagire. Am remarcat de când juca în Spania " dârzenia" actiunilor sale mai ales în lupta umar la umar cu adversarul în urmarirea mingilor trim ise în adâncime. Regulat la limita regulamentului...dar cu timpul am început sa le interpretez ca fiind o carenta în controlul balonului. Adevarul este ca nu este :) un jucator technic.

ManX (28 comentarii)  •  26 august 2019, 22:11

Iar, Break a leg, este mai mult valabil pe Broadway. Noi cu toata sectia de ortopedie pe teren suntem "de comedie"avem sanse mici sa batem Spania.

nebulaEXE (4 comentarii)  •  27 august 2019, 6:56

V-ati luat de Andone, de Lacatus sau de Ganea. Hagi e din nou protejat, desi l-a scos pe Conte din fotbal. Despre regi si printi numai de bine, din pacate.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 august 2019, 8:22

@nebulaEXE Nu "m-am luat", am scris. I-am protejat cu această ocazie şi pe Dan Alexa, Nobby Stiles, Pietro Vierchowod, Alexandru Nicolae, Graeme Souness şi alte câteva sute de fotbalişti care au comis durităţi. Pe o pagină de Facebook mi se reproşează, tot fără argumente, că-l atac pe Hagi. Dacă vreţi să faceţi procese de intenţie, poftiţi. R.P.

Paul R (1 comentarii)  •  27 august 2019, 9:38

Condamn și eu gesturile de genul, dar aș atrage atenția asupra unei statistici interesante: acesta e al doilea cartonaș roșu încasat de B. Andone în 200 de meciuri de cupa/campionat. Primul l-a primit în 2012 la România U19. Deci întradevăr e la limita ca agresivitate, dar în 200 de meciuri pe meleaguri străine eu zic că nu e mult 1 cartonaș roșu. Și cum s-a spus mai sus au fost mulți bonebreakeri și mai celebri și mai nemiloși.

cornel (1 comentarii)  •  27 august 2019, 11:38

Dacă veți viziona meciurile echipei naționale, veți putea observa că în extrem de multe cazuri lupta pentru minge care îl implică pe Andone este fault. Acest băiat nu înțelege că a te lupta pentru balon, a fi agresiv, nu înseamnă să faultezi. Prin faulturile pe care le face, dă o gură de oxigen fundașului care era pus sub presiune. De asemenea, toți ceilalți colegi ai lui care fac pressing aleargă degeaba. Păcat că nu se poată cizela și nu are un nivel intelectual care să îi permită să judece corect fazele.

jos_cenzura (22 comentarii)  •  27 august 2019, 22:15

Fotbalul modern înseamnă forța și viteză, nu... fotbal. Jucători de genul Andone, Pușcaș, Gnohere etc nu trebuie sa știe cu mingea mai deloc, ci mai degrabă cum să câștige un umăr la umăr, cum să facă pressing, cum să sprinteze 90 de minute etc. Cât timp rămâne la modă (că este o modă) acest tip de fotbal, vom vedea mulți jucători precum Andone, iar ambulanța nu va lipsi de pe marginea terenului. Numai boemii țin minte ce însemna jucător de fotbal profesionist - care știa să lovească bara cu mingea în mișcare, sau care știa să dribleze un adversar.

?????? (72 comentarii)  •  28 august 2019, 18:28

@Remarcați și faptul că Adrian Petre a înscris două goluri în etapa anterioară din prima ligă din Danemarca, ?

the_gunner (145 comentarii)  •  30 august 2019, 0:34

Prin anii '80 am prins Spania de doua ori in calificari .Principala noastra grija a fost sa le scoatem din joc atacanții .Sa nu pierdem acasă.A treia oară s-a schimbat trendul .In 15 min Lăcătuș si Bölöni ii scot afara pe fundasii centrali,iar Camataru aproape reușește sa-l facă pe Zubizareta.Lacatus i-a rupt tibia lui Camacho ! Rezultatul ? In min 35 conduceam cu 3-0 .Pentru cei ce au văzut CM '66 .Vi-l amintiți pe Nobby Stiles ? Tot campionatul a "rupt" totul in fata sa,dar in finala a fost magnific .Si-a pierdut prin iarba lentilele de contact si dantura falsa,dar a facut un joc curat de antologie.La sfirsit ,miop si știrb ,arată ca un personaj din filmele de groaza de atunci .In opinia mea este cel mai mare mijlocaș defensiv.Poate Cerezo il mai concura ,sau Zito ( vezi finala Brazilia -Suedia '58) .Ca Andone e"dur"? Nu contează prea mult (si Roger Mila a fost ),principalul e sa dea goluri .Duritatile se uita,golurile ramin .

the_gunner (145 comentarii)  •  1 septembrie 2019, 20:54

@Observator . Tocmai s-a terminat meciul si rezultatul n-as spune ca ma nemulțumește.Omul nr 1a fost indiscutabil Guendouzi ,iar nr 2 a fost Lorris .Acesta a devenit coșmarul nostru .Guendouzi a arătat cum trebuie sa joace un mijlocaș adevărat,atit in apărare cit si in atac . Torreira nu rezista 90 min in ritmul pe care si-l impune singur la început.Xhaka a fost catastrofal si cred ca ,in mod normal,va ramine lung timp pe banca .In apărare ,la primul gol , Sokratis a facut o greșeala de începător .N-avea ce caută la centru sa sara la cap,iar mai apoi sa stea pe ginduri dacă sa se reîntoarcă in careu ,sau sa aștepte o intercepție .La al doilea ,Xhaka a căutat cu luminarea cartonașul roșu . In rest Aubameyang a fost pe nicăieri,Mkhytarian e terminat,iar DannyC trebuie sa înceapă fiecare meci .Emery e un măgar incapatinat ! Întotdeauna ne arată cit fotbal știe,sau mai degrabă,cit nu știe .Bine ca n-am pierdut !

Observator (243 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 7:09

@ the_gunner Ma asteptatm sa fiti (fii) mai dur vis-a-vis de evolutia echipei si, mai ales, a unor jucatori. Eu sunt complet nemultumit de rezultatele ultimelor 2 meciuri, care ne plaseaza deja la 5 puncte distanta de LFC! Mai grav este ca punctele respective au fost pierdute in dispute cu contracandidate la primele 4 locuri! Tottenham a fost destul de slaba cu City si cu noi, insa de un pragmatism uluitor, castigand 2 puncte nesperate; punctul obtinut pe Emirates a fost facilitat de greselile lui Sokratis, Leno si Xhaka (un gafeur notoriu, asa cum am precizat si anterior). Lacazette si Aubameyang n-au fost la cel mai bun nivel, insa macar au marcat; Pepe, in schimb, a fost din nou dezamagitor (putin spus). Armeanul nu are ce cauta in fotbalul englez (a dezamagit si la United), iar Ceballos este lent si cam egoist; sper sa joace altfel in partidele in care este titular, putand fi util mai ales pe teren propiu, pentru a coordona atacul. Cele 3 reprize vazute (una de pe Anfield, dupa cum am si scris) n-au fost catastrofale, ci de o ineficacitate suparatoare, atat in aparare, cat si in atac; sper ca Emery va folosi pauza ce urmeaza pentru a gasi cea mai buna formula de echipa si pentru a-l responsabiliza pe risipitorul Pepe! Oricum, spaniolul nu-si merita locul la un club atat de mare din fotbalul britanic! Sa auzim de mai bine! O.

Comentează