Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Toulouse şi „to lose” 

Chindia-CFR Cluj sau evadarea în trecut

Permalink to Toulouse şi „to lose” 
luni, 5 august 2019, 1:16

Cuvintele se prind în dans şi mintea fiecăruia dintre noi le poate fi coregraf. Uneori dansul e poznaş, ca atunci când obţii Waterloo din „water” şi „l’eau”. (Mihai Stănescu a pus aşa ceva pe un tricou, semnalând astfel întâlnirea dintre Napoleon şi ceva care numai apă de ploaie belgiană n-a fost.)

Când cuvintele dansează
Alteori, dansul cuvintelor e un vals prin sălile de bal ale trecutului, când invitaţiile curgeau şi toată lumea îţi admira stilul şi manierele. „To lose”, de pildă, înseamnă „a pierde”, pe când „Toulouse” înseamnă România-Anglia 2-1 la Cupa Mondială din Franţa 1998. Mai avem însă noi, cei de astăzi, vreo legătură cu ziua aceea de 22 iunie?

Un haiku vizual
„Da, mai avem”, vorba poetului. Ea stă în inspiraţia unui operator, care pune camera de-a lungul tuşei după al patrulea gol marcat sâmbătă de CFR, la Ploieşti, în poarta Chindiei. Cei doi antrenori întorc spatele terenului şi se îndreaptă simultan spre bancă. Dan Petrescu jubilează, cu mâinile ridicate deasupra capului. Viorel Moldovan îşi mestecă decepţia şi se trage cătrănit de tricou. E o secvenţă de o secundă, un haiku vizual, o legătură între prezentul gri şi trecutul policrom. Căci Petrescu şi Moldovan, nu alţii, sunt cei care, în miezul verii lui 1998, le-au făcut englezilor legătura dintre Toulouse şi „to lose”.

Soartă ghiduşă, şanţuri pe frunte
Au trecut de atunci 21 de ani cu mai multe dezamăgiri decât bucurii şi cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Toboganul pe care circulă fotbalul din România e abrupt şi nu i se vede capătul. Noroc cu memoria şi cu arhivele. Noroc că ne putem întoarce în timp şi putem revedea ghiduşia sorţii: poarta Angliei e perforată de doi români care joacă în Anglia. Moldovan la Coventry, Petrescu la Chelsea (şi înscriind de lângă colegul de echipă LeSaux). „Toulouse is to lose”, îşi vor fi spus atunci Owen şi Ince, Adams şi Scholes, Beckham şi Shearer. „Toulouse is to lose”, va fi murmurat, cu şanţuri pe frunte, selecţionerul Glenn Hoddle, tocmai cel care îl adusese pe Petrescu la Chelsea înainte de a prelua naţionala.

O secundă cât un drum
Nu-i aşa că pare un basm? Şi totuşi, aşa s-a întâmplat. Iar până ne întoarcem la grijile Ligii 1 şi la publicul ei răzleţit, n-ar fi rău să mai stăm o vreme în trecut. Să luăm de acolo oxigenul pe care nu-l găsim în tuburile zilei de azi. Să-l vedem pe Dan Petrescu marcând goluri cu stângul, cu dreptul şi cu capul ca titular la Chelsea. Să-l vedem pe Viorel Moldovan pompând mingi peste mingi în porţile echipelor din Franţa, din Elveţia şi din Turcia. Să ne frecăm la ochi. Iar pe urmă să-i mulţumim operatorului de sâmbătă pentru secunda aceea inefabilă şi încăpătoare, care ne-a purtat, ca în „Ruta subterană” a lui Colson Whitehead, spre un loc unde să nu ne mai simţim nesiguri şi adulmecaţi de botul primejdiei.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

aciduzzo (101 comentarii)  •  5 august 2019, 14:03

Interesante au fost si cuvintele de incheiere ale comentatorului acelui meci, Baleanu.... ,,Romania castiga la Toulouse!!!''.....asa s-a auzit!! Era interesant sa se scrie Romania castiga la to lose!!!! Traim din amintiri....intr-un fel sau altul! Iar grijile Ligii 1, cum scrieti dumneavoastra sunt multe, incurcate, uneori nedeslujite si complicate!!! Cu antrenori care sunt principali dar de fapt sunt secunzi......cu public patimas si evident subiectiv....posesor sau nu de brichete.....cu jucatori de fotbal ....multi.......muuuuulti, dar nu cu fotbalisti......cu arbitrii si arbitraje........asa cum meritam pe masura fotbalului pe care il avem si il meritam......m-am uitat la Supercupa Germaniei.....in repriza a doua au fost minute in sir....cate 3...chiar si 4......in care arbitrul nu a fluierat! Ca n-a avut ce! Baietii erau preocupati numai si numai de minge si joc! Atat! Si nimic altceva!! Arbitrul nici n-avea de ce sa intervina! Asa frumos curgea meciul! Si ce echipe si ce miza si ce meci!! Am crezut ca e pura intamplare. A urmat ieri City-Liverpool......istoria s-a repetat! Am crezut ca nu vad bine. MInute bune in care arbitrul doar alearga pe langa jucatori, fara sa fluiere! Ce meci!! Ce echipe!! Revenim la ciorba noastra de Liga unu!!! Si ne miram de ce jucam 50 de tururi preliminare in Europa!!

aciduzzo (101 comentarii)  •  5 august 2019, 14:12

Multumesc moderatorilor de pe blogul lui Geambasu!! Este adevarat! Adevarurile evidente se posteaza cel mai greu...sau deloc!!

exidpol (3 comentarii)  •  5 august 2019, 14:28

cuvintele,,toulouse''...și ,,to lose'' sunt cumva din aceiași limbă? (eventual esperando???)

Water Lulu (1 comentarii)  •  5 august 2019, 15:44

" ca atunci când obţii Waterloo din „water” şi „l’eau”. " Nu e nevoie să amesteci engleza cu franceza. "Loo" în engleză înseamnă printre altele toaletă, budă, care va să zică Water-Loo înseamnă toaletă un poți trage apa.

Frenemy (9 comentarii)  •  5 august 2019, 20:21

@exodpul: "esperando" que Usted abra un libro, "esperando" que Usted aprenda a escribir ...

itu52 (40 comentarii)  •  5 august 2019, 22:32

Frumos. Sunt puține poveștile fotbalului românesc, dar contează mult cine le spune. Vă doresc mai multă apă la moară, piatra e de calitate, face făină fină.

Durden (10 comentarii)  •  6 august 2019, 1:01

Excelent scris, felicitari!

Marius (4 comentarii)  •  6 august 2019, 9:07

..cuvintul -- rasletit -- , folosit in context , mi-a placut mult . o limba romana expresiva , linistita , relaxanta... o placere , si sa il asculti , si sa il citesti pe domnul Paraschivescu . multumim frumos .

Marius (4 comentarii)  •  6 august 2019, 9:13

..un public compactat o sa avem pe noul stadion Giulesti , cu Rapiduletul in prima liga . sa mai avem putina rabdare .

the_gunner (145 comentarii)  •  9 august 2019, 2:05

@ Observator . Daca e pe aici . D-le ,am avut cea mai buna perioada de transferuri in anii trecuti de la retragerea lui Dein .Noul director ,Vijai Sanlehi, stie meserie si e un businessman de clasa.N-ar fi ajuns miliardar daca nu era ,iar Emery ,dupa un an la echipa,stie punctele nevralgice si le-a rezolvat cu succes ,zic eu .Sa recapitulam . Kieran Thierny. Scotianul e copie la indigo a lui Bellerin pe stinga.Cind ambii sint buni de joc nu avem nevoie de extreme. Ceballos . Omul potrivit sa-l inlocuiasca pe Ramsey.Stie jocul mijlocasului de travaliu si are o tehnica aproape perfecta.Nu degeaba n-a vrut Realul sa-l vinda definitiv.Saliba.Un viitor mare stoper ! Ma mir ca l-am dat inapoi cu imprumut.Nu era nevoie .E deja pregatit pt PL .Martinelli .Pustiul brazilian va fi o senzatie.Face cu mingea ce vrea . Ei bine,David Luis .A fost cea mai mare bomba vestea ca trecut la noi .La 32 de ani stie perfect jocul libero-ului si dirijarea apararii. Cind toata echipa va fi buna de joc,Emery o as aiba dureri de cap in alcatuirea formatiei .In special mijlocul ! O mentiune speciala pt Martinez portarul de rezerva si Wilock .Nu sint jucatori sa stea pe banca.Plus Smith Rowe ,Sakha,Nketiah.Acum nu mai avem nici o scuza sa nu fim pe locurile 1-4 .COYG ! Da auzim de bine .

Observator (243 comentarii)  •  9 august 2019, 16:04

@ the_ gunner Campania de achiziții pare buna, însă s-au pierdut și unii jucător i importanți (Ramsey, Kos, Welbeck și nu numai). Daca pe unii dintre cei plecati îi regret, m-as bucura sa se confirme zvonul plecări i lui Ozil în SUA! Nimic despre Pepe? O sa fie aglomerație mare în atac ... Sa speram ca nu se mai ratează o poziție de Liga Campionilor, ca în ultimele 2 sezoane! Sa auzim numai de bine! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  10 august 2019, 11:30

@ Observator . Da si eu regret plecarea lui Kos .A fost capitanul nostru loial si dedicat clubului,iar acesta ,clubul,l-a tratat ca pe un gunoi .Kos a cerut nu mult la salariu .Din acel moment a devenit ciumat .Ca sa vorbeasca cu Sanlehi a trebuit as-si faca programare,care programare a fost stabilita pt 15/08 . Disrespect total .Asa a patit si Rambo .Pt ei n-au fost bani ,iar Ozil are 350 mii pe saptamina .Peste un milion RON .Mai mult decit bugetul ligii 1 in Romania in aceiasi perioada.Marirea de salariu la noi e un punct nevralgic .Au plecat RVP,Bergkamp,Henry,Adebayour,Pires,Vieira,Petit si altii fiindca au fost refuzati brutal.Prevad ca asa ceva se va intimpla cu Pepe ,care este o adevarata nestemata in coroana clubului .Adevaratul motiv ca l-au dat cu imprumut pe Saliba a fost plata salariului .Sa nu patim cum am patit cu Iarmolenko .Iarna au semnat contractul,l-au lasat la Dinamo Kiev pina in vara,I-au platit salariul ,iar in vara a refuzat sa mai vina .Nici pina azi ni si-au recuperat banii.COYG inseamna Come On You Gunners ,asa ca COYG ! Pina data viitoare via doresc Sanatate !

teo stemate (25 comentarii)  •  10 august 2019, 14:26

Foarte frumos articolul, cu aceste conexiuni surprinzătoare, care mie nu mi-ar fi dat prin cap în veci. Felicitări! Toulouse mai e şi oraşul lui Claude Nougaro, cel care cânta "Ah, tu verras, tu verras / tout recommencera..." Să sperăm că ni se va întâmpla şi nouă, cel puţin în fotbal...

Observator (2 comentarii)  •  12 august 2019, 7:16

@ the_gunner Ca om de echipa era bun si Iwobi, mai util decât Ozil! Rezultatul de la Newcastle a fost bunicel, dar jocul și formula de echipa nu m-au multumit! Dacă lotul este bun, ma tem ca "plangaciosul" va dori sa-si exprime/impuna personalitatea experimentand nu știu câte formule de joc! City și Liverpool au obținut victorii la scor fără să strălucească, dar United pare hotărâtă să se implice mai mult în lupta pentru Ch. League! Chelsea pare perdantă sezonului, deși m-a impresionat viteza de joc a "elevilor" lui Lampard! Sa vedem ce va fi, inclusiv pentru cele 3 reprezentante ale noastre în cupele europene! O.

radu_esti_super (1 comentarii)  •  14 august 2019, 0:17

Cel mai inteligent jurnalist din presa romaneasca scrie atat de rar editoriale, pe principiul "Vorba iti goleste sipetul, ascultatarea ti-l umple"- Creanga de Aur, Sadoveanu. Este o incantare sa te ascult, citesc, "periatul" imi este nescunoscut, crede-ma! Mult succes Radu, efectiv un porumbel alb in aceasta *** numita "Gsp".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (243 comentarii)  •  15 august 2019, 16:40

@ the_gunner Am urmarit meciul de aseara si LFC nu m-a impresionat cu nimic; nu merita sa castige Super Cupa, iar Chelsea a obtinut un rezultat sub valoarea jocului prestat! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  16 august 2019, 2:54

Si eu am regretat penaltiul ratat de copilul ăla .Se pare ca VAR nu place celor din PL ,dar,personal, zic ca e o Invenție necesară .In prea multe cazuri anterioare unii au cistigat inselind,iar alții au scăpat de roșu (caz Ramos,un măcelar calificat).Eu nu regret plecarea lui Iwobi ,deși ,după cum afirmați,era mai bun decât multi alții in lot .E plafonat fără perspective de îmbunătățire .Prevad ca pustiul lui Chelsea ,Mason Mount ,va fi ceva special .Gen Lampard . Abia aștept sa-l văd in teren din nou pe Holden si Bellerin .Cu Thierny si Socratis plus Leno ar face una din cele mai bune apărări ,comparabila cu cea a luiLFC in zilele ei bune ,fiindcă,fapt cert,defensiva noastra ne-a costat locul in UCL .O sa fie meci greu cu măcelarii de la Burnley .Urmariti-l pe Mey si o sa va dați seama .E ceva gen Ramos . V-as propune sa renunțam la pluralul pronumelui personal .Nu-si are locul între doi tifossi . Va las acum si va doresc Sanatate !

Observator (243 comentarii)  •  16 august 2019, 14:20

@ the_gunner Au mai ramas doar doua bloguri pe care pot scrie mesaje utilizand actualul pseudonim! Am scris ceva relativ la materialele lui Buzarin si Geambasu, insa au fost considerate spam-uri si, prin urmare, n-au aparut! Chelsea n-arata deloc rau dupa plecarea lui Luiz (vad ca nu-l iei in considerare pentru linia de fund a "tunarilor") si, mai ales, a lui Hazard; nu merita sa piarda cu Liverpool! Apropo de "cormorani": nici anul acesta nu vor castiga PL, City fiind mai buna! In cazul ca Emery va folosi cea mai buna formula de echipa, nu vor fi probleme cu "macelarii" de la Burnley! Cum am spus, daca "plangaciosul" (spaniolul pentru care Arsenal este o palarie prea mare) nu va face greseli in privinta primului "11", nu vor fi probleme pentru a obtine un loc de Liga Campionilor! Conecat si la ce se intampla la noi, am fost incantat de performanta CFR-ului pe taram britanic si multumit pentru calificarea FCSB-ului, normal pentru diferenta care exista intre cluburile din cele doua tari (i-am eliminat de fiecare data in ultimele 5-6 "duble", fie ca advesarii s-au numit Sparta, Plzen, Liberec sau Mlada Boleslav)! Sa speram ca ne vom bucura mai mult decat in sezonul trecut, pe toate planurile (ma refer si la "nationala" Romaniei, care lupta pentru a putea juca 3 meciuri la Bucuresti la Euro 2020)! O.

Comentează